joi, 29 iunie 2023

PAVEL RATUNDEANU FERGHETE - ÎN STILUL MEU ROMĂNESC, FIRESC + Comentarii

 



ÎN STILUL MEU ROMĂNESC, FIRESC

 

 

~*~

 

Cu lucul total Ben ești ce trebuie ca om de omenie și din Românie, dar cumsecade, de omenie ca omul care se poate sfătuii cu VICA ȘI, CU OACHIȘA DIN CHINA, CHIBEZOICA, O DRAGĂ CA MÂNDRA AIASTA DE România, ca iubirea de veste și poveste, ca cei de-acasă, din delicioasa și frumosa, din România, paradisul, Dumnezeul, cuvântul,

drept Dumnezeul meu ca o pâine pufoasă, de hai acasă,

în țara mea frumoasă,

c-aici e mai dulce, doină dulce, că-i a mea și, nu-i rea pàinea, minunea eco, chiar, când nu-i ce aștepți între oameni deștepți și botezați, că responsabilizați, în ce e ceea ce e, în iubire, OK, drept Dumnezeu, că aștepți pescăresc și vânătoresc-pitoresc, firesc, în România te iubesc și, pentru ceea ce-i, și, mulțumesc, firesc și

muncitoresc, în stilul meu inedit, românesc, cu Servus-Iisus, în cuvinte grăitoare pline de binecuvântare, de România profundă de baladă-legendă istorică pe Arcă.

 

PARADIS-PROSCRIS PROVITA

 

Adevărul e soarele, e binecuvântarea  care, îmi luminează casa, ca, în coboi, în jos Luceafăr blând și alunecă-mi, în casă păstoror blànd, profund, cuget românesc, după cum grăiesc firesc, pitoresc, în viață și, în gând ca pilduitor pilduind, păstor blând, echilibrat și luminat în, curat, senin, cu abis-paradis divin, mie ca lui Robin Hood a lui Duliș-Cal-Bălan, paradis-proscris, unde nu trăiesc, în van, nu trăiesc șuhan, ci mioritic, dialectic-năzdrăvan.

 

PRO FERICIRE

 

în răsăritul luminii ei, și a nașterii binecuvântării luminii românimii-cuvântului și a soarelui României profunde,

dodoloță,

în limba maternă, eternă și, română

și a marii, dor de dor călător, pe vapoare, cu motoare

și, Mesie a iubirii și a durerii: unui singur dor, cu plopi și tei, cu intemperii, cu prăpăstii, în întinse aripi extinse în zbor spre viitor, de poet, cu cuget de scriitor, în ale, zborului, în zburare cu subiect și predicat și verb, proverb, în declinare, cu aură și nimb, binecuvântare de bunăcuviință și, de bună creștere,

cu porumbei și plopi fără soț, cu fruza, în trmurare fără a vàntului mișcare ,legănare, la marginea nesfârșită a mării, cu pomul pe țărm, în plin rod, rod, hrană, pentru norod, din vii, chiar și dar din dar și, Gabriel-Artur Sivestri coborànd sub nuc, năuc, singur cuc, cu îngânare a inimii, în valuri-minune aritmic, cu aritmie, cu mii de catarge care pe mare plâng și se frâng, în a avalurilor suspinare de alintare și alinare, în pasiune, cu răbdare, stăruință și înțelepciune, în suferință, cu

iubire, provita și, profericire-preț a evadării, în nemurire.

*

LA MULTI ANI BADIE !

CE-AI IN FARFURIE ?

**

CÂND ORGOLIUL CAPITALIST NU MI-L CRUȚ ARTIST

 

Vă mulțumesc, pentru  felicitări, urări de bine și de la mulți ani, fericiți ani și cu sănătate, cu bucate și banii pentru sponsorizare de carte,

în veci să nu mi se gate și,

să am parte de cele bune, pe bune,

să am de toate,

cu vârf și îndesat de ibspirație prorezoluție,

rezolvare a ecuației socio-daco umane-omeneșt, de omenie

de mare profundă Rimânie, cu diplomație și de mișto la șmecherie

ca-n Las fierbinți cu moromeții, Bobiță, Firicel, Supică Mistrețu de la Sfântul cu potență,

sfântul așteaptă și de la Topârceanu Sfântu Sisoe,

Sfântu așteptă, cel care mi-a luninat drumul,

calea cu viață si cu adevăr spre Vica

pentru a-mi fi

Vica soție,

cu drumul dragoste pe sub tei înflorit

cu rod de albi porumbei

a păcii și mai e ceva

cu Sfântul Noe pe Arca România cu omenia lacustră,

câ la Stupca ne încânta cu sinfonia de România pe strune,

în viața bun care Bacaovia ne merge,

strună, în, cu plouă,

plouă și vreme de beție,

cu plouâ plumb și scàntei galbene,

uneori cu bucuria, cu trăiri și vane, în sus

cu soarele pe cer, cu năzbătâi-bucurii,

cu jucării de copiii și fetițe cu papuși de pluș de la Radio-Cluj,

c-am scăpat de bele,

în România comunistă și altruistă, de Românie optimistă

și, de omenie, în arta sucesului,

cu Pavel Coruț,

în țara soarelui,

chiar și, când orgoliul capitalist,

nu mi'-l cruț  !


ROINDĂ DIN STUPINĂ

 

Numai glia care ne va acoperi cu firele ierbii României profunde, tainice și mari, cu pământ sfânt,

și humă-glie, plus, cu tăcere și omenie de Românie,

ne va acoperi, cu rug aprins din țărână, că tare strălucești, când spui, în rugăciune rostită minune cu înțelepciune și cu pasiune rostești, cu sens versus de univers, spui, că mă iubești, că mă prețuire pro fericire, pe noi din scris ca proscris doar moartea ne va opri să mai scriem, mă, Ben men Todică, din Puiești,

ne va opri să scriem, în comori cu e senin, în destin, ne va opri, să mai scriem,

în limba grăitoare de binecuvântare a noastră română maternă, cu îndemână daco-felix-română, că nu ni limba peste mână,

ci limba cea română și, eternă-străbună sub cerul cu lumină lină roditoare de grădină cu roi de albină, cu înviere provita spre fericire roindă care roiește, din stupină, pentru curățite și pentru hrănire.

 

~*~

PAVEL RATUNDEANU FERGHETE




COMENTARII:


Ana Tacu

-"îmi plac tot mai mult versurile dumneavoastră.Probabil încerc să mă obișnuiesc cu stilul

nemaiântâlnit.

Repetițiile își au rostul lor, ce dau mult farmec poeziei. Sunteți prea fin cu hoții politici, dar, îi sficuiți bine. Vă spun drept, că nu prea citesc poezii postate pe facebook decât ale unor poeți adevărați. Pe pagină am mai mulți poeți și scriitori. Un adevărat cenaclu internațional.

Dumneavoastră mă faceți să nu trec pasivă peste pagină. Versurile curg ca o apă de munte care uneori întâlnește și câte un petroi (mai ales atunci când vine vorba de politică). Da, datinele românilor sunt foarte frumoase, dar cam uitate. Cei din plaiurile Bucovinei și cei de peste Prut sunt mai aproape de ceea ce a fost cândva. Am avut copilărie frumoasă și îndestulată. Țin minte toate obiceiurile de Paști și mai ales de la Crăciun fiind foarte multe.

Vă doresc o după ameazăzi de sărbătoare plăcută !





Stefan Dumitrescu

LA MULȚI ANI DE ZIUA SFINȚILOR APOTOLI PETRU ȘI PAVEL !

 

FIE CA BUNUL DUMNEZEU SĂ NE BINECUVÂNTEZE ÎN ACEASTĂ ZI SFÂNTĂ

ZI ÎN TOATE ZILELE ȘI SĂ NEDĂRUIASCĂ SĂNĂTATE, IUBIRE, BUNĂTATE, PACE,

GÂNDURI BUNE, PUTEREA DE A FACE BINE. DOMNUL SĂ NE OCROTEASCĂ FAMILIA

ȘI PE TOȚI CEI DRAGI !

FIE CA BUNUL DUMNEZE SĂ SALVEZA ȚARA ACEASTA ȘI POPORUL ROMÂN,

PENTRU CĂ NOI, ROMÂNII, NU SUNTEM ÎN STARE !

 

DOAMNE INSPIRĂ-NE ȘI FII CU NOI TOT TIMPUL. ÎNVAȚĂ-NE ȘI AJUTĂ-NE SA FACEM NUMAI BINE

ÎN ACEASTĂ EXISTENȚA ! AMIN !

 

CU DRAG ȘI REPECT, ȘTEFAN DUMITRESCU




Ana Tacu

-"Deși prima poezie este de o frază am înțeles ce vreți să scoți, în evidență [legat de călărețul fără cap ?]; La adoua mi-a venit mai ușor, că are două fraze. Deși este vers alb se poate repartiza în așa fel, să fie mai ușor cititorului. În felul acesta și subiectele abordate ar fi mai bine înțelese. Îmi cer scuze pentru sugestii. [aici e asumarea mea pentru care obligatoru trebuie să-ți mulțumesc, inger de femeie fantastică]. Îți spun din punct de vedere de a cititorului și nicidecum a specialistului care nu sunt. Vă doresc spor la scris !"

 

Pavel

Eu lui Ana cum și ce să-i scriu, cu ce obraz ca să fiu pe a lui Dumnezru vrere și pe plac, nu-i așa ? Ai o generozite, bunătate, o sinceritate și cu sănătate feministă ești realistă. Știi ce zici de și de ce zici, ce zici. Cu vederea, cu perspectiva ta divină si senină, cuget omenesc și cuget dumnezeu călăuză și, totuși iubirea de om cinstit neșuvăitor de a spune lucrurilor pe nume e, în rostul lor pilduitor, măsură a lucrurilor, ca pe vremea revolționarilor temerari, cutezători, luminați de ideei optimiste și pașoptiste. Și, tu scrii normal sincer și sclipitor, ca scriitor de viitor. 

Cu ce, prin ce, că suntem oameni ca oameni între oameni de pretutindeni, pentru oameni, prin ce și, cu ce ne facem viața mai bună, compatibilă cu viața ?

Eu nu renunț la scris, țin cu dinții recuperând iubira și dolce vita, o doină de pomină, cu drept Dumnezeu, în afi cu înviere dialectic, cu fericire.




Melania Rusu Caragioiu

Stimatele meu confrate, Pavel,

 Acolo unde jumătățile noastre sălășluiesc în cosmosul celest zice ecleziastul, ei observă și duc viață fără prihană și după un program spre iertare și alinare.

 Exemplul Dumneavoastră spre a o idealiza pe Vica este un sacrificiu mult frumos de a ne aminti de consoarta, consortul plecat spre cer.

 Vă admirăm pentru multe și pentru acele amintiri calde care v-au rămas de la dânsa.

           Cu stimă,








Un comentariu: