sâmbătă, 17 iunie 2023

Ioan Miclău - EMINESCU, PENTRU EMIGRANȚI

 



EMINESCU, PENTRU EMIGRANȚI

 

 

”...Românul are o personalitate aleasă și frumoasă, un caracter înclinat spre buna înțelegere, spre hărnicie, spre simplitate, fiind iubitor de societatea omenească în care există, indiferent de prezența altor suflete de altă origine națională.

 

Românul nu iubește simțul discriminării rasiale ori religioase. Cu ocazia unor festivități multiculturale ale Australiei, reprezentanți ai Guvernului referindu-se la aportul etniilor ân sudarea unității economico-sociale și a ființei statului australian, au spus că românii sunt de admirat pentru felul în care își organizează viața de familie și socială, respectând țn același timp tradițiile proprii, obiceiurile, cântecele, limba, fără a stânjeni pe nimeni.

 

Așadar, românul rămâne tot român, indiferent în ce loc s-a hotărât să trăiască. Motivele emigrării nu fac topicul acestor rânduri, ci doar reliefarea realității istorice, că oriunde ar emigra, românul își ia cu el dorul, durerea, cântecul și limba. Grija pentru cultura neamului, iubirea pentru personalitățile de seamă ale acestuia, mai ales și cu totul special pentru Mihai Eminescu, poetul geniu, regăsesc și unesc etniile române din toată diaspora. În mijlocul românilor din diasporă, imaginea luminoasă a lui Mihai Eminescu este de fapt o identificare cu strămoșii noștri, iar în conștiința emigranților Eminescu reprezintă însăși Limba maternă. Fără acest stâlp al cugetului, noi nu am putea respira aerul mediului ambiant.

 

Curățenia expresivității limbii române în creația poetică a Luceafărului românesc Eminescu, este atât de profundă și populară, atât de flexibilă expresiei, încât poate îmbrăca și pune în circulație lingvistică orice sentiment al sufletului românesc. Pentru noi Eminescu este un exponent de neegalat, care se confundă cu idealul neamului nostru, care este un ideal de expresivitate armonioasă, dar totodată visul vieții celei înălțătoare spre umanism și pace.

 

Și dacă acum aducem omagiu nemuritorului geniu românesc, Mihai Eminescu, simbolul unității noastre mondiale, atunci cuvine-se să punem în inimile tinerei generații, înflăcărata Lui voință de viață, de frumos și iubire, pe care a visat-o și a cântat-o exponentul deplin al cugetului nostru românesc, Luceafărul universalității noastre, Mihai Eminescu.

 

1993

 

*

 

JOCUL CU LEGILE NATURII

 

 

”...Natura este ca o mamă dulce dar severă. Este ca o zână din basme sau însăși basmul ”Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”. Natura este mediul în care omul există, iar viața este ca o scânteie, ce veșnic arde și se stinge, scăpărând de la un izvor veșnic.

 

Ajutat de capacitatea sa de analiză, gândire și interpretare, omul se interferează tot mai mult în secretele Naturii, fără să-și dea seama că, de fapt, tulbură sistemul logic și legic al Naturii. Numai ulterior, după ce simte pe propria piele reacțiile uneori catastrofale ale acesteea, își dă seama de faptul că ceva nu a fost în regulă.

 

Dar, desigur că numai prin sacrificiu știința și-a croit calea spre cunoașterea lumii din jur. Acest joc cu legile naturii trebuie mult mai bine cumpănit. De ce? Pentru că iată câteva exemple!

 

În 1984, un avion supersonic de luptă german s-a prăbușit din ceruri, fără nici un motiv tehnic, ori eroarea umană. Cercetările au dovedit că sistemul de computere a avionului a recepționat comenzi false, provenite de la lungimile de unde emise de stațiile de radio, ”Vocea Americii” și ”Europei Libere” emise pentru Uniunea Sovietică. Astfel, creierul electronic al computerului avionului s-a autodistrus, prăbușind avionul.

 

De asemenea, este știut că radiațiile electromagnetice afectează în permanență echipamentele electronice. S-au constatat cazuri interesante, când mașinile pornesc singure, sau se opresc singure, fără nici un motiv aparent. De exemplu, în Londra, sistemul computerizat al unei tipografii s-a conectat singur, pornind toate agregatele. Fiind program de întreținere al utilajului tipografic, deconectarea de sistemul electronic a salvat însă muncitorii de la grave accidente. Care a fos cauza? Creierul electronic a prins semnalele flourescente de la un tub de iluminat din apropiere, ce trepida datorită incorecte poziții în tavan.

 

Unele instalații electronice se distrug singure, fără niciun zgomot sau încep să ardă din senin, când lungimile de undă emise de stațiile de radio pătrund în computer. Aceasta e asemănător cu felul în care antena de televizor captează undele emise de la stația de televiziune. Undele electromagnetice trec prin antena ducând un curent. Acest curent este convertit în imagine și sonor de aparatura televizorului, reflectândule pe ecran. Când într-o asemenea formă, undele pătrund într-un computer prin unele cadre metalice neizolate, vom avea de a face cu distrugeri lente.

 

Ceasurile electronice deviază, greșind timpul perfect, când în apropierea lor lucrează un burghiu electric sau alte unelte de forță electrică.

 

Arabia Saudită a construit recent un stadion internațional, în forma unui ”cort”, gest luat din istoria strămoșilor lor. Din nefericire, numai la 3 km. era o puternică stație de radio. Stâlpii de metal al stadionului au captat undele electromagnetice, care s-au scurs la sistemul electronic de comenzi și iluminat, producând explozii, care au înregistrat extraordinar de multe victime omenești.

 

Întrerupătoarele și prizele, de asemenea, sunt surse de accidente prin aparatele de radio incorect instalate.

 

Singura soluție de înlăturare a acestor efecte este folosirea materialelor izolatoare în construcție și instalația electrotehnicii, fără nici o abatere, iar atenția omului mărită considerabil, dacă vrem să nu cădem victimă propriei noastre inteligențe.

 

1990.










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu