duminică, 4 iunie 2017

Dialog - Superioritatea occidentalilor (6)






Superioritatea occidentalilor si inferioritatea
ortodocsilor moldo-valahi (6)

Corneliu Vlad (Bucuresti): … cam scuipati pe propriul neam stimate domnule consilier …

Ion Marin-Almajan (Timisoara): O face de prin 1994, cu obstinație răspândindu-și enormitățile prin toate mijloacele posibile în toată lumea. I-am atras atenția asupra formulării moldo-valahii folosită de istoriografia germanâ, în secolul XIX-lea, cu nuanță ironică. Între timp România s-a constituit ca stat iar români suntem în scrieri, cum este Palia de la Orăștie, încă din 1852.

Alexandru Nemoianu (Jackson, Michigan): Intreaga discutie este pornita si purtata gresit. Sunt amestecate doua lucruri diferite: Ce este Biserica si stari politico-istorice necesar trecatoare. In privinta Bisericii nu poate fi vorba de "uniri" intemeiate pe expediente politice. Ramane un FAPT ca dupa incercarea de "unire" de la Florenta nu partizanii "unirii" au fost cu Adevarul, ci aceia ai Ortodoxiei. Figura mareata a Sfantului Marcu Eugenicul, al Philadelphiei este si azi si simbol si exemplu. Prea marea gesticulatie, optiunea "occidentala" vs. Moscova mi se pare, nu vreau sa jignesc pe nimeni, o speculatie ieftina. Cred ca Viorel Roman se refera la un "occident" care nu mai exista. Reforma, Iluminismul, materialismul vulgar si finalmente globalismul au maturat tot ceeace era frumos in acel „apus". Iar daca este sa vorbim de "Moscova" atunci drept ar fi sa amintim de miraculoasa renastere Ortodoxa, fara egal de Paisie Velichikovki incoace, si ar trebui sa ne cutremuram, macar, de reanaltarea Catedralei "Iisus Mantuitorul" in Moscova (ca si de ridicarea "Catedralei Neamului" la Bucuresti). In momentul de fata intre intensitatea trairilor crestine in "apusul" Romano-Catolic si "Rasaritul" Ortodox nu exista paralela. „Apusul“, din punct de vedere crestin nu mai exista. Iar cu asta ajungem la Biserica. Din veacul al XIX Alexei Khomiakov a pus capat discutiei: "Biserica este Una“. Biserica este Trupul lui Iisus si nu poate exista decat sub un singur ipostaz. Atunci cand spunem Ortodoxie (Dreapta Credinta) nu suntem trufasi, caci Ortodoxia nu poate fi afirmata decat ca Sfanta. Din Sfintenie decurge Dreapta Credinta si nu invers. Asta nu inseamna ca cei din afara Ortodoxiei sunt condamnati. Astea sunt lucruri care stau sub Judecata lui Dumnezeu si, in vorbele Episcopului Kallistos Ware, "noi stim unde este Biserica, dar nu stim unde nu este“. Si inca un lucru. Este iarasi ieftin sa vorbesti condescendent despre „moldo-valahi". Dar Romanii in totalitatea lor sunt UNA, moldo, valahi, banateni, ardeleni. (Si numele si-l au nu de la Roma, numele si-l iau de la Bizant, „romei", urmasi ai Romei in fapta si spirit, caci asta a fost Bizantul, urmasul Romei imperiale. Nu papismul a fost urmasul Romei. NU! Toti acestia, repet, moldo, valahi, banateni, ardeleni sunt parti care creaza un intreg si care sunt UNA. Atunci cand istoria a cerut-o, intotdeauna, Romanii au stat de o singura parte a baricadei. Si din tot sufletul cred ca o vor face si in viitor sub scutul Dreptei Credinte.

Adrian Zglobiu (Constanta): Desfiintarea unitilor de catre Dej a venit intr-un context de care nu se vorbeste: dezintegrarea si extictia din punct de vedere etnic in fata careia s-a raspuns cu unitate si nu cu elucrubatii religioase. In perioada postbelica dupa foametea din 1947 pentru despagubirile conditionate pentru plecarea armatei sovieticilor si cererea lui Tito la Stalin ce a dus la plata despagubirilor la disperare de catre regalisti, a dus la prabusirea regalistilor si la finalul regatului.

Pavel Roman (Timisoara): E greu pentru un ortodox, intoxicat de spoiala de cultura pan-slavista, sa perceapa nivelul de civilizatie si cultura occidentala. Este deosebirea fundamentala dintre a crea, a defini si percepe valoarea si a lua cu japca ori a nega progresul din cauza lenei. Lenea fizica si lenea intelectuala, exprimate de mentalitatea: de ce sa muncesc daca pot trai si fara munca, e ceea ce caracterizeaza natia moldo-valaha si incremenirea ei intr-un conservatorism stupid, arhaic, in care, o societate caracterizata de lene, este dominata de smecheri mediocri. Cel care a parasit ghetoul lenei si s-a debarasat de sistemul bazat pe descurcareala in detrimentul ceatiei, intelege ce inseamna civilizatia occidentala care este caracterizata de disciplina si eficienta. Cine n-a trait si muncit in occident, unde descurcareala nu exista (adica supravietuire fara munca) si are impresia ca patriotismul de parada (cel care le camufleaza lenea si pseudo-valoarea) este cheia problemei, nu fac altceva decat sa manipuleze in continuare, servind credulilor adevaruri false bazate pe abstract si intangibil. D-l profesor incearca, de ani de zile, sa trezeasca constiinta realitatii lumii moderne, dar se loveste, la fiecare pas, de indaratnicia celor care istoria inca n-a reusit sa-i mature, cu toate ca sunt expirati continuand sa propage nationalismul gaunos bazat pe formule stupide si ridicole. Enormitatile D-lui profesor Roman sunt realitatea pe care conservatorii educati in ideologia pan-slavista pravoslava nu vor sa le accepte punter ca nu mai pot vinde mujicului iluziile ce i-au consolidat ca ideologi.

Viorel Roman (Salerno): Daca Rusia e supusa mereu sanctiunilor, Romania monitorizarilor si Grecia falita, e clar ca, Cortina de Argint, dintre ortodocsi si catolici trebuie inlaturata, depasita in conditiile in care invazia islamica pune din nou in pericol civilizatia crestina, deopotriva occidentala si ortodoxa, ca in vremea Unirii de la Conciliului de la Florenta si apoi caderea Constantinopolului.

In ceea ce-i priveste pe romani, dupa 500 de ani sub sultanul turc si patriarhului sau grec, ortodocsii moldo-valahii din Vechiul Regat, Bizant dupa Bizant, se deosebesc fundamental de urmasii Corifeilor Scolii Ardelene din Sfantul Imperiu Roman de Natiune Germana, UE/NATO. Si chiar daca Biserica Unita cu Roma a fost desfiintata pe nedrept si azi e periferizata la fel, ei sunt totusi predestinati sa traduca, sa faca accesibil si fratilor lor din sud, regateni, aquiul comunitar, codul canonic catolic laiciza al Europei, in care evident, toti romanii vor sa traiasca, altfel n-ar fi plecat deja cinci milioane. Cine nu mai vrea sa supravietuiasaca sub despotia greco-pravoslavnica? Decalaje, deosebiri de mentalitate, credinta sunt pretutindeni. Germania protestanta se deosebeste de cea catolica, Serbia de Croatia, nordul Frantei, Italiei de sud etc.

Unirea din 1859 si 1918 a fost fortata de occidentali impotriva expansiunii Rusiei, la fel ca si aderarea la UE/NATO 2007. Problema e ca regatenii sunt convinsi ca ei, nu Scoala Ardeleana, Biserica Unita, au avut, formulat Ideea nationala si au facut si Unirea. De aceea ei vor sa impuna cu forta ceea ce vor sa creada, ca sunt model de urmat pentru toti romanii, ceea ce este nu numai absurd si intolerabil, ci si contraproductiv daca privim dezastrul „modernizarii fara occidentalizare“, adica fara unirea cu Roma, a presedintilor ortodocsi moldo-valahi Ceausescu, Iliescu, Constantinescu si Basescu.

http://www.marianagurza.ro/blog/2017/06/03/dr-viorel-roman-superioritatea-occidentalilor-si-inferioritatea-ortodocsilor-moldo-valahi/









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu