joi, 21 iulie 2016

28.07.2016 - SFANTA TREIME ! ! !








Comentariul Zilei ,

Stiu ce “campanie” caci altfel nu pot s-o numesc, se face la ei la tv, de a se vedea “uratul” drept frumos ! As gasi motivatie intr-un fel de “obiectivizare” prin care dincolo de aparentele fizice sa se caute altceva, mai adanc… Din nefericire, de multe ori mesajul initial se “uita” si ramane doar o rasturnare de aprecieri si confuzie in discernamant… Multi din acea sala, sunt probabil “oameni de treaba” care se amuza sincer de “iluzia si falsitatea” din spatele “spaimelor” primare… Apoi, unii invata sa le treaca usor asa, ca in “gluma” de halloween… Ciudat, dar toate astea … in catedrala? Iar acea momaie usurica si atarnata zdrentuita si cu bratele intinse sugereaza cumva o … rastignire? In opozitie, cu “picioarele pe pamant” mult mai reale si active caracterele ! Evident, ar urma “intrebarea” adresata spectatorilor: CE ALEGI? Intradevar, “confuzie si atragerea in confuzie” e mesajul acestui spectacol ritual din uriasa catedrala…
Si acceptarea ei…
OM...
Azi...SFANTA TREIME a Pogorarii Sfantului Duh



http://str.crestin-ortodox.ro/foto/1194/119360_sfanta-treime.jpg


Cuvantul Sfantului Efrem Sirul



Efrem Sirul
Dacă voieşti să birui slava deşartă, să nu iubeşti laudele, nici cinstirile, nici hainele scumpe, nici locurile de frunte, nici întâietăţile, ci, dimpo­trivă, să te bucuri când eşti ocărât şi necinstit şi să te mustri pe tine însuţi că eşti mai păcătos de­cât toţi păcătoşii.
Dacă vrei să înfrângi trufia, despre nimic din ceea ce faci să nu zici că se face prin ostenelile tale sau prin puterile tale, ci fie că posteşti, fie că petreci vremea în priveghere, fie că dormi pe pământul gol, fie că te îndeletniceşti cu cântarea psalmilor, fie că faci multe metanii până la pă­mânt, să zici: „Numai cu ajutorul lui Dumnezeu şi cu ocrotirea lui Dumnezeu se face aceasta, nu cu puterea mea şi nu cu strădania mea”.
.........................................................................................................................................................................................................



DESTEPTAREAAAAA ! ! !


SUA ar dori o revoluție portocalie la Moscova

Cum Rusia nu poate fi atacată din exterior, având o armată foarte puternică, atlantiștii încearcă să creeze o prăbușire din interior așa cum au mai făcut de-a lungul istoriei în 1905 şi 1917.

Motivația NATO de a aduce o brigadă în estul Europei arată că Occidentul urmărește să pună presiune pe liderii ruși. Brigada face parte din strategia actuală a NATO de a se extinde spre est cât mai aproape de granițele Rusiei și de a pune în acest mod presiune politică pe liderii ruși.

În plus, englezii şi, prin extensie, atlantiștii au încercat întotdeauna să înfrunte cea mai mare putere continentală, Rusia, nu prin forțe proprii, ci ridicând un terț interpus.

Cu ani in urma, a existat o putere militara si economica, care se temea de posibilitatea ca rivalul sau rivalii ei sa nu ii submineze autoritatea pe glob. Ea isi exercita autoritatea in mod despotic, punind conditii economice, acceptind numai ce o avantaja, instaurind guvernele care dorea si facind practic ce dorea.

In acest timp, rivalii acestei puterii, nu interferau cu interesele ei si cu dominatia pe care o exercita in anumite zone ale globului, unde dicta absolut totul, in interesul ei si in detrimentul a milioane de oameni nevinovati care munceau in sclavie pentru a sustine economia acestei mari puteri, dar nimeni si chiar nici rivalii sau rivalul ei nu se implicau. 

Acest stat, in declin moral si economic, privea aceste tari ca fiind curtea proprie.

Ca sa isi protejeze propria sfera de influenta, aceasta mare putere, trebuia sa mentina o autoritate stricta si sa aiba loc decizii numai intr-un singur sens, de la ea la vecini sau state subordonate la distanta.

Aceasta putere a pus la conducerea statelor unde domina categoric, gasti de banditi care duceau in sclavie poporul si duceau peschesul la capitala politicii mondiale. Acesti lideri instalati la comanda, intoarceau spatele oricaror state care nu erau pe placul marii puterii si politica lor externa era reglata de la capitala politica mondiala.

Cind guvernele nu conveneau marii puterii, ca si acum, ea inarma rebelii si cotropea tarii si regiuni intregi punind lideri si impunindu-si banii si moneda nationala, lasind acele tari datoare pe veci si oamenii disciplinati de saracie si teorare.

Va suna familiara prezentare de mai sus? Fara discutie ca multi dintre dumnavoastra ati dedus despre cine este vorba. NU este o istorie despre Rusia, iar liderul acelei tari NU este Presdintele Putin.

Acea mare putere mondiala a fost SUA, iar cel ce a dictat o politica de acest fel sau a amplificat-o pe cea existenta, a fost actorul presedinte american Ronald Reagan, iar unul dintre vecinii pusi sub presiunea armelor de catre americani a fost Nicaragua. Asta pentru ca tot a venit vorba de o regiune din Ucraina, unde americanii vor "democratie", uitind ca in Nicaragua, erau numai nativi nicaraguaeni, americanii generind acolo un razboi fara sa trebuiasca sa isi apere vorbitorii de limba engleza sau cei care au radacinii in America. Americanii au vrut in aceste conditii sa domine o tara intreaga, dupa care evident, a "reusit" sa domine si vecinii lor, Guatemala, Honduras, Panama si multe alte state, pe care le-a lasat intr-o saracie de nedescris, facindu-le piete furinizoare de droguri, violenta si activitati criminale, deci cu un viitor "infloritor".

A fost rindul Cubei, cind, poporul si-a ales sistemul in care doreste sa traiasca si conducatorul, Castro, in locul marionetei americane Batista. Era clar ca liderii americanii nu aveau nevoie linga ei de o tara comunista, pentru ca ar fi putut la un moment dat sa le contamineze populatia si ca urmare, CIA a incercat o lovitura militara in 61 in Golful Porcilor, esuata, in urma careia militarii cubanezi au scaldat in mocirla, porcii americani care doreau sa le invadeze tara, ca o asemanare cu denumirea golfului respectiv. Deci si Cuba ar fi trebuit colonizata si sclavagizata de SUA. A continuat Irakul, Libia, Afganistanul, Libia, Yemenul, Egiptul si tot ce a miscat "in front" si nu a dat ascultarii indicatiilor Americii.

America nu a dorit si nici nu va dori ca Rusia sa detina vreo sfera de influenta in special in emisfera vestica, dar ceea ce ii deranjeaza cel mai mult acum, este pozitia unui numar din ce in ce mai mare de state, pro Rusia.

Miscarea Sadinista a poporului nicaraguan a "debarcat" marioneta americana pusa la conducere, Anastasio Somoza Debayle, dupa care au incercat sa cultive relatii economice cu Cuba, iar in raspuns, americanii condusi de Reagan au creat miscarea antisadinista Contras.

Rezultatul? Razboi civil si peste 35.000 de nicaraguani morti, zeci de mii de copii fara parinti, zeci de mii de familii distruse, saracie lucie ca dupa razboi, lipsa locuintelor, lipsa unei igene bazate si un dezastru de neimaginat, care a dus la bucuria liderilor americani si petreceri cu sampanie si pahare de cristal, ca o sfidare de proportii la adresa acestui popor amarit. Cei 35.000 de oameni ucisi in rabzboi, care au reprezentat 2% din populatia Nicaragua.

Americanii detin recordul tupeului si lipsei de respect spionindu-si chiar partenerii prin NSA, ei "promovind" pacea si in acelasi timp, dorind extinderea NATO. In acest moment, conteaza mai putin ceea ce cred liderii NATO sau UE legat de expansiunea lor, cel mai mult contind daca liderii rusi gindsc aceasta ca o amenintare sau ca ar putea in viitor sa devina o amenintare.... Ceea ce evident ar duce si chiar duce la o reactie prompta a rusilor.

Rusia are inregistrate trei baze militare oficiale pe glob, in timp ce America, aproape ca nu exista tara care sa nu aiba cel putin o baza militara si sa terorizeze zona in care se afla..

Pentru americani si aliatii lor vestici, Castro, Daniel Ortega, Chavez, Maduro si altii, sint diavoli, sint comunisti, sint criminali si toti sint "aliati" cu Moscova in opinia lor. Dar evreii dictatorii din America Centrala si de sud, criminalii dictatori care conduc Burma, regimurile autoritare din Orientul Mijlociu unde sint batute cu pietre femeile inchise in saci, pina cind sint omorite, unde sint oamenii biciuti, unde sint promovate legi prin care parintii sa isi omoare copiii pentru relatii cu tineri din alte etnii, acei lideri sint oameni de treaba si care vor binele poporului.

Ceea ce in Nicaragua, americanii considerau o cauza nobila, o necesitate si un mare sprijin pentru popor, ucigind prin incitare la razboi zeci de mii de oameni, ceea ce face Presedintele Putin pentru a linistii situatia in Ucraina si a da un sens vietii de acolo, unde populatia a ales sa traiasca sub o alta tara, este o crima si o actiune inumana.

Mai mult, americanii spun ca nu vor modificarea granitelor prin forta, dar ei au modificat stilul de viata al oamenilor si i-a dus in saracie crunta, ba uneori au modificat si granitele, cum este cazul rebelilor sirieni si ISIS, acceptata si inarmata de SUA si aliatul Israel, care evident ca nu se va “opune” acestor fanatici si care modifica granite cu Gaza si West Bank, strimtorind teritoriul palestinienilor si oferind evreilor chibuturi in teritoriile palestinene…




De la intrarea României în NATO și pogorîrea influenței americane în mod oficial peste capetele și destinele românilor, toate "alegerile" desfășurate în țara noastră pentru desemnarea celui care să ocupe funcția supremă în stat au fost de fapt niște mascarade sforăitoare, spectacole de sunet și lumini de cel mai odios prost gust.

Ele au fost menite să mascheze realitatea tristă că cetățenilor români le mai este oferit doar dreptul de a accepta Zapciul numit de Washington și că nici nu se pune problema alegerii unui Președinte care să reprezinte interesele naționale.

Și, ca să nu fie acuzată de lipsă de generozitate, Stăpînirea străină le-a lăsat românilor iluzia dreptului de a alege, pe care concetățenii noștri s-au grăbit să o îmbrățișeze cu ardoare: să ne amintim doar ce scandal, ca hai, ce circ, ce exhibare de intoleranță și violență am putut vedea atît în 2004, cît și în 2009 și 2014.

Cînd gluma s-a îngroșat însă și Stăpînirea și-a văzut interesele puse în pericol, a renunțat chiar și la păstrarea unor minime aparențe, așa cum s-a întîmplat la referendumul din 2012.

De asemenea, în seara în care Culaie neamțul a fost numit zapciu, Revoluția Portocalie era pregătită în tranșee, gata-gata să se transforme în euro-maidan dacă îndrăznea careva să crîcnească pe la București.

Iar emoția, scandalul și energiile imense irosite de populație cu ocazia celor trei runde de "alegeri" sînt cu atît mai mult de regretat, cu cît toți cei ce au ajuns în ultimul act, atît în 2004, 2009, cît și în 2014, au fost doar niște marionete patetice, care au dansat așa cum le-au fost trase sforile de la Washington.

Se poate vedea cu ochiul liber că, atît înainte de scrutinul din 2014, cît și după, Iohannis nu a avut nici un punct de vedere divergent cu privire la temele majore legate de viitorul României. De fapt, ei nu au nici un punct de vedere în general, în afară de cele ce le sînt scrise pe hîrtie de "consilierii" americani și de ambasada americană la București.

Iar prima grijă a lui herr Culaie, după ce s-a văzut înscăunat zapciu, a fost creșterea procentului din PIB primit de armată, ca să poată "aliații" occidentali să ne mai vîndă niște sicrie zburătoare sau plutitoare.

Asta ca să nu mai existe nici un dubiu asupra factorului determinant care a contribuit la succesul său în ocuparea jilțului de Zapciu și să nu se mai amăgească toți naivii că în România și, în general, în colonii, președinții se pun pe Facebook.



Guvernul de birocrați ai UE și FMI, vînd România la metru pătrat, la kilogram și la bucată, rămînem fără păduri, străinii ne cumpără pămînturile și ne exploatează pe nimic resursele naturale, România a ajuns o colonie spoliată de interesele străine, cu o populație sărăcită, bolnavă și ne-educată.

Occidentul a distrus Romania dupa 90 ca aveau nevoie de forta de munca ieftina
Ceea ce nu vor sa inteleaga romanii este ca occidentul, nu va vrea niciodata o crestere economica in Romania, altfel nu ar mai avea sclavi, forta de munca extrem de ieftina pentru corporatiile lor instalate in tara in primul rand si apoi pentru muncitorii care pleaca din Romania. Acesta a fost si motivul pentru care a fost distrusa intentionat industria, deoarece occidentului ii era frica ca Romania sa mai produca ceva, avand nevoie ei sa isi vanda produsele din tarile lor. Exemplu concret: de ce sa se produca un tractor in Romania, cand poate sa produca, Italia, Germania. De ce sa se produca camioane, autobuze in Romania, in loc sa fie cumparate cele din Germania.

Agricultura a fost distrusa intentionat ca spre exemplu. Olanda sa isi vanda produsele la noi, chiar si florile, ca noi romanii sa cumparam tot, de la magazinele occidentalilor: Kaufland, Auchan, Carrefour etc.In plus, aveau nevoie de muncitori ieftini pe plantatile lor de capsuni, castraveti, spargel etc. In toate domeniile unde nu vor sa lucreze occidentalii decat pe bani grei, lucreaza romanii, fortat de „saracia” din tara.

La conducerea Romaniei, strainii si-au instalat marionetele lor care le-au permis sa jefuiasca tara, precum Schweighofer, firmele straine care furnizeaza energie, gaz, sau cei care exploateaza petrolul, gazele de sist.

Orice roman care vrea sa fie patriot si nu pleaca din tara, incercand sa isi faca o mica afacere, e lovit de sistem din toate partile, fisc, primarie, camera de munca etc. sa renunte si sa inchida, sau sa cedeze afacerea unei corporatii straine.
La fel cum taranul roman satul de birocratia si taxele de fermier, pleaca sa sclaveasca in occident ca sa isi intretina familia.

Minciuna sistemului masonic, este ca „investitorii straini” aduc prosperitate in tara, ceea ce e practic imposibil, pentru ca platesc salarii mizerabile, pe care romanii le cheltuie tot pe produsele lor, iar ei majoritatea nu isi platesc taxele in Romania.

Integ planul de distrugere a fost gandit inainte sa fie dat jos Ceausescu, pentru ca tarile prospere nu aveau nevoie ca Romania se devina mai prospera decat ele, altfel ar fi trebuit ei sa vina la noi la munca si romanii sa mearga in concedii pe pensii si salarii uriase.

Ceausescu vazand ce jigodii sunt cei din occident ( impuneau vize romanilor, mareau rata la dobonazi etc.), a hotarat sa faca afaceri cu arabii, planul de dezvoltare al Dubaiului de azi sau a Abu Dhabi-ului, fiind planul gandit de Ceausescu, de dezvoltare pana in 2010. Iata paradoxul ca romanii sunt obligati sa sclaveasca acum acolo, ceea ce putea fi invers daca romanii ar fi aparat tara mai cu fermitate de atacul imperialistilor.

Romanii au cazut insa in capcana si propaganda elitelor masonice, al caror cap este CASA REGALA, care are colonii sub masca democratiei a tarilor precum SUA si subordonatele acesteia.

Masurile de austeritate suferite in anii 80 au fost impuse cu forta tot de FMI.



Geopolitica imperialismului

Cincisprezece ani după ce Statele Unite au lansat „războiul împotriva terorismului”, întreaga lume este atrasă într-un un vârtej din ce in ce mai mare al violenței imperialiste. Invaziile și intervențiile imperialismului SUA au devastat Afganistanul, Irakul, Libia și Siria. NATO este angajat într-un program masiv de reînarmare, în pregătirea unui război cu Rusia. Africa este ținta intrigilor neo-coloniale constante ale SUA și ale Europei. 

Conflicte de graniță între țări vecine provoacă tensiuni și confruntări deschise în Europa de Est, Trans Caucaz, subcontinentul indian și America de Sud. În Asia de Est, „pivotul către Asia” al administrației SUA atrage întreaga regiune în confruntarea Statelor Unite cu China.

„Războiul împotriva terorismului” – plin de înșelăciune imperialistă și ipocrizie fără limite – a traumatizat, mutilat și ucis nenumărate milioane de oameni, și a declanșat cea mai mare criză a refugiaților de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial. Șaizeci de milioane de oameni au fost alungați din țările lor. Sutele de mii care au ajuns în Europa, după călătorii îngrozitoare și amenințătoare de viață, sunt mânați în centre de detenție, forțați să trăiască în condiții șocante și chiar deposedați de sărăcăcioasele lor bunuri. 

Pentru a submina solidaritatea clasei muncitoare, guvernele imperialiste, partidele politice capitaliste și media promovează șovinismul național și bigotismul rasist. Astăzi, în America de Nord, Europa și Australia, musulmanii sunt cei care sunt victimile vilificării în media, discriminării și rasismului sponsorizate de stat și violenței fasciste.

Timp de cincisprezece ani, „războiul împotriva terorismului” a implicat crime pentru care nici un oficial al guvernului sau personal al complexului militar-informațional nu a fost tras la răspundere. SUA deschizând drumul în a afirma „dreptul” de a-și răpi, încarcera, tortura și asasina victimile fără drepturi legale. Lumea se află în pragul unui conflict global catastrofal. Declarațiile șefilor de guverne capitaliste devin din ce în ce mai belicoase.

Marșul către război este o conspirație a elitelor capitaliste, orchestrată de către cele mai înalte nivele ale guvernului, aparatului militar-informațional, oligarhiei corporatist-financiare și o presă coruptă de dreapta, fără măcar vălul unei dezbateri.

Cauza esențială a militarismului și războiului subordonat prin deținerea privată a mijloacelor de producție, către acumularea de profit privat de către clasa conducătoare capitalistă. Consorții puternice de bănci și corporații capitaliste își utilizează „propriul” stat pentru a purta o luptă comercială și finalmente militară pentru control asupra materiilor prime, conductelor de gaz și petrol, rutelor comerciale și accesului la munca ieftină și piețe care sunt critice pentru acumularea de profit.

Marșul către război este centrat în jurul eforturilor Statelor Unite de a-și menține poziția de putere globală hegemonică. Disoluția în 1991 a Uniunii Sovietice a fost văzută ca o oportunitate de a afirma dominația fără rival a SUA în toată lumea. A fost glorificată de către propagandiștii imperialiști ca fiind „sfârșitul istoriei”, producând un „moment unipolar” în care puterea de necontestat a Statelor Unite ar dicta o „Nouă Ordine Mondială” în interesul Wall Street-ului. Uniunea Sovietică cuprindea un spațiu vast din glob, întinzându-se de la marginile estice ale Europei până la Oceanul Pacific. Astfel, regiunile vaste ale Eurasiei, ocupate de o Rusie slăbită și state central asiatice proaspăt independente, erau din nou „în joc”, deschise exploatării și jafului corporatist. 

Restaurarea a capitalismului în China, represiunea sa de stat polițienesc împotriva rezistenței clasei muncitoare în 1989 și deschiderea de „zone de comerț libere” pentru investiții transnaționale au creat un vast rezervor de muncă ieftină.

Victoria SUA și a aliaților săi în Războiul din Golf din 1991 împotriva Irakului a fost invocată de clasele conducătoare la nivel internațional pentru a legitima războiul ca cel mai eficient instrument al politicii externe. Un an mai târziu, Pentagonul adopta un document al strategiei de apărare care declara că obiectivul SUA este să „descurajeze militar națiunile avansate industrial de a ne contesta conducerea sau chiar de a aspira la un rol regional sau global mai important.

Însa douăzeci și cinci de ani de război neîntrerupt nu au reușit nici să contracareze declinul capitalismului american nici să creeze o nouă fundație stabilă pentru relațiile globale. Mai degrabă, Statele Unite – răvășite de crize interne de nedepășit și înarmate până în dinți – s-au transformat în cea mai impotantă sursă de instabilitate internațională. 

Încercarea de a crea o „Nouă Ordine Mondială” a reușit doar să creeze dezordine globală. Fiecare război lansat de Statele Unite a provocat complicații dezastruase.

Operațiunile cuprinzătoare și neîncetate ale agențiilor de informații americane sunt expresia practică a faptului că nici o parte a globului nu este în afara intereselor capitalismului american. Fiecare continent și ficare țară este văzută prin prisma intereselor economice și geopolitice ale imperialismului american. Clasa conducătoare americană este concentrată pe dezvoltarea unei strategii pentru a contracara orice oponent real sau potențial.

SUA identifică China ca fiind cea mai semnificativă amenințare asupra hegemoniei globale americane. Însăși dezvoltarea stimulată de investițiile transnaționale și de creearea unei vaste capacități productive a transformat-o într-un partener comercial major a numeroase state din lume și în a doua cea mai mare economie globală. Pe măsură ce greutatea sa globală a crescut, Beijingul a promovat alternative la sistemul de investiții și comerț dominat actualmente de Statele Unite și a căutat susținere internațională, inclusiv de la aliații europeni și asiatici ai Washingtonului. Statele Unite se tem că evoluții cum ar fi formarea Băncii Asiatice pentru Investiții și Infrastructură și urmărirea de către China a inițiativelor sale „Drumul Mătăsii” în Eurasia îi vor submina semnificativ poziția în economia mondială.

Mai mult, think tankurile imperialiste americane sunt îngrijorate de indici care arată că statul chinez dobândește resurse, capacități militare și o capacitate de acțiune globală care, necontrolate, ar putea rivaliza Statele Unite în câteva decenii. Nevoia Chinei de surse stabile de energie și materii prime a împins Beijingul în a forma relații politice care au subminat în mod obiectiv influența SUA în Asia, Africa și America Latină. Recenta recenzie comandată de Pentagon asupra „pivotului” sau „rebalansării către Asia” a Centrului pentru Studii Internaționale și Strategice (CSIS), afirmă, cu ostilitate nedisimulată, că „balanța puterii militare în regiune se modifică împotriva Statelor Unite.

Astfel de aprecieri despre „ridicarea Chinei” sunt în mare parte hiperbolice, motivate de interese imperialiste. Agențiile de informații ale SUA sunt foarte conștiente de existența, pe care caută să o exploateze, a diviziunilor facționale și regionaliste din interiorul Chinei – o țară cu 55 de minorități etnice recunoscute oficial – care rezultă din conflictele pentru bogăție și privilegii dintre secțiuni rivale ale noii sale clase capitaliste. În pofida creșterii sale economice, restaurarea capitalismului în China a făcut ca țara să fie și mai vulnerabilă la presiunea imperialismului american și european.

„Rebalansarea” este centrată pe desfășurarea de putere militară a SUA și a aliaților săi, pentru a amenința permanent China cu lovituri aeriene devastatoare împotriva centrelor industriale dens populate de pe coasta sa Pacifică și o blocadă a rutelor maritime cruciale spre Marea Chinei de Sud de care depinde economia sa. Dimensiunile militare ale „pivotului”, codificate în conceptul de „Bătălie Aer Mare” al Pentagonului, sunt țintite spre a constrânge China să cedeze în fața dictatelor economice ale SUA. 

Termenii Parteneriatului Trans Pacific și declarația președintelui Obama conform căreia SUA, nu China „ar trebui să scrie regulile comerțului în secolul 21” întruchipează interesele prădalnice ale băncilor și corporațiilor de pe Wall Street.

„Pivotul către Asia” a militarizat și destabilizat întreaga regiune și va extrage resurse vaste din partea Statelor Unite. Recentul document CSIS speculează asupra provocării care ar apărea dacă astfel de evoluții economice ar consolida o alianță militară și politică între Rusia și China care ar domina Eurasia și apoi ar putea atrage alte puteri. CSIS scrie: „Dacă în final Kremlinul se dă cu China sau caută să manevreze împotriva vecinului său mai puternic va avea consecințe foarte importante.” Elita conducătoare din SUA consideră deja administrația actuală de la Moscova și posesia sa asupra forței militare reziduale moștenite de la fosta Uniune Sovietică a fi un obstacol inaceptabil în exercitarea fără constrângeri a puterii americane în Europa de Est, Asia Centrală și Orientul Mijlociu.

Aplicarea unor astfel de planuri geostrategice este evidentă atât în Europa cât și în Asia. O acumulare sistematică de putere militară americană și aliată este în desfășurare în zona Indo-Pacifică împotriva Chinei, în timp ce Rusia a fost confruntată cu desfășurări NATO în Europa de Est și cu garanții de susținere militară din partea SUA către regimurile ultra-naționaliste din țările baltice și Ucraina. Clasa conducătoare americană a tras concluzia că statele, Beijing și Moscova trebuie supuse, cu cât mai devreme cu atât mai bine. Obiectivul Washingtonului este să reducă China și Rusia la statusul de state clientelare semi-coloniale, să controleze „zona centrală” și să conducă lumea.

Asia de Sud și Oceanul Indian sunt componente critice ale strategiei imperialismului american pentru controlarea Eurasiei și a globului. De la începutul secolului, SUA a acționat neobosit pentru a-și extinde prezența militar-strategică de-a lungul subcontinentului Indian, inclusiv prin Afganistan, ocupat deja de 15 ani; prin dezvoltarea unui „parteneriat strategic global” cu India, ce implică legături militare tot mai extinse; și orchestrarea unei schimbări de regim în Sri Lanka în ianuarie 2015 pentru a instala un guvern chiar mai servil Washingtonului. Planurile SUA de a folosi strâmtorile maritime pentru a impune o blocadă economică împotriva Chinei în cazul unui război sau unei crize de război depind de dominația asupra Oceanului Indian. La fel și proiectarea puterii militare americane în Africa de Est și Orientul Mijlociu. De asemenea, controlul asupra Oceanului Indian este văzut ca esențial pentru că oferă Washingtonului un control strâns asupra rutelor maritime care conectează Asia de Est, Orientul Mijlociu, Africa și Europa.

Campania SUA de a lega India și întreaga Asie de Sud la ambițiile sale strategice prădătoare inflamează o regiune care este deja în fierbere din cauza conflictelor geopolitice, național-etnice și comunale explozive. Imperialismul american este cabina planificării globale de război, dar el este doar expresia cea mai concentrată a crizei refractare a capitalismului ca sistem mondial. Imperialismul european și cel japonez, confruntat cu aceleași contradicții interne și externe, urmărește scopurile nu mai puțin prădătoare și reacționare ale propriilor clase conducătoare. Toate încearcă să exploateze extensia forțată a Americii pentru a-și asigura miza în ceea ce a degenerat într-o bătălie feroce pentru redivizarea puterii economice și politice mondiale. Va rămâne Germania un aliat al Statelor Unite sau va deveni încă o dată principalul său inamic pe continentul european? Va eșua mereu tensionata „relație specială” dintre Statele Unite și Marea Britanie? În conflictul global care se află în desfășurare, este imposibil de prezis cu certitudine aliniamentul viitor al guvernelor imperialiste. Cum a explicat Lenin în timpul Primului Război Mondial, puterile imperialiste „sunt prinse într-o plasă de tratate secrete unele cu celelalte, cu aliații lor și împotriva aliaților lor.

Imprialismul britanic, pe de altă parte, vede în declinul SUA o oportunitate să extindă baza de operații globală încă semnificativă a băncilor și caselor de finanțe bazate în districtul financiar Orașul Londra. Franța încearcă să-și recâștige puterea asupra fostelor sale domenii coloniale din Africa de Nord și de Vest. Italia are planuri pentru a-și reface influența asupra Libiei. În timp ce Japonia jură loialitate eternă unei ordini mondiale dominate de Statele Unite, clasa sa conducătoare repudiază constrângerile de după război asupra rolului său imperialist își construiește armata pentru afirmarea violentă a propriilor ambiții. În 1941, problema cărei puteri va controla Asia a condus în cele din urmă imperialismul american și cel japonez către război.

Tensiunile și conflictele dintre state-națiune rivale sunt alimentate de destrămarea globală a sistemului capitalist. Numai CIPI a făcut aprecierea că disoluția Uniunii Sovietice de către Stalinism nu a marcat triumful capitalismului, ci mai degrabă prăbușirea mecanismului politic care i-a facilitat stabilizarea după cel de-al Doilea Război Mondial.

De-a lungul ultimilor 7 ani, băncile centrale ale lumii, conduse de Rezerva Federală americană, au pompat peste 12 trilioane de dolari pentru a susține poziția băncilor și a caselor de finanțe. În timp ce valoarea acțiunilor și averea nominală a super-bogaților a crescut vertiginos, activitatea productivă a continuat să stagneze, chiar cu datoria mondială crescând cu aproximativ 57 trilioane. Creșterea Chinei, menținută prin politici de stimulare alimentate de datorii, încetinește acum abrupt, contribuind la prăbușirea prețului materiilor prime.


Imperialism, monopol și oligarhia financiară

Anul 2016 marchează cea de-a o suta aniversare a celor mai importante lucrări ale lui Lenin despre imperialism, scrise în toiul măcelului Primului Război Mondial. 

Imperialismul, explica Lenin, nu este doar o politică, ci o etapă specifică în dezvoltarea capitalismului mondial. „Imperialismul este capitalismul de monopol; capitalismul parazitar sau în descompunere; capitalismul muribund.” El este caracterizat, insista Lenin, prin „înlocuirea competiției libere de către monopol” și prin dominația asupra economiei de către conglomerate gingante și bănci, „care controleză întreaga piață mondială și pe care o împart ‘amiabil’ între ei – până când războiul o reîmparte.” 

Imperialismul, scria Lenin, este dictatura capitalului financiar, „care tinde spre dominație, nu libertate.

Lucrările lui Lenin au fost scrise într-o etapă timpurie a unui proces care s-a dezvoltat exponențial în timpul ultimului secol. O dată cu globalizarea producției capitaliste, corporațiile transnaționale au ajuns să domine întreaga planetă, ridicând vaste rețele de producție și lanțuri de aprovizionare care exploatează munca muncitorilor din întreaga lume. Dictatura capitalului financiar a atins dimensiuni uriașe.

(pt Pr VL) STIRI
https://www.marxists.org/romana/lenin/1916/imper/c03.htm





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu