sâmbătă, 25 iunie 2016

A manca grasimi




Cea mai mare greseala in istoria medicala moderna, cu consecinte deazstruoase.
 MedLive





Un raport publicat in Marea Britanie afirma ca 30 de ani de politici publice care sfatuiesc populatia sa adopte diete sarace in grasimi au condus la “consecinte dezastruoase din punct de vedere al sanatatii”, scrie The Telegraph.

“A manca grasimi nu te face gras”, spun National Obesity Forum (NOF) si Public Health Collaboration, care cer revizuirea recomandarilor oficiale in materie de diete.

Raportul afirma ca mesajul oficial de diete low-fat care sa conduca la reducerea colesterolului – politica oficiala in Regat din 1983 – a condus la o crestere a consumului de mancare nesanatoasa si de carbohidrati.

Documentul acuza de asemenea actorii principali ai statului in domeniul sanatatii de complicitate cu industria alimentara si cere revenirea la “mancarea completa” precum carnea, pestele si lactatele, precum si la alimentele precum avocado.

Raportul, care a provocat reaxctii diverse si vaste in cadrul comunitatii stiintifice, argumenteaza ca grasimile saturate nu provoaca boli de inima si ca produse nedegresate precum laptele, iaurtul si branza pot, de fapt, sa protejeze inima.

Profesorul David Haslam, directorul NOF, a declarat: “Ca practician care trateaza pacientii zi de zi, am realizat rapid ca recomandarile care sugereaza continut ridicat de carbohidrati si dietele cu continut redus de grasimi ca panaceu universal sunt profund eronate”.

“Eforturile actuale sunt esex, dovada este ca nivelul obezitatii este la un nivel mai mare decat a fost vreodata si nu arata nicio sansa de reducere”, a continuat el.
Raportul cere evitarea produselor etichetate ca “low-fat”, “lite”, “low cholesterol” si recomanda oamenilor cu  tipul doi de diabet sa aleaga o dieta bogata in grasimi in locul uneia bazate pe carbohidrati.

Dr Aseem Malhotra, cardiolog si membru al Public Health Collaboration, o asociatie de medici, afirma ca recomandarile care promoveaza o alimentatie redusa in grasimi “sunt poate cea mai mare greseala in istoria medicala moderna, cu consecinte devastatoare pentru sanatatea publica”.

“Mancati gras pentru a fi slabi. Nu va temeti de grasimi. Grasimile sunt prietenul vostru”, spune el.

In opinia sa, mancatul intre mese este una dintre principalele cauze ale obezitatii iar zaharul ar trebui evitat deoarece “‘nu are nicio valoare nutritionala”.

Numaratul caloriilor reprezinta o diversiune atunci cand se pune problema controlului obezitatii, crede NOF, in conditiile in care caloriile din diferite alimente au “efecte metabolice total diferite asupra corpului uman”.

Autorii afirma ca este “incorecta” afirmatia ca solutia pentru obezitate este arderea mai multor calorii decat cele consumate.

“Populatia noastra a fost timp de aproape 40 de ani subiectul unui experiment global necontrolat care a mers total gresit”, crede  prof Iain Broom.

“Obezitatea este o tulburare hormonala care conduce la o partitionare energetica anormala ce nu poate fi rezolvata doar prin cresterea exercitiilor”, se arata in acest raport.

Raportul a starnit foarte multe critici in randul comunitatii stiintifice.

R.M.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu