miercuri, 28 iunie 2023

Larry Johnson - Maskirovka?

 



Maskirovka?

Larry Johnson, S.U.A.

28 Iunie 2023

 

Rusia câștigă „Oscar”-ul pentru cea mai bună lovitură de stat, Prigojin câștigă premiul pentru „cel mai bun actor”

 

Dacă „lovitura” lui Prigojin a fost Maskirovka[1]? Vreau să explorez această posibilitate. Azi mai devreme (sâmbătă, pe coasta de est a Statelor Unite), am schițat un articol cu ​​titlul captivant: „Prigojin-putsch sau schemă?” Ei bine, acea idee frumoasă a zburat ca barajul de la Kakhovka când povestea despre planul lui Prigojin de a mărșălui asupra Moscovei și de a-l sugruma personal pe ministrul rus al Apărării, Șoigu, a făcut o întoarcere frumoasă în stil Nadia Comăneci. Prigojin a ordonat trupelor „lui” să se întoarcă la bazele lor, după ce au ajuns la un acord cu președintele Belarusului, Alexandru Lukașenko, să plece în exil și să nu suporte sancțiuni legale. Ce? Fără vărsare de sânge? Fără kilometri de rezervoare arse? Și nicio cravată Mussolini pentru Vladimir Putin? Ce dracu este asta? Puteai simți dezamăgirea și frustrarea care emană de la conducerea de la Washington. Echivalentul politic al ejaculării precoce. Aseară (vineri), dopuri de șampanie și floricele de porumb au putut fi auzite explodând, în timp ce oficialii din mass-media și informații s-au înghesuit pe ecranele computerelor pentru a aștepta filmările cu un Putin tulburat, care fuge gol de la Kremlin. Biden și echipa sa îmi amintesc de Vil Coyote în disperarea pe care o simt urmărind planurile lor ciudate de a-l prinde pe Putin se prăbușește și zboară. Deși nu pot exclude cu fermitate posibilitatea ca Prigojin să fi încercat această lovitură pe cont propriu (sau cu încurajarea sprijinului extern), vreau să prezint scenariul lui Maskirovka. Să începem cu faptele:

 

- Grupul Wagner a fost creat de serviciile ruse de informații și finanțat de guvernul rus. Mulți occidentali cred în mod eronat că Prigojin are buzunare adânci, că îi plătește facturile lui Wagner și că, deși nu are experiență militară, el este comandantul organizației. După cum spun rușii, Niet!

- Statele Unite și restul N.A.T.O. consideră Rusia o dictatură. De luni de zile, Prigojine face amenințări împotriva armatei ruse și, indirect, împotriva lui Putin, dar nu a fost arestat sau pedepsit. Înseamnă asta că în cele din urmă Rusia nu este o dictatură?

- Prigojin a lansat lovitura de stat, conform propriilor sale cuvinte vineri, pentru că Ministerul rus al Apărării a lovit cu rachete, obuze și rachete o tabără de trupe wagneriene care se antrenau pentru război. Dar presupusul videoclip al incidentului nu arată victime. Astăzi, Prigojin a dat înapoi în remarcile sale și insistă că a protestat doar împotriva deciziei Ministerului Apărării de a integra Grupul Wagner în armata rusă.

- Guvernul rus a așteptat aproximativ 12 ore înainte de a trimite forțe de poliție/militare la sediul Grupului Wagner din Sankt Petersburg. Puțin sentiment de urgență.

- Prigojine ar fi ordonat unei coloane de trupe Wagner să plece de la Rostov pe Don la Moscova pentru a-l detrona pe Șoigu și poate pe generalul Gerasimov. Uită-te la hartă. Aceasta reprezintă o distanță de aproape 1200 de kilometri. Cum trebuia această coloană de camioane și tancuri să se reaprovizioneze și să parcurgă această distanță în mai puțin de 20 de ore? Ce parere aveti de urmatoarea explicatie?

Întreaga poveste a loviturii de stat a fost concepută pentru a permite forțelor militare ruse să se deplaseze în zonele de la nord și de la vest de Voronej fără a alerta planificatorii N.A.T.O. Rusia mișca forțele doar pentru a-i aresta pe autorii puciului, nu pentru a-și construi forțe pentru o nouă axă ofensivă. Se pare că rădăcinile poveștii că Prigojhin urma să trădeze Rusia se întorc din 2022. Cineva cu legături cu informațiile occidentale era într-o relație cu Prigojin și a început să-l cerceteze despre posibilitatea de a colabora cu „Occidentul. Prigojin și-a informat șefii de informații ruși despre acest proiect, iar rușii au decis să organizeze o operațiune care să-l prezinte pe Prigojin drept un patriot nemulțumit, furios de incompetența conducerii ruse. Rușii au alimentat această idee lăsându-l pe Prigojin să lanseze atacuri verbale vicioase asupra lui Shoigu și Gerasimov și, dacă e de crezut scurgerile de discordie ale lui Jack Teixeira, el a transmis chiar contactului său informații despre locația trupelor ruse. Iată partea interesantă a acestei ipoteze: cine a luat decizia de a lansa operațiunea Prigojin? Se poate susține în mod credibil că oficialii occidentali ai lui Prigojin au decis că acea zi este vineri și i-au ordonat să ia măsuri. Dar cred că aceasta este o punere în scenă a Kremlinului.

 

Putin și șefii săi de informații știau ce încearcă Occidentul să stimuleze în Rusia și și-au dat seama că Ucraina și N.A.T.O. se zguduiau de contraofensiva lor stângace și de pierderile masive de oameni și echipamente pe care ea le-a antrenat. De ce să nu folosiți tentativa de lovitură de stat ca o bună acoperire pentru mișcarea masivă de trupe de-a lungul liniei dintre Moscova și Rostov-pe-Don? Aceasta este o modalitate de a muta trupele ruse în zonele de la nord de Belgorod fără a atrage atenția platformelor N.A.T.O.- I.S.R. Este vorba de a aduce trupele mai aproape de graniță, apoi de a le împrăștia. Aceasta înseamnă că Rusia a găsit o modalitate de a-și întări trupele într-o potențială nouă axă de atac care va fi un coșmar pentru planificatorii N.A.T.O.

 

Vă puteți imagina, de asemenea, lovitura ca un iepure care alergă pe un câmp deschis. Prădătorii flămânzi care pândesc în pădure ar putea fi tentați să se expună pentru a prinde iepurele. A ajutat vreuna dintre reacțiile din Rusia la știrile despre presupusa lovitură de stat serviciile ruse de contrainformații să identifice persoane aflate în poziții de autoritate în Rusia, care până acum sprijineau în liniște Ucraina? Pot fi. Aș dori, de asemenea, să aduc în discuție o posibilitate hilară. A escrocat Prigojin milioane de dolari de la intermediarii săi occidentali? Evgeni are un trecut criminal și se știe că are degetele lipicioase. A fost inspirat de trecutul său criminal pentru a-i înșela pe britanici sau pe americani? Ar putea fi o poveste uimitoare. Oricum, după mai puțin de 24 de ore de dramă, am rămas cu vocea tristă, dar frumoasă, a lui Peggy Lee cântând „Is That All There Is” (Asta este tot ce există)?[2]

 

Notă - Larry Johnson este un jurnalist american, fost responsabil al Biroului Americii pentru „Middle East Eye”. A fost editor principal online la „Al Jazeera English”, producător senior la MSN, editor pentru rețelele sociale pentru „MSN News” și editor la ziarul „Seattle Post-Intelligencer”.

-------------------------------------------------------

[1] Diversiunea militarǎ rusǎ, cunoscutǎ și sub numele de maskirovka (în limba rusă - маскировка).

[2] Sursa https://sonar21.com/russias-academy-award-winning-performance-for-best  - 24 iunie 2023.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu