joi, 3 iunie 2021

UNIC ÎN EUROPA, TUNELUL CALENDAR - in staţiunea montană Straja din Valea Jiului

 



UNIC ÎN EUROPA, TUNELUL CALENDAR

 

Acest proiect unic in Europa il gasim in staţiunea montană Straja din Valea Jiului si are o lungime de 54 de metri. Acest loc a devenit in timp   o adevărată atracţie turistică.

Ce este deosebit la acest tunel este faptul că pe interiorul lui sunt pictați 365 de sfinți din calendarul ortodox.O candela este vesnic aprinsa si mutata in fiecare zi , în fața icoanei sfântului care marchează data curentă din calendar . Pe tavan sunt pictate scene din Vechiul şi Noul Testament .

Pentru fiecare zi din an a fost ales câte un sfânt preluat din calendarul ortodox. Turistii care vin pentru prima data aici isi cauta ziua de nastere sa observe si   sfântul care are grijă de ei .  La ambele capete ale tunelului sunt porţi masive din lemn.

Unic în Europa

sursa foto Maria Serafim & Rodica Breb-Pătcaș

Idea acestui proiect unic i-a venit Cabanierului Emil Părău, in timp ce cauta o solutie pentru turiştii credincioşi să poată ajunge uşor la schitul de lemn din staţiune şi pe timp de iarnă. Tunelul face legătura între drumul principal din stațiunea Straja și bisericuța din lemn ce poartă hramul Sfinților Apostoli Constantin și Elena. Lucrările de construcţie ale tunelului s-au încheiat în anul 2006  si a fost nevoie de doi ani de zile pentru ca tunelul sa fie finalizat in totalitate.

Turiştii care ajung pentru prima oară în acest loc sunt de-a dreptul impresionaţi. Tot in aceasta zona in apropiere  turistii pot admira Crucea Eroilor care, prin dimensiunile sale, este comparabilă cu cea de pe Caraiman.

Stațiunea Straja se află la o altitudine de 1.445 de metri, în inima munților Vâlcan. Cu toate că este relativ nouă, dispune de multe pârtii de ski echipate cu instalații de transport pe cablu, cinci dintre acestea fiind iluminate și în timpul nopții. Pârtiile de la Straja au în jur de 26 de kilometri, cea mai lungă având opt kilometri. Tunelul, bisericuța si crucea au devenit adevărate simboluri ale stațiunii si adevarate atractii turistice.

 

Sursa: Gh. Stefanoiu







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu