luni, 22 iulie 2019

IOAN BABA LUMINA LXXII - IRONIA SORŢII - Dramă lirică in trei tablouri inedite
https://www.academia.edu/38576145/Frontiere_celeste_si_terestre.docx http://www.logossiagape.ro/2019/03/19/dr-viorel-roman-frontiere-celeste-si-terestre/

* Dramă lirică in trei tablouri inedite În loc de editorial de IOAN BABA LUMINA LXXII, Seria nouă, nr. 4-6/2019 Pancevo, Serbia

IRONIA SORŢII

Şi astăzi omul este persifl at
Cu gindul răstignit spre desţărare
Nu trage nici clopotele
Să-şi anunţe neamurile
Irozii continuă să taie sforile
Vetrele rămin pustii scindate
Gindul mai persistă apriat
Cum să urce treptele
Spre podul neted din văzduh
Să-şi adune seminţele
Harinic să le-mprăştie pe alte oagoare
Doar porumbeii albi vor să il ajute
Din piscul lor să incolţească peste mări
Norocul pe un petic pertinent
Sau inmulţit irozii
Copiii au pleacat şi tot mai pleacă
Spre-o altă apoteoză Iar părinţii cainici sculptează-n aer
Vieţuiesc şi cresc in specimene
Trist numără la zile fără de sfirşitVISUL BRODAT PE HARTA EUROPEI
(pentru) Prof. dr. Viorel Roman

Obştea a treia de jos
Cu plaga-n spinare
Flămindă Desculţă Setoasă
Tot urcă in sus
Soarta şi-o poartă tatuată
Cu spini pe tabanuri
Dulce ca sarea şi oţetul pe rană
Iute ca mierea din sora soarelui nudă
Tinjind spre frumosul fără obuze
Stropit cu agheasmă piine şi sare
La o agapă fără culpaşi
Sub un crepuscul de vrajă
Fie la stinga spre Brixel
Fie ciudat la dreapta spre Moscova
Sperăm ca in tranziţia suprareală
Imperialii domni să mai dezbine
Binele şi piinea de Rău şi neghină
Precum in rai aşa şi pe pămint
Deşi harta terestră a lumii
Rămine imagine brodată cu singe
Cind durerile-nrămate ţipă din capete de oase
in oglinda spartă a unui capital turbatTESTAMENT APOCALIPTIC

Tiptil se mişcă plăcile tectonice globale
Aşa cum pe furiş ne cresc unghiile
Iar coafori şi coafeze ca noii Cristobalii
I-au foarfeca lui Noe
Şi-n loc de păr ei decupează terestrele maluri
Harta rămine lipsită de busolă
Şi bucăţile se busculează
in alte cimpuri magnetice
Australia alunecă in stinga
Făcind o punte cu India şi Africa
Lumea a treia in sus spre centrul Europei
Africa o ia la fugă-n stinga spre Havana
Americile plutesc spre Rusia şi China
Patagonia spre Scandinavia
Apele incep să clocotească
Oceanele devin enorme
Cu milioanele de ani imaginari
Paleomagnetismul cu plăci dezorientate
Apare-ntr-o oglindă cu văi şi munţi
in străfunduri de gheţare
Se profi lează ca Proxima Pangaea
Deducem că viaţa este o navigaţie
Printre dragoni cu trăsnete din cercul
Cind omul in verigi de milenii
insoţit de soarele ce se ineacă in oceane
Caută o barcă pentru civilizaţie
Un leagăn O luntre solară
Sau e sortit la barca lui Caron magic
Văd lumea cu mina stingă ridicată
in dreapta o cruce cu ansă
Sortită să traverseze prin gherdapuri subterane
Căutind la turnuri de biserici şi pangare
Fără ramura de măslin din Arca lui Noe
Doar un porumbel ce singerează
in Noul Testament al LumiiProf. Dr. Viorel ROMAN  Frontiere celeste și terestre

Vizita papei Francisc și Catedrala Mântuirii Neamului, lângă Palatul lui Nicolae și Elena Ceaușescu, vor delimita și armoniza frontierele celeste și terestre ale tuturor romanilor. Cerul firește n-are limite, granițe, dar cine se uita la realitatea pământeană, vede umbrele frontierelor celeste și nori sumbrii, ca la slavii de sud, unde același neam cu aceiași limbă, croații catolici se războiesc cu frații lor, sârbii ortodocși sau bosnieci musulmani. Conflictul religios dintre israeliți, suniți și siiți în Orientul Apropiat și Mijlociu este fără sfârșit. Marile conflictele sunt religioase, tot așa cum alianțele durabile, credibile sunt numai ale partenerilor de aceiași credință.
România este de jure în mai toate organizațiile occidentale. Moldovenii, cu toate ca au un Mitropolit moscovit, își doresc, ca și valahi din Serbia, aceiași orientare, spre vest, nu spre est, dar asta nu schimba faptul ca greco-pravoslavnicii au o alta viziune decât occidentali asupra lunii, vieții, mântuirii. Singura lor oportunitate de a ieși în lume a fost vizita generoasa a Fericitului papa Ioan Paul II, care a acceptat toate condițiile de la București știind ca are de a face cu latini izolați și traumatizați de un mileniu, de la Marea Schisma, în Grădina Maicii Domnului. Dar oferta de refacerea unității creștine, mâna întinsă a Romei a rămas până acum fără răspuns, cu toate că ea urmează să aibe loc „fără condiții“, papa Francisc, pentru ca pentru Sf. papa Ioan Paul II oricum creștinismul respira cu doi plămâni, ortodox și catolic, oriental și occidental.
Revolutia din 1989, democratia occidentala, economia de piata, societatea civila sunt Forme fara fond. Ati mintit poporul (si pe occidentali) cu televizorul! La Revolutie, tigani, romanes, romi i-au inlocuit pe nationalisti olteni. O alternativa ocidentala romaneasca, credibila nu exiata fara Biserica unita cu Roma interzisa de ortodocsi. Mimarea apusului cu reforme pe hartie a esuat. Nu numai Presedintele Frantei cand il vede pe omologul sau roman o ia la fuga. Creditul greco-ortodocsilor a scazut atat de dramatic, ca si ei se intreba daca mai merita maimutarea, acceptarea umilintelor si a mofturilor din vest. N-ar fi mai buna teocratia orientala, decat o democratia a la Westminster.
Clasa politica ortodoxa moldo-valaha se legitimeaza mereu cu am primt ordin de la Inalta Poarta, Constantinopol, Berlin, Moscova, FMI, UE, fara sa ascunda ca este azi in pectore adepta modelului greco-pravoslavnic, autoritar si autocefal a lui Putin si Erdogan, Moscova si Istanbul. China mandarinilor rosii, India castelor fara de scapare si Rusia au succese si nu sunt democratice, adepte ale economiei de piata si nu intretin nici macar parazitii societatii mimetice, civile. Pe de alta parte modelul SUA sau cel vesteuropean a pierdut din atractivitatea din timpul Razboiului rece, pentru ca nu mai face fata drepturilor handicapatilor, imigrantilor, femeilor, somerilor, pensionarilor. In fond lipseste acum elanul marelui proiect al refacerea unitatii crestine. In locul lui, a unitatii dintre ortodocsi si occidentali s-a instaurat o dictatura a materialismului, a relativitatii paralizanta si un sentiment general de jena generat de pierderea unei mari sanse istorice.
In ciuda tuturora, romanii se folosesc de libertatea de miscare. De bine de rau occientalii ii sprijina pe romani, oricum ei nu pot parasii UE/FMI/NATO pentru ca s-ar prabusi in gol: dezmembrarea tarii, mizerie materiala, convulsii sociale, dictatura. De aceea singura lor speranta este in Biserica si in vizita papei Francisc. Pentru ca fara un dialog in vederea refacerii unirii, nu ca in anul 1700 sub patronaj nesincer austriac, maghiar si adversitate pe fata greco-pravoslavnica, ci ca in anul 2019 cu toate drepturile si indatoririle unui stat crestin cu frontiere celeste si terestre garantate de Roma si civilizatia occidentala, din care va face parte nu numai de jure ca pana acum, ci si de facto, model pentru toti romanii si tarile din Balcani.


Prof. Dr. Viorel Roman, consilier academic la Universitatea din Bremen
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu