luni, 13 februarie 2017

Se experimenteaza in Romania!





Mancarea cu nanotehnologie se experimenteaza in Romania!

Acest tip avand o inscriptie speciala. Asta pentru ca… nanotehnologiile sunt periculoase in industria alimentara. De ce se pun totusi in rafturi asemenea produse? La finele anului trecut a fost modificat Regulamentul privind informarea consumatorului, in virtutea unei directive europene. La unul dintre capitole, normativul impune o regula in privinta tuturor ingredientelor prezente sub forma de “nanomateriale fabricate”: trebuie specificate in mod clar in lista ingredientelor, denumirile acestora fiind urmate de cuvantul “nano” intre paranteze – (NANO). Prin “nanomaterial fabricat” se intelege un ingredient produs prin nanotehnologie, ce […]
Din 2015, pe piata din Romania va intra mancarea cu nanotehnologie, produsele de acest tip avand o inscriptie speciala.Asta pentru ca… nanotehnologiile sunt periculoase in industria alimentara. De ce se pun totusi in rafturi asemenea produse?
La finele anului trecut a fost modificat Regulamentul privind informarea consumatorului, in virtutea unei directive europene. La unul dintre capitole, normativul impune o regula in privinta tuturor ingredientelor prezente sub forma de “nanomateriale fabricate”: trebuie specificate in mod clar in lista ingredientelor, denumirile acestora fiind urmate de cuvantul “nano” intre paranteze – (NANO).
Prin “nanomaterial fabricat” se intelege un ingredient produs prin nanotehnologie, ce contine unul sau mai multe elemente de dimensiuni de ordinul a 100 nanometri (un metru are un miliard de nanometri).
Efectele pot fi devastatoare

Normativul mai sus-mentionat avertizeaza: “Nanomaterialele ofera oportunitati tehnice si comerciale, insa pot prezenta riscuri pentru mediu si pot ridica probleme de securitate si sanatate pentru oameni si animale, de aceea, consumatorii trebuie informati corespunzator”. Cu alte cuvinte, materialele in discutie conserva bine alimentul, dar pot omori consumatorul…
Profesorul universitar dr. ing. Eden Mamut, de la Institutul de Nanotehnologii si Surse Alternative de Energie din cadrul Universitatii Ovidius din Constanta, ne-a declarat ca nanoelementele sunt particule foarte mici, care transporta substantele active, adica E-urile, cele care maresc rezistenta in timp a alimentului.
Nanoelementele maresc eficienta E-urilor. Astfel, alimentele au o durata de viata mai lunga, lucru indispensabil in industria alimentara actuala.
“Trebuie mentionat ca tehnologiile nano eficientizeaza actiunea substantelor active pe care le transporta, prin modificarea structurii materiei, lucru care le face imprevizibile si extrem de periculoase. Inca nu se stie ce pot produce in domeniul alimentar si nu numai, pentru ca au fost prea putin testate! Este posibil ca prin aceasta tehnologie sa se fi deschis o cutie a Pandorei!” a subliniat profesorul Eden Mamut.


Si nu e singura voce avizata care trage un semnal de alarma.

“Din anul 2009, Romania a fost supusa unor experimente cu tehnologii care par eficiente din punct de vedere economic, dar pot avea efecte devastatoare pe viitor. S-ar putea ca in scurt timp sa nu mai avem controlul sanito-genetic asupra oamenilor si animalelor”, ne-a spus despre nanotehnologie prof. dr. Florina Bran, prodecan al Facultatii de Economie Agroalimentara si a Mediului din cadrul Academiei de Studii Economice Bucuresti.

Ideea a aparut in anul 1959

Istoria nanotehnologiilor s-a nascut in anul 1959, cand fizicianul Richard Feynmann a pus la bataie un premiu de 1.000 de dolari pentru echipa de cercetatori care va reusi sa manipuleze un material la nivel atomic.
De atunci s-au investit sume uriase, in primul rand pentru a imbunatati optica microscoapelor electronice. Rezultatele au aparut in 1990, cand atomii de xenon au fost aranjati sub o anumita forma pe o placa de nichel. Abia dupa anul 2000 s-a constatat ca tehnologia nano nu inseamna doar aranjare spatiala a materiei, ci si modificare a proprietatilor acesteia.
“Nanotehnologiile pot schimba astazi functionalitatile obiectelor. Sa dam un exemplu: pana la nanotehnologie, cel mai bun conductor de caldura era diamantul. Astazi, nanotuburile de carbon sunt de trei ori mai bune conductoare de caldura decat diamantul. Anul trecut, pe nanoparticule de argint si aur s-au pus straturi extrem de fine de extract de venin de albina. Aceasta combinatie a fost injectata unui bolnav de cancer in zona afectata. Substanta injectata a atacat selectiv celulele bolnave si l-a vindecat pe pacient. Aceasta este varianta buna! Au inceput insa sa se fabrice nanoroboti militari, care pot scapa foarte usor de sub control. Iata doar un exemplu pentru care lumea stiintifica priveste cu mare precautie aceasta tehnologie. Nu stim ce surprize neplacute ne poate produce in viitor”, ne-a declarat profesor dr. inginer Eden Mamut.


Reprezinta un risc si o amenintare pentru securitatea nationala

“In momentul de fata, mai multe firme introduc elemente de nanotehnologie in produse farmaceutice si aditivi alimentari, care accentueaza sau produc maladii si boli foarte grave. Savanti renumiti au atentionat ca nanotehnologia utilizata fara discernamant poate afecta durata de viata a oamenilor si, scapata de sub control in zona industriala, poate provoca dezastre ecologice. Repet, folosita fara discernamant, nanotehnologia reprezinta un risc si o amenintare pentru securitatea nationala”, a declarat pentru Libertatea generalul in rezerva dr. Emil Strainu, fost consilier parlamentar pe probleme de amenintari neconventionale si asimetrice.


Nanorobotii ar putea fi cei mai buni spioni sau luptatori din lume

Realizarea nanorobotilor a avut de la inceput o latura medicala si una militara. Cea medicala se refera la capacitatea acestor masinarii micute de a repara omul pe interior, repede, eficient, fara urme. Latura militara se refera la posibilitatea de a spiona fara a lasa urme sau chiar la a ataca anumite obiective fara ca acest tip de atac microscopic sa poata fi anihilat in vreun fel – asta pentru ca nu exista, deocamdata, contramasuri!


Sursa: Prof Valentina Lupu









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu