sâmbătă, 20 iulie 2019

Marian Ilie - Asta să ne fie Diaspora ?



Asta sa ne fie diaspora?

Din cand in cand eu mai cochetez si cu jurnalistica. Nestiind daca articolul propus mai jos va aparea, stiind sigur ca Certitudinea nu se gaseste pe toate drumurile si mai ales vazand cum se tot lungeste calvarul bietei copile Sorina, simt nevoia sa mai strig odata, convins fiind ca se vor gasi prieteni dispusi sa-mi auda lamentatia.
Sunt lucruri prea oribile pentru o constiinta formata in spirit umanist si este dincolo de orice limita acceptabila sa vezi ultimul scurt interviu din cele doua luate micutei (singura noastra posibiitate de a o vedea), in care in loc de microfon i se cere sa raspunda la intrebari (zambind!) la capatul unei plasele de cutit de bucatarie a carui lama este deja vizibila pe ecran.
In ce lume ne lasi sa traim, Doamne?! Asta numai e adoptie, este rapire a unui copil, sub acoperirea unui grup infractional de justitiari !!! De parca Sorina de la Baia de Arama ar fi de fapt o papusa din aur...


Asta să ne fie Diaspora ?

Urmăresc de vreo lună, revoltat, cazul fetiţei Sorina din Baia de Aramă, încredinţată - după şapte ani de asistenţă maternală aici – spre adopţie unei familii de români  stabiliţi în SUA. O epopee ce pare a nu se mai sfârşi, cu o îmbârligătură de situaţii neverosimile pentru mintea mea de om obişnuit cu gânditul şi simţitul în nişte parametri verificaţi de o întreagă istorie a civilizaţiei umane.
Văd, în primul rand, un stat paralizat de plăvănismul şi apucăturile  frizând paroxismul ale unora din slujbaşii săi, care par a nu pricepe nici măcar de ce trebuie să desfăşoare ceva care să aduca a activitate şi de ce mai e nevoie de legi, când şefii lor şi chiar ei înşişi ştiu prea bine cum să împartă dreptatea. Cand e vorba de responsabilităţile slujbei pentru care sunt plătiţi, vorba lui tata, “clei de ogar chior”, fac ce li se spune “de sus” şi gata. Mintea li se descleiază doar în raporturile cu terţele persoane şi se setează pe o linie trifazică de conduită, adica o bandă către forul superior, alta către “clientul” privat promiţător ca stare şi, în sfârşit, cea accesibilă  omului de rând, din p(ardon)…ulime. 
Mai văd un stat (şi o parte din populaţie) pentru care orice vine din Afara de Vest e de-a dreptul “kusher”, este minunea minunilor,  bunăciunea bunăciunilor – jos pălăria, să trăiască România, să-i golim noi  vistieria ! Bietul stat, prin vistieria căruia latră demult haite de maidanezi…
Celălat stat, al celor mulţi, nu-l mai văd, s-a pitit prin ascunzişuri de legi şi tratate internaţionale faţă de care bunicul ar invoca fără să clipească episodul Mărăşesti-Mărăşti-Oituz şi ar ieşi în izmene să dea piept cu… tornada, cum e la modă acum.

Sorina a fost luată cu forţa, în asistenţa mascaţilor, din cuibul copilăriei sale, pe dinafara legii, de un om (femeie) al legii, pur şi simplu maltratată în văzul lumii, spre a fi “înmânată” unei familii de români rezidenţi în America – un cuplu  exhibând bună stare şi cele mai bune intenţii legate de viitorul bobocului de fetiţă încredinţată de autoritatea tutelară în urmă  cu şapte ani spre asistenţă maternală unei familii de oameni simpli, cu frica lui Dumnezeu şi suflete radiind bunătate şi iubire, deveniţi de la bun început “tati”, “mami” şi (fiica lor) “naşa”, de care Sorina n-a vrut să se despartă nici în ruptul capului.

Zău dacă mai ştiu în ce Europă ne aflăm; în Europa care vrea să le interzică părinţilor să-şi boteze copiii, încălcându-le – zice-se – dreptul de a-şi alege ei înşişi, la maturitate, religia? În  niciun caz, Sorina a optat pentru cuibul în care vrea să crească, să se împlinească, n-o interesează “ogarul cenuşiu” al Americii ălora ce o vor cu forţa a lor şi au reuşit să şi-o adjudece ca pe un pepene, la tarabă. A  ălora care visează la dragoste cu de-a sila şi, deşi se dau a fi originari din România, nu vor să priceapă nici în ruptul capului că aşa ceva nu se poate, că această copilă a deschis deja ochii în lume, o lume a ei de care nu se vrea despărţită. Iar lumea ei înseamnă mami, tati, naşa, surioara Andreea şi păpuşile lor, dascălii şi colegii de şcoală, localnicii din Baia de Aramă. 

De aproape o lună Sorina este pur şi simplu sechestrată şi numai Dumnezeu ştie ce e în sufletul acelei copile, în lipsa oricărui contact cu lumea ei. Nu există vreo lege pe pamânt care să permită o asemenea recluziune! Oricât i-ar inocula aşazişii părinţi adoptivi viziuni promiţătoare despre viaţa din America, gândul Sorinei va bântui tot pe la Baia de Aramă, ea  va continua să-i iubească pe cei de acolo, oricât s-ar strădui  adoptivii să o convingă că ar fi abandonat-o; în definitiv, timp de luni de zile fetiţa Sorina a fost supusă unui veritabil asediu de către “americanii” pe care ea tot declară că-i urăşte iar ai săi, forţaţi de o lege strâmbă şi de nişte slujbaşi descinşi parcă din Planeta Maimuţelor, au continuat să o expună asalturilor şi nazurilor acelora.
De unde să ştie Sorina ce este aceea “lege”, când nici măcar cei ce o fac sau o aplică nu dau doi bani pe semnificaţia cuvântului ăsta ?! De unde să priceapă ea că sunt şi altfel de români decât cei pe care i-a cunoscut ea până acum?! Că sunt români care în goana după vânat cu “ogari cenuşii” nu mai au mamă, tată, ţară, omenie…

Drepturi, depturi şi iar drepturi, într-o lume în care cei ce împart dreptatea au uitat de balanţă, iar Doamna legată la ochi doarme, de fapt, un somn prea lung şi profund, ca să mai simtă că e nevoie de balanţa din mâna sa. Aşa că de ce ne-ar mai mira o lună de sechestru inuman pentru o copilă, suferinţa de neînţeles pentru ea şi surioara ei Andreea, pentru familia în care a trait şapte ani “de acasă” şi iritarea din lumea în care Sorina a deschis ochii, ar vrea şi ar merita să crească ? În timp ce lumea renunţă la dresajul de animale, de o lună de zile, ca-ntr-un joc de-a v-aţi ascunselea, Sorina este supusă unui dresaj care s-o pregătească pentru marea reprezentaţie planificată pentru ea în America…

Asta sa ne fie Diaspora? Oamenii de genul familiei Săcărin atat de copleşiţi de succesele lor mai mari sau mai mici pe alte meleaguri, încât să uite de valorile noastre tradiţionale?  Mă îndoiesc că pretins-bogaţii săraci cu duhul Săcărini (Sărăcini ?) au fost crescuţi în astfel de valori şi mă gândesc din nou la marea greşeala făcută de Ceauşescu – de a nu le fi dat drumul românilor să călătoreasca prin Occident; ar fi rămas, în mod sigur, destui, dar în niciun caz milioanele ce trudesc acum pe meleaguri străine.
Nu, familia Şărămăt nu merită o astfel de soartă, după cum nu-şi merită nici semnificaţia numelui, care este o variantă a arabescului şaramet (pluralul de la şarmuta, cu sensul de curvă) – curve, un nume reprezentativ mai degrabă pentru mulţi din slujbaşii implicaţi în acest stufos proces de adopţie. 

Marian Ilie










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu