duminică, 19 ianuarie 2020

Teatrul de Revista Constantin Tanase(official)




Teatrul de Revista Constantin Tanase(official)
25 noiembrie 2019 •


În stagiunea 1959-1960 a Teatrului Satiric Muzical ”Constantin Tănase”, făcea furori duetul vocal al Fraţilor Menzel care cântau alături de Surorile Kosak în spectacolul „Do, Re, Mi, Fa… etcetera” de H. Nicolaide, Ion Nichifor și I. Berg. Muzica era semnată de celebrii Elly Roman, Aurel Giroveanu, Gelu Solomonescu și Vasile Veselovschi.


Vasile și Eugen Menzel (Pasy și Puiu) au marcat începuturile Televiziunii Române și pe cele ale Radio-ului; filmul muzical „Game pentru televiziune”, în regia lui Valeriu Lazarov, în care au jucat alături de Tamara Buciuceanu – Botez, de Mircea Albulescu și Radu Zaharescu a primit în 1968 o menţiune specială a juriului la Festivalul de la Monte Carlo. ”Eram tânăr, ba, chiar foarte tânăr” – povestea Vasile Menzel. ”Se întâmpla prin anii 1957-1958, când, împreună cu fratele mai mare, ne-am lansat în muzica modernă, formând un cuplu care, cu timpul a devenit celebru – Fraţii Menzel. 

Este bine de ştiut ce aveau deosebit aceşti doi fraţi, care au cucerit inimile atâtor admiratori din ţară, dar şi de peste hotare (prin intermediul televiziunii şi radioului) În afara prospeţimii de care dispuneau, aveau acumulaţi mulţi ani de muncă, de pregătire profesională, care s-a datorat pasiunii tatălui lor pentru muzică şi dans, dar şi graţie maestrului Sandu Feer, mare coregraf şi dansator al timpului, cu care am lucrat mai târziu la Teatrul satiric-muzical <<Constantin Tănase>> din Bucureşti”. La vârsta de 12 ani, cei doi copii Menzel dansau step îmbrăcaţi în fracuri albe, pe scena cinematografului ”American” de pe Calea Moşilor. Au început înregistrări la radio, filmări la televiziune, imprimări pe discuri, spectacole de cabaret, toate cam în aceiaşi perioadă, în care, în Germania, apăruseră ”Surorile Kesler”. La nici un an de la lansarea lor apare un articol în ziarul „Informaţia Bucureştiului” semnat de scriitorul Alecu Popovici, devenit mai târziu director de teatru; titlul, ”Fraţii Menzel sunt mai valoroşi”. Același autor scria mai târziu despre actorul Vasile Menzel că ”este un creator polivalent care surprinde prin sensibilitate lirică şi patos sincer”.


Actor al Teatrului Excelsior din 1990 (este membru fondator), Doctor în teatru (Magna cum laude, 2004), scriitor, poet, coregraf regizor, dramaturg, compozitor, orchestrator și instrumentist, Vasile Menzel aniversează astăzi 80 de ani!
S-a născut pe 25 noiembrie 1939 la Bacău și a absolvit IATC în 1966; a fost printre cei care au revoluționat spectacolul muzical și cel de Revistă cu momente de pantomimă și de step, a scris muzică de teatru și de film, a compus muzică ușoară, în anii ’60 a avut o trupă particulară de spectacole, iar timp de zece ani (1970 - 1980) a fost coordonatorul orchestrelor proprii sale cu care a făcut numeroase înregistrări la Radio și Televiziune. Vasile Menzel este membru al Uniunii Scriitorilor din România și membru UNITER.

După ce a jucat la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila (1968) și Teatrul de Nord Satu Mare (1968-1970), a devenit actor al Teatrului ”lon Creangă” (1972-1990). Societar de Onoare al Teatrului Excelsior, Vasile Menzel este deținător a unor premii și distincții, printre care și Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, conferit de Preşedintele României „în semn de apreciere a întregii activităţi, pentru performanţele sale în domeniile artei muzicale, teatrale şi cinematografice, pentru dăruirea cu care a promovat valorile culturale româneşti”.


A debutat la Teatrul Casei de Cultură a Studenţilor în rolul lui Mozart din „Mozart şi Salieri” de Puskin, regia Eugenia Popovici și în „Studenție, studenție”, regia Nicolae Frunzetti. Au urmat spectacolele de Revistă de la Teatrului Satiric Muzical ”Constantin Tănase”, apoi rolurile jucate la teatrele din Sinaia, Brăila și Satu Mare. Pe lângă pregătirea și cariera sa plurivalentă, Vasile Menzel a scris paginile de început ale spectacolului muzical în România, fiind și un excelent profesor și pedagog la Academia de Arte „Luceafărul” – profesor universitar asociat (profesor de tehnică vocală, vorbire scenică, sunet şi muzică de film), 1993 - 2004 și Universitatea „Hyperion” – profesor universitar asociat, 1993-1994. Vasile Menzel este și actor de film artistic și de televiziune, jucând în pelicule regizate de Andrei Blaier, Nae Cosmescu Elisabeta Bostan, Olimpia Arghir, Dan Pița, Constantin Dicu, Titus Munteanu, Stanca Radu şi Cristina Iliescu, Ion Lucian, Silviu Jicman, Mihai Lungeanu, Ileana Cernat ș.a.

”Vasile Menzel întruchipează artistul total: compozitor, profesor de actorie, poet, prozator, dansator etc.; înainte de toate însă, el este un profesionist în tot ceea ce face şi în tot ceea ce imaginează. Poezia sa, ca şi muzica sa, ca şi celelalte arte pe care le profesează de peste o jumătate de veac, se cristalizează în forme al căror preţ se măsoară în carate” - .Dumitru M. Ion, scriitor, editor, Premiul Uniunii Scriitorilor


LA MULTI ANI, domnule Vasile Menzel!










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu