Cea mai mare greseala in istoria medicala moderna, cu
consecinte deazstruoase.
MedLive
Un raport
publicat in Marea Britanie afirma ca 30 de ani de politici publice care
sfatuiesc populatia sa adopte diete sarace in grasimi au condus la “consecinte
dezastruoase din punct de vedere al sanatatii”, scrie The Telegraph.
“A manca grasimi nu te face gras”, spun National Obesity Forum (NOF) si Public Health Collaboration, care cer revizuirea recomandarilor oficiale in materie de diete.
Raportul
afirma ca mesajul oficial de diete low-fat care sa conduca la reducerea
colesterolului – politica oficiala in Regat din 1983 – a condus la o crestere a
consumului de mancare nesanatoasa si de carbohidrati.
Documentul
acuza de asemenea actorii principali ai statului in domeniul sanatatii de
complicitate cu industria alimentara si cere revenirea la “mancarea completa”
precum carnea, pestele si lactatele, precum si la alimentele precum avocado.
Raportul,
care a provocat reaxctii diverse si vaste in cadrul comunitatii stiintifice,
argumenteaza ca grasimile saturate nu provoaca boli de inima si ca produse
nedegresate precum laptele, iaurtul si branza pot, de fapt, sa protejeze inima.
Profesorul
David Haslam, directorul NOF, a declarat: “Ca practician care trateaza
pacientii zi de zi, am realizat rapid ca recomandarile care sugereaza continut
ridicat de carbohidrati si dietele cu continut redus de grasimi ca panaceu
universal sunt profund eronate”.
“Eforturile
actuale sunt esex, dovada este ca nivelul obezitatii este la un nivel mai mare
decat a fost vreodata si nu arata nicio sansa de reducere”, a continuat el.
Raportul
cere evitarea produselor etichetate ca “low-fat”, “lite”, “low cholesterol” si
recomanda oamenilor cu tipul doi de diabet sa aleaga o dieta bogata in
grasimi in locul uneia bazate pe carbohidrati.
Dr Aseem
Malhotra, cardiolog si membru al Public Health Collaboration, o asociatie de
medici, afirma ca recomandarile care promoveaza o alimentatie redusa in grasimi
“sunt poate cea mai mare greseala in istoria medicala moderna, cu consecinte
devastatoare pentru sanatatea publica”.
“Mancati
gras pentru a fi slabi. Nu va temeti de grasimi. Grasimile sunt prietenul
vostru”, spune el.
In opinia
sa, mancatul intre mese este una dintre principalele cauze ale obezitatii iar
zaharul ar trebui evitat deoarece “‘nu are nicio valoare nutritionala”.
Numaratul
caloriilor reprezinta o diversiune atunci cand se pune problema controlului
obezitatii, crede NOF, in conditiile in care caloriile din diferite alimente au
“efecte metabolice total diferite asupra corpului uman”.
Autorii
afirma ca este “incorecta” afirmatia ca solutia pentru obezitate este arderea
mai multor calorii decat cele consumate.
“Populatia
noastra a fost timp de aproape 40 de ani subiectul unui experiment global
necontrolat care a mers total gresit”, crede prof Iain Broom.
“Obezitatea
este o tulburare hormonala care conduce la o partitionare energetica anormala
ce nu poate fi rezolvata doar prin cresterea exercitiilor”, se arata in acest
raport.
Raportul a
starnit foarte multe critici in randul comunitatii stiintifice.
R.M.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu