duminică, 14 iunie 2020

Tom Morgan - Michael Levitt, laureat Nobel - „Carantina a ucis mai mulți oameni decât a salvat!”




Michael Levitt, laureat Nobel - „Carantina a ucis mai mulți oameni decât a salvat!”
Tom Morgan, U.K. 
14 Iunie 2020

Profesorul Michael Levitt de la Stanford University, om de știință laureat al premiului Nobel are origini americano-britanice-evreiești și a câștigat premiul Nobel în chimie în anul 2013. În ultimele două luni el a susținut că omenirea va înfrânge coronavirusul mai repede decât se așteaptă majoritatea experților. „Carantina a ucis mai mulți oameni decât a salvat!” şi estimează că Marea Britanie va scăpa de coronavirus în decurs de câteva săptămâni. Michael Levitt, profesorul a prezis corect traiectoria inițială a pandemiei, şi, în luna martie i s-a adresat profesorului  Neil Ferguson[1], influent consilier guvernamental spunându-i că a exagerat numărul potențial al morților de 10 sau 12 ori mai mult.

Modelul profesorului de la „Imperial College”, unul din argumentele majore ale guvernului britanic atunci când a luat decizia de a abandona așa numita politică a imunității de grup, a fost parte dintr-un inutil „virus al panicii” care s-a răspândit printre liderii politici ai lumii, afirmă profesorul Levitt. „Cred că măsurile de carantină nu au salvat vreo viață”, spune omul de știință, care a adăugat că guvernul trebuie să-i încurajeze pe britanici să poarte mască și să practice distanțarea fizică. „Cred că măsurile de carantină au costat vieți. Au salvat poate câteva vieți care se pierdeau în accidentele auto - lucruri de genul acesta - dar răul social  - abuzurile domestice[2] - divorțurile, alcoolismul a atins cote extreme. Apoi sunt aceia care nu au fost trataţi pentru alte afecţiuni”[3].

Pe baza epidemiei inițiale din China și a rezultatelor de pe vasul infectat Diamond Pricess, prof. Levitt a estimat pe 14 martie că Marea Britanie va avea aproximativ 50.000 de decese. Modelul prof. Ferguson estima în aceeași săptămână 500.000 de morți fără măsuri de distanțare între persoane. „Cred că virusul real a fost cel al panicii. Pentru motive încă neclare mie, cred că liderii lumii s-au panicat, apoi s-au panicat oamenii și cred că a lipsit complet dezbaterea”, mai afirmă Levitt.

Omul de știință nu are o specializare în epidemiologie, dar a analizat epidemia din China și a pregătit o lucrare pe baza propriilor sale calcule. El a prezis că majoritatea țărilor vor avea o mortalitate Covid-19 echivalentă unei luni suplimentare din anul calendaristic. „În Europa nu cred că virusul a fost oprit de altceva decât de o formă de epuizare. Există un număr imens de oameni care sunt asimptomatici, așa că îmi pot imagina serios că până la momentul introducerii carantinei, în Marea Britanie virusul era deja răspândit. Ar fi putut ține țara deschisă ca în Suedia și nu s-ar fi întâmplat nimic”. El a analizat informații provenite din 78 de țări cu mai mult de 50 de cazuri raportate.

Conform cercetărilor sale, virusul nu avea nicicând să atingă creșterea exponențială pe care cei de la „Imperial College” au prezis-o. „Fără îndoială că poți opri o epidemie prin carantină, dar este o armă grosolană și foarte medievală iar epidemia ar fi putut fi oprită la fel de eficient cu alte măsuri mai raționale (precum măștile sau alte forme de distanțare între persoane)”, a declarat Levitt. Potrivit estimărilor sale, Marea Britanie urma să aibă în total 50.000 de decese. „O groază de lucruri au fost greșite, dar cred că principala problemă este că nu am stat un pic să ne gândim și să dezbatem chestiunea. Mi s-a spus de nenumărate ori „nu ești un epidemiolog, așa că taci naibii din gură”. Nu-mi pasă. Eu m-am uitat la numere. M-am uitat la vasul de croazieră, la Wuhan. Același model a fost peste tot.”

În Europa virusul „a ajuns la saturație”. „Cred că măsurile de carantină vor produce mult mai mult rău decât viețile salvate. Când am văzut explicațiile prof. Ferguson am rămas șocat. Am avut o discuție cu el când am văzut cât estima el rata mortalității, cam de 10 sau 12 ori mai mult decât ar fi fost normal. Ar fi trebuit să ne dăm seama din China că un virus nu crește exponențial. De la primul caz, creșterea exponențială încetinește foarte tare.”, a mai spus el.

„Problema cu epidemiologii este că ei simt cumva că misiunea lor este de a-i înspăimânta pe oameni ca să intre în carantină, să practice distanțarea socială. Așadar spun „vor fi un milion de morți”, iar când sunt doar 25.000 spun „bine că mi-ați ascultat sfatul”. Așa s-a întâmplat cu Ebola sau cu gripa aviară. Este parte din nebunie”, a afirmat Levitt. În opinia sa, dovezile de până acum indică faptul că virusul dispare la căldură uscată iar în mare parte din lumea apuseană „pare să existe un fel de imunitate”. „M-aș îngrijora pentru China”, a afirmat el când a fost întrebat despre un al doilea val.

„Am 73 de ani și mă simt foarte tânăr. Nu-mi pasă deloc de riscul acesta.  Pe măsură ce îmbătrânești riscul de a muri din cauza bolilor este atât de mare încât simți că este vremea să-ți cumperi o motocicletă, să mergi la ski!”, a încheiat Levitt[4].

-------------------------------------
[1] https://www.telegraph.co.uk/news/2020/05/05/exclusive-government-scientist-neil-ferguson-resigns-breaking/
[2] https://www.telegraph.co.uk/women/life/lockdown-might-easing-cant-relax-grip-domestic-abuse/
[3] https://www.telegraph.co.uk/news/2020/05/19/cancer-surgery-delays-could-lead-5000-deaths-study-warns/

[4] http://contramundum.ro/2020/05/25/michael-levitt-laureat-nobel-carantina-a-ucis-mai-multi-oameni-decat-a-salvat/








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu