miercuri, 27 martie 2019

Arma cu laser ZKZM-500




Arma cu laser ZKZM-500
Redactia ART-EMIS  
27 Martie 2019

Conform unui articol publicat pe site-ul „South China Morning Post” (S.C.M.P.), China ar putea fi prima ţară care beneficiază de arme de foc cu laser. O armă numită ZKZM-500, de dimensiunile şi greutatea unui AK-47, este deja în producţie şi urmează să ajungă în mâinile forţelor armate ale poliţiei din China pentru a fi folosită în operaţiuni de salvare a ostaticilor, de combatere a terorismului şi de oprire a protestelor ilegale. De precizat este că arma poate doar arde pielea şi hainele ţintelor, fapt pentru care este considerată o armă neletală.

ZKZM-500 este o armă dezvoltată de compania ZKZM laser. Aceasta cântăreşte trei kilograme, are autonomie de 1.000 de focuri (foloseşte acumulatori din litiu), are o rază de acţiune de 800 de metri şi poate fi folosită atât din mână, asemeni unei arme de asalt obişnuită, dar poate fi montată şi pe maşini, avioane ambarcaţiuni navale etc. Arma este complet silenţioasă, iar raza laser este invizibilă ochiului uman, putând fi folosită în special în operaţiuni „discrete”.

ZKZM-500 poate să penetreze un rezervor de combustibil şi a-i aprinde conţinutul, dar fiind vorba despre o armă silenţioasă, acţiunea ar putea fi considerată de către ţinte un accident.

Cercetătorii care au lucrat la dezvoltarea armei susţin că aceasta poate cauza carbonizarea pielii în doar două secunde, cât durează un singur „foc”, iar durerea ar fi extremă pentru ţintă. Aceştia susţin că arma ar putea fi îmbunătăţită pentru a deveni letală încă de la primul foc, însă aceasta ar contraveni protocolului Naţiunilor Unite referitoare la arme cu laser care pot cauza orbirea, semnat de 100 de ţări. ZKZM-500 nu poate ucide dintr-un singur foc, însă expunerea la focuri repetate poate duce la uciderea ţintei, fie din cauza arderii hainelor acestuia, fie expunând acelaşi loc al pielii în mod repetat la fasciculul laser, care ar putea să „taie” prin corpul ţintei.

Conform S.C.M.P., un document despre aceste arme laser care a fost publicat pe site-ul Armatei Chineze sugerează că protestele ilegale ar putea fi oprite prin ţintirea bannerelor pentru a le aprinde sau ţintirea liderilor care ţin discursuri pentru a-i opri din vorbit.

Nu se cunoaşte dacă ZKZM-500  a fost experimentă public. Singurele informaţii în acest sens se rezumă la specificaţiile publicate şi declaraţiile cercetătorilor date sub protecţia anonimatului. Unele păreri afirmă că o armă portabilă alimentată de acumulatori reîncărcabili bazaţi pe litiu nu ar putea avea o putere atât de mare, dar nu lipsesc nici opinii care susţin contrariul. Viitorul rezervă suficiente surprize, astfel încât ambele versiuni pot fi valabile.

-----------------------------
[1] https://www.go4it.ro/curiozitati/zkzm-500-ar-putea-fi-prima-arma-de-asalt-laser-folosita-de-fortele-armate-chineze-17341218/


https://www.art-emis.ro/stiinta/arma-cu-laser-zkzm-500






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu