Mancarea cu
nanotehnologie se experimenteaza in Romania!
Acest tip
avand o inscriptie speciala. Asta pentru ca… nanotehnologiile sunt periculoase
in industria alimentara. De ce se pun totusi in rafturi asemenea produse? La
finele anului trecut a fost modificat Regulamentul privind informarea
consumatorului, in virtutea unei directive europene. La unul dintre capitole,
normativul impune o regula in privinta tuturor ingredientelor prezente sub
forma de “nanomateriale fabricate”: trebuie specificate in mod clar in lista
ingredientelor, denumirile acestora fiind urmate de cuvantul “nano” intre
paranteze – (NANO). Prin “nanomaterial fabricat” se intelege un ingredient
produs prin nanotehnologie, ce […]
Din 2015, pe
piata din Romania va intra mancarea cu nanotehnologie, produsele de acest tip
avand o inscriptie speciala.Asta pentru ca… nanotehnologiile sunt periculoase
in industria alimentara. De ce se pun totusi in rafturi asemenea produse?
La finele
anului trecut a fost modificat Regulamentul privind informarea consumatorului,
in virtutea unei directive europene. La unul dintre capitole, normativul impune
o regula in privinta tuturor ingredientelor prezente sub forma de
“nanomateriale fabricate”: trebuie specificate in mod clar in lista
ingredientelor, denumirile acestora fiind urmate de cuvantul “nano” intre
paranteze – (NANO).
Prin
“nanomaterial fabricat” se intelege un ingredient produs prin nanotehnologie,
ce contine unul sau mai multe elemente de dimensiuni de ordinul a 100 nanometri
(un metru are un miliard de nanometri).
Efectele pot fi
devastatoare
Normativul
mai sus-mentionat avertizeaza: “Nanomaterialele ofera oportunitati tehnice si
comerciale, insa pot prezenta riscuri pentru mediu si pot ridica probleme de
securitate si sanatate pentru oameni si animale, de aceea, consumatorii trebuie
informati corespunzator”. Cu alte cuvinte, materialele in discutie conserva
bine alimentul, dar pot omori consumatorul…
Profesorul
universitar dr. ing. Eden Mamut, de la Institutul de Nanotehnologii si Surse
Alternative de Energie din cadrul Universitatii Ovidius din Constanta, ne-a
declarat ca nanoelementele sunt particule foarte mici, care transporta
substantele active, adica E-urile, cele care maresc rezistenta in timp a
alimentului.
Nanoelementele
maresc eficienta E-urilor. Astfel, alimentele au o durata de viata mai lunga,
lucru indispensabil in industria alimentara actuala.
“Trebuie
mentionat ca tehnologiile nano eficientizeaza actiunea substantelor active pe
care le transporta, prin modificarea structurii materiei, lucru care le face
imprevizibile si extrem de periculoase. Inca nu se stie ce pot produce in
domeniul alimentar si nu numai, pentru ca au fost prea putin testate! Este
posibil ca prin aceasta tehnologie sa se fi deschis o cutie a Pandorei!” a
subliniat profesorul Eden Mamut.
Si nu e singura voce
avizata care trage un semnal de alarma.
“Din anul
2009, Romania a fost supusa unor experimente cu tehnologii care par eficiente
din punct de vedere economic, dar pot avea efecte devastatoare pe viitor. S-ar
putea ca in scurt timp sa nu mai avem controlul sanito-genetic asupra oamenilor
si animalelor”, ne-a spus despre nanotehnologie prof. dr. Florina Bran, prodecan
al Facultatii de Economie Agroalimentara si a Mediului din cadrul Academiei de
Studii Economice Bucuresti.
Ideea a aparut in anul
1959
Istoria
nanotehnologiilor s-a nascut in anul 1959, cand fizicianul Richard Feynmann a
pus la bataie un premiu de 1.000 de dolari pentru echipa de cercetatori care va
reusi sa manipuleze un material la nivel atomic.
De atunci
s-au investit sume uriase, in primul rand pentru a imbunatati optica
microscoapelor electronice. Rezultatele au aparut in 1990, cand atomii de xenon
au fost aranjati sub o anumita forma pe o placa de nichel. Abia dupa anul 2000
s-a constatat ca tehnologia nano nu inseamna doar aranjare spatiala a materiei,
ci si modificare a proprietatilor acesteia.
“Nanotehnologiile
pot schimba astazi functionalitatile obiectelor. Sa dam un exemplu: pana la
nanotehnologie, cel mai bun conductor de caldura era diamantul. Astazi,
nanotuburile de carbon sunt de trei ori mai bune conductoare de caldura decat
diamantul. Anul trecut, pe nanoparticule de argint si aur s-au pus straturi
extrem de fine de extract de venin de albina. Aceasta combinatie a fost
injectata unui bolnav de cancer in zona afectata. Substanta injectata a atacat
selectiv celulele bolnave si l-a vindecat pe pacient. Aceasta este varianta
buna! Au inceput insa sa se fabrice nanoroboti militari, care pot scapa foarte
usor de sub control. Iata doar un exemplu pentru care lumea stiintifica
priveste cu mare precautie aceasta tehnologie. Nu stim ce surprize neplacute ne
poate produce in viitor”, ne-a declarat profesor dr. inginer Eden Mamut.
Reprezinta un risc si o
amenintare pentru securitatea nationala
“In momentul
de fata, mai multe firme introduc elemente de nanotehnologie in produse
farmaceutice si aditivi alimentari, care accentueaza sau produc maladii si boli
foarte grave. Savanti renumiti au atentionat ca nanotehnologia utilizata fara
discernamant poate afecta durata de viata a oamenilor si, scapata de sub
control in zona industriala, poate provoca dezastre ecologice. Repet, folosita
fara discernamant, nanotehnologia reprezinta un risc si o amenintare pentru
securitatea nationala”, a declarat pentru Libertatea generalul in rezerva dr.
Emil Strainu, fost consilier parlamentar pe probleme de amenintari
neconventionale si asimetrice.
Nanorobotii ar putea fi
cei mai buni spioni sau luptatori din lume
Realizarea
nanorobotilor a avut de la inceput o latura medicala si una militara. Cea
medicala se refera la capacitatea acestor masinarii micute de a repara omul pe
interior, repede, eficient, fara urme. Latura militara se refera la
posibilitatea de a spiona fara a lasa urme sau chiar la a ataca anumite
obiective fara ca acest tip de atac microscopic sa poata fi anihilat in vreun
fel – asta pentru ca nu exista, deocamdata, contramasuri!
Sursa: Prof Valentina
Lupu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu