sâmbătă, 16 iulie 2016

Icoana Maicii Domnului Oikonomissa- Econoama





Icoana Maicii Domnului Oikonomissa de la Marea Lavra – Econoama

Icoana Maicii Domnului numita "Oikonomissa", adica "Econoama" sau "Chivernisitoarea", este una dintre icoanele facatoare de minuni pastrate in Manastirea Marea Lavra, in Sfantul Munte Athos. Icoana dateaza inca din vremea Sfantului Atanasie Athonitul, ctitorul manastirii, ea fiind legata chiar de o intamplare din viata sfantului. Icoana este praznuita in data de 22 iunie.


Marea Lavra este prima mare manastire zidita in Sfantul Muntele Athos, fiind intemeiata in jurul anului 963, prin nevointa Sfantului Atanasie Athonitul din Trapezunt, cu ajutoare banesti date de imparatii bizantini Nichifor Focas (963-959) si Ioan Tzimikes (969-973). Manastirea a fost inchinata Bunei Vestiri, insa dupa adormirea Sfantului Atanasie, manastirea a luat drept hram Adormirea Cuviosului, care se praznuieste in data de 5 iulie. In aceasta manastire a trait cel mai cunoscut imnograf bizantin, Sfantul Ioan Cucuzel.


Icoana Maicii Domnului "Econoama" de la Marea Lavra - Oikonomissa
Icoana Maicii Domnului numita "Econoama" sau "Ocrotitoarea" dateaza inca din vremea Sfantului Atanasie Athonitul. Aceasta icoana a fost pictata spre a aminti de intemeierea Manastirii Marea Lavra si de purtarea de grija a Maicii Domnului.
In vremea Sfantului Atanasie Athonitul in manastire traiau mai bine de doua mii de calugari. Fiind mare saracie, o parte dintre calugari au inceput a parasi manastirea. Printre ultimii calugari ramasi in Lavra se numara si Atanasie. Peste inca ceva vreme, pleca si el spre Careia, ingrijorat din pricina lipsurilor banesti si alimentare.


Se povesteste, din vechime, urmatoarea intamplare, petrecuta pe drumul spre Careia. Mergand sfantul spre Careia, in apropiere de Manastirea Morfono (din aceasta se mai pastreaza doar ceva ruine si o parte din turnul portului), el s-a intalnit cu o femeie.
Vazand femeia, sfantul i-a spus:
- Ce-i cu tine, femeie, aici, pe munte?
Femeia i-a raspuns, zicand:
- Eu nu sunt o femeie oarecare, eu sunt Maica Domnului.
Sfantul nu a crezut minunii, alegand a pune aceasta aratare pe seama diavolului, care de multe ori se arata in chip mincinos marilor nevoitori, spre a-i insela si a-i pierde.
Maica Domnului, privind la el, i-a spus:
- Ce ai in mana?
Sfantul a raspuns, zicand:
- Toiagul.
Toiagul sfantului era din fier masiv, el fiind astazi pastrat in biserica centrala din Marea Lavra, infipt langa mormantul sau. La gat, sfantul purta o cruce din fier, grea de trei kilograme, pastrata si ea tot in biserica actuala a manastirii.


Spre a-i adeveri minunea si a-l incredinta de binecuvantarea ei, Maica Domului i-a spus sfantului sa faca cruce peste piatra si sa loveasca cu toiagul in stanca de langa el. In acel moment, din acea stanca a tasnit apa curata, dulce si rece. Pana astazi, locul este cunoscut sub denumirea de "Izvorul Sfantului Atanasie", iar apa ce curge din el se numeste "Aghiasma Sfantului Atanasie".
Maica Domnului a zis sfantului Atanasie:
- Eu sunt econoama manastirii, eu va port de grija.
Umilindu-se sfantul, ceru binecuvantare Maicii Domnului si se intoarse la manastire.
Intors la manastire, Maica Domnului l-a intampinat langa chiliile cele vechi, aratandu-i sa intre in pivnita cea mare a manastirii. Coborand treptele pivnitei, sfantul gasi vasele si lazile pline cu alimente: masline, branza, ulei si cereale.


La ceva vreme dupa minunata intamplare, icoana Maicii Domnului a fost zugravita pe lemn si asezata in biserica manastirii, spre vesnica amintire a binecuvantarii ei. Maica Domnului este infatisata stand pe tron, cu Pruncul in brate, iar de o parte si de alta, doi sfinti: Sfantul Mihail al Sinadelor, in dreapta, si Sfantul Atanasie Athonitul, in stanga. Aceasta icoana se afla asezata astazi in curtea manastrii, intre cele doua biserici, intr-un frumos baldachin de piatra.



Se mai spune, tot din batrani, ca sfantul se ruga Maicii Domnului pentru ajutorare in cele privind hrana calugarilor din manastire cand, din icoana, Maica Domnului i-a raspuns, zicand: "Nu te intrista, Atanasie, ca de acum eu voi fi economul acestei manastiri." De atunci si pana in zilele noastre, Manastirea Marea Lavra nu are alt econom decat pe Maica Domnului.
Ctitorul acesteia, Sfantul Atanasie Athonitul, a primit astfel, de la Maica Domnului, fagaduinta de a purta de grija manastirii pentru totdeauna, niciodata lipsindu-i cele materiale sau duhovnicesti. Numele dat cu aceasta ocazie Maicii Domnului, si anume “Oikonomissa", adica "Ocrotitoarea", a ramas pana in zilele noastre. Purtatoarea de grija - “oikonomissa" - nu si-a incalcat niciodata fagaduinta data.


A doua icoana a Maicii Domnului Econoama, numita tot "Oikonomissa", a fost zugravita si ea, tot in legatura cu aceste minunate minuni. Maica Domnului sta asezata pe tron, cu Pruncul in brate, iar de o parte si de alta stau, in rugaciune, sfintii cei ce s-au rugat Maicii Domnului pentru binele manastirii, de-a lungul vremii. Icoana Maicii Domnului Oikonomissa, care infatiseaza un total de 14 personaje, toate avand legatura cu manastirea, se afla asezata pe un baldachin de lemn, in partea stanga a intrarii principale in biserica centrala a Manastirii Marea Lavra.
Datorita acestei fagaduinte, functia de "iconom" nu a mai fost data in aceasta manastire. Calugarul care se ocupa cu randuirea si gestionarea celor materiale ale manastirii poarta numele de "para-iconom", adica ucenic al Ocrotitoarei.



Pentru noi, romanii, icoana are o valoare de simbol, deoarece, printre odoarele cu care a fost impodobita icoana de-a lungul zecilor de ani, se afla si o cruce cu colan, pe care a lasat-o candva, in scurta lui vizita in Muntele Sfant, patriarhul de atunci al Romaniei, Justinian Marina. Ma bucur ca aceste daruri mai noi, venite din partea credinciosilor grabiti prin Sfantul Munte, reinnoada fericit legaturile vechi ale clericilor romani cu Marea Lavra.

Teodor Danalache










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu