marți, 9 iunie 2020

Melania Rusu Caragioiu - Multe mulțumiri și plecăciune (scrisoare deschisa)




Christos s-a Înălțat !


Mult Iubite și Stimate Maestre Ioan Miclău - Gepianu, Mult Onorată Familie Ioan Miclău- Gepianu, Australia,

 Luna mai a adus învierea naturii în Canada, după  o iarnă capricioasă care a ținut și în aprilie. Energia de creștere a plantelor a zvâcnit în luna mai, acoperind cu verdeață și florile pomilor, în special arțarii..

 Odată cu această înviere a naturii am lăsat din mână cititul și am ieșit la soare în peluza aurită de păpădii. Izolarea nu mi s-a mai părut legată doar de bibliotecă și de puținele ieșiri din casă, precum și de Cenaclul literar prin Zoom. Am atât de multe gânduri să vă împărtășesc, tot atât de multe precum cele din www.ionmiclau.wordpress.com, primite de la Domnia voastră și citite cu drag  în casă, savurând noutățile.

Întâi de toate vă felicit pentru Onorata Sărbătorire a Nunții de Aur, eveniment rarisim, La Mulți Ani cu Sănătate și Fericire! Familia frumoasă a Domniei voastre este răsfățată de Doamna Florica, de cele trei lăstare frumoase și realizate și de existența unei biblioteci publice care probabil este tot atât de înzestrată ca a regretatului nostru Artur Silvestri. Din acea bibliotecă, ajunsă, eu am înțeles, trimisă la Bârda, eu cumpăr în folosul bisericii, cărți pentru mine, dar și pentru Biblioteca satului bănățean Cebza, scrisoarea bibliotecarei de acolo despre biblioteca rămasă fără cărți împresionându-mă. Bineînțeles că nu se face primăvară cu o floare, dar cum zice poetul: ,, gestul contează”.

Mergând mai departe, citind  cele primite de la Dvs., mi-am amintit de adolescența mea. când în satul bunicilor Sinicea, Sintea Mică din ,,pusta”  Aradului, mergeam ,, la Criș”, să facem baie ( în Crișul alb) , apoi într-o vacanță la Ciucea, unde pe lângă altele cunoscute, să facem baie și în Crișul negru și pe urmă reîntorcându-mă la Nădab, unde tatăl meu era șef de gară, să stau liniștită, prin 1946, citind din poeziile lui Lucian Blaga. Mult e dulce viața în acel colț de țară, cu graiul și cămășile înflorate, cum purta verișoara mea, Valerica, de la Aleșd.

 Din 1950 am devenit timișoreancă, tatăl meu primind un post de șef de gară de rezervă în Regionala cfr Timișoara, prilej care mi-a adus vești și ocazia de a merge la dânsul din când în când, cu merinde, sau de a asculta cu uimire povești de necrezut, precum despre Ciudanovița Domnului Ben Todică. De atunci și până azi sufletul meu și unele din mormintele familiei, și locuința sunt în Timișoara. 

Doamne, ce tinerețe fericită am avut începând de atunci.  Am cunoscut în cadrul cenaclurilor din oraș și de la Revista ,,Orizont”, toată literatura semnată de Damian Ureche, Ionel Iacob Bencei, Ion Velican, Cristea Sandu Timoc, bănățeanul Alexandru Jebeleanu, Aurel Turcuș și mulți alții. Veronica Balaj, Monica Condan și Doina Drăgan, ( acestea trei, fiind studente, se țineau mai departe de cenacluri) Eu aveam  un fel de obligație de a frecvanta cenaclurile din oraș,  fiind poetă și spre a reprezenta BJT-ul, finnd bibliotecară din 1974 și până în 1988 la Biblioteca Județeană Timiș-Timișoara, BJT, la fondul de carte veche și periodice vechi.

 Am cunoscut atunci nu numai istoria Banatului, a scriitorilor în viață, dar și urme dragi din istoria cărții românești, mult mai mult față de cele învățate din liceu și mult mai mult decât datorită atestatului în biblioteconomie obținut spre a putea funcționa ca bibliotecar, eu fiind de formație inginer.

 Lucrând la acel fond documentar, citit  de cercetători, doar cu legitimție specială, pe acele vremuri, toată floarea intelectualității bănățene în viață, venea să se documenteze la secția de la biblioteca mea (și a încă a unei colege, noi având nici mai mult, nici mai puțin, cărți, ziare și reviste, decât 400.000 de unități bibliografice înregistrate în gestiunea noastră, prin inventare care durau și doi, trei ani, cu secția de sală deschisă pentru cercetare public.

 Pentru mine au fost vremuri de aur și de delectare în bibliotecă și în cenaclurile unde trebuia să asist din partea bibliotecii și bineînțeles că mă produceam și eu ca poet și publicist, ce eram. Nu mă pot plânge, m-am bucurat de premii, de laude, dar trebuia de multe ori să lucrez și acasă pentru completarea codurilor cărții românești și străine vechi în vederea computerizării demarată la Biblioteca Academiei Române, București.

După pensionare am plecat în Canada la familia fiicei mele.

 A fost o perioadă de acomodare, în care am înființat împreună cu doi colegi de aici un cenaclu francez în Montreal, am cumoscut scriitorii veniți din România, dar foarte repede m-a cuprins dorul de acasă.
După  primă pauză, acum merg anual în țară, continui a scrie și a adula Curentul ,,Limba noastră cea Română”, cum mi-a lăsat prin multele mesaje regretatul Corneliu Leu.

Corespondez cu scriitori din diaspora, dar și public la Editura Sf. Sale Preot Dr. Alexandru Stănciulescu, scriu Maesrului Adrian Botez și timișorenilor și Fraților moldoven și tuturor, chiar și epigrame.

 Dar cea mai mare parte a scrierilor mele merge în Banat unde sunt redactor la două reviste din cele patru și mai scriu și la Revista Asociației culturale ,,Constantin  Brâncuși”, secretar Dl. Bancu Aurel.

 Legăturile mele sunt strânse pentru România și de aceea eu mă simt mereu acasă.

 Am urmărit cu plăcere scrierile Domniei voastre, veștile despre Fiicele, Doamne Scriitoare, despre toate cele trei lăstare ale Dumneavoastră, La Mulți Ani,  și pot afirma că mă găsesc în fericirea a tot ce ați scris astăzi, aici, cu mult drag în românește sau în engleză spre lauda limbii românilor, în proză, poezie, teatru,

Vă mulțumesc și pentru materialele aparținând altor scriitori români, Regretatul Ionel Iacob Bencei, Dl. Adrian Botez,  Dl Ferghete și multe cărți, ceeace mă ajută să  mă găsesc în haina mea iubită românească.

Vă mulțumesc din tot sufletul pentru aceste adevărate antologii de creații românești în care dețineți un mare loc și pentru poeziile pline de credință, (și eu scriind poezii religioase). Aceste adevărate antologii sunt frumoase și atractive, ilustrate, aducând și imagini, peisaje de la Munții Albaștri.

 Aș voi, în încheiere să vă întreb dacă pot să vă trimit câteva din cărțile mele, eu având vreo 20 de cărți tipărite, jumătate din ele fiind pentru copii. Dacă, aveți bunăvoința de a le accepta, vă rog mult adresa bibibliotecii unde să le trimit în Australia. 

Mă voi ocupa de difuzarea  acestor ,,versuri”, eu le zic o antologie și vă voi trimite și alte materiale de pe aici sau din țară.

 Cum eu sunt și Vicepreședintă ASRAN,. Asociația Scriitorilor Români din America de Nord, vă trimit invitația de a participa și Dumneavoastră împreună cu noi la cenaclul ,,Destine literare” , care se ține bilunar și tocmai acum, sâmbătă 6 iunie a.c., de la ora 12.00, Montreal, până seara, chiar și câte 7 ore, uneori. Este o emisiune Zoom, iar spre a vă înscrie la participare vă rog să luați legătura telefonic, cu  Dl. Valy Luca, 438-931, 3942. Acest cenaclu va Funcționa întotdeauna prin Zoom , Dl. Alexandru Cetățeanu , Președintele Asociației ASRAN, având legături literare în toată lumea, fiind proprietarul revistei ,,Destine literare” și fiind și un cunoscut congresman literar internațional.

 Închei mulțumindu-vă pentru minunatele lecturi, care mi-au înfrumușețat un timp din izolare.

Cu deosebită stimă,


Melania Rusu Caragioiu       










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu