luni, 4 martie 2019

Ziua Mondiala a Scriitorilor cu MINILECTURĂ si NOUTĂTI + Artmark





Ziua Mondiala a Scriitorilor
Marian Ilie

Daru-acesta e adus
Tocmai din Tara de Sus
Sa inspire scriitorul
Cu dragostea si (H)umorul...
Ce nu ne spun dumnealor:
E si-n dragoste umor
Sau numai in epigrama
Fiindca dragoste-i o drama?



Festivalul „Umor Fără Frontiere în Țara de Sus” ediția a VIII-a 2019

Primele noutăți





     Data la care avem speranța că ne vom întâlni cu cât mai mulți dintre domniile voastre este 7 septembrie 2019. Informații cu privind ora și locul vom oferi, cu mărinimia care ne caracterizează ( mai ales când e vorba de informații), în timp util. Ceea ce este sigur, este că nu vom putea deconta cheltuieli de transport și cazare.

Concursul literar va avea două secțiuni, Poezie de dragoste și epigramă.

1. Poezie de dragoste,  aici autorii, ulterior participanți, apoi concurenți și în final premianți, vor avea libertatea de a elibera din profunzimea lirică a sufletului auctorial detalii și finețuri care să convingă cititorii că, indiferent de ce va fi nou și interesant prin galaxie, iubirea și poezia vor rămâne la locul lor.

2. Epigramă cu tema „Regret”. Participați și nu veți regreta!



Creațiile, inedite și originale, se vor trimite prin email intitulat „Pentru concurs 2019”, la: mugurel_sasu@yahoo.com, ca atașamente separate, fiecare având precizată denumirea secțiunii, semnate și cu datele personale ale autorului (nume, nr. de telefon, adresă). Vă rugăm să inițiați emailul pentru ceea ce trimiteți pentru concurs, dar și pentru votare, dacă se răspunde la un alt email , contribuția dvs poate trece neobservată. Dacă trec 3-4 zile și nu primiți confirmare, înseamnă că e o problemă și vă rog să reveniți. Primitorul va forma un document în care singura posibilitate de identificare va fi un număr curent, desigur tot pe secțiuni, documentul va fi pus la dispoziția celor care participă, pentru jurizare. Jurizarea va consta în notarea cu câte un punct a cinci creații, exceptând pe cele proprii, aceste puncte vor fi la baza premierii. Pentru a nu exista dubii, tabelul cu votarea va fi ulterior publicat, fiecare putând să verifice corectitudinea cu care i s-a luat în calcul votul.

  Așteptăm elementele participării domniilor voastre între 1 mai și 15 iunie 2019.

Acele creații care suferă prin lipsă de originalitate sau nu sunt inedite, cele nesemnate sau ale căror autori nu votează, constatate astfel la primire sau cu ocazia jurizării, vor fi eliminate din concurs.

   Premiile, mențiunile și alte forme de respect pentru calitatea lucrărilor expediate, se vor materializa în diplome, acestea vor fi expediate prin poștă celor care din diferite motive nu vor putea fi prezenți la festivitatea de premiere.

   La secțiunea poezie se vor trimite două creații, iar la secțiunea epigramă vor fi trimise trei. În ambele cazuri vor fi documente Word atașate la mail, se poate participa la una sau la amândouă secțiunile.

La acest concurs poate participa oricine se consideră poet sau epigramist, condiția fiind ca să-și asume riscul de a ocupa o altă poziție în clasamentul final decât cea pe care o speră.

   Ne dorim parteneriatul Asociației „Universul Prieteniei” și sperăm să avem parte de colaborarea Primăriei și Consiliului Local Vama, Asociația Literară „Păstorel” Iași,  Societății Scriitorilor Bucovineni, Asociației Scriitorilor și Artiștilor din Țara Dornelor, revistei „Bucovina literară”, cotidianelor „Crai nou” și „Monitorul de Suceava”, a tuturor oamenilor de cultură care se simt cu sufletul alături de noi.



Organizatori: Cenaclul „Nectarie” Vama - Bucovina

                       Revista „Surâsul Bucovinei”



Pentru conformitate : ec. Ioan Mugurel Sasu



Sfatul zilei!!!!
Platon spunea: "Până și zeilor le plac glumele".

 În Coran se spune: "Cel care își face prietenul să râdă merită să se ducă  în Rai".

  Iar începând cu secolul al XIV-lea, chiar și comunitatea medicală  recunoaște puterea vindecătoare a râsului.

 Cercetarea intensă asupra "terapiei prin râs" a început în momentul în care Norman Cousins a publicat un articol în Jurnalul englez de medicină în 1976. În 1979 acest articol a devenit primul capitol al cărții  Anatomia bolii, în care menționa că în 1964 a fost diagnosticat cu  boala spondylitis (inflamația acută a șirei spinării ), cu șanse 1 la 500  de recuperare.Realizând faptul că gândurile negative și atitudinea negativă pot duce la  boală, el și-a dat seama că atitudinea pozitivă poate avea efect contrar. Asa că a plecat din spital și a stat într-un hotel unde a luat doze mari de vitamina C și s-a uitat permanent  la comedii și emisiuni umoristice , inclusiv gen Camera ascunsă. A aflat că 10 minute de râs echivaleaza cu 2 ore de somn fără dureri. Prin asta a dovedit că râsul este cel mai bun medicament și a demonstrat relația dintre trup și suflet.

  William Fry, profesor de psihiatrie la Universitatea Stanford, subliniază că un copil la grădiniță râde în medie de 300 ori pe zi. La vârsta adultă,  media scade la 17 ori pe zi. De unde această diferență? Luăm viața prea în serios? Nu ar fi cumva timpul să  învățăm să ne relaxăm?
  Cărțile de dezvoltare personală spun că nu încetăm să râdem pentru că îmbătrânim, ci îmbătrânim pentru că încetăm să râdem.

  Cele cinci simțuri ale noastre nu sunt suficiente pentru o viață ideală. Trebuie să ne folosim de cel de-al șaselea simț: simțul umorului. Umorul nu se referă numai la a spune glume, ci este un mod de a vedea viața.Putem râde de greșelile și suferința noastră. Și putem fi sinceri în legătură cu viața noastră fără a o lua prea în serios.

  Beneficiile râsului sunt nenumărate. De aceea ar fi extraordinar să facem eforturi să râdem pe parcursul zilei. Și desigur, să râdem **CU oamenii, nu DE oameni. Să râdem de ce FAC **oamenii, nu de ce SUNT ei.

  Sa râdem nu numai ca să ne ușurăm greutățile noastre, ci să-i ajutăm și pe cei din jur să treacă mai ușor peste greutăți.

Beneficiile râsului

  1. Când râzi de tine, îi dezarmezi pe cei care vor să râda de tine și eviți posibile confruntări.

  2. Râsul dizolvă tensiunile, stresul, anxietatea, iritația, mania și depresia. După o repriză de râs, experimentăm o stare de bine extraordinară. Și să ne aducem aminte un lucru: dacă nu poți să râzi pe seama unui lucru, nu poți trăi cu acel lucru în viața ta.

  3. Cercetările medicale au demonstrat că râsul întărește sistemul imunitar. Studiul comportamentului și al felului în care creierul afecteaza sistemul imunitar se numește psihoneuroimunologie. Deși încă la început, această ramură a medicinei începe să câștige teren în încercările de a înțelege relația dintre minte și corp.

  4. Râsul reduce durerea prin eliberare de endorfine, care sunt mai puternice decât cantitatea echivalenta de morfină.

  5. Umorul ajută la integrarea celor două emisfere ale creierului: emisfera stângă este folosită pentru descifrarea bancului, iar emisfera dreaptă interpretează dacă bancul a fost sau nu amuzant.

  6. Râsul adaugă savoare vieții.

  7. Simțul umorului atrage dupa sine mai multă productivitate, mai multă comunicare și un joc de echipă mult mai eficient.

  8. Tuturor ne plac persoanele care ne fac să râdem. Cu cât împărtășești mai mult din simțul umorului, cu atât vei avea mai mulți prieteni.

  9. Umorul este echilibrul pentru momentele când trecem prin greutăți.

  10. Râsul este echivalent cu exercițiile fizice (în cantitate mică).E ca un masaj al tuturor organelor corpului.

  11. Simțul umorului te ajuta să accepti inevitabilul, să faci față provocărilor și să ieși din orice situație zâmbind.

   Ziua în care nu ai râs este o zi pierdută. Nu aștepta să te îmbolnăvești ca să practici terapia prin râs! Incepe astăzi prin a te uita la comedii, prin a citi cărți amuzante și prin a schimba glume cu membrii familiei, prietenii, colegii sau cunostințele.

Sursa Prof. Valentina Lupu

MINILECTURĂ

SINGURĂTATEA
- Pr. Savatie Baștavoi -



             Dintotdeauna, oamenii singuri au constituit un mister, pentru că peste tot în lume se știe că revelațiile se primesc doar în singurătate. Atunci când Moise a trebuit să vorbească cu Dumnezeu, el s-a suit în munte, înstrăinându-se de comunitate. Cu cât lumea interioară a cuiva este mai bogată, cu atât acel om își dorește singurătatea. A te teme de singurătate este dovada imaturității spirituale și a incapacității de a înțelege adevăratele sensuri ale condiției umane. Pentru a scăpa de însingurare, oamenii au inventat aparate care înlocuiesc oamenii: aparate care redau muzică, aparate care proiectează oameni și animale în mișcare, au creat industria filmului, astfel încât omul modern este bombardat în orice moment de imitațiile comunicării, care nu sunt nimic altceva decât un miraj. Iar cu mirajul nu poți vorbi. Oare putem spune filmului: te iubesc? Sau putem vorbi cu butoanele care pornesc muzica? Nu. Dar nici nu simțim nevoia, îmi veți spune. Foarte corect. Toată această hărmălaie menită, aparent, să ne atrofieze sentimentul însingurării, de fapt ne anihilează nevoia de a comunica, de a formula, de a transmite. Putem formula doar ceea ce am înțeles, înțelegem doar ceea asupra a ce am meditat, medităm doar atunci când avem condiții, iar condiția primordială a meditației este singurătatea. Deoarece nu mai avem ocazia să petrecem singuri, nu mai ajungem nici să medităm asupra a ceea ce suntem și ce simțim. Din cauză că nu gândim nu formulăm și pentru că nu avem o formulă personală a ceea ce suntem și simțim nici nu mai avem ce spune. Dacă veți derula peretele vostru de FB, în cazul în care nu aveți un perete plin de filme cu pisici, reclame la pantofi sau știri despre bombe și accidente, atunci veți vedea că chiar și cei mai inteligenți dintre prietenii voștri nu fac decât să comenteze fapte străine: ce au făcut politicienii, cum au reparat o stradă etc. Încep să dispară oamenii care vă pot povesti o experiență proprie a spiritului lor, iar asta îi ascunde tot mai mult și mai mult de ochii noștri, amestecându-i în iureșul lumii. Va veni vremea când oamenii se vor recunoaște după felul în care înțeleg singurătatea, pentru că pe unii singurătatea îi înnebunește, iar pe alții îi preface în îngeri. Că oamenii suferă de singurătate, nu e un secret. Nu e o arătare nouă pe pământ. Doar că s-a schimbat rostul însingurării – astăzi tot mai puțini scot din singurătatea lor poeme și flori pe care să le dăruiască lumii. Faceți-vă timp pentru singurătate.


MULTIME DE CARTI –
- Sfantul Ioan din Kronstad -



          Am o multime de carti, pe tot felul de subiecte, le citesc si le recitesc, dar nu ma satur cu ele. Mai jinduiesc cu duhul dupa cunoastere, inima mea nu-si afla înca multumire, nu înceteaza sa flamânzeasca, toate cunostintele agonisite cu mintea nu i-au adus înca deplina, fericita, multumire de sine. Satura-se-va, oare, vreodata? Satura-se-va, „când se va arata slava Ta” (Psalmul 16, 15); pâna atunci însa, nu ma voi satura. Cuvântat-a Mântuitorul: „Oricine bea din apa aceasta (cea a cunoasterii lumesti) va înseta iarasi. Dar cel ce va bea din apa pe care i-o voi da Eu nu va înseta în veac, caci apa pe care i-o voi da eu se va face în el izvor de apa curgatoare spre viata vesnica” (Ioan 4, 13-14).

Sfantul Ioan din Kronstadt, Viata mea in Hristos, traducere de Boris Buzila, Ed. Sophia, Bucuresti, 2005, p. 5



A aparut revista,










R O U A
Sfantul Ignatie Briancianinov




              Dincolo de îngradirea manastirii, înspre apus, se întindea o pajiste larga. Pe atunci ea era acoperita cu iarba deasa si frageda, cu flori salbatice felurite, care înfloreau fara nici o grija si raspândeau o buna mireasma, fiind în deplina slobozenie si în largul lor. În ziua aceea s-a pogorât peste ele belsug de roua. Nenumaratele ei picaturi se întrezareau pe fiecare floare, pe orice tulpina sau frunza marunta, si în orisicare dintre picaturi se oglindea foarte deslusit soarele; fiece picatura raspândea raze aidoma cu cele ale soarelui. Poiana arata ca un covor întins de catifea, peste care, prin verdeata deasa si plina de lumina, o mâna îmbelsugata a risipit o multime nemarginita de pietre pretioase multicolore, cu minunate nuante si jocuri de lumina, cu raze si cu stralucire. Era ca si cum ar fi spus cineva: „Priveste! Soarele este pe deplin înfatisat în fiecare smerita, dar si curata, picatura de roua: asemenea si Hristos este prezent si ni Se daruieste în întregime la Sfânta Cina, în fiecare biserica crestin-ortodoxa. El împartaseste lumina si viata celor care se fac partasi Lui si care, unindu-se cu Lumina si Viata Dumnezeiasca, devin ei însisi stralucire si viata. Întocmai si picaturile de roua, primind în sine razele soarelui, încep ele însele sa raspândeasca lumina aidoma cu cea a soarelui”. Daca astrul cel material si vremelnic – creatie a Ziditorului, Care, fara de osteneala, într-o singura clipita l-a adus întru existenta – se poate oglindi deodata în nenumarate picaturi de apa, atunci de ce oare n-ar putea Însusi Ziditorul Cel Atotputernic si Omniprezent sa fie pe de-a-ntregul de fata prin al Sau Preasfânt Trup si Sânge, prin Dumnezeirea Sa unita cu acestea, sa fie de fata, în acelasi timp, în nenumarate biserici unde, prin voia si porunca Sa, Atotfaptuitorul si întru tot Sfântul Duh este chemat sa Se pogoare asupra pâinii si vinului, spre a savârsi Taina cea mai mare, cea mai izbavitoare si cea mai de nepatruns?


Sfantul Ignatie Briancianinov, Cunoasterea lui Dumnezeu prin mijlocirea firii vazute, traducere de Olga Bersan, Ed. Sophia, Bucuresti, 2011, p. 20-22

Sursa Pr. ALEXANDRU STANCIULESCU BARDA




Celebrii arhitecți ai Bucureștiului










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu