sâmbătă, 9 octombrie 2021

CONCLUZII din EXPERIENTA VIETII - Zoe Dumitrescu Bușulenga...

 



Zoe Dumitrescu Bușulenga

(20 august 1920– 5 mai 2006)

 

* Mai aveam aproape opt, nouă ani până la pensie. Aveam 61 de ani şi eram şef de catedră şi membru corespondent al Academiei Române. În timpul unui seminar citeam monologul Clitemnestrei din opera lui Eschil. Monolog plin de profunzime şi pluritate în sensuri. Cum eram eu, plină de patos, un student îmi spune: "Doamnă, ce ne bateţi capul cu prăpădiţii ăştia şi vechiturile astea!?" Când am auzit, am îngheţat. N-am zis nimic, am închis cartea, mi-am luat pardesiul, m-am dus la decanat şi am depus cererea de pensionare.

* Lumea a început să uite să vorbească, pentru că nu mai citeşte.

* Omul, cu credinţa lui, poate lumina şi cele mai întunecate locuri.

* Mântuitorul este în noi, e lumina necreată, şi noi îl pironim cu fiecare cuvânt al nostru, rău sau murdar.

* Per total nu m-am gândit niciodată la mine. Nu m-am socotit o persoană atât de importantă încât să mă privesc ca pe un obiect demn de contemplat. M-am văzut pe bucăţi. Iar opiniile pe bucăţi erau foarte diverse, raportat la funcţia pe care o îndeplinea fragmentul acela din mine.

* Azi, pentru mine personal, pentru cei puţini rămaşi din generaţia mea, spectacolul lumii contemporane este dezarmant. Mă simt într-o mare nesiguranţă, pentru că toată tabla de valori în care am crezut s-a zguduit. N-aş vrea să spun că s-a şi prăbuşit. Suntem însă neliniştiţi, puţin nedumeriţi, suntem şi trişti; ceea ce se petrece pe planetă nu-ţi dă senzaţia unei liniştiri iminente. Ce se întâmplă acum seamănă cu perioada prăbuşirii Imperiului Roman, dar acele zguduiri erau provocate de venirea lui Iisus: era înlocuită o pseudo-spiritualitate cu spiritualitatea adevărată. Dar cine vine la noi astăzi? Ai zice că mai degrabă vine Antihristul, nu Mântuitorul. Nădăjduiesc ca omenirea să-şi revină din această clipă de orbire, care cam durează. Opere care nu se mai citesc, lucrări muzicale care nu se mai cântă...

* Nu ne interesează trecutul, numai prezentul. Iar asta ne taie rădăcinile. O lume fără rădăcini este o lume fără morală.

* Pentru că intrăm în zona computerului, am pierdut plăcerea de a citi. Eu sunt un cetăţean al Galaxiei Gutenberg. Umanismul culturii se sprijină pe lectură, nu pe imagini fugitive. Lectura îţi lasă popasurile necesare pentru reflecţie, pentru meditaţie. Pierderea obişnuinţei lecturii este pericolul cel mai mare care ameninţă planeta, pentru că slăbeşte intelectul, puterea de gândire, şi te face să uiţi limba.

 




Eliberarea spiritului din Samsara


*

Moksha este un termen utilizat de mai multe religii din India. Tradus din sanscrită, moksha înseamnă eliberare. Eliberarea spiritului din Samsara, ciclul nașterii și al morții, de care este legat din cauza ignoranței, uitând adevărata sa natură.

Devenim robii dorințelor și atașamentelor care ne leagă de material, iar vălul maya (iluzoriului) ne provoacă suferință. Trăind în ignoranță nu putem fi cu adevărat fericiți, trăim doar iluzia fericirii exprimată prin grade diferite ale suferinței.

Eliberarea spiritului, moksha, este considerată de către hinduși a fi cel mai înalt scop al ființei umane.

În filozofia hindusă, moksha este o stare iluminată a ființei eliberate din Samsara. Este starea de eliberare din ignoranță, este conștientizarea naturii adevărate a ființei, care se manifestă printr-o bucurie nemărginită și uniunea cu toate lucrurile.

Moksha este sfârșitul călătoriei spirituale a sufletului în planul fizic și este considerată cel mai înalt scop al vieții.

Sursa : YOGASAT

 

Din intelepciunea lui RUMI :

 

Deşi apari sub o formă umană

Esenţa ta este Conştiinţă pură.

Tu eşti păzitorul fără de frică al

Luminii divine.

Aşa că, vino, întoarce-te la rădăcina propriului tău suflet.

Când pierzi orice simţ al personalităţii

legăturile a mii de lanţuri dispar.

Abandonează-te complet,

întoarce-te la rădăcina propriului tău suflet.

 

 

Daniel Gaucan

"20 SFATURI DE LA STRĂMOȘI

 

1. Ridicați-vă cu soarele pentru a vă ruga. Rugați-vă singuri. Rugați-vă frecvent. Marele Duh va auzi cu siguranță dacă îi vorbiți.

2. Fiți toleranți cu cei care și-au pierdut drumul. Ignoranța, mânia, gelozia și lăcomia provin dintr-un suflet pierdut. Rugați-vă să găsească îndrumări.

3. Găsiți-vă pe voi înșivă înfruntând propriile frici. Nu-i lăsați pe alții să croiască calea pentru voi. Este calea voastră și numai a voastră. Alții s-ar putea să vă însoțească, dar nimeni nu vă poate croi drumul (sau va putea alege calea) pentru voi.

4. Tratează-i pe oaspeții voștri cu mare atenție. Serviți-le cea mai bună mâncare, dați-le cel mai bun pat și tratații cu respect și onoare.

5. Nu luați ceea ce nu este al vostru, fie că este vorba de o persoană, o comunitate, pădure sau cultură. Nu v-a fost nici dat, nici nu l-ați câștigat. Nu este al vostru.

6. Respectați toate lucrurile care se află pe acest pământ, fie că sunt oameni, plante, sau animale.

7. Onorați gândurile, dorințele și cuvintele tuturor oamenilor. Niciodată să nu criticați, să nu vă distrați sau imitați într-un mod nepoliticos pe cineva.Permiteți fiecăruia dreptul la exprimare personală.

8. Nu vorbiți niciodată despre alții într-un mod rău. Energia negativă pe care o exprimați în univers se va multiplica atunci când se va întoarce la voi.

9. Toți oamenii fac greșeli. Și toate greșelile pot fi iertate.

10. Gândurile rele provoacă boala în minte, corp și spirit. Practicați optimismul.

11. Natura nu este PENTRU NOI, ESTE PARTEA DIN NOI. Ea face parte din familia ta din lume.

12. Copiii sunt semințele viitorului nostru. Semănați dragostea în inimile lor și udați-le cu lecții de înțelepciune și viață. Când cresc, trebuie doar să le oferiți spațiu pentru a-și lua ”zborul”.

13. Evitați să răniți inimile celorlalți. Otrava suferinței lor se va întoarce la voi.

14. Fiți adevărați, fiți autentici tot timpul. Onestitatea este testul voinței cuiva în acest univers.

15. Stați echilibrați. Starea voastră mentală, spirituală, emoțională și fizică, trebuie să fie puternică, pură și sănătoasă.

Practicați exerciții cu corpul pentru a vă consolida mintea.

Crești spiritual pentru a vindeca bolile emoționale.

16. Luați decizii conștiente despre cine veți fi si cum veți reacționa. Fiți responsabil pentru propriile acțiuni.

17. Respectă intimitatea și spațiul personal al celorlalți. Nu atinge proprietățile personale ale altora, în special obiectele sacre și obiectele religioase. Acest lucru este interzis.

18. Fiți fideli cu voi în primul rând. Nu puteți hrăni și ajuta pe alții dacă nu puteți să vă hrăniți și să vă ajutați mai întâi pe voi.

19. Respectă credințele religioase ale altora. Nu impune celorlalți propriile voastre credințe.

20. Împărtășiți bucuria cu alții. Implicați-vă în acte de caritate."

 

Sursa: Bianka Luz

Si RADU GABRIELA

 








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu