miercuri, 4 mai 2022

ARTA - Pulitzer + MEXICANUL- AMERICAN a iubit ZORBA si HORA ROMANEASCA!!!

 



Pulitzer

 

Toată lumea a auzit de premiile #Pulitzer. Dar cine a fost Joseph Pulitzer? Fix acum 175 de ani, pe 10 Aprilie 1847, Joseph s-a născut în Macău (Makó), oraș situat pe Mureș, aproape de granița Ungariei cu județul Timiș din România.

 

Educația sa s-a bazat pe lectură și după ce familia Pulitzer s-a mutat la Budapesta, Joseph a urmat cursurile unei școli private. La 17 ani a fost declarat inapt pentru serviciul militar austriac, dar reușește să se înroleze în armata americană chiar dacă nu știa limba engleză, iar în 1864 ajunge în SUA, la Boston. Învață singur limba, se înscrie la o serie de cursuri și pentru a se susține lucrează ca hamal și chelner.

În 1867 obține cetățenia americană și își finalizează studiile în Drept.

Se angajează ca Reporter la ziarul în limba germană „Westliche Post" în Missouri, apoi ca și Corespondent la ziarul „New York Sun”. Își folosește toate economiile și cumpără în 1878 cotidianul „St. Louis Evening Dispatch“ și fuzionează în 1881 cu „Evening Post“, luând naștere ziarul „St. Louis Post-Dispatch“.

În 1883 cumpără și ziarul „New York World“ care era în pragul falimentului, și care sub conducerea lui devine unul dintre ziarele cele mai importante din țară, cu un tiraj de 600.000 de exemplare.

Pulitzer se remarcă în ziarele sale cu articole senzaționale despre corupția regimului și alte afaceri dubioase. Datorită credibilității și reputației, Pulitzer obține fondurile necesare pentru construirea soclului Statuii Libertății.

Din cauza stresului, în 1890, la vârsta de 43 de ani, ajunge aproape orb și cu multe probleme de sănătate cronice, totuși rezistă multor atacuri din partea clasei politice și a altor ziare corupte. Se remarcă în anii ce urmează printr-o tenacitate ieșită din comun în lupta pentru libertatea presei!

În 1892 Joseph Pulitzer donează aproape toți banii strânși în cariera sa, pentru fondarea unei școli de jurnalistică, care n-a fost aprobată.

El nu renunță și lasă prin testament suma de 2 milioane de dolari pentru fondarea unei școli de jurnalism, „School of Journalism“ și a unui premiu jurnalistic.

În anul 1912, la un an după moartea sa, a fost înființată facultatea de jurnalistică „Columbia University” și, din anul 1917, a fost decernat anual premiul Pulitzer, despre care am auzit cu toții.

 

Sursa: Marian Ilie

 

 

 


MEXICANUL- AMERICAN a iubit ZORBA si HORA ROMANEASCA!!!

 

" La data de 29 aprilie este aniversată, anual, Ziua internaţională a dansului.

    A fost instituită în 1982, la iniţiativa Comitetului de Dans al Institutului Internaţional de Teatru (ITI) din cadrul UNESCO.

    În acest fel este celebrat atât dansul, cât şi fondatorul baletului modern, Jean-Georges Noverre, născut la 29 aprilie 1727."

 

    Cu aceasta ocazie, va transmit un mesaj ca fiind din partea marelui ANTHONY QUINN, mesaj de intelegere si pace intre rase, etnii, popoare!

 

 Anthony Quinn a făcut celebru dansul din Zorba, dar a jucat și horă românescă într-un alt film excepțional!!!

 

    A fost Zorba Grecul, Bombolini, Zampanò, Gauguin, Quasimodo și Barabbas.

   

 


 

Roluri pe care Anthony Quinn le-a interpretat cu mare măiestrie.

 

        În 1967, Anthony Quinn a jucat un rol de țăran român și a dansat chiar și la horă.

 În 1967, a jucat un rol de țăran român și a dansat chiar și la horă.

 Filmul se numește ”The twenty-fifth hour” (A 25-a oră), realizat de regizorul francez Henri Verneuil, în 1967.

    Este o ecranizare după romanul autobiografic omonim al scriitorului român în exil Virgil Gheorghiu, apărut în anul 1949.

 

    În „epoca de aur”, spre sfârșitul anilor 80, românii au putut vedea la video acest film excepțional, tradus de Irina Margareta Nistor.

 

  După revoluție, romanul lui Virgil Gheorghiu – „A 25-a oră” – a fost publicat și în România.

 

       În acest film, Anthony Quinn este îmbrăcat în port popular românesc, din Ardeal. Joacă rolul unui țăran roman, cam naiv.

      Acțiunea se petrece într-un sat din Transilvania, la sfârsitul anilor ’30.   Alături de sotia sa, interpretată de actrita italiană Virna Lisi, Johann Moritz trăiește drama evenimentelor care au zguduit Transilvania, din anii 1938, 1939 și până după război.

      În una dintre scene, Anthony Quinn joacă hora românească, de parcă s-ar fi născut în România şi nu în Mexic. Premiera filmului a avut loc în SUA la 16 februarie 1967.

Anthony Quinn In The 25th Hour

 



 

          

Anthony Quinn In The 25th Hour

 

 

         "The 25th Hour (French: La Vingt-cinquième Heure) is a 1967 anti-war drama film directed by Henri Verneuil, produced by Carlo Ponti and starring Anthony Quinn and Virna Lisi.

             The film is based on the bestselling novel by C. Virgil Gheorghiu and follows the troubles experienced by a Romanian peasant couple caught up in World War II."

 

          "Într-un mic sat din Transilvania, un polițist local îl încadrează pe Johann Moritz sub acuzația de a fi evreu, deoarece soția lui Moritz, Suzanna, a refuzat avansurile polițistului.

            Moritz este trimis într-un lagăr de concentrare din România ca evreu, unde este cunoscut sub numele de Jacob Moritz.

            El evadează în Ungaria cu niște prizonieri evrei, dar ungurii îi închid pentru că sunt cetățeni ai României, țară inamică.

            Autoritățile maghiare îi trimit în cele din urmă în Germania pentru a răspunde cererilor germane de muncitori străini.

            Moritz este văzut de un ofițer SS care îl desemnează drept arian germano-român, eliberându-l din lagărul de muncă și forțându-l să se alăture Waffen-SS.

            După război, Moritz este bătut cu brutalitate de sovietici pentru că a fost membru al Waffen-SS.

            El este apoi arestat și urmărit penal ca criminal de război de către americani.

            În cele din urmă, este eliberat și reunit cu soția și fiii săi în Germania ocupată.

 

            Filmul are la bază romanul cu același nume al lui Constantin Virgil Gheorghiu.

            Povestea include alianța Ungariei cu Germania nazistă, cedarea forțată a Basarabiei și Bucovinei de Nord către Uniunea Sovietică în 1940 și evenimentele ulterioare din Europa Centrală în timpul și după cel de-al Doilea Război Mondial.

            

            Zilele noastre si ale familiilor noastre vor sa fie in NORMALITATE!

            Nepoata mea ( prin alianta) a pregatit pentru aceasta zi a DANSULUI:


Sursa: ADRIAN MUNTEANU








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu