marți, 20 martie 2018

Tasente - LeiMar sau Jurnalul unui înger (17 - 20)





LeiMar sau Jurnalul unui înger (17)

Nu știu dacă faptul că nu ne-am sărutat în ziua aceea a avut o mare importanță dar știu că primul nostru sărut a fost special și nu l-am putut uita niciodată. În vara aceea, pe 3 iulie, am mai pierdut pe cineva care însemna foarte mult pentru mine. Bunicul! Îmi era atât de drag! Poate pentru simplul fapt că-mi citea gândurile dintr-o singură privire. Învățase asta în perioada aceea nefastă în care rătăceam cu gândurile și privirile prin univers. El le prindea din zbor, dădea ușor din cap, îmi zâmbea amar ( eu nu aveam ochi pentru nimeni atunci) și lacrimi fierbinți îi cădeau din ochii lui blânzi. Se uita în sus și buzele lui, aproape imperceptibil, rosteau rugăciuni sfâșietoare. Nu le auzea decât Regizorul. În marea Lui bunătate i-a ascultat rugăciunile și ceața prin care mintea mea rătăcea s-a ridicat și s-a risipit ca un fum aducând iar soarele pe cerul nostru. Bunicul mi-a fost alături în tot ceea ce eu mi-am propus să fac, chiar dacă își dorea ca noi să rămânem lângă ei. Asta nu însemna că nu-și exprima deschis părerea și mă lăsa să fac orice. Mă sfătuia și mă îndruma cu înțelepciune. Am știut întotdeauna să ascult sfaturile lui dar și să mă fac ascultată. Era de ajuns doar o privire ca el să știe că în sufletul meu erau furtuni interminabile. Furtună urmată de un calm aparent, iar furtună, iar calm...și...un uragan: plecarea lui. Nu era foarte bătrân, avea șaptezeci și cinci de ani, dar durerea pricinuită de plecarea mamei, unicul lui copil, apoi tot ceea ce a urmat, grija pentru noi, i-au slăbit inima lui bună. Sufletul lui și-a întins aripile și a plecat spre odihna veșnică, în locul acela verde unde avea întâlnire cu îngerul lui preferat, mama noastră. Bunica a rămas singură. Mergeam să o văd în fiecare week-end și petreceam ore întregi în grădină. Simțeam plutind în aer parfumul discret al bunicului, privirile lui care îmi descopereau gândurile nerostite erau prezente printre frunzele copacilor, vocea lui încă mai era purtată de adierea vântului. Mi-era dor de el, de sfaturile lui înțelepte, de zâmbetul lui dulce amar, de ochii lui triști care nu uitau niciodată să-mi surâdă timid. Îmi spunea mereu:
-LeiMar, puiule, zâmbește soarelui, lunii și stelelor și totul va fi bine! Se vor spulbera necazurile ca un fum și tu vei fi fericită. Știu asta!
Și bunica îi simțea lipsa dar nu vroia să vină să stea cu noi deși am încercat să o conving că mi-ar fi mult mai bine să o știu lângă mine, să o văd în fiecare zi, să o simt aproape. L-am implicat și pe Alint și, în cele din urmă, în duminica ce a urmat zilei în care mi-a mărturisit că mă iubește am plecat împreună la Tulcea. Bunica vroia să ne vadă și noi eram hotărâți să o luăm la Constanța. Când am ajuns acolo, bunica ne-a primit cu lacrimi de bucurie în ochi și mi-a spus:
-Să fii fericită draga mea și strălucirea asta frumoasă din ochii tăi să nu dispară niciodată! Iar tu, i-a spus lui Alint, să ai grijă de asta! Să nu mai lași ochii ei verzi să se întristeze și să plângă, au plâns destul, a venit vremea să râdă fericiți.
Draga de ea! Mi-a purtat de grijă mereu, gândurile ei bune mă ocroteau ca o pelerină de ploaie. Am îmbrățișat-o amândoi și apoi am stat de vorbă cu ea până aproape de venirea serii. Când soarele se apropia de locul în care își făcea culcușul, l-am luat pe Alint de mână și i-am spus că vreau să-i arăt ceva. Ne-am oprit în grădină și i-am spus:
-Uite Alint, ăsta este locul în care mi-am petrecut orele acelea triste în care rătăceam și vocea ta mă aducea înapoi. E grădina lui buni. La prima vedere e o grădină obișnuită dar pentru mine este specială.
-Lei, uite cum facem! Tu mă ții de mână, eu țin ochii închiși. Tu îmi povestești cum arată grădina când e plină de viață și eu o voi vedea prin ochii tăi. Și, cine știe? Poate îi prind și eu magia. Vrei?
Zis și făcut! Ne-am prins de mână, eu m-am asigurat că Alint ține ochii închiși, că nu trișează și am început să-i povestesc până s-a făcut noapte de-a binelea.
-Alint! I-ai prins magia?
-Povestești atât de frumos încât, dacă aș deschide acum ochii, m-aș trezi în mijlocul grădinii și ea mi s-ar arăta în toată splendoarea ei, așa cum o vezi doar tu.
-Poți să deschizi ochii Alint. Deja luna e sus pe cer și ne privește iar stelele au răsărit.
-E crai nou Maria! Iar stelele le-am văzut în ochii tăi atunci când m-ai privit.
Ochii lui erau atât de calzi, de plini de iubire. Am stat așa, îmbrățișați, privindu-ne. Și nu mai simțeam frigul care se lăsase odată cu venirea nopții. Buzele lui îmi sărutau fruntea, apoi ochii, obrajii și, într-o clipă de magie, buzele noastre s-au întâlnit pentru prima oară și... Un tremur ușor mi-a trecut prin tot corpul și un val de căldură mi-a inundat inima rupând toate lăcățelele cu care o ferecasem. Și stelele au strălucit mai tare vibrând ca un imens foc de artificii. Și...îngerii care vegheau grădina lui buni au început să cânte. Și... grădina lui buni arăta ca într-o seară de vară, învăluită de parfumul trandafirilor, al crinilor, al iasomiei. O simfonie de arome și culori.
-Ai văzut Maria că i-am prins magia?

LeiMar sau Jurnalul unui înger (18)

Când scriam pe site-ul acela de socializare o făceam mult mai ușor. Știam cine îmi citește gândurile, vorbeam cu ei, erau prietenii mei. Mă așezam în fața tastaturii și cuvintele veneau singure, nechemate. Se așezau în ordine și gândurile mele ieșeau la suprafață, erau cunoscute. Nu scriam pentru a fi evaluată ci pentru că simțeam că am ceva de zis, că există cineva, chiar și un singur om pe lume, care așteaptă cu nerăbdare ca eu să-mi spun povestea. Acum mi se pare că mă repet pentru că mulți îmi știu povestea și ceea ce scriu eu aici nu mai este o noutate. Povestea mea se pierde în noianul de griji pe care fiecare dintre voi le aveți. Și atunci mă întreb:
-De ce crezi tu, LeiMar, că ar trebui să mai scrii o dată ceea ce ai trăit, ce ai simțit, ce ai visat, ce ai realizat, ce ai fi putut face dacă nu ai fi plecat într-o lume cu multă verdeață? De ce crezi tu că ar intra cineva să citească?Și știți ceva? Tot eu încerc să-mi dau un răspuns:
-Pentru că există în lumea aceasta un om extraordinar care vorbește cu mine ore întregi în fiecare zi, care respiră prin mine, zâmbește pentru mine, se trezește în fiecare dimineață arzând de dorința de a mă auzi vorbind, râzând, cântând. I-aș cânta la nesfârșit versurile cântecului: “Ce bine ne-'nțelegem noi doi/Parc-am fi unul singur nu doi”. Și el ar râde. Ah! Râsul lui molipsitor! Se face imediat primăvară. Vocea lui un pic arogantă pentru mulți pentru mine este caldă și tandră. Este ca un alint. Alint-ul meu drag! Pentru că el mi-ar sorbi cuvintele, le-ar citi pe nerăsuflate dar încă nu poate să treacă peste durerea pe care i-am pricinuit-o când am plecat. Încă nu poate desprinde bucuria din durere, realitatea dură din visele noastre neîmplinite, atingerea mea nevăzută de atingerea celor din jurul lui.
Știu că îi este greu să nu mă vadă zâmbindu-i în fiecare dimineață atunci când deschide ochii, că îmi simte atingerea atât de dureros atunci când întinde mâna după mine și nu întâlnește decât niște curenți de aer care încă poartă parfumul meu.
-Știi că ai un parfum special Maria?
Îi răspund râzând:
-My name pui. Să nu-i uiți aroma niciodată dar să nu o cauți în mod special. Ea te va învălui mereu în iubire, tandrețe, frumusețe, căldură, înțelegere. Tu trebuie să continui să trăiești, să cauți o altă iubire, un alt parfum, să ai o viață a ta. O viață prin care a trecut o cometă ce și-a revărsat lumina ei blândă și frumoasă peste tine. Tu să-i păstrezi ca suvenir doar strălucirea ei trecătoare.
Dacă știu că ar reuși să treacă peste toate trăirile noastre și citește ceea ce scriu, aș continua...

LeiMar sau Jurnalul unui înger (19)

În poveștile pe care le ascultam de la mama Lei se spunea că o femeie va fi mult mai prețuită de iubitul ei dacă ea i va se dărui pură, neștiutoare, temătoare. Probabil că acum aceste povești sunt considerate învechite. Dar mie mi-a plăcut întotdeauna ceea ce este vechi și de bun simț. Nu tot ceea ce este vechi este și bun. Dar ideea de a te păstra pentru cel care te face să vibrezi cu adevărat, pentru cel care vibrează pentru tine, era una de bun simț și am hotărât că eu așa voi face. Recunosc! Sunt o demodată! Nu mă consider un exemplu bun de urmat și nici nu sunt o formatoare de opinii. Vă povestesc doar ceea ce am făcut eu și azi nu voi folosi cuvinte care nu s-au mai spus. Prima mea noapte de dragoste, ca pentru multe alte femei, a fost una de neuitat. Eu am numit-o :

Primul dans

E noaptea primului dans
Zeci de lumânări aprinse odaia luminează.
Buchete de trandafiri albi și roșii o înmiresmează.
Pășesc temătoare
pe-un covor de albe petale.
" -Dă-mi mâna ta, Maria, și-alungă-ți teama
ascultă muzica ce-o cântă inimile noastre
și lasă-te purtată de ritmurile ei! "
Tandrețe și blândețe
mângâieri și sărutări fierbinți
un țipăt de durere curmat de-un pasional sărut
o lacrimă pe-obraz uscată de alte sărutări fierbinți
și șoapte la ureche:
" -Iartă-mă, Maria!
Așa e primul dans,
începe dureros și apoi încet devine atâta de frumos!
Ascultă muzica ce inima ți-o cântă! "
" -Inimă nebună! ce dans mă-nveți tu oare? "
Ce muzică divină!
Ce dans amețitor!
Mișcări unduitoare
când lente, când alerte
și-acordul ei final ne-nalță pân' la stele.
Ne prăbușim apoi
în marea de petale de trandafiri catifelați și moi
și inimile noastre, ca una, încep o nouă melodie
iar primul dans devine
O dulce amintire!

Eu eram îndrăgostită de un Alint adus de vânt într-o toamnă mai frumoasă ca oricând. Un Alint al sufletului până atunci, se transformase într-un Alint al inimii până când destinul avea să hotărască pentru noi. Un Alint cu aromă de gutui dulci-amărui, cu gust de must dulce-aromat, adus de un soare blând și timid, ținut în captivitate de o rază de soare jucăușă și răsfățată iar, după atâția ani de lacrimi și durere. Îndrăgostită de un Alint adus de un curcubeu din zâmbete de copii aruncat peste norii care mi-au umbrit cerul vieții. Îndrăgostită de un Alint!

LeiMar (20)

-Lei, intri în jocul meu?
-îmmm, depinde! Ce reguli trebuie respectate?
-Niciuna! Sau...le stabilim pe măsură ce avansăm.
L-am privitpe sub genele ușor închise. Zâmbea șmecherește. Știam că i-a trecut o idee năstrușnică prin căpșoru-i frumos și am intrat în jocul lui.
-Încep cu o întrebare: cum te-ai descrie dacă eu nu te-aș cunoaște?
-Aliiint! Ce joc e ăsta?
-Ai spus că intri...deci, răspunde!
-Bine! Sunt ca o carte!
-Cum așa? m-a întrebat nedumerit.
-Hai să-ți explic! Ai citit vreodată o carte doar pentru că ți-a fost recomandată de cineva foarte drag?
-Hm! Nu cred!
-Ca să îi faci pe plac o iei cu tine și începi s-o citești. După ce ai lecturat câteva pagini te întrebi de ce ți-a fost recomandată cu atâta căldură. Din bun simț nu o înapoiezi imediat, o pui pe noptieră și în altă zi mai încerci. Începe să-ți placă și îți dorești să nu o mai lași din mână. Sunt zile când ea refuză să-și deschidă coperțile. Devine din ce în ce mai greoaie, se scriu pagini noi. Știi Alint? Cred că am uitat să-ți spun că nu este terminată. În fiecare zi apar noi capitole. N-ai spus că nu sunt reguli de respectat?
-Lei! Iar te ții de șotii!
-Nu iubire! Cartea asta are o personalitate foarte puternică. Vrei să-ți spun care este deosebirea dintre mine și ea?
-Sigur că da!
-Pe mine nu mă recomandă nimeni. Știi de ce? Pentru că nimeni nu a reușit să mă citească.
-Eram sigur că te ții de glume. Te citesc eu! Dar nu te recomand nimănui. Te vreau doar pentru mine! Hai, vino! Am chef să răsfoiesc niște pagini! Dă-mi mâna pui! Să scriem împreună un capitol. Ce titlu îi dăm?
-Stai să mă gândesc! Lei și Alint, povestea iubirii. Sau...iubire de poveste.
-Îmi place. Povestea iubirii noastre. Vreau să o trăiesc și să o simt cu fiecare por al ființei mele pui. Să nu-mi închizi coperțile niciodată! Rămâi deschisă pentru mine!
-Vrei să stabilim niște reguli? Dacă tot ne jucăm.
-Bine! Spune tu mai întâi.
-Hmm! Regula numărul unu: Eu voi fi cartea ta și tu...o vei păstra mereu lângă tine, aproape de inimă.
-Nici nu e greu, tu ești stăpâna absolută în inima mea! Eu voi fi cititorul tău și tu...mă înveți să scriu în cartea ta.
-Iubire, tu deja ai capitole întregi. A trecut ceva vreme de când ești co-autor.
Râdeam amândoi. Ne era atât de bine împreună.

Mariana Tasente









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu