duminică, 31 martie 2019

Bun venit la Toronto, mulțumim Sofia Vicoveanca!
Bun venit la Toronto, mulțumim Sofia Vicoveanca!

Am redescoperit-o pe Sofia Vicoveanca la Toronto într-o sală mai degrabă modestă dar plină cu spectatori entuziaști.

Privighetoarea cântecului popular românesc ne-a privit în ochi de aproape și ne- a făcut să trăim sentimente pe care nici nu știam că le mai puteam trăi, iubirea față de frumusețea cântecului și limbii române, respectul față de tradiția și cultura română, umilință în fața demnității artistului român, vibrația înălțătoare a sufletului uman la întâlnirea cu un suflet uriaș, cum bine spunea un bun prieten “Sofia Vicoveancă is huge”.

Da într-adevăr, Sofia Vicoveanca este uriașă, probabil cel mai mare om de cultură al momentului în romanitate, prin ceea ce a făcut (muzică, film, literatură), prin ceea ce face (exprimarea sufletului românesc) și prin ceea ce va rămâne în conștiința noastră, a românilor de pretutindeni.

Nu este român să nu fi auzit de Sofia Vicoveanca.

Sentimentele pe care le-am trăit la întâlnirea cu Sofia Vicoveanca au fost asemănătoare cu cele trăite în Piața Sfântul Petru din Roma (Vatican) în 1993 când m-am apropiat de papa Ioan Paul al II-lea.
O emoție puternică dată de prezența unui spirit înalt care te ridică prin prezența sa în același spațiu, te face să uiți de toate, și pentru un timp să trăiești într-o lume guvernată de alte legi, legi ale iubirii, frumosului, respectului și admirației.

Sofia Vicoveanca reprezintă sufletul românesc pur, nealterat de urâțenia politicului trecut, present și cine știe poate și viitor.

Mulțumim Sofia Vicoveanca că exiști, că ai avut curajul să treci oceanul la 77ani, să ne înlesnești aceste trăiri și sentimente,
să ne oferi clipe de neuitat, să ne amintești că aparținem unei culturi străvechi, nemuritoare.

Ne-ai dat speranța că poate nu este totul pierdut și ca o pasăre Phoenix România va renaște cândva, poate mai devreme decât mai târziu, și această renaștere ne va face mai buni, mai înțelegători, mai iertători și de ce nu, mai aproape de sufletul nemuritor care este și va rămâne Sofia Vicoveanca.


Ioan Cojocariu,
Toronto, Ontario, Canada

Martie 2019Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu