miercuri, 21 iunie 2023

ALIANTA FAMILIILOR - LIBERTATEA COGNITIVA

 



LIBERTATEA COGNITIVA

(Recenzie de carte)

Iunie 22, 2023

 

 

Libertatea Cognitivă / Cognitive Liberty / The Battle for Your Brain / Bătălia pentru creierul tău [Recenzie de carte]

 

Tehnologia ne deturneaza abilitatile cognitive

 

Suntem siguri că majoritatea dintre noi încă nu am auzit vorbindu-se despre libertatea cognitivă / cognitive liberty. Explicam astăzi acest termen important si relevant vremurilor in care traim. El are de-a face cu libertatea noastră ca ființe umane de a gândi liber. Fără ingerințe externe. Tehnologia din ultimii ani își propune – și chiar este pe punctul de a ne anihila libertatea cognitivă. Se începe cu anihilarea abilității ființelor umane de a gândi.

 

Funcția cognitivă a ființei umane este transferată tehnologiei și nu doar inteligenței artificiale. Iar în acest fel, anihilată, este nu doar abilitatea umană cognitivă, ci și libertatea cognitivă, adică libertatea de a gândi ori de a procesa informații prin intermediul abilității cognitive naturale a creierului.

 

În final, asta înseamnă distrugerea abilitatii de a gândi în mod natural prin intermediul creierului / a materiei cenușii cu care ne-a înzestrat Dumnezeu la Creație.

 

Ființa umană se dezumanizează rapid. Nu doar din punct de vedere moral, un proces pe care am pute mai bine să-l numim degradare morală. E dezumanizată prin intermediul tehnologiei. O tehnologie care se dezvoltă în salturi extrem de mari și rapide, astfel încât ființa umană – și mai ales omul de rând – nu își dă seama că acest proces intenționat de dezumanizare există și că el se transformă în realitate. Nu e vorba aici doar de transumanism. E vorba de suprimarea oricărei facultăți intelectuale naturale și de înlocuirea ei cu facultăți artificiale.

 

 

Lipsa de interventie din partea guvernantilor

 

Guvernele lumii nu intervin, sau intervin timid, privind acest proces de dezumanizare. Majoritatea politicienilor, judecătorilor și legiuitorilor nu înțeleg tehnologia care ne amenință umanitatea, nu înțeleg cum funcționează ea și astfel reglementarea prin lege a tehnologiei care ne alterează abilitățile cognitive devine foarte dificilă.

 

Ideile tocmai enunțate sunt nu doar observațiile mele generale. Sunt și unele dintre ideile lui Nita Farahany, publicate recent în cartea ei The Battle for Your Brain, Defending the Right to Think Freely in the Age of Neurotechnology / Bătălia pentru creierul tău, Apărarea dreptului de a gândi liber în epoca neurotehnologiei. [Link: https://thefederalist.com/.../nita-farahany-neurotech.../]

 

Farahany este om de știință și avocat la Duke University. A fost interesată de mulți ani în tehnologie și modului în care ea influențează abilitățile naturale ale ființei umane. Și-a făcut ucenicia în domeniul bioeticii în Administrația Obama, dar, spre surprinderea ei, Președintele Trump și Președintele Biden au eliminat Autoritatea Bioetică creată sub administrația Bush, ceea ce, zice Farahany, e de regretat.

 

Autoritatea Bioetică monitoriza evoluția neurotehnologiei și informa Congresul și politicienii privind pericolele create de tehnologie la adresa a însăși umanității noastre.

 

În cartea ei, The Battle for Your Brain / Bătălia pentru creierul tău Farahany discută o mulțime de subiecte şi tehnologii care au potențialul de a ne suprima umanitatea, inclusiv libertatea cognitivă. Majoritatea covârşitoare a acestor tehonologii sunt dezvoltate în Statele Unite.

 

Un exemplu de astfel de tehnologie, recent discutată în revistele de specialitate, este tehnologia care permite ataşarea unui dispozitiv pe mână, asemenea unui ceas, care citeşte câmpurile magnetice ale creierului uman şi care poate influența creierul privind ce comenzi să dea trupului.

 

Ori, chiar şi mai îngrijorător, poate ignora creierul şi acționa în mod independent de impulsurile lui. De exemplu, dacă creierul comandă mâinii să manevreze volanul la stânga, dispozitivul poate contramanda creierul şi poate direcționa mâna să manevreze volanul la dreapta.

 

 

Capitolul final al umanitatii

 

Pentru Farahany, ființa umană a intrat în capitolul final al umanității ei. Asta, însă, presupune ca autoritățile nu vor face nimic în viitorul imediat pentru stoparea evoluției tehnologiei într-o direcție contrară intereselor ființelor umane.

 

În propriile cuvinte, Farahany scrie "we see the writing on the wall / vedem scrisul de pe perete" privind finalitatea ființei umane. Suprimarea abilității cognitive a omului înseamnă, adaugă ea, sfârşitul ființei umane ca ființă umană.

 

Recent, Farahany şi-a exprimat îngrijorările şi la Davos, dar nu multă lume a luat-o în seamă.

 

Redam câteva dintre ideile cărții ei:

 

* our policy leaders are doing a woefully inadequate job of addressing bioethics and the rapid evolution of it / guvernanții noştri fac o treabă foarte proastă privind bioetica şi evoluția ei rapidă

 

* Washington and Brussels are not really taking these issues seriously due to failure of politicians to understand them / Washington şi Bruxelles nu iau aceste aspecte în mod serios pentru că politicienii nu le înțeleg

 

* the new frontier in technology development is neurotechnology where all major investments are / noua frontieră în dezvoltarea tehnologiei e neurotehnologia, unde toate investițiile mari se fac

 

* this is a matter of brain health, having failed to treat our brain health just like we treat our physical health / este o chestiune a sănătății creierului, dar am eşuat să ne ocupăm de sănătatea creierului aşa cum ne-am ocupat de sănătatea fizică

 

* neurotechnology manipulates and changes our brains and leaves people worse off / neurotehnologia manipulează şi schimbă creierele noastre şi ne subminează

 

* this is our last shot to get things right / ne confruntăm cu ultima şansă de a îndrepta lucrurile

 

* I propose a right to cognitive liberty / propun un drept la libertate cognitivă

 

* cognitive liberty means self autonomy over our brains and mental experiences / libertatea cognitivă înseamnă autonomia personală asupra creierului nostru şi a experiențelor noastre mintale

 

* neurotechnology is a clear and present threat to cognitive liberty / neurotehnologia este o amenințare reală şi prezentă la adresa libertății cognitive

 

Oferim un interviu privind aceste idei cu Farahany: https://thefederalist.com/.../nita-farahany-neurotech.../

 

 

ARTICOLUL 16 DIN DECLARATIA UNIVERSALA A DREPTURILOR OMULUI

 

Articolul 16 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului afirma: "Cu incepere de la implinirea virstei legale, barbatul si femeia, fara nici o restrictie in ce priveste rasa, nationalitatea sau religia, au dreptul de a se casatori si de a intemeia o familie. ... Familia constituie elementul natural si fundamental al societatii si are dreptul la ocrotire din partea societatii si a statului". Familia romana isi cere drepturile. Aceste drepturi le pledam, le-am pledat din 2006 incoace, si vom continua sa le pledam. Sunt cele mai pretioase dintre drepturi dar si cele mai abuzate azi. Pretuiti-le!

 

ALIANTA FAMILIILOR DIN ROMANIA

Str. Zmeica nr. 12, sector 4, Bucuresti

Tel. 0741.103.025 Fax 0318.153.082

www.alianta-familiilor.ro

 

 

 

 






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu