Paște 2019:
Tradiții de
Paște în România.
Ce înseamnă
dacă oul roșu are două gălbenușuri
Cele mai
frumoase tradiții de Paști în România, în Bucovina, în Maramureș, în Dobrogea,
Muntenia și Banat, tradiții pentru sănătate, dragoste și noroc.
Ca în
fiecare an, Paștele, sărbătoarea Învierii Domnului, cea mai mare sărbătoare a
creștinilor de rit ortodox și catolic, va fi celebrată la o săptămână distanță,
în luna aprilie. Astfel, Paștele catolic 2019 este sărbătorit în 21 aprilie,
iar Paștele ortodox 2019, în 28 aprilie.
Sărbătoarea
Paștelui este însoțită de foarte multe tradiții și obiceiuri în România. În
fiecare zonă, localnicii sărbătoresc Învierea Domnului mergând la biserică și
luând lumină în Nopatea de Înviere, dar sunt și multe obiceiuri populare de
Paște, păstrate de sute de ani.
Paște 2019.
Tradiții privind ouă roșii vopsite de Paști
Vopsirea
ouălelor roșii este una dintre tradițiile de care români țin cont în fiecare
an. Ouăle roșii au rolul de a ţine răul la distanţă, iar culoare roşie
semnifică sângele Lui Hristos. În conformitate cu tradiţia creştină, ouăle sunt
roşii deoarece simbolizează sacrificiul lui Iisus Hristos şi miracolul Învierii
Sale.
Tradiții
privind oul roșu de Paște
Bătrânii
spun că din primul ou ciocnit în ziua de Paşte trebuie să mănânce toţi membrii
familiei, pentru a fi întotdeauna împreună;
Dacă ai
ciocnit un ou cu două gălbenuşuri în prima zi de Paşte, pregăteşte-te de nuntă.
O vorbă veche din bătrâni spune că ai să te însori foarte curând;
În mai multe
sate din Moldova, tradiţia cere să ne spălăm pe faţă cu apa dintr-un vas în
care au fost puse flori, bani şi un ou roşu. Se zice că astfel vom fi rumeni
precum oul roşu, bogaţi şi sănătoşi. Potrivit aceluiaşi obicei, cel care se
spală ultimul din acest vas ia banii;
Bucovinenii
ciocnesc ouăle încondeiate “cap cu cap” în prima zi de Paşte. Abia din a doua
zi ei le ciocnesc şi “dos cu dos”.
În unele
sate moldoveneşti se spune că cel al cărui ou nu se sparge de Paşte îşi va găsi
sfârşitul înaintea celuilalt. Pe de altă parte, dacă spargi oul, vei fi voinic
tot anul;
O altă
tradiţie de pe malurile Prutului cere ca oul de Paşti să fie mâncat, iar cojile
să fie aruncate neapărat pe drum;
În mai multe
zone din Moldova oamenii pun dimineaţa un ou roşu şi unul alb într-un vas cu
apă. Apoi se spală cu apa acea se dau pe obraji cu cele două ouă, lăsând apoi
câte o monedă în acel vas. Cei care fac astfel vor avea obrajii rumeni şi
pielea albă precum cele două ouă, tot anul;
În Dobrogea,
dar și în Muntenia și în alte zone, după ce oul roșu a fost mâncat coaja se
aruncă la rădăcina unui copac cu flori. Se spune că acela este momentul când
vine cu adevărat vremea bună.
Paște 2019.
Tradiții de Paște în Bucovina
Alungatul
spiritelor. În Moldova, spre deosebire de alte zone unde la miezul nopții se
cântă doar tradiționalul “Hristos a Înviat”, momentul este însemnat și cu
împușcături sau pocnituri, pentru a alunga spiritele rele.
Apa care
aduce noroc în dragoste. În noaptea de
Înviere, fetele nemăritate se duc la biserică și spală clopotnița cu apă
curată, iar în dimineața Paștelui se spală cu această apă pe față, pentru a fi
pe placul băieților neînsurați din sat. Iar tinerii care au sentimente pentru
fetele nemăritate trebuie să meargă la casele lor și să le dăruiască câte un ou
roșu.
Oul roșu și
oul alb. În ajunul Paștilor gospodinele încondeiază ouăle cu roșu, coc
cozonacul, iar în noaptea Învierii le duc la biserică pentru a fi sfințite. În
dimineața următoare, fiecare se spală pe obraji cu un ou roşu şi altul alb,
gest care simbolizează puterea şi puritatea.
Sfințirea
bucatelor. În unele zone, oamenii se strâng dimineața în curtea Bisericii, se
așează în formă de cerc, purtând lumânări aprinse în mână și așteaptă venirea
preotului pentru a le sfinți bucatele din coșul pascal.
Coșul este
acoperit cu un prosop țesut cu modele specifice zonei, iar în el sunt așezate
pe o farfurie simbolurile bucuriei pentru tot anul precum: semințe de mac,
sare, zahăr, făină, ceapă și usturoi.
Semințele de
mac sunt aruncate în râu pentru a alunga seceta, sarea trebuie păstrată peste
an pentru a aduce belșug, zahărul este folosit la vitele bolnave, se spune că
are puteri miraculoase, făina pentru ca rodul grâului să fie bogat, iar ceapa
și usturoiul au rol de protecție împotriva insectelor. Deasupra acestei
farfurii se așează pască, șuncă, brânză, bani, flori, sfeclă roșie cu hrean și
bineînțeles ouăle roșii. Dupa sfințirea coșului pascal, ritualul de Paști se
continuă în familie.
Paște 2019.
Tradiții de Paște în Maramureș
Udatul
fetelor - În majoritatea localităţilor din Maramureş se păstrează obiceiul
”umblatului cu udatul”. A doua zi de Paşti, băieţii şi bărbaţii merg la
”stropit” la fete şi femei, pentru a nu se ”ofili”. De fapt, e un obicei agrar
şi care a fost împrumutat de la alte popoare. Chiar dacă nu e un obicei
autohton, ”stropitul” se mai păstrează încă în judeţul Maramureş, chiar și la
orașe. Preluat de la catolici, obiceiul şi-a făcut loc încet şi în casele
maramureşenilor, astfel că a doua zi de Paşte, băieţii şi bărbaţii merg să le ”stropească”
cu parfum pe feţele şi femeile care fac parte din familie sau le sunt prietene.
Apoi udătorii sunt serviţi cu vin şi diverse bunătăţi, iar băieţilor li se
oferă ouă roşii. Atâta timp cât aceste obiceiuri nu sunt preluate greşit, ci cu
semnificaţia lor adevărată de dragoste, comuniune, acestea pot avea un rol
pozitiv.
Ou roșu
pentru vestea cea bună-"O foarte frumoasă datină se păstrează în
Maramureș, zonă Lapusului. Dimineață în prima zi de Paști, copiii (până la
vârstă de 9 ani) merg la prieteni și la vecini să le anunțe Învierea Domnului.
Gazdă dăruiește fiecărui urător un ou roșu. La plecare, copiii mulțumesc pentru
dar și urează gospodarilor "Sărbători fericite!". La această
sărbătoare, pragul casei trebuie trecut mai întâi de un băiat, pentru că în
acea gospodărie să nu fie discordie tot restul anului".
Roşu în
obraji ca oul... O altă tradiţie e... În Duminica Învierii, dis de dimineaţă,
se pune într-un ibric, apă rece, un ou roşu, un ban de argint şi se spală cu
această apă pe faţă pentru a fi roşii în obraji ca oul şi pentru a avea belşug
restul anului. Toată lumea trebuie să poarte haine noi
Paște 2019.
Tradiții de Paște în Dobrogea
După slujbă
de Înviere de la miezul nopții are loc prima masă de Paște în familie, atunci
când gospodinele așează pe masă bunătățile pregătite.
În a două zi
de Paște, finii merg în vizită la nași, unde duc bucate alese (o sticlă de vin,
un cozonac sau un tort) pentru a sărbătorii împreună Paștele.
În prima zi
de Paște, imediat cum se trezesc, credincioși se spăla pe mâini și pe față după
care trebuie să-și facă semnul cruci de trei ori și să ia o bucată din pască
înmuiată în vin, apoi, ciocnesc ouă roșii.
Paparuda
este un obicei Dobrogean și se desfășoară în a treia zi de Paști.
Acesta
constă în stropirea cu apa a unui alai de tinere sau de femei bătrâne
împodobite cu flori sau cu ramuri verzi. Alaiul este format din tineri mascați.
Femeile se înfășoară în ghirlande de boz, brusture sau fag și umblă prin sat de
la casă la casă și prin cântecul și jocul lor invocă ploaia.
Ca și
Paparuda, un alt obicei de Paște este Caloianul. Are loc în a treia zi de
Paște. În această zi se face o păpușă de lut, se îngroapă în câmp. După o
perioadă de timp, păpușă se dezgroapă și se rupte în bucăți după care se
împrăștie pe câmp. Acest ritual este făcut pentru belșugul, fertilitate și
regenerarea vegetației.
Paște 2019.
Tradiții de Paști în Muntenia și Oltenia
În ziua de
Paște, după ce au venit de la biserică, muntenii și oltenii de la sate nu intră
în casă până nu culeg iarbă proaspătă și deasă din grădină, pe care o pun în
fața casei pe terasă sau pe scări.
În mai multe
localități din Muntenia și Oltenia, credincioșii își amintesc de cei decedați
și se spune că în această zi, sufletele morților se întorc la casele lor, fapt
pentru care seara se aprind lumânările
În Oltenia
se obişnuieşte ca bărbaţii să fie cei care încondeiază ouăle şi nu femeile. Mai
mult, ouăle frumos încondeiate sunt dăruite de fini naşilor la masa de Paşte,
iar feciorii le dăruiesc ouă roşii fetelor.
Paște 2019.
Tradiții de Paști în Banat
În zonă
Banatului, cea mai importantă zi este considerată a fi Joia mare. Astfel că, în
credința bănățenilor, în această zi un personaj mitologic feminin, numit
Joimăriță, umblă prin sate și le pedepsea pe fețele care nu își terminau de
tors lâna, iar pe cele leneșe le luă la ea acasă și le mânca. În prezent, în
Joia Mare se aprind focrile în cimitire pentru că se crede că în perioadă
Paștelui se deschide cerul și sufletele morților se întorc în sat.
În prima zi
de Paște, la micul dejun, se practică tradiția tămâierii bucatelor. Apoi,
fiecare mesean primește o linguriță de paști, adică vin și pâine sfințită. Pe
masă de Paști se găsește ciolanul de porc fiert, ouă albe și mâncăruri
tradiționale, după aceea continuându-se masă cu friptură de miel.
Cea de-a
două și a treia zi de Paști sunt rezervate jocului popular. Sătenii, însoțiți
de musafiri, pornesc spre centrul satului și în față bisericii intră cu toții
în horă mare
Sărbători fericite !!!
Sursa:Prof. Valentina Lupu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu