duminică, 14 mai 2023

Adriana Vitan Balint - Salonul de psihiatrie al societății schizoide

 



Salonul de psihiatrie al societății schizoide

Adriana Vitan Balint, Jurnalist

14 Mai 2023

 

Gata, bre, ați terminat cu depresiile? Mi-am dat seama demult că facebookul e aspirator de zdruncinați, dar așa revărsare de simptome atârnate la uscat, arătate la tot cartierul, cum am văzut în ultimele zile, nici la cel mai exclusivist salon de psihiatrie nu cred că există.

 

Puneți mâna și ieșiți din casă, la soare, faceți mișcare, alergați, plimbați-vă cu bicicleta, urcați pe munte, săpați via, tăiați crengile pomilor, tundeți iarba, măturați curtea, trotuarul, orice implică activități fizice în natură.

 

Aruncați televizorul pe fereastră și alte ecrane care vă vând iluzii despre fericire, îndestulare, iubiri perfecte. Nu mai trăiți viața altora, trăiți-o pe a voastră.

 

Psiholoagele alea care vă trimit in haita de câini ca să vă învingeți frica de câini sau va trimit la morgă ca să rămâneți demni, sunt mai psihopupu decât ați putea voi să ajungeți, ocoliți-le!

 

Tot în voi e cheița pentru revenire din zdruncinăturile autoinduse, căci depresia e doar în mintea voastră îmbâcsită de atăta stat.

 

Un organism cu un ADN făcut să meargă la vânătoare ca sa aibă familia ce mânca, care să fie gata in orice moment să îsi ia tot calabalâcul si să schimbe peștera dacă apar dușmanii invadatori, nu se poate adapta brusc la vremurile moderne care ni se servesc de doar câteva decenii.

 

Ați ajuns în secolul al XXI-lea trântiți într-un fotoliu, scaun de birou, cu anii, într-o nesimțire fără sfârșit, normal că asta nu e deloc normal și organismul țipă la creier încontinuu, în timp ce ăla oricum e bulversat de ce vede la tv sau pe Instagram, unde e îmbătat de atâta perfecțiune, lux, fericire pe care el nu le poate atinge.

 

Cel mai bun exemplu de societate schizoidă, cum e cea în care trăim, a fost zilele astea, cu încoronarea regelui Carol.

 

Cei care blamează tradițiile și le spun celorlalți că sunt retrograzi și trebuie să se adapteze la secolul al XXI-lea, că nu mai suntem în Evul Mediu, sunt fix cei care au stat cu ochii beliți la televizor toata ziua de sâmbătă, căzuți în extaz la vederea caleștii aurite, a zorzoanelor și sclipiciului regal, la întreaga scenografie de paradă de Disneyland.

 

De partea cealaltă, cei care sunt adepții tradițiilor și a identității nationale, au blamat din toți rărunchii fiecare pas din ceremonia de încoronare, râzând de arhaismul tradițiilor britanice, aceleași de sute de ani.

 

Ce sănătate mintală mai așteptăm de la copiii noștri, când noi nu suntem în stare să ne hotărâm ce vrem, de fapt?

 

La sapă, tovarăși, că nu se mai poate, o luați grav pe lângă arătură si călcați și pe culturile sănătoase, înșirându-vă țicnelile în public.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu