joi, 30 iunie 2016

Românii ortodocși din Ungaria







COMUNICAT DE PRESĂ


Românii ortodocși din Ungaria, în pelerinaj la bisericile din România

31 de români ortodocși din localitatea Gyula, Ungaria, au beneficiat de sprijinul Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni pentru a participa la pelerinajul comemorativ Moise Nicoară, pelerinaj care s-a desfășurat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
Acest eveniment spiritual și de înalta vibrație românească a fost derulat, în perioada 27-30 iunie 2016, în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă Româna din Ungaria, fiind o continuare firească a faptului că anul 2015 a fost dedicat de către IEH românilor din jurul granițelor care de-a lungul istoriei au militat pentru apărarea, conservarea și păstrarea identității naționale. Moise Nicoara a fost personalitatea evocată la fila lunii noiembrie 2015 în calendarul IEH.
Născut la Gyula în 1784, Nicoară a fost o personalitate de seamă, luptător pentru drepturile și afirmarea românilor din Banat și Crișana, care a pledat pentru deschiderea unei școli teologice și numirea unui episcop ortodox român la Arad. Familia sa se numără printre ctitorii Catedralei Episcopale din Gyula.
 Românii ortodocși alături de Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, PS Siluan Mănuilă și Părintele Petru Pușcaș  din localitatea Gyula Mică au participat  la Slujba Sfintei Liturghii și la cea de pomenire a lui Moise Nicoară, care au avut loc la biserica Mavrogheni din București și au depus în mod simbolic la monumentul funerar al acestuia pământ din Gyula, orașul în care s-a născut și unde a revenit de mai mult ori de-a lungul vieții sale.
 Pelerinii ortodocși din Ungaria au vizitat în data de 29 iunie 2016 și Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, ocazie cu care a fost semnat protocolul de colaborare între IEH și Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria. Acordul a fost semnat din partea IEH de către directorul general adjunct, domnul Nicolae Brânzea, iar din partea Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria de către  Prea Sfinția Sa, episcopul Siluan Mănuilă. Promovarea şi păstrarea limbii române, a identităţii naţionale şi a valorilor culturale, educaționale și spirituale ale românilor de pretutindeni sunt principiile care au stat la baza semnării acordului de asociere între Institutul " Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de (IEH) şi Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria.   
30 iunie 2016
Departamentul de Comunicare,
Institutul “Eudoxiu Hurmuzachi“ pentru Românii de Pretutindeni, Ministerul Afacerilor Externe
Telefon   004 021 310 26 98,
Fax         004 021 310 15 36
Email  comunicare@ieh.ro şi office@ieh.ro
www.ieh.ro




















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu