sâmbătă, 25 iunie 2016

Între răbdarea durerilor şi pacea sufletească  • June 15, 2016
Preot Octavian Moşin
Bun lucru este a fi statornic în dreapta credinţă care te face prin nădejde şi dragoste să le depăşeşti pe toate, cât de multe rele, necazuri şi dureri ar fi în viaţa ta, şi să ajungi la acea mult dorită pace şi linişte sufletească.
Dumnezeul nostru, al dragostei, grijii şi milostivirii şi al tot binele nu îngăduie să fim ispitiţi peste măsura puterilor noastre. Domnul ne ajută ca să înfruntăm toate încercările, dar să ne trudim în această luptă cu răul, să nu aşteptăm doar intervenţia Tatălui.
Iată ce ne învaţă Avva Dorotei: „Fie că ne face cineva bine, fie că suferim rele din partea cuiva, datori suntem a privi în sus şi a da mulţumită lui Dumnezeu pentru tot ce se întâmplă cu noi, pururea mustrându-ne pe noi înşine şi spunând, precum spuneau Sfinţii Părinţi, că dacă se întâmplă cu noi vreun lucru bun este lucrul purtării de grijă a lui Dumnezeu, iar dacă se întâmplă ceva rău, de vină sunt păcatele noastre, căci cu adevărat orice pătimim, pentru păcatele noastre pătimim”.
Răbdare şi pace, fraţilor, la care ajungem cu ajutorul Domnului prin rugăciune. Numai ea ne întăreşte şi ne face să depăşim toate greutăţile şi durerile şi ne face capabili să poposim în lumea păcii divine.
Iar cei care vor să dobândească răbdare şi să ducă o viaţă în linişte duhovnicească să zică rugăciunea: „Doamne, Dumnezeul nostru, Care ai răbdat prigonirile, batjocurile şi chiar moartea pe cruce pentru mântuirea noastră, Cel ce ai spus că prin răbdarea voastră veţi dobândi sufletele voastre, arată-mi mie, păcătosului, milele tale cele bogate şi dăruieşte-mi duhul răbdării, ca sufletul meu cel încercat să dobândească alinare.
Vezi deznădejdea care mă ispiteşte, vezi încercarea prin care trec şi ajută-mă să ies din ea curăţit de păcate şi pregătit să-Ţi slujesc în toate zilele vieţii mele, şi să slăvesc Numele Tău cel sfânt, cântând împreună cu toţi îngerii şi sfinţii: Aliluia!”.
Sursa: ortodox.md
  • June 14, 2016
Un tânăr șomer s-a trezit intr-o dimineata si a mers sa isi verifice buzunarele pantalonilor. Tot ce a gasit au fost câțiva dolari. El a hotarat sa ii foloseasca pentru a isi cumpara ceva de mancare… si apoi ce va vrea Dumnezeu. Era prea mandru pentru a merge la cersit, considera ca doar oamenii slabi fac asta. Mai bine murea.
 Era trist si dezamagit pentru ca nu isi putea gasi niciun loc de munca si nimeni nu era dispus sa il ajute.
A mers la magazin, si-a cumparat ceva de mancare si s-a așezat intr-un parc, pe o bancă. In timp ce incerca sa desfaca punga cu alimente, a vazut cum un batranel cu barba alba, imbracat in alb vine in directia lui. In spatele acestuia mai erau doi copilasi.
In momentul in care a ajuns in fata lui, batranelul i-a cerut o bucata de paine; cu lacrimi in ochi, a spus ca nici el si nici copiii nu mai mancasera de aproape o saptamana.
Tanarul s-a uitat cu mila la el. Erau atat de slabi incat le puteai vedea oasele. Foarte emotionat de felul in care aratau, acestuia i s-a facut mila si le-a dat toata mancarea.
In acel moment, batranul si-a facut o cruce, a spus cateva cuvinte care sunau a fi o ruga si apoi i-a dat o moneda foarte veche.
Barbatul s-a uitat la ei si i-a spus batranelului: “Cred ca voi aveti nevoie de rugaciune mai mult decat am eu.”
Fara niciun ban in buzunar, fara un loc de munca si fara mancare, tanarul a mers sub un pod sa se odihneasca. In timp ce era pe cale sa adoarma, un ziar vechi a ajuns langa el. L-a ridicat si a vazut un anunt: un om cumpara monede vechi. A rupt acel anunt din ziar si a plecat in cautarea adresei.
Ajungand la destinatie, a aratat moneda lui colectionarului. Acesta a ramas fara cuvinte. El a mers in spatele tejghelei, a scos o carte mare si i-a aratat tanarului o fotografie. In acea poza era aceeasi moneda pe care tanarul o primise – aceasta valora trei milioane de dolari.
Tanarul a vandut moneda… si a plecat in cautarea omului batran si a copiilor sai.
Insa prin parc nu mai era nici urma de ei. Pe banca, insa, era un biletel:
“Ne-ai dat tot ce ai avut… si noi vrem sa te rasplatim cu aceasta moneda. Sa nu iti pierzi niciodata credinta.” – DUMNEZEU si Ingerii Lui.

Sursa:
Pr Alexandru Stanciulescu Barda

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu