marți, 23 iunie 2020

I.D. - Cel mai important premiu științific al Austriei a fost acordat unui român
UN NOU ROMÂN ÎN TOPUL MATEMATICII !

Auzisem în anii de școală de un dicton, anume că " În Matematică nu există căi pentru regi... ". Am simțit-o pe pielea mea, pentru că modul meu... boem de pregătire în școală, mă găsea mai mereu în deficit la orele de matematică. Izbăvirea mi-a sosit cu înscrierea în clasa a 10-a la Secția Umanistică...În studiile universitare de Comerț Exterior , m-am ...izbit din nou de Matematici, chiar superioare, aflându-mă în dezavantaj față de colegii care făcuseră Realul...Dar tratînd disciplina cu seriozitate(...neregală) am reușit rezultate bune, și mi-am lichidat complexul din școală de anti-talent matematic...

Dar, m-am depărtat puțin de subiectul pe care vroiam să-l semnalez...Am constatat cu multe ocazii, că Românii au o mare înclinație spre domeniul Matematicii...Începând de la Medaliații Olimpici de liceu, la studenți , cadre universitare, cadre de cercetare care au pus România pe harta lumii matematice...  

Un exemplu recent mi-a fost semnalat pe Facebook de colega unui bun prieten și coleg de liceu...L-am împărtășit deja public pe Facebook și sper ca acum, să-l fac cunoscut și celor care nu sunt înscriși pe Facebook, sau nu au apucat să vizioneze acest articol. J.G.Cel mai important premiu științific al Austriei a fost acordat unui român
22 Iun 2020
scris de I.D.


Cel mai important premiu științific acordat în Austria, în valoare de 1,5 milioane de euro, tocmai a fost câștigat de un matematician român, născut la Timișoara (unde a și făcut liceul Lenau): Adrian Constantin, de la Universitatea din Viena. Fondul Ştiinţific Austriac, FWF, i-a acordat cercetătorului Adrian Constantin, miercuri după-amiază, cel mai mare premiu de finanțare științifică din Austria.

Adrian Constantin este unul dintre cei mai citați matematicieni din lume și premiul Wittgenstein este considerat ”Nobelul Austriei”. Potrivit FWF, Premiul Wittgenstein este destinat să garanteze cercetătorilor excelenți ”cel mai înalt grad de libertate și flexibilitate în desfășurarea activității lor de cercetare pentru a permite o dezvoltare extraordinară a realizărilor lor științifice”, scrie Der Standard, citat de editiadedimineata.ro.

Juriul internațional format din opt oameni de știință de top, inclusiv doi câștigători ai Premiului Nobel, și-a justificat decizia pentru Adrian Constantin prin „contribuțiile sale inovatoare la matematica propagării valurilor”.

Cercetările sale despre modul în care se sparg undele au pus bazele „investigării matematice riguroase a singularităților în ecuațiile diferențiale parțiale neliniare ale fluxurilor de fluide”, a declarat președintele juriului, Janet Wolff (Universitatea din Manchester).


Matematicianul Adrian Constantin este un specialist în valurile și curenții din oceane și din atmosferă.

Este vorba despre modelarea matematică a curenţilor şi a valurilor care joacă un rol important în fenomenul climatic El Niño, dar și în dezastrele naturale, precum tsunami.

Potrivit site-ului Facultăţii de Matematică a Universităţii din Viena, Adrian Constantin este lider mondial în teorie și în aplicarea ecuațiilor diferențiale parțiale neliniare.

Două dintre articolele sale se numără printre cele mai citate 10 lucrări publicate vreodată de revistele în care apar, care, la rândul lor, se situează printre cele mai prestigioase din întreaga matematică: Acta Mathematica și Inventiones Mathematicae.

Cercetările sale și ale colaboratorilor săi includ contribuții primare la geofizică, de exemplu dovada existenței undelor de rotație de amplitudine mare (cu W. Strauss și E. Varvaruca) sau o dovadă de stabilitate a undelor solitare cu vârf (cu W. Strauss). Adrian Constantin a dezvoltat și a stabilit tehnici analitice noi care ajută la descoperirea unor fenomene de valuri dificile în oceane și în atmosferă.

Omul de știință premiat s-a născut la 22 aprilie 1970, la Timișoara, România, unde a urmat o școală de limbă germană.
Adrian Constantin a studiat la Universitatea Sophia-Antipolis din Nisa.

Și-a obținut doctoratul în 1996 la Institutul Courant de la New York University. Cariera sa profesională continuă l-a dus de la Universitatea din Basel și de la Universitatea din Zürich la Universitatea Newcastle din Anglia și mai departe, la Trinity College Dublin.

Din septembrie 2008, cercetătorul Adrian Constantin predă la Facultatea de Matematică a Universității din Viena.


https://miscareaderezistenta.ro/stiinta/cel-mai-important-premiu-stiintific-al-austriei-a-fost-acordat-unui-roman-55346.html?fbclid=IwAR2FEiJUlxQdavV0sUBerznwyRGN7LLqbEMeJknC9cE0og1Prv1OwYeGEFw 

Să fim mândri !

Sursa: John GioneaNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu