Lista lui Mencinicopschi!
REVOLUTIE IN BUCATARIE,
autor prof.dr. Gheorghe Mencinicopschi
-rezumat-
Mancati fara grija
Urda cu marar
Salata de fasole verde cu usturoi
Salata de vinete
Salata de leurda
Salata de ghebe cu usturoi
Salata de ton
Salata de rosii
Salata de castraveti cu marar
Salata de andive
Salata de spanac
Salata de papadie
Salata de rucola cu rosii cherry
Salata de varza
Salata asortata cu ardei gras,
castraveti, rosii, ceapa
castraveti, rosii, ceapa
Salata verde cu ceapa verde si ridichi
Sos vinegreta
Sos de usturoi(mujdei)
Sos de mustar
Sos de iaurt cu verdeturi si usturoi
Hrean cu sfecla rosie
Supa de legume
Bors de fasole verde
Bors de urzici
Ciorba de fasole
Ciorba de loboda
Ciorba de praz
Ciorba de legume
Mancare de mazare
Mancare de praz
Mancare de fasole verde
Mancare de spanac
Legume sote
Legume la gratar
Legume la abur
Ghiveci de legume
Mancare de stevie
Mancare de urzici
Mancati cu moderatie
Rosii umplute cu branza
Ardei umpluti cu branza
Supa de ceapa
Ciuperci umplute la cuptor
Rata pe varza
Varza murata
Varza rosie murata
Castraveti in saramura
Muraturi asortate
Paine de casa cu cereale si seminte
2 ori pe saptamana
Oua scrob
Oua fierte moi
Oua romanesti(in apa)
Supa de cartofi
Bors de gaina
Scrumbie in pergament
Curcan la cuptor
Gem de pere cu ghimbir(fara zahar)
O data pe saptamana
Salata de praz cu ciuperci
Salata orientala de vara
Supa crema de legume
Ciorba de vacuta
Mancare de cartofi
Iahnie de fasole
Varza la cuptor
Tocanita de pui cu legume
Spaghete cu sos de rosii
Plachie de crap
Rasol de gaina
Pulpe de pui la tava
Orez
Orez cu legume
Orez cu ciuperci
Cous-cous cu legume
Mamaliga
Mamaliga cu branza si smantana
Gem de prune(fara zahar)
2 ori pe luna
Salata de icre
Supa de pui cu galuste
Supa de gaina cu taitei de casa
Taitei
Macaroane cu branza
Macaroane cu nuci
O data pe luna
Supa din carne de gaina de gaina cu zdrente
Ciorba de potroace
Ardei(dovlecei) umpluti cu carne
Rasol de vita
Ocazional
Cascaval pane
Snitel de pui
Omleta
Oua cu cascaval la capac
Supa crema de mazare verde
Supa de vaca-consome
Bors de peste
Bors de miel
Ciorba de pui a la grec
Ciorba de perisoare
Ciorba de burta
Ciorba de fasole cu afumatura
Ciorba de oase de porc
Ostropel
Varza cu ciolan
Stufat de miel
Limba cu masline
Coltunasi cu branza de vaci
Hering marinat
Pasta de peste
Peste prajit
File de peste pane
Mititei
Limba rasol
Muschi de vaca la tava
Porc la gratar
Piure de cartofi
Cartofi taranesti cu kaizer
Gogosari in otet
Castraveti in otet
Bulz
Inghetata de vanilie
Sarlota de vanilie/cacao
Spuma de capsuni
Crema de zahar ars
Cornulete cu gem si nuca
Placinta cu mere
Placinta cu branza
Prajitura cu prune/caise/visine
Gris cu lapte
Orez cu lapte
Gogosi
Papanasi
Compot de prune/mere/piersici/pere/caise
Ciocolata de casa
Gem/dulceata de mere/prune/capsuni/caise
Ocazional(de sarbatori)
Sarmale in foi de varza cu carne de porc
Pulpa de miel la cuptor
Chec
Cozonac
Ocazional(rar)
Chiftele marinate
Pui prajit
Sfatul lui Menci
Mierea si sucanatul (sucul de trestie deshidratat)
sunt singurii
indulcitori care au valoare nutritionala.
indulcitori care au valoare nutritionala.
Cuptorul cu microunde este nociv, devitalizeaza
alimentele.
Uleiul de masline si cel de palmier sunt rezistente la
prajire
Folositi ulei de masline extravirgin presat la rece
pentru
salate si obisnuit pt prajire.
salate si obisnuit pt prajire.
Modul de preparare "pane" este cancerigen
Nu curatati castravetii si rosiile de coaja
Pentru atenuarea mirosului de usturoi mestecati frunze
de patrunjel
Folositi sare de mare nerafinata sau sare de mina
bruta
Consumati oua de gospodarie sau oua marcate cu cifra
"0" sau "1"
Zeama de varza si borsul natural sunt ingrediente
valoroase
Borsul indicat este cel obtinut prin fermentatie cu
"husti" de tarate de grau.Nu-l fierbeti si nu-l inlocuiti cu produse
industriale care il imita.
Ciorbele si borsurile corect preparate sunt mancaruri
sanatoase
Usturoiul va fi de preferinta cel din productia
locala. Cel importat este iradiat.
Fierbeti/prajiti legumele cat mai putin
posibil("al dente") pentru a le pastra
calitatile nutritionale
calitatile nutritionale
Maslinele naturale sunt cele colorate neuniform.
Bulionul industrial contine putine rosii si multi
aditivi; alegeti bulion
preparat in casa sau pe cel de la magazinele bio.
preparat in casa sau pe cel de la magazinele bio.
Piperul se macina pe loc
De preferat gainile de curte, ecologice sau crescute
in aer liber.
Folositi spaghete autentice, italiene, din grau dur.
Scortisoara adevarata este cea de Ceylon sub forma de
batoane.
Coaja de portocale poate fi toxica datorita
tratamentului cu agenti chimici
de suprafata
de suprafata
Carnea tocata se oxideaza rapid, deci nu este
sanatoasa
Se prefera carne de porc crescut ecologic, in
gospodarie sau
in semisalbaticie.
in semisalbaticie.
Carnea nu contine fibre alimentare de aceea trebuie
asociata cu legume.
Mielul trebuie sa aiba peste 10-12 kg, daca este mai
mic este indigest.
Calitatea mamaligii depinde de cea a malaiului.
Malaiul rafinat sau grisat, ingrasa.
Starea de spirit negativa blocheaza digestia,
indiferent de calitatea alimentelor din farfurie
Ideal ar fi sa consumam un singur fel de aliment
concentrat la o masa.Orice nu este fruct sau leguma este aliment concentrat.
Nu beti apa sau alte lichide inaintea, in timpul mesei
si nici imediat dupa masa.
Fructele se mananca numai pe stomacul gol, intre mese.
Este recomandat sa avem in bucatarie un dispozitiv de
fierbere in vapori
(mai multe vase suprapuse peste un vas in care fierbe apa)
(mai multe vase suprapuse peste un vas in care fierbe apa)
Se recomanda tigaia WOK. Aceasta este de origine
asiatica, are fundul mic si astfel consuma cantitati mici de ulei. Timpul de
gatire este redus.
Nu folositi oale sau folii din aluminiu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu