marți, 23 aprilie 2019

MINILECTURĂ cu GÂND DE SEARĂ - JUDECATA LUI HRISTOS CU EUROPA




JUDECATA LUI HRISTOS CU EUROPA
SF. NICOLAE VELIMIROVICI


La judecata dintre Hristos și Europa, acestea se întâmplă cu adevărat:

Hristos spune Europei că este botezată în numele Lui și că trebuie să-I rămână credincioasă Lui și Evangheliei Sale.

La acestea, Europa învinuită răspunde:
– Toate credințele sunt la fel. Aceasta ne-au spus-o enciclopediștii francezi. Iar nimeni nu poate fi silit să creadă în vreuna dintr-însele. Europa tolerează religiile ca pe niște superstiții populare din pricina intereselor ei imperialiste, dar ea însăși nu ține de nici o credință. Când își va împlini țelurile politice, atunci se va descotorosi îndată de acele superstiții populare.

La acestea, Hristos întreabă cu tristețe:
– Cum puteți voi, oamenii, să trăiți doar după interese politice, adică materiale, cu lăcomie animalică pentru hrana trupească? Eu am vrut să vă fac dumnezei și fii de Dumnezeu, iar voi vă zoriți și vă îngrămădiți ca să vă asemănați cu dobitoacele de povară.

La acestea, Europa răspunde:
– Tu ești învechit. În locul Evangheliei Tale, noi am descoperit zoologia și biologia. Acum știm că nu suntem urmașii Tăi și ai Tatălui Tău ceresc, ci ai urangutanilor și gorilelor – ai maimuțelor. Noi acum ne desăvârșim spre a fi dumnezei. Căci nu recunoaștem alți dumnezei afară de noi.

La acestea, Hristos răspunde:
– Sunteți mai încăpățânați decât vechii evrei. Eu v-am ridicat din întunericul barbariei la lumina cea cerească, iar voi vreți iarăși în beznă, precum bivolul în noroi. Eu mi-am dat sângele pentru voi. Mi-am arătat dragostea către voi, când toți îngerii au întors la o parte capul, neputând îndura duhoarea voastră de iad. Așadar, când voi erați în întuneric și-n duhoare, numai Eu am fost de partea voastră, pentru a vă lumina și curăți. Nu-mi fiți, dar, acum necredincioși, căci iarăși vă veți întoarce în acel întuneric și într-acea duhoare de nesuferit.

La acestea, Europa glăsuiește disprețuitor:
– Pleacă de la noi. Nu te cunoaștem. Noi păstrăm filosofia Elină și cultura Romană. Vrem libertate. Avem universități. Știința este steaua noastră călăuzitoare. Deviza noastră este: „Libertate, egalitate, fraternitate.” Rațiunea noastră este Dumnezeul dumnezeilor. Tu ești Asiatic. Ne lepădăm de Tine. Ești doar o legendă veche a bunicilor noștri.

La acestea, Hristos răspunde cu lacrimi în ochi:
– Atunci voi pleca, dar veți vedea. Ați părăsit calea lui Dumnezeu și ați urmat calea satanei. Binecuvântarea și fericirea s-au luat de la voi. În mâna Mea este viața voastră și moartea voastră, căci M-am dat să fiu răstignit pentru voi. Totuși, nu Eu vă voi pedepsi, ci păcatele voastre și lepădarea voastră de Mine, Mântuitorul vostru. Eu am arătat dragostea Tatălui către toți oamenii și am vrut, prin dragoste, pe toți să vă mântuiesc.

La acestea, Europa răspunde:
– Care dragoste? Ura bărbătească și sănătoasă împotriva tuturor celor ce nu sunt cu noi, acesta este programul nostru. Dragostea Ta e doar un basm. În locul acestui basm, noi am pus naționalismul, internaționalismul, etatismul, progresismul, evoluționismul, scientismul și culturalizarea. În acestea este mântuirea noastră, iar Tu, pleacă de la noi!

Frații mei, cearta în vremurile noastre s-a sfârșit. Hristos a plecat din Europa precum odinioară din Gadara, la dorința gadarenilor. Dar după ce El s-a îndepărtat, a venit războiul, nenorocirea, groaza, năruirea, nimicirea. S-a întors în Europa barbarismul precreștin avar, hun, longobard, african, de o sută de ori mai cumplit. Hristos și-a luat Crucea și harul Său și s-a îndepărtat. Au rămas întunericul și duhoarea. Iar voi, alegeți acum cu cine vreți să fiți: cu Europa întunecoasă și rău-mirositoare, ori cu Hristos. Amin




CRUCEA
Arhiepiscopul Iustinian Chira



            Crucea s-a facut pom Sfânt, datator de racorire si dulceata sufletului omenesc, hrisov vesnic, scris si pecetluit cu sângele Fiului lui Dumnezeu, prin care fiii lui Adam s-au facut iarasi cetateni ai Raiului.

Arhiepiscopul Iustinian Chira, Cuvintele Parintelui - un ghid al frumusetii launtrice, Ed. Mega, Cluj-Napoca, 2009, p. 31



TRENUL RAPID
Mitropolitul Hierotheos Vlachos



         Atunci când cineva se roaga nu trebuie sa fie atent la nimic. Nici la caldura care se naste în inima lui. Numai sa gaseasca pocainta cea adânca, sa simta ca este departe de Dumnezeu, sa se asemene unui tren care alearga neîncetat catre destinatia lui cu viteza mare.

Mitropolitul  Hierotheos Vlachos, Cunosc un om in Hristos – Parintele Sofronie de la Essex, traducere de Pr. Serban Tica, Ed. Sophia, Bucuresti, 2011, p. 252


Sursa: Pr. ALEXAMDRU STANCIULESCU-BARDA




“Tipul de om care ar putea reconstrui Notre Dame, ar putea reconstrui și civilizația noastră.

*
Catedrala Notre-Dame de Paris a fost construită din piatră, lemn și sticlă, fără electricitate ori calculatoare. Nu a fost ridicată de vreo comisie, nici de consultanți, nici potrivit reglementărilor în vigoare. A fost ridicată de o cultură superioară culturii noastre. Și noi știm asta.

*
Poate că nu toți cei care au rămas vreodată muți de uimire în fața ei știau ce îi atrage. Poate că nu toți cei care au privit cum se prăbușește în flăcări o întreagă pădure de stejari de pe vremea lui Carol cel Mare au știut și de ce i-a înfricoșat distrugerea lor. Dar s-au cutremurat.

*
Când turnul ascuțit din centru a crăpat și a cedat, milioane dintre noi am simțit cutremurul civilizației. Dar de ce se cutremura? De pierderea lui Dumnezeu? De recunoașterea bruscă a faptului că, dincolo de toată încrederea noastră crescândă, în adâncul sufletului știm că civilizației occidentale îi lipsesc principiile filosofice și religioase care au făcut pe vremuri posibilă o astfel de întreprindere?

*
Ne cutremurăm pentru că știm că, de secole, lumea a redus moștenirea creștină, a secătuit bogăția culturală a Credinței într-o decadență extravagantă și risipitoare.

*
Sursa exactă a incendiului nu este cunoscută încă, dar cauza simbolică are sute de ani de evoluție. Hillaire Belloc a scris odată: „Europa se va întoarce la Credință sau va pieri”. Se pare că am ajuns în final la sacramentul central al unei astfel de alegeri.

*
Emmanuel Macron dorește să reconstruiască și sper că întreaga lume va ajuta „fiica cea mare a Bisericii” să-și restaureze una dintre cele mai mari comori. Cu toate acestea, cea mai mare comoară nu este Catedrala în sine, ci Credința care a construit-o – Credința este cea care face Catedrala, și asta ne produce admirație și închinare lui Dumnezeu.

*

Același tip de om care ar putea reconstrui Notre Dame de Paris, ar putea reconstrui civilizația din uriașul crucifix de tăciuni și cenușa ruinei noastre culturale. Dacă Franța își poate regăsi Credința, poate reconstrui și Catedrala. Dar numai prin harul lui Dumnezeu, prin relicva Coroanei de spini și câteva foarte mari miracole, Franța se poate întoarce la Credința și la religia care cultivă cu adevărat cultura care merită reconstruită. Ceea ce ar trebui să ne cutremure este că pentru a reconstrui cu adevărat Notre Dame va trebui să devenim acel tip de oameni care au construit-o la vremea ei.”









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu