miercuri, 14 iulie 2021

Emmanuel de Martonne - Voi, românii, sunteți DACI. Coloniștii ROMANI nu au fost latini, nici măcar italici…

 



Emmanuel de Martonne (n. 1 aprilie 1873, Chabris — d. 24 iulie 1955, Sceaux), a fost un geograf și pedagog francez, binecunoscut în România interbelică pentru contribuțiile sale esențiale la trasarea granițelor României Mari, precum și la studierea riguroasă, pentru prima dată în istoria științei, a geografiei României, a Munților Făgăraș, de a căror frumusețe sălbatică, neatinsă și pură a fost profund impresionat, numindu-i Alpii Transilvaniei. Francezul, care a condus publicația Atlasul Franței și a fondat Institutul de Georgrafie de la Sorbona, a fost și membru al Academiei Române (Sursa – Wikipedia).

Iată ce a spus el în anul 1928, într-un interviu luat de Virgil Oghina:

 „Nu pot înţelege la români, mania lor de a se lăuda ca urmaşi ai coloniştilor romani, ştiind foarte bine că în Dacia nu au venit romani şi nici măcar italici, ci legiuni de mercenari recrutaţi din provinciile estice ale imperiului; chiar şi administraţia introdusă de cuceritori avea aceeaşi obârşie.

Priviţi chipul moţilor, al ţăranilor, din regiunea Haţegului şi Făgăraşului, la maramureşeni şi bucovineni şi veţi recunoaşte figurile dacilor sculptaţi pe Columna de la Roma. Voi, românii, sunteţi daci, pe aceştia ar trebui românii să-i cunoască mai bine şi să se laude cu ei, pentru că acest popor a avut o cultură spirituală şi morală înaltă.”

-----

comentariu

Exact ce am simtit si eu ajuns in Italia si mentionat in una din cartile mele precum ca imperiul roman sa format exact ca america acu 200 de ani din nemultumiti rebeli fugiti din Tracia. E o simtire instinctuala bazata pe logica. Acelas lucru simt si despre Traci ca au venit de la piramidele din Egipt atunci cand excrocul de mare preot Amin sa rasculat, ia omorat pe faraoni si a facut bisnita din credinta in nemurire vanzand iertare a pacatelor aici pe pamant. Normal in credinta soarelui pacatosii isi carau pacatul dincolo. Egiptul dinainte de potop sa impartit in doua si cei ai Credintei Soarelui si Zamolxes sau refugiat peste Mediterana la poalele Carpatilor unde dupa potop au creat Tracia. Asa apreciez eu ca am venit in Europa c-am pe cand incepea sa se retraga si gheturile catre Nord. Nefiind academic sau francez nu ramane decat o poveste imaginara pe care o voi clarifica mai adanc atunci cand voi intra din nou in minele din Ciudanovita.

Ramaneti frumosi,

Ben Todica, un Samurai al Neamului, AL LIMBII SI CULTURII ROMANE



Sursa: IL





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu