marți, 30 iulie 2019

Ioan Miclău Gepianu - Peștișorul lui Moise





Peștișorul lui Moise

      Pe vremurile exodului Israeliților din Egipt, când biblicul Moise despărțea
apele Mării Roșii, legenda spune că un peștișor a fost prins pe linia de tăiere
a apelor și a fost despicat și el în două părți exacte. Părțile au supraviețuit separat în continuare, ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic, rămânând doar un peștișor lățit.

     Zoologic face parte din Familia Soleidae-Cynoglossidae, dar popular, până în
ziua de azi, el este numit ”peștișorul lui Moise.

    Numai că acest peștișor lățit a primit, probabil drept recompensă, o putere atât
de enigmatică, încât se poate apăra împotriva oricăror altor pești răpitori mari,
inclusiv rechinul, cel mai fioros dintre fiarele oceanice. La ivirea peștisorului lui
Moise, rechinul își vede binișor de treaba lui. Această putere a peștișorului constă într-un lichid otrăvitor secretat de glandele acestuia în momentul atacării, de o așa toxicitate, că mor și peștii din jur în acel moment. Acest lichid numit ”pardaxin”, admite un amestec de  cinci mii părți apă și o parte secreția peștișorului, fiind încă suficient a ucide peștii și moluștele din jurul lui. Oamenii de știință au luat un exemplar din acest peștișor și l-au pus într-un acvariu mare, unde trăiau doi rechini mari, albi, de fapt cei mai duri rechini. Aceștia au pornit rapid să-l înghită, dar, lucrurile au sfârșit într-un mod foarte ciudat, probabil neașteptat nici de cei doi uriași. Văzându-se atacat, peștișorul secretă câteva picături albicioase de secreție și ambii rechini au rămas cu gurile deschise paralizate, fără a le mai putea nici închide. Acest lichid secretat de peștișorul lui Moise are proprietatea de a slăbi și tensiunea suprafeței de apă, asemenea detergentului de spălat, dar care nu are nici pe departe efectul otrăvitor al secreției peștișorului lățit. S-a observat apoi, că rechinii fugeau și de apele ”moi”, de detergenți și nu pentru că i-ar deranja, ci de frica a nu intra în contact cu secreția peștișorului. Încercând a experimenta obținerea acestei secreții pe cale de laborator, oamenii de știință au găsit a fi un lucru extrem de greu și complicat. Peștișorul trăiește în Golful Acaba, situat între Peninsula Sinai și Arabia Saudită. Scafandrii folosesc în ocean această frică instinctuală a rechinilor față de secreția peștișorului, în sensul că iau cu ei câte o sticluță de simplu detergent care îndepărtează primejdia rechinilor.

    Iată o pildă din ordinea lumii, care amintește de buturuga mică, în stare să prăvale carul cel mare, dacă acesta vrea să o calce. Și dacă nu vrea să o calce? Pot conviețuii.

Cine va da rețeta salvării Basarabiei românești pentru a se apăra? Situația ei este cu adevărat biblică! Dar, Dumnezeu veghează pentru dreptatea cea mare și veșnică a popoarelor! Se va ivi un David în fața lui Goliat! Un Vlad Țepeș care să curețe căile vieții românilor!


Ioan Miclău Gepianu

2019







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu