vineri, 24 ianuarie 2020

ST - LOLA – DAMA CU BUSOLA




LOLA – DAMA CU BUSOLA


lola montez 1Povestea asta are un farmec decadent neverosimil. E vorba despre regi, lux și fast, curtezane, bogății, politică și intrigi, trădare, amoruri interzise. Personajul – Lola Montez – a murit la 17 ianuarie 1861. Avea numai 40 de ani. S-a întîmplat la NY in Brooklyn. S-a născut la 17 februarie 1821. A fost o dansatoare, profesia ei adevărată- metresă, prostituată de lux.

Dar ce viaţă a dus! Plină de evenimente, de amanţi, de aventuri, de averi strînse şi spulberate. Printre amanţii ei dintre cei mai celebri – Franz Liszt şi Ludovic l regele Bavariei. Toate astea au făcut din ea una dintre cele mai bîrfite, admirate, invidiate femei. Este pomenită ludwig l al bavarieişi azi de unii cu admiraţie, de alții cu dispreţ.


Cine a fost Lola Montez? Fireşte numele este pseudonim. Multe curtezane celebre (dar şi prostituatele de la colţul străzii) ca să practice preasfînta lor meserie îşi iau nume de împrumut. Îşi aleg unul care cred ele că li se potriveşte mai bine, mai sexapilos şi cu vino-n-coa. O chema de fapt Eliza Rosanna Gilbert, (n 17 febr. 1821 ). A fost o actriţă irlandeză, dar s-a făcut cunoscută atunci cînd a pretins că e dansatoare spaniolă și fireşte şi-a ales un nume potrivit, Lola Montez. Era o excentrică, era văzută însoţită de un cîine şi de o ceată de admiratori. Se îmbrăca extravagant, exotic, dar nu uita niciodată să îşi asorteze rochia cu cît mai multe şi scumpe bijuterii. Avea superstiţia că o apără de rele. Nu le cumpăra, cum va imaginaţi, nici nu le moştenise, le obţinea contra farmecelor, cu plată în natură de la numeroşii ei amanţi. Durata unei aventuri cu ea era scurtă, puţini rezistau pretenţiilor ei. Îi părăsea pentru că se plictisea repede. Tehnica ei era desăvirşită. Punea ochii pe un bărbat despre care ştia sigur că are avere, i-o toca şi cînd paralele se terminau, iar naivul era falit, Lola se îndrepta spre alte ţinte. Era o închipuită, vorbea mult şi repede, minţea cum respira, îşi schimba mereu biografia.


Lola Montez - Cea mai mare cucerire ai ei a fost Ludwig I al Bavariei ( n. 25 august 1786 – d. 29 februarie 1868). A fost rege între 1825 şi 1848. A abdicat confruntat cu proteste tocmai din cauza extravagantei sale amante Lola Montez care il făcuse nepopular. S-a căsătorit în 1810 cu Theresa de Saxa-Hildburghausen. Munchenezii celebrează la Oktoberfest ziua acestei căsătorii. Au avut opt copii. A fost un mecena, i-au plăcut artele, a fost protectorul lor. A ridicat mai multe muzee care și astăzi există. Sub sceptrul lui, Munchen a devenit centru universitar și cultural european. Dar povestea cu Lola Montez l-a făcut să îşi piardă tronul în martie 1848.

Cei doi s-au cunoscut în 1846 cînd Ludwig avea 62 de ani, iar Lola Montez 25 şi cînd soţia îl lăsese singur pentru a se retrage la o mănăstire. E momentul cind apare Lona Montez la Curtea din Munchen. Ludwig era un mare admirator al Spaniei şi învăţase  spaniola. Nu conta că Lola era o falsă spanioloaică, i-a căzut cu tronc la un supeu în doi după un spectacol. De atunci au fost nedespărţiţi, regele voia să o aibă tot timpul in preajmă. A devenit dependent de ea. I s-a prezentat drept o aristocrată dintr-o mare şi veche familie scăpătată. Ludwig i-a asigurat o rentă, o vilă, trăsuri, ţinte, bijuterii, bani, un trai exorbitant etc. Toate privilegiile regale. A înnobilat-o, Lola Montez a devenit contesa de Landsfeld. Ludwig a cheltuit o avere cu ea spre exaspererea miniştrilor şi a Curţii. Era extrem de cheltuitoare, sfida, incălca eticheta, mereu protejată de rege care îi ierta totul, inclusiv amestecul în afaceri de stat. Asta nu a împiedicat-o cît a rămas la Munchen să îşi ofere plăcerea altor amanţi dintre admiratorii care o însoţeau peste tot în oraş. Poliţia l-a informliat despre escapadele ei, comportamentul şi aventurile amoroase, despre cheltuielile exagerate. Dar regele a refuzat să creadă şi i-a făcut noi cadouri.

Ludwig 1 Bavaria - In faţa altor probe, rapoarte despre viaţa ei dezmăţată, despre adevărata ei identitate, despre căsătoriile anteriore ( avea două, era bigamă) regele a trebuit să cedeze. Cind a vrut să o alunge, Lola Montez a întors foaia, a trecut la şantaj, ameninţînd că va publica scrisorile lui și că va da in vileag detaliile aventurii lor. S-au înţeles la preţ, Ludwig, regele excentric, a achitat pînă la ultimul şfanţ pretenţiile ei pentru ca să tacă.


In 1848 au fost alungaţi amîndoi. Ludwig a pierdut tronul, Lola a trebuit să părăsească Bavaria unde era detestată de toți. A trecut oceanul. Aici a publicat un volum de memorii. Dar, surpriză sau cf. înţelgerii, ori din nostalgie, în paginile lor l-a vorbit de bine pe bietul rege îmbătrînit, caraghios, care şi-a imaginat că poate seduce o tînără. A făcut turnee de conferinţe în America, era deja celebră şi lumea venea să o vadă. Unii o consideră prima feministă. A murit săracă, de ftizie, în 1861 la NY. Devenise religioasă. De îngropat s-a îngropat cu numelel ei de fată. O dăduse uitării pe Lola Montez.

Ludwig, detronat în 1848, a mai trăit pînă în 1868, și a fost uitat. Ultimul pocinog pe care l-a făcut a fost educaţia excentrică dată nepotului Ludwig II – numit şi ”regele nebun”, marele admirator al lui Richard Wagner. Despre aceste personaje în alte episoade.

ST
sVL







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu