duminică, 18 iunie 2023

Daniel Arnaud - Rusia - Occident, alt război de 100 de ani (2)

 



Rusia - Occident, alt război de 100 de ani (2)

Daniel Arnaud

18 Iunie 2023

 

Rusia de Vest, celălalt război de 100 de ani (2)

 

În prima parte, ne-am propus să luăm în considerare conflictul dintre Rusia și Ucraina, în perspectiva istorică mai largă a unui război de 100 de ani între Rusia și Occident din 1917. Am mai sugerat că conflictul ideologic dintre proprietatea privată și colectivă a mijloacelor de producție nu a fost stins, ci transformat într-o opoziție între o economie de liber schimb complet lipsită de orice intervenție a statului și economiile ruse sau chineze, lăsând o mare parte. în planificarea statului. Fazele războiului Să ne întoarcem la începutul poveștii noastre. Întregul secol al XX-lea care urmează se desfășoară între aprilie 1917 și octombrie 1917: la 6 aprilie 1917, SUA declară război Germaniei, în urma unui vot pozitiv în Congres. La 25 octombrie 1917, bolșevicii au preluat puterea în Rusia. SUA intră pe deplin în afacerile europene, în timp ce Europa este considerabil slăbită. Ei se găsesc în poziţia de a întreprinde înlocuirea imperialismelor europene zdruncinate. Relațiile lor cu puterile europene devin așadar cele ale imperialismelor concurente: acțiunile ostile, chiar și loviturile joase, sunt amestecate cu colaborări financiare sau industriale, precum și cu alianțe de conveniență. În același timp apare prima putere industrială care a făcut alegerea colectivizării. Spectrul unei țări comuniste, revendicând marxismul, un coșmar pentru toate imperialismele istorice, apare ca un contra-exemplu al necesității absolute a proprietății private. Ceea ce este încă doar o experiență dezordonată și tragică în multe privințe nu trebuie în niciun caz să reușească. Astfel, prezența URSS în formare unește politic națiunile occidentale, altfel concurente. Să încercăm acum să distingem fazele acestui război de 100 de ani.

 

Leacul (1917 – 1922) Astfel, după cum s-a menționat mai sus, națiunile europene, coloniile lor, SUA etc., participă activ la „așa-numitul” război civil, sprijinindu-i pe albi împotriva roșilor. Cele două motivații: de a acapara imensa bogăție de resurse a teritoriului imperiului și de a distruge colectivismul din muguri se întăresc reciproc. Armatele occidentale sunt prezente pe pământul rus, participând la distrugerea și dezorganizarea care va produce una dintre cele mai îngrozitoare foamete din istorie. Descrieri uluitoare pot fi găsite în colecția de povestiri „Les steppes rouges” de Joseph Kessel, care fusese trimis în Orientul Îndepărtat rus cu niște trupe franceze.

 

Vom aminti și acest fapt puțin cunoscut: trupele americane au fost poziționate în același Orient Îndepărtat, unde au lăsat o amintire foarte proastă de atrocități și crime. În ciuda acestui sprijin, roșii au ajuns să câștige. În această primă fază, Ucraina rămâne, evident, o provocare deosebită pentru puterile occidentale. Chiar și Germania, oricât de înfrântă, își agită serviciile secrete pentru a excita naționalismul ucrainean cu scopul de a desprinde această regiune în beneficiul ei. Nu este singura. Și Polonia își va încerca norocul, cu brațele în mână. Văzând Rusia slăbită, ea luase decizia periculoasă și greșită de a se angaja în război. După succesele inițiale, a suferit eșecuri după eșecuri, până când teritoriul său a fost amenințat de noua Armată Roșie. Franța este cea care o va salva, trimițând arme și directori pentru a reorganiza și a reinstrui această armată slăbită. Va putea astfel să recâștige inițiativa și să smulgă o parte din Ucraina și Belarus de la tânăra Uniune Sovietică. Pământ pe care nu-l va păstra mult timp, pentru că acestea sunt, se uită adesea, subiectul târgului dintre Hitler și Stalin la momentul semnării pactului de neagresiune. Timpul ispitei (1922 – 1941) De la sfârșitul războiului civil, dovezile sunt evidente: va trebui să trăim cu acest contra-exemplu de națiune industrială care a colectivizat mijloacele de producție. În 1917, acesta din urmă renunțase la metodele și instrumentele obișnuite ale diplomației.

 

Noul stat sovietic nu avea scopul de a-și asigura suveranitatea asupra unui teritoriu limitat, ci s-a născut ca „stat al proletarilor” din întreaga lume. Astfel, cetățenia sovietică urma să se extindă pe scară largă la proletarii tuturor națiunilor. Eșecul revoluțiilor proletare după încheierea conflictului mondial, în special în Germania, a determinat Uniunea Sovietică să revină la o viziune mai clasică a relațiilor internaționale. În jurul anului 1924, puterile europene au recunoscut treptat noul stat. Cu toate acestea, revoluția proletară își păstrează vocația internațională și, prin urmare, recunoașterea nu pune capăt ostilității principiale. Uniunea Sovietică prezintă un pericol de contagiune revoluționară pentru clasele conducătoare occidentale, în timp ce devine un model pentru clasa muncitoare.

 

Peisajul politic al democrațiilor occidentale se transformă odată cu apariția unor noi partide comuniste, apropiate ideologic de Moscova. Se construiesc discursuri propagandistice, iar să spun adevărul, lupta ideologică generează caricaturi și contracaricaturi. Este Paradisul muncitorilor împotriva „Tintin printre sovietici”. Criza din 1929 va întări atractivitatea modelului sovietic. Țările occidentale se scufundă într-una dintre cele mai grave crize ale erei lor industriale, în timp ce, dimpotrivă, URSS se industrializează cu viteză foarte mare. În plus, ajungând din urmă, înființează un sistem de învățământ remarcabil, dezvoltă medicina pe întreg teritoriul său etc. Este de mirare că cei care au făcut călătoria la Moscova în acei ani nu au văzut aspectele negative? Ei provin dintr-o lume aflată într-o criză economică profundă și aterizează într-o Rusia care se confruntă cu ritmuri de creștere care ar face China de azi palidă!

 

Astfel, tentația către comunism și, în general, cea a idealurilor de stânga, este întărită în clasele muncitoare. Frica pe care o trezește în clasele conducătoare le determină să susțină mișcările fasciste, ceea ce le permite să câștige putere. Europa este împărțită între puteri fasciste și țări care au rămas democratice. Chiar și în interiorul acestor țări, tensiunile care decurg din puterea de atracție sau de repulsie a modelului sovietic (în funcție de clasă și convingeri) perturbă viața politică. Unul dintre cele mai iluminatoare exemple este jocul diplomatic francez din ajunul celui de-al Doilea Război Mondial. În fața ascensiunii puterii germane, Franța avea nevoie, în principiu, să reconstruiască alianța din 1914 cu Rusia, acum sovietică. Dar clasa conducătoare franceză ar fi destul de fericită că Hitler s-ar arunca asupra URSS, așa cum a promis în Mein Kampf. Interesele sale contradictorii vor aduce Franța într-un joc diplomatic destul de jalnic, făcut din dans și contra-dans, care, trecând prin München, va facilita, dacă nu va provoca inversarea pactului germano-sovietic.

 

Din vara lui 39 până în vara lui 41 URSS a rămas pe marginea conflictului. Desene animate lăsând la o parte, întregul guvern sovietic se aștepta la un moment dat la atacul german, sperând doar că va veni cât mai târziu posibil. Când se întâmplă, Anglia și Statele Unite se găsesc cu un nou aliat, oarecum greoi. Revoluția ideologică pentru anglo-saxoni este la fel de dificilă ca și cea a comuniștilor care, cu doi ani mai devreme, au fost nevoiți să „înghită” pactul germano-sovietic. Există pe YouTube un film de propagandă americană, care prezintă URSS ca o țară plină de bogății industriale, agricole și culturale! Este destul de distractiv dacă comparăm această imagine cu cea care a fost dată cu câțiva ani mai devreme. Dar această alianță SUA-Marea Britanie-URSS, dacă nu fără motive ascunse, a rămas solidă până la moartea lui Roosevelt. Truman, așadar, era responsabil de „încheierea păcii”, iar sub administrația sa a început sprijinul activ pentru milițiile armate din vestul Ucrainei, formate din foști colaboratori ai naziștilor. Prin urmare, Statele Unite sunt cele care rupe alianța prin ceea ce trebuie numit un act de război și este remarcabil că o fac prin intermediul extremiștilor ucraineni. Deja! Războiul rece este declarat!

 

Timpul propagandei (1946-1991) Dacă ne uităm la teatrul strict european, Războiul Rece este un război de propagandă. (Teatrele asiatice și africane vor fi mult mai calde). Și să spunem imediat, SUA o duc cu o inteligență și o eficiență care ridiculizează URSS. Trebuie spus că au plecat cu un avans: pentru a-și popula vastul teritoriu și a aproviziona mașina industrială cu forță de muncă, a fost necesară atragerea populațiilor europene. Astfel, pe tot parcursul secolului al XIX-lea, au fost „vândute” Europei. „Visul american” nu a apărut spontan, ci este rezultatul unor acțiuni eficiente de comunicare. Istoricul Howard Zinn, de exemplu, dezvăluie că emigranții eșuați erau obișnuiți și mulți s-au întors acasă în cele din urmă. Deci, în lupta lor ideologică împotriva URSS, au știut admirabil să articuleze pârghiile economice, culturale și mediatice. Exemplele includ muzica sau cucerirea spațiului. Cultura sau știința devin suportul unor operațiuni de propagandă foarte elaborate. În comparație, propaganda sovietică pare stângace, stângace, grosolană... și perfect demodată. Deci, la prima vedere, SUA câștigă această rundă cu mâinile în jos. Dar să analizăm asta mai atent.

 

Să remarcăm mai întâi că creșterea extraordinară a clasei de mijloc și a nivelului său de trai în Europa și SUA în deceniile care au despărțit sfârșitul războiului până în 1980 se datorează considerabil existenței URSS. Ea inspiră clasa muncitoare, care se organizează și presează pentru un progres social considerabil. Frica de exemplul sovietic este cea care duce la distribuții mai egalitare ale veniturilor. Dar creșterea constantă a veniturilor a dus la o scădere a veniturilor din capital, iar în anii 1970 lumea occidentală a intrat într-o criză economică fără ieșire. Acest lucru va scoate politicile economice ale neo-conservatorilor din laboratoarele universitare. În sfârșit, aș dori să reiau aici ipoteza formulată de Emmanuel Todd. El pleacă de la faptul că SUA poate dezvolta conceptul de egalitate doar dacă se formează în raport cu o categorie de indivizi care rămân inferioare. Acest fapt ar fi astăzi ferm stabilit de sociologie. Astfel, SUA nu puteau stabili egalitatea tuturor cetățenilor între ei decât împotriva populației negre, care jucau rolul de „inferiori”. În contextul Războiului Rece, politicile de segregare ale statelor din sud și situația negrilor în general nu mai erau prezentabile. Prin introducerea reformelor necesare pentru introducerea egalității cu adevărat universale, aceștia și-au dezechilibrat societatea. Probabil că fără criza economică din anii 1970, politicile economice dezvoltate în laboratoarele „Școlii din Chicago” ar fi rămas acolo.

 

Fără dezordinea stârnită în clasele conducătoare de această revenire a crizei după cei treizeci de ani gloriosi, acest amestec de gândire magică probabil nu ar fi convins pe nimeni. De asemenea, este probabil ca criza culturală și socială, excesele mișcării BLM și celelalte rele care fac ravagii în Statele Unite astăzi să nu fi căpătat amploarea pe care o vedem astăzi fără răsturnările introduse de mișcarea pentru drepturile civile în anii 1960. În 1991, URSS a dispărut, iar masa părea să fie spusă. SUA și Occidentul cu ea au „câștigat”. Dar Războiul Rece a lăsat Occidentul slăbit și chinuit de factori de fragilitate. Iluzia victoriei le va dezlănțui nocivitatea.

 

Timpul nerațiunii (1991 – 2022) Când URSS s-a prăbușit, trecuseră deja zece ani de când Statele Unite și Regatul Unit au implementat politici economice neoliberale. Discursul este triumfător. Au revenit pe calea creșterii puternice, în special SUA, în timp ce Europa, „blocată în arhaismele sale”, rămâne în urmă. Elitele europene sunt seduse. Să ne amintim de acest ministru de finanțe din țara noastră care a proclamat „doar creșterea este frumoasă, iar creșterea este în SUA”. Cu toate acestea, bunul simț ar fi trebuit să avertizeze. Cum putem spune că politicile care exportă producția de bunuri industriale, care distrug clasa producătoare și abandonează know-how-ul industrial unui viitor competitor, că îmbogățesc țările care le implementează? Cu siguranță, cifrele arată o creștere. Dar producția părăsește țara, iar economiile și datoria sunt cele care susțin consumul. Cu alte cuvinte, mâncăm moștenirea și asta va trebui să se încheie! Astfel, din anii 80 intrăm în era nerațiunii. Astăzi se vede asta: politică energetică nebună, wokism, sinucidere economică colectivă etc. Dar aceasta este doar punctul culminant al unui proces lent de decădere care își are rădăcinile în opoziția dintre blocul comunist și blocul occidental din a doua jumătate a secolului al XX-lea.

 

S-ar părea că Rusia, poate din cauza brutalității crizei sfârșitului comunismului, poate și din cauza violențelor care i-au fost aplicate în anii 1990, și-a găsit calea înapoi la rațiune. Într-adevăr, când a abandonat comunismul, a fost să adopte fără restricții recomandările economiștilor americani neoliberali care veniseră să o îndrume. Recomandările mai rezonabile, făcute de alți economiști, mă gândesc în special la Jacques Sapir, sunt respinse. Astfel, trebuie recunoscut, pierderea suveranității, punerea sub tutela americană și catastrofa economică care urmează, dacă rezultă în mare măsură din acțiunea Statelor Unite, este pusă în aplicare în mare măsură și de elita „liberală”. ceea ce i-a adus astăzi un discredit persistent. Astfel, Rusia, de la sfârșitul anilor 1990, și-a refăcut treptat suveranitatea. Și pe măsură ce face acest lucru, atitudinea Occidentului tinde să devină din ce în ce mai ostilă. Cu siguranță putem fi de acord că conflictele de interese apar din revenirea la suveranitate. Dar suntem surprinși de o ostilitate care în cele din urmă o va depăși pe cea a Războiului Rece. Cu toate acestea, Rusia nu ar trebui să mai prezinte un pericol ideologic. Deci de ce ?

 

Văzute din SUA, țări producătoare împotriva țărilor consumatoare: noul conflict ideologic? Pentru Statele Unite este destul de clar, scopurile fiind admise și publicate în nenumărate rânduri începând cu 1945: slăbirea și apoi distrugerea Rusiei (înțelegeți fragmentarea acesteia în mici regiuni controlate în întregime de SUA). Proiect nebunesc în sensul literal al termenului, despre care unii americani sunt conștienți. Mă gândesc în special la colonelul McGregor. Dar nebun sau nu, este scopul pe care SUA i se acordă. Dar de ce ? Pentru că, contrar a ceea ce s-ar putea concluziona din dispariția URSS, Rusia este încă un obstacol la nivel geostrategic și ideologic. Pericolul unei axe Berlin-Moscova pentru hegemonia SUA a fost menționat destul de des încât nu este necesar să-l parcurgem în detaliu. Totuși, trebuie adăugat că ceea ce bântuie cu adevărat coșmarurile nopților de la Washington este mai mult un triunghi Berlin – Moscova – Beijing. Alianța dintre capital, know-how industrial și resurse ale celor trei țări ar coborî Statele Unite, de la rangul de singura hiperputere, la cel de una dintre marile puteri ale lumii. Cu toate acestea, modelul imperialist, centrat pe dolar, impus lumii de SUA încă de la căderea URSS, presupune o separare a rolurilor, între țările producătoare și exportatoare de mărfuri, și țările consumatoare și exportatoare de capital. Acest lucru funcționează doar în măsura în care producătorii care sunt la margine acceptă tutela țărilor din centrul imperiului, a celor care consumă și finanțează. Evoluția economiilor occidentale în ultimii 40 de ani este strâns legată de acest model, exportul unei cote din ce în ce mai mari a mijloacelor de producție, înlocuirea locurilor de muncă din producție cu locuri de muncă în servicii, creșterea vertiginoasă a inegalităților și transformarea democrațiilor în oligarhii. Această evoluție economică duce și la o transformare fundamentală a societăților noastre, prin prăbușirea nivelurilor de educație. O economie a serviciilor nu are nevoie de un nivel intelectual ridicat. Este nevoie doar de o mică minoritate, bine pregătită din punct de vedere intelectual, care să-și păstreze controlul. Joburile de serviciu necesită în general doar o inteligență foarte medie. Astfel vedem țările „centrului”, anglosferei și UE, transformându-se în imbecilocrație. Și sincer, să ne punem întrebarea: că wokismul a putut să se răspândească în societățile noastre dincolo de departamentele universitare în care s-a născut, nu este simptomul unei imbecilități colective uluitoare? Astfel, politicile economice neo-con se nasc dintr-un substrat rațional. Practic, este doar o chestiune de a permite elitelor bogate să ia înapoi de la clasele mijlocii bogăția produsă în cei treizeci de ani postbelici. Îmbrăcămintea ideologică ascunde interese de clasă bine înțelese.

 

Poate că nu este foarte glorios, dar rămâne în rațiune. Dar consecința este o scădere a nivelului intelectual care va favoriza slăbirea societăților noastre și venirea la putere a unei elite politice de o mediocritate considerabilă. Rețineți că URSS care se încheie a suferit de aceeași boală. O societate care își propune să producă ceea ce consumă va trebui neapărat să își crească nivelul educațional. Economia de producție duce mecanic la formarea unei clase de mijloc rezonabil de inteligentă. Angajarea industrială, de jos până sus a scării, necesită, în medie, mai multe abilități și inteligență decât angajarea în servicii. Distribuția veniturilor trebuie să fie mai strânsă, iar datorită colaborării necesare la locurile de producție se formează un anumit nivel de solidaritate verticală între nivelurile ierarhice, în ciuda diferențelor de clasă. Este greu să-i disprețuim și să-i ignorăm complet pe cei cu care colaborăm zilnic. Astfel, o astfel de populație va deveni mai rezistentă la niveluri excesiv de indecente ale inegalității. Conflictul dintre Rusia, apoi China și SUA are așadar această componentă ideologică. Celălalt a fost menționat mai sus. Statele chinez și rus, respectând economia de piață, consideră că pot interveni în mod legitim în sfera economică. Dar acest intervenționism este poate doar consecința dezvoltării și producției industriale, care, pe scară largă, necesită întotdeauna o anumită formă de planificare. Miezul opoziției dintre cele două blocuri este într-adevăr acela al economiei de producție versus economia de consum. Pentru a fi convins de acest lucru, este suficient să luăm în considerare țările care sunt într-adevăr sub presiune ostilă din partea Statelor Unite și a Regatului Unit: Rusia și China, dar și... Germania! Triada „producatoare” a planetei.

 

Este acest conflict existențial pentru SUA? Da, dacă îi considerăm ca pe un sistem imperial, și nu ca pe o națiune. Sunt două momente puternice, să le reamintim aici, deși au fost menționate mai sus, două momente de cotitură istorice care oferă imperiului american atât posibilitatea de a-și stabili influența la scară planetară, dar și forma pe care a luat-o astăzi. Criza anilor 1970, declanșată de cele două șocuri petroliere, a permis ideologiei neo-conservatoare să iasă din laboratoarele universitare unde era în devenire. Fără dezordinea elitelor guvernamentale și a populațiilor în fața acestei crize economice pentru care părea să nu existe soluții, este îndoielnic că ar fi putut prevala. Aplicarea sa brutală în Chile din 1973 ar fi trebuit să convingă că relele pe care le-a provocat depășeau beneficiile la care se putea aștepta. Căderea Uniunii Sovietice i-a deschis apoi câmpul de luptă ideologic. Ea se trezește singură, principalul ei adversar s-a retras. De asemenea, dezvăluie cu această ocazie adevăratul său scop, care este să creeze condițiile pentru crearea unei noi oligarhii. La mijlocul anilor 1990 era evident că populațiile occidentale luau calea sărăcirii pe care cele din fosta URSS o cunoscuseră, dar mai încet. Unde mergeau ei în plin galop, noi mergeam la plimbare. S-au trezit deodată în iad, începeam un lung purgatoriu. Dar rezultatul este același: societăți nedrepte, conduse de oligarhii prădătoare. Pe parcurs găsim dezindustrializarea și relocarea. Acesta este prețul de plătit pentru a-și smulge veniturile marii clase de mijloc postbelice.

 

Acest sistem nu ar supraviețui unei victorii ruso-chineze (o victorie ai cărei termeni ar trebui precizați). După toate probabilitățile, elita oligarhică occidentală ar fi înlocuită cu alta, iar această înlocuire ar fi adesea însoțită de violență. În acest sens, conflictul este existențial. Dar în ceea ce privește populațiile, se poate spune cu siguranță că, după o perioadă de frământări intense, ele și-ar găsi drumul acolo, un pic ca populația rusă de la începutul anilor 2000. De fapt, eliberați de imperium, popoarele occidentale ar găsi probabil societăţi mai drepte şi mai libere. Și acest lucru este valabil și pentru populația americană, care ar beneficia de faptul că Statele Unite ar accepta să fie doar o mare putere printre altele. În sfârșit, trebuie amintit și faptul că victoria ideologiei neo-conservatoare a avut un efect profund asupra societăților, determinând forțele politice progresiste să abandoneze apărarea claselor populare. Deoarece era necesar să se păstreze iluzia unei dezbateri politice, ei s-au adunat la diferitele aggiornamento-uri ideologice care alcătuiesc astăzi wokismul. Fac aici o elipsă istorică amplă, pentru că nu acesta este locul pentru a dezvolta acest subiect. Dar pe măsură ce s-au transformat în oligarhii, cu control din ce în ce mai consecvent asupra discursului și populațiilor, pe ce bază ar trebui menținută stăpânirea ideologică a Occidentului la scară planetară? Aveam pentru asta moștenirea luptei „lumii libere și opulente”, împotriva celei a „sărăciei și asupririi”. Astfel, ceea ce vom numi pentru simplitate ideologia „trezită” este consubstanțial cu ceea ce a devenit Occidentul, chiar dacă este respins în mare măsură de majoritatea populației.

 

Ceea ce contează aici este că este perceput astăzi ca parte integrantă a identității Occidentului. Și ea îl face odios pe dinafară. Insist: considerentele economice, geopolitice etc., sunt adesea greu de înțeles pentru un public neinformat. Pe de altă parte, un discurs care este pus în opoziție cu valorile tradiționale este perfect audibil, deoarece amenință însăși identitatea populațiilor care îl resping. Astfel, cruciada trezită în care s-a îmbarcat Occidentul, duce la respingerea majorității populației lumii, în momentul în care declanșează un război economic împotriva polului ruso-chinez. Totuși, un război economic este eficient doar dacă reușești să aduci destui aliați cu tine. Astfel, Occidentul se plasează într-o poziție de slăbiciune. Dar această ideologie este, repet, consubstanțială cu ea și ar fi foarte greu să renunți la ea. În jurul ei și-a reînnoit identitatea politică și elitele lui s-au unit. În cea de-a treia și ultima parte, vom analiza în sfârșit strategiile de ieșire din conflict din SUA, Rusia și Europa. Vom arăta, înainte de a încheia, că situația Europei este cea mai critică, pentru că ea se găsește, din cauza adepților ei, înconjurată în ceea ce definim drept „cazan diplomatic”[1].

 

- Va urma -

 

----------------------------------------------------

[1] https://www.vududroit.com/2023/05/russie-occident-lautre-guerre-de-100-ans-deuxieme-partie/ - 23 mai 2023









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu