joi, 9 februarie 2017

Vederea Sfintei Treimi






Vederea Sfintei Treimi

La cele spuse, vom adăuga, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului, o experiență contemporană de vedere și comuniune cu Dumnezeul Treimic a unei Starețe sfințite din Creta, așa cum a făcut-o cunoscută de curând Înaltpreasfințitului un cunoscut cleric evlavios. „Când plâng și suspin pentru păcatele mele mi se adâncește inima. Suspin din adâncurile sufletului meu și mă ușurez. Rugăciunea curge, curge… și la un moment dat, nu știu cum, cu «binoclul» inimii văd acea Lumină îmbelșugată, pe care mintea nu o cuprinde și limba nu o poate spune… Nimeni nu poate descrie măreția Cerului.

Cerul ascunde multe taine… Lumina este abundentă, nu are început, mijloc și sfârșit. 

Este fără formă, la fel. Este plină de vestiri. Multe lucruri inexplicabile se explică în ea. 

Unele din ele le poți spune, însă cele mai multe, nu. Este Lumina Tatălui și a Fiului și a Sfântului Duh. Într-o Lumină se văd toți Trei, dar se disting și ca trei Lumini, care este o Lumină. Nu pot să vă descriu… Părintele cel fără de început nu se vede… Nimeni nu L-a văzut, nici nu-L va vedea vreodată. Nici măcar Îngerii. Îl ascunde multa Lumină…

Se vede însă bunătatea Sa, dragostea Sa care nu se poate descrie, purtarea Sa de grijă pentru lume, îngăduința și îndelunga Sa răbdare. Fiul se vede, pentru că S-a făcut ca noi. A luat trup omenesc și se vede limpede cum răspândește Lumină. Are ochi albaștri, părul castaniu-blond și barba împărțită în două, de înălțime mijlocie și cu trup simetric. 

Rănile Crucii le are nevindecate pentru ca să-L recunoaștem, deoarece mulți L-au numit «înșelat», «înțelept» etc. Duhul Sfânt nu se vede. Este Lumină. A venit în lume și nu a plecat. Se mișcă cu mare zgomot, dar nimeni nu-L aude. Trece pe la toți, însă se sălășluiește acolo unde există pocăință. Cele dumnezeiești răspândesc bună mireasmă, aduc pace, liniște și rai în suflet, precum și mustrare pentru halul în care am ajuns. În Lumină văd că Dumnezeu este totul, iar eu nimic…”.


Fragment din articolul Teologia despre Sfânta Treime al ÎPS Ierothei Vlachos.





Sursa : Pr. Alexandru Stanciulescu Barda









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu