duminică, 18 iunie 2023

Omagiu lui Pavel Corut/In Memoriam Pavel Coruț

 



Omagiu lui Pavel Corut/In Memoriam Pavel Coruț

 

Sambata 17 iunie, cand Pavel Corut ar fi implinit 74 de ani, am participat la Festivalul dedicat memoriei sale organizat la Ferma Ivasccu din comuna Mihailesti, judetul Buzau. L-am omagiat,  as zice, pe cel mai prolific si mai citit scriitor roman din perioada postdecembrista.  Da, Pavel Corut este autorul a peste 170 de carti, editate in cateva milioane de exemplare – 4 milioane la jumatatea perioadei sale de activitate scriitoriceasca  (anul 2006),  ce insumeaza 30 de ani. (1991-2021)

Era  citit pentru ca aborda  cu curaj teme de mare interes si de actualitate pentru o masa larga de cititori, avea stil, cunostea si aplica regulile economiei de piata in editarea si distributia cartilor – detalii pe care multi dintre confrati inca le ignora, desi cititorii ne sunt tot mai putini.  Pragmatismul analistului fin,  combinat cu virtutile jurnalistului, in romanele din seria Octogonul , isi gaseste o expresie elocventa in volumele din seria  Arta succesului si capata nuante spiritual-sentimentale in seria romanelor de dragoste,  pentru ca in volumele de poezie sa regasim  sublimate toate aceste trasaturi ale stilului corutian.

 

Nascut la 17 iunie 1949 intr-un sat din judetul Iasi, absolvent al Liceului Militar din Campulung  Moldovenesc si al Institutului de Marina din Constanta, ofiterul de marina militara Pavel Corut avea sa devina ofiter de informatii si contrainformatii militare, evenimentele din decembrie 1989 prinzandu-l in functia de sef al serviciului de contrainformatii al Directiei Informmatii a Armatei Romane.  Este functia in care l-am cunoscut personal, ca om si patriot, asa cum insusi se prezinta in articolul de pe linkul de mai jos. Ii datorez accesul meu in diplomatia militara, el fiind cel care a pus capat surghiunului meu la Constanta, considerand ca refuzul meu de a semna, la absolvirea fracultatii,  angajamentul de colaborare cu Secu mu este un pacat de neiertat, pentru un ofiter vorbitor a patru limbi straine, iubitor de tara si de frumos, cu rezultate foarte bune in toti anii de surghiun. Ii datorez poate si mai mult, in ideea ca fiul meu si-a insusit o intreaga serie de principia din seria Arta succesului si le aplica consecvcent inclusiv acum, la cumpana vietii sale.

 

Am adus un pios omagiu memoriei lui Pvel Corut impreuna cu membrii uni cenaclu din zona, prin lansari de carte si recitaluri de poezie, cu un discurs memorabil al D-lui General Mircia Chelaru, discurs al carei inregistrare video sper sa o pot distribui ulterior.

 

Practic, in contextual amintit, s-au pus bazele unui proiect spiritual de mare anvergura vizand redesteptarea natiei,  in spiritual ideilopr si principiilor desprinse si din opera lui Pavel Corut.  Dupa cum si context insusi – organizarea festivalului in incinta Fermei Ivascu din Mihailesti, parte componenta a Gospodariei Agricole UNIREA Gospodarilor (https://unireagospodarilor.ro/despre-noi/) –trimite la ideile regretatului confrate Corut, care sustinea: “Nu mai cred că națiunea noastră va fi salvată de politicieni, ci de liber întreprinzători.”

Fulguranta fie-i prezenta si-n Ceruri, ca si pe Pamant !

 

Sursa:

PAVEL RATUNDEANU-FERGHETE si MARIAN ILIE

 

La noi e agonic. E și o învhechita oranduială, cu uniformitate, cu sens farsonic, unii mai zic, cum zic; ca un nimic..., că și Ceaușescu mai turna cu canciocul la fundații dar ce se pricepea din acel haos labirintic?: kici tra haotic, urbanistic. PR-F






COMENTARII:


Pavel Coruț e un scriitor bogat, divers și, imens ca sens. Natura face ce ști mai bine. PR-F




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu