luni, 26 martie 2018

Unirea cu România a inceput!





NU s-a mai întâmplat niciodată în Chișinău!
A început Referendumul pentru Unirea cu România!

Pe principalele drumuri ale orașului au apărut azi panouri de informare privind consultarea publică ce privește subiectul Unirii Republicii Moldov cu România. Mai mulți internauți au postat poze cu aceste bannere, iar alții au observat pliante de informare în cutile poștale din blocurile din Chișinău. Astfel, în perioada 1 – 14 aprilie chișinăuenii invitați să decidă: vor spune DA sau NU Unirii. Rezultatele consultării vor decide dacă Chișinăul va urma exemplul celor peste 125 de localități care au declarat Unirea cu România sau nu.


Organizatorul consultării publice este Centrul Social-Politic European, care a anunțat săptămâna declanșarea unor ample studii sociologice despre tendințele populației privind unirea Republicii Moldova cu România. În proiect sunt implicați experți locali, dar și internaționali, care vor lucra pentru a face o radiografie științifică, fără părtinire a societății privind acest subiectul sensibil și insuficient analizat.
Gheorghe Costandachi, președintele CSPE, subliniază că este pentru prima dată de la declararea suveranității când cetățenii Republicii Moldova sunt invitați să se expună și să participe la un exercițiu sociologic care va măsura proporția cetățenilor cu drept de vot care se poziționează favorabil, respectic nefavorabil față de subiectul unirii. Prima parte a cercetării va începe în perioada 1-14 aprilie, în Chișinău, unde va fi implicată întreaga populație a municipiului și o rețea de operatori care vor chestiona direct cetățenii, din ușă în ușă.


Organizatorii promit implementarea unui proiect pilot pentru testarea votului electronic prin intermediul platformei online www.decid.md. Persoanele cu reședința în municipiul Chișinău vor putea să-și exprime opțiunea pe baza buletinului de identitate, începând cu 1 aprilie. Pe aceiași platformă, datele preliminare vor putea fi văzute în timp real.
Gradul de participare va indica nivelul de interes și de informare al oamenilor din capitală în raport cu tema. Întrebarea va fi una închisă, precodificată, cu două variante posibile de răspuns, iar chișinăuenii vor putea alege pe aceea care corespunde opiniei lor, cu ,,DA” sau „NU”. 


Consultarea publică va fi prefațată, până pe 1 aprilie 2018, de o campanie de informare în care chișinăuenii vor fi invitați să participe. Pentru aceasta, vor fi distribuite pliante de informare, vor fi amplasate bannere și bildoboarduri în intersecțiile din oraș, la stații și alte locuri aglomerate, spoturi la TV și radio. Totodată, pentru a evita polarizarea celor două tabere, toți actorii implicați de ani de zile în discuții unilaterale pe tema unirii sunt invitați pe o platformă neutră, unde atât tabără Pro, cât și cea Contra pot să-și exprime democratic opiniile și argumentele.


Din a doua jumătate a lunii aprilie, cercetarea continuă cu o altă serie de studii cantitative și calitative de tip sondaj. De data aceasta bazate pe eșantioane reprezentative și focus-grupuri, studiile sociologice vor intra în profunzimea temei pentru a înțelege mai bine rezultatele primei consultări populare.

Timpul.md
https://www.timpul.md/articol/foto---nu-s-a-mai-intamplat-niciodata-in-chiinau-a-inceput-referendumul-pentru-unirea-cu-romania-128586.html





Scrisoare din Basarabia.


Dragi frati romani, draga frate Ben, multumesc.

Este  bine ca manifestarea  a avut loc, stiindu-se pozitia negativa a autoritatilor, amenintarile presedintelui-marioneta prorus  Dodon de persecutare a unionistilor, retinerea „diplomatica” a oficialilor romani, nedorinta si nesustinerea tarilor occidentale a ideii de intregire si inca o sumedenie de alti actori negativi. Ceea ce pana nu demult se temeau si sa rosteasca - reunirea cu Tara - iata ca primarii si consilierii din 140 de comune, raioane si orase, precum si mai multe institutii si organizatii (Uniunea Scriitorilor, Institutul de Filologie al Academiei etc.) au semnat, fie si simbolic deocamdata, Declaratia de ReUnire cu patria-mama Romania! Principalul e ca ideea prinde radacini in randurile maselor, care, dupa cum stiti si dvs., sunt greu de convins prin vorbe, idei, adevaruri, lor sa le dai pane si circ, ceva palpabil, vizibil. Iar infratirea dintre localitatile basarabene si cele de pe malul drept al Prutului a facut posibila conlucrarea in comun la proiecte comune (reparatie de gradinite, scoli etc.) cu sustinere financiara din partea romana sau din fonduri europene. Aspectul economic in conditiile unei saracii lucii din RM, ajutorul din partea romana, pensiile si salariile mai mari din Romania, functionarea unei justitii mai echitabile si lupta impotriva coruptiei, ideea ca, reuniti cu Romania, se vor trezi integrati in si aparati de NATO si UE sunt elemente atragatoare si convingatoare pentru basarabenii mei necajiti. Altceva e cu conducatorii, de tot rangul  care se tem ca nu vor mai fi conducatori, ca nu vor mai fi (toti care sunt acum) parlamentari, ca nu vor mai putea fura in voie din visteria statului, iar autonomiile gagauza, transnistreana si minoritarii in genere - ca nu vor mai putea lucra, vorbi si conduce cu limba lor rusesca si atitudinea ostila fata de autohtoni, plus ca au in spate Armata rusesca de ocupatie din Transnistria si sutinerea evidenta (uneori - si consistenta) a Moscovei. Plus ca toti conducatorii oficiali de la Chisinau si nu numai, de la Snegur, Lucinschi, Voronin incoace pana la Dodon-ul de astazi nu-si imagineaza RM fara Transnistria! Extrem de complicata sitatia, extrem de timorata populatia basarabeana, extrem de saraca incat sa se gandeasca la reunire si reintregire. 

Ei bine, manifestarea de duminica, nu atat de ampla cat ne-am fi dorit-o si cat se astepta sa fie, ne demonstreaza ca sangele apa nu se face!

Duminica s-a pus accentul pe necesitatea si avantajele (economice, intai de toate) ale reunirii, au fost mentionate actiunile care urmeaza sa se desfasoare pe parcursul anului pentru actualizarea ideii (Congres la Iasi, intalnirea primarilor care au semnat Declaratia de unire la Alba-Iulia, continuarea actiunii de infratire si ajutorare a localitatilor de pe cele doua maluri de Prut, Mare Adunare Nationala la Chisinau etc.), dar, principalul, s-a dat citire si s-a adoptat o Rezolutie bine intocmita a acestei Mari Adunari Centenar, care sa fie inmanata parlamentelor de la Chisinau si Bucuresti cu solicitarea revotarii Declaratiei de Unire cu Tara de la 27 Martie 1918!

Pentru dvs. o fi fiind putin, si pentru noi e inca putin, dar bucuria, speranta si increderea ca ReUnirea se va infaptui ne coplesesc pe zi ce trece, inimile bat cu putere la gandul ca am format si educat o generatie de tineri pentru care reintregirea este ceva firesc, conform firii, adevarului, chemarii sangelui de frate, nu pur si simplu vecin roman; regretul ca marii  unionisti dintre noi - Grigore Vieru, Leonida Lari, Ion si Doina Aldea-Teodorovici, Dumitru Matcovschi, Ion Ungureanu, Ion Vatamanu, Lidia Istrati, Gheorghe Ghimpu, Nicolae Costin, Ion Dumeniuk,Alexandru Mosanu, Lidia Istrati, Gheorghe Voda, Mihai Dolgan, Nicolae Sulac, Boris Movila si atatia altii, nu au mai apucat ziua de duminica si ziua implinirii marelui ideal este incomensurabil de mare. Acum revin la vorba marelui pesimist in privinta posibilitatii reunirii Grigore Vieru, care, la un moment, ma convingea: „Frate…, ReUnirea va avea loc si inca in timpul nostru!” Bietul Vieru! Sa dea bunul Dumnezeu sa aiba loc cat de curand!!!

P.S. Frate Ben, noi suntem maturi si cu mintea intelegem ca ReUnirea nu depinde numai de dorinta si vointa noastra, insa dare-ar bunul Dumnezeu ca de aceasta idee sa se insufleteasca majoritatea basarabenilor mei timorati. In fata vointei de reunificare a unei parti de tara cu Tara si a unei aschii de popor cu intreg poporul - cand vom ajunge la aceasta stare critica - nu va mai putea rezista niciun zid al Berlinului, oricat de pazit ar fi el de potrivnicii unei Rpmanii reintregite! Asa sa ne ajute bunul Dumnezeu! In timpul scurtei, trecatoarei noastre vieti pamantesti.

Cu drag,
Fratele tau roman din Basarabia.












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu