sâmbătă, 4 iunie 2022

Vasilica Grigoraș - „PRIETENIA” PRIN GIMNASTICĂ ȘI DANS

 



„PRIETENIA” PRIN GIMNASTICĂ ȘI DANS 

Vasilica Grigoraș

 

„Prietenia este egalitate armonioasă.” (Pitagora)

 

„Cetatea” de suflet a lui Ștefan cel Mare, minunatul oraș moldav, Vaslui se mândrește cu o istorie bogată în faptele eroice ale neamului. În urma victoriei moldovenilor împotriva turcilor din anul 1475, conducătorul de oști și domnitorul Ștefan cel Mare rostea la vremea respectivă: „Noi, cei rămași, vom ridica iar la lumină și belșug casele și holdele pustiite, iar copiii copiilor noștri vor pomeni în veac această slăvită a noastră biruință din leatul 6983.”

De atunci, urmașii măritului și sfințitului voievod cinstesc și zidesc în continuare viața în aceste locuri. Dacă în fața dușmanilor sunt aprigi luptători, în fața prietenilor sunt respectuoși, mărinimoși și ospitalieri. Un exemplu concludent în acest ultim sens, este Festivalul-Concurs Internațional de Gimnastică și Dans „PRIETENIA” inițiat ȋn anul 1985 de profesoara de educație fizică și sport, Elena Anușca-Doglan, cu reale calități în profesia sa și cu mare dragoste pentru copii, ajungând anul acesta la ediția  a XXXVIII-a. Cu siguranță distinsul dascăl, cetățean de onoare al Vasluiului știa că e minunat: „Să citim și să dansăm; aceste două distracții nu vor face niciodată rău lumii.” (Voltaire), și faptul că a dansa înseamnă a învăța să te împrietenești cu tine și cu semenii, deoarece „Prietenia îndoiește bucuriile și înjumătățește necazurile.” (Francis Bacon)

În decursul anilor, Festivalul-concurs a avut o evoluție ascendentă atât cantitativ cât și calitativ. La prima ediție au participat 185 de copii, iar de la un an la altul numărul acestora a crescut exponențial. La început a fost un concurs județean care a evoluat treptat la unul regional, apoi național și internațional pentru copii (de la preșcolari la liceeni), ceea ce dovedește limpede că de la început a avut o temelie trainică și piloni de rezistență în timp, indiferent de intemperiile vremii și vremurilor.

         După ultimii doi ani de derută generalizată, de durere și suferință provocate de pandemia de CORONAVIRUS răspândită în întreaga lume, Vasluiul devenit de 38 de ani, la început de iunie „capitala” dansului pentru copii şi adolescenţi se bucură să aibă din nou oaspeți dragi. Inițiatoarea Festivalului mărturisește: „În toți acești ani, împreună am crescut un „copil” mândru și frumos, generic numit Festivalul-Concurs Internaţional de Gimnastică şi Dans ,,Prietenia”, unde mii de participanți de pe întreg mapamondul s-au întâlnit (direct, indirect) şi şi-au etalat calităţile, şi-au făcut noi prieteni, s-au bucurat de tot ce este mai frumos în jur.”

În perioada 6-12 iunie 2022, Festivalul ,,Prietenia” va reuni la secţiunile participare directă și online, ansambluri și formații coregrafice din  Bulgaria, Cipru, Italia, Malta, Republica Moldova, Spania, Ucraina, Ungaria şi România.

Sub deviza „Dansul uneşte oamenii”, vor concura peste 2.500 de copii şi adolescenţi, așteptați cu mare nerăbdare și iubire, cu aleasă prețuire și considerație pentru talentul lor. Atât organizatorii, colaboratorii, cât și participanții știu că „Profunzimea prieteniei nu depinde de distanță.” (Rabindranath Tagore), de aceea petrec împreună câteva zile de neuitat cu dorința de a statornici PRIETENIA cu  sinceritate, generozitate și fair-play pentru mult timp de acum înainte.

Entuziasmul organizării și participării s-a manifestat permanent cu aceeași prospețime de la prima ediție până la cea din acest an. Festivalul a atins nivelul de performanță al celor mai bune din  Europa, printre punctele tari putând fi enumerate: 1. ședința tehnică, 2. deschiderea festivalului cu „Parada concurenților” (paradă care etalează pe traseul stabilit frumusețea echipelor participante),  3. „Gala Laureaților” (momente grandioase, deosebit de impresionante și aplaudate de spectatori), 4. numărul mare și diversificat al coregrafiilor prezentate  în concurs depășind cu mult o sută, atingând la unele ediții  cifra de 140.

Datorită numărului foarte mare de doritori de a participa la festival, prin Casa de Cultură Vaslui, s-a inițiat în urmă cu 27 de ani Festivalul de Gimnastică și Dans „Ritmurile Tinereții”, la care numărul participanților a trecut de 3.000 și pe care Palatul Copiilor Vaslui îl consideră ca fază județeană de la care se califică pentru „PRIETENIA”, cu prioritate ansamblurile și formațiile clasate pe locul I la dansuri populare. Tot din dorința de  a oferi cât mai multe, frumoase și sănătoase oportunități de petrecere a timpului liber și a crește calitatea coregrafiilor, s-au mai inițiat două concursuri județene: Concursul de Gimnastică și Dans „Speranța” – pentru grădinițe și clasele primare, la care participă mii de copii, iar pentru o scurtă perioadă de timp (4 ani), s-a derulat încă un concurs județean de gimnastică și dans „Miniritm” – pentru învățământul primar. În organizarea acestor concursuri, Palatul Copiilor s-a implicat ajutând la elaborarea regulamentului, asigurând asistență de specialitate (juriul), formând cadrele didactice pentru organizarea unei  astfel de competiții spectacol.

          Din anul 1995,  Festivalul-Concurs Internațional de Gimnastică și Dans „Prietenia” Vaslui a promovat sub patronajul Ministerului Educației, și nu întâmplător, ci în urma vizitei unor inspectori din Ministerul Educației care s-au convins la fața locului că este valoros ceea ce se organizează la Vaslui. În consecință, au fost incluse la fiecare ediție diverse activități în parteneriat cu Casa Corpului Didactic și Inspectoratul Școlar Județean Vaslui: cursuri de formare pentru cadrele didactice  participante la festival (ex: „Managementul timpului liber”, „Inițiere în dans pentru concursuri și serbări școlare”,  „Părinții, principalii parteneri în educația copiilor”, „Dezvoltarea competenţelor de evaluare ale cadrelor didactice  din învățământul preuniversitar pentru concursurile  extrașcolare de gimnastică și dans”, expoziții, simpozioane internaționale, lansări de carte etc). S-a editat un volum cu lucrările simpozionului internațional „Promovarea valorilor culturale românești în contextul globalizării”, simpozion care s-a bucurat de o largă audiență în rândul românilor de pretutindeni, care au trimis lucrări foarte valoroase. S-a fondat revista  de nivel național „Fii activ, fii performant”, agreată de Federatia Română Sportul Pentru Toți  și pe care, coordonatorii doresc  s-o introducă sub patronajul Ministerului Educației. S-a creat o arhivă video a Festivalului-Concurs Internațional de Gimnastică și Dans „Prietenia” Vaslui, cu peste 60 de DVD-uri.

Din anul 2010 s-a inițiat o secțiune  a festivalului-concurs „Prietenia” cu participare indirectă/ prin corespondență/ CD-uri/ internet (link-uri).  Ca urmare a acestei inițiative, numele Vasluiului prin  festivalul „PRIETENIA” a ajuns pe toate meridianele globului, primind aprecieri meritorii, schimbând idei și experiențe cu specialiști, persoane interesate de astfel de activități pentru copii din: Australia, Nouă  Zeelandă, SUA, Spania, Franța, Africa de Sud,Venezuela, Cehia, Cipru, Lituania, Rusia, Ungaria, Ucraina, Republica Moldova, Bulgaria, Grecia, Italia, Malta, Turcia, Germania etc.

Spațiul de concurs pus la dispoziția concurenților  a fost întotdeauna corespunzător: 10/10m și  de cel mai bun nivel la Casa de Cultură „Constantin Tănase” Vaslui, Teatrul de Vară Vaslui, Sala Polivalentă a Municipiului Vaslui. Primăria Municipiului Vaslui  s-a implicat permanent în asigurarea asistenţei medicale, liniştii și ordinii publice și P.S.I., a susținut cheltuielile cu spațiul de concurs, sonorizarea, decorul scenei (aranjamente florale, bannere, pancarde), coşuri și buchete de flori pentru toate formaţiile etc. Instituțiile partenere au asigurat intrarea liberă la muzeu, voluntarii au fost ghizi, translatori pentru concurenți, au ajutat la formarea coloanei și deplasarea pentru paradă. În concluzie, întotdeauna a fost o foarte bună organizare, ridicând continuu calitatea festivalului. Pe parcursul celor 38 de ani, în condițiile unor vremuri zbuciumate și tot mai nefavorabile  actului de cultură, Festivalul a fost susținut și încurajat să continue acest demers frumos și util copiilor și adolescenților, și nu numai lor, de instituții naționale: Ministerul Educaţiei, Federaţia Română Sportul Pentru Toţi și de mai multe instituții locale: Primăria Municipiului Vaslui, Consiliul Local, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Casa Corpului Didactic, Consiliul Judeţean, Prefectura, Direcţia Judeţeană Pentru Sport şi Tineret, Asociaţia Judeţeană Sportul Pentru Toţi, Asociația „Europ Art 2008”, Grădinițe/ Școli/ Licee din Vaslui, Teatrul de Vară, Casa de Cultură „Constantin Tănase”, Sala Sporturilor, Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare”, Biblioteca Județeană „Nicolae Milescu Spătarul”, Centrul Județean de Conservare și Valorificare a Tradiției și Creației Populare, Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Spitalul Judeţean, Ambulanţa, Poliţia, Jandarmeria, Pompieri, „PixelArt”, „Deliciosul”, „Textor”. S-au implicat cu multă dăruire și iubire un număr considerabil de voluntari (elevi, părinţi, studenţi, educatori, învăţători, profesori, medici, ingineri, economişti etc).

Aprecierile participanților la acest eveniment de anvergură au fost consemnate în Cartea de Onoare a Festivalului, pentru că „verba volant, scripta manent” - „vorbele zboară, scrisul rămâne” (proverb latin) și ar fi mare păcat să nu afle generațiile viitoare că, fără lipsă de modestie, Festivalul-Concurs Internațional de Gimnastică și Dans „Prietenia” Vaslui și-a obținut cu brio locul printre primele la nivel european, dovedind că „Dansul este un poem în care fiecare mișcare este un cuvânt”. (Mata Hari) Și întotdeauna, dansul și cuvântul zidesc o viață bună și frumoasă.

Festivalul-Concurs Internaţional de Gimnastică şi Dans „Prietenia” Vaslui are și un Imn, intitulat „FACEŢI CA NOI”. „Mare bucurie, mare/ Acum când ne întâlnim/ Suntem gaşca cea mai tare/ Şi la festival venim./ Vreun necaz sau supărare/ Noi nu avem niciodată/ Suntem gaşca cea mai tare/ Şi mereu o facem lată.” Refren: „Faceţi ca noi dacă se poate/ Cât sunteţi tineri şi iubiţi,/ Haideţi în gaşca cea mai tare,/ Aici sunt oameni fericiţi./ Faceţi ca noi dacă se poate/ Şi veţi vedea că nu-i banal/ Haideţi în gaşca cea mai tare/ Hai la Vaslui la festival!” Refren... „La Vaslui muncim cu exigenţă/ Şi entuziasm mare de tot/ Şi-uite-aşa cu mare experienţă/ Suntem la ediţia 38/ Ne bucurăm de tinereţe/ De tot ce-n viaţă are rost,/ De zâmbete ascunse-n feţe/ Şi prietenii cum n-au mai fost.” Refren... „Nu e mai mare bucurie/ Ca şi acum când ne-ntâlnim/ Munca noastră toată lumea-o ştie/ Dar cu voi astăzi o-mpărtăşim.” Refren... „Întâlnirea dar şi despărţirea/ O trăim în fiecare an/ Nu uitaţi că la Vaslui v-aşteaptă/ Al ,,Prieteniei” Festival./ Şi acum după atâta trudă/ Plecăm acasă fericiţi./ Dar vă promitem că la anul/ Tot la festival voi ne găsiţi.” (Versuri adaptate de prof. Luminiţa Vîrlan, după melodia GAŞCA.)

Nu în ultimul rând, demn de remarcat este și faptul că ținând seamă de situația specială în care se află Ucraina de mai bine de 100 de zile din cauza războiului inuman declanșat de Putin asupra acestei țări, apreciind și prețuind participarea a două echipe ucrainiene la Festival, în semn de prietenie adevărată și iubire frățească, profesoara Elena Anușca-Doglan a inițiat o colectă de produse neperisabile, ȋmbrăcăminte, ȋncălţăminte, cărucioare pentru copii și cărți  care  vor fi oferite delegațiilor participante și celor apropiați acestora.

Sincere felicitări organizatorilor, coordonatorilor, colaboratorilor, juriului, părinţilor, voluntarilor și tuturor participanților la Festivalul-Concurs  de la Vaslui, minunat intitulat „PRIETENIA” și   REVEDERE cu bine în anul 2023!

 
















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu