joi, 26 aprilie 2018

Impresiile unor straini despre munca in Romania




Impresiile unor straini despre munca in Romania


In domeniul IT&C, nevoia de personal calificat este mare, iar atunci cand companiile nu gasesc intre romani, specialisti se uita si la straini. Si compania americana 3Pillar Global, cu centre de dezvoltare la Cluj-Napoca si Timisoara, a angajat trei expati, pe functii pe care nu le-au putut acoperi cu candidati romani. wall-street.ro a stat de vorba cu cei trei si iti prezinta impresiile pe care le au acestia lucrand pe piata locala din Romania.

In cele doua centre de servicii IT 3Pillar Global, lucreaza in prezent 300 de angajati, iar tinta pentru anul acesta este de a ajunge la un numar de 400.

"Putem spune ca exista un efort consolidat in recrutare pe zona de tehnologii emergente, gen python sau ruby sau partea de mobile, iOS si android, mai ales in a gasi specialisti la nivelul senioritatilor solicitate de proiectele noastre, developeri seniori si lideri tehnici si prin faptul ca, pe aceste segmente, piata a inceput sa se afirme doar de cativa ani incoace si e intr-o continua formare. (...) Nu cautam in mod activ straini in afara tarii pe care sa-i aducem in companie, insa ii primim cu bratele deschise pe acei specialisti deja stabiliti aici sau care intentioneaza sa o faca", a declarat pentru wall-street.ro Anca Mihalache, talen acquisition lead.

In structura companiei lucreaza trei angajati de cetatenie straina, brazilianul Ariel Alves Pontes (26 ani - Python developer), americanul Thomas Morris (Roku developer) si francezul Gil Eluard (39 ani - tech lead).

Ariel Alves Pontes a venit in Romania dupa ce si-a finalizat studiile de informatica, avand deja experienta in dezvoltarea web si Phython, Thomas Morris era dezvoltator in Ruby on Rails, iar Gil Eluard era inginer (senior iOS si android).





INTERVIVATORUL:  Ce stiati despre Romania inainte de a veni si care au fost primele impresii despre tara noastra?

Ariel Alves Pontes (Brazilia): Am ajuns in Romania la inceputul anului 2014 pentru ca eram implicat intr-o relatie cu o romanca de mai bine de doi ani si stiam deja destul de multe despre Romania de la ea. Inainte sa o cunosc pe ea insa, stiam foarte putine despre Romania. Aveam doar o imagine vaga despre Europa de Est ca fiind ceva ce se aseamana foarte mult cu Europa de Vest doar ca avea in spate o mostenire comunista si care s-ar afla din punct de vedere al dezvoltarii economice undeva intre Europa de Vest si America Latina. Prima data cand am venit in Romania am calatorit in regiunea Transilvania si am gasit partea asta de tara foarte frumoasa si relaxanta. Am fost neplacut surprins de cersetori si de cainii vagabonzi si am resimtit un mare discomfort referitor la fumatul in spatiile inchise; dar, venind din Rio, un oras foarte mare, stresant si periculos, am simitit ca regasesc multa liniste in Romania. Traiesc aici acum de mai bine de un an jumatate si parerea mea ramane aceeasi. Imi este dor de unele facilitati specifice unui oras mare, dar Rio este departe de a fi perfect si cred ca am o calitate a vietii mai buna aici, in Cluj.

Thomas Morris (SUA): Stiam foarte putine despre Romania atunci cand am venit prima data aici. Stiam ca Romania se situeaza pe locurile fruntase la olimpiada de gimnastica … cam atat. Am fost surprins de cat de primitori sunt oamenii aici si de cat de frumos este peisajul/ natura in Romania.

Gil Eluard (Franta): Nimic in afara de Nicolae Ceausescu si de revolutie. Bineinteles, stiam ca Romania a fost comunista si ca Dracula vine din Carpati chiar daca vampiri nu exista. Pe scurt, (am descoperit n. red) oameni foarte simpatici si primitori intr-un oras cu un trecut interesant, dar abandonat, Timisoara, infrastructura depasita cand exista, cladiri frumoase dar nu si ingrijite, parcurile la fel de abandonate, etc. Sincer mi-a parut rau sa vad asta cand ma gandesc ce potential are un oras ca Timisoara mai ales cu atat de multi oameni de treaba.



INTERVIVATORUL:  Ce te-a determinat sa accepti un job in Romania si care sunt plusurile?

Ariel Alves Pontes (Brazilia): Am venit aici pentru ca eram deja implicat intr-o relatie, iar intentia era sa ma stabilesc in Romania. Asa ca dupa ce ne-am hotarat asupra resedintei, gasirea unui loc de munca era urmatorul pas logic. (...) Sa lucrezi in industria IT in Cluj este foarte convenabil. Prin comparatie cu Rio, mentionez avantajul financiar raportat la salariul primit si costul vietii, nu mai pierd doua ore pe zi in trafic, iar sistemul de concedii este mai flexibil. In Brazilia, angajatii nu au drept la concediu in primul an de la angajare si nu isi pot imparti concediul de odihna in mai mult de doua perioade, ceea ce inseamna ca avem drept la concediu doar de doua ori pe an in Brazilia si trebuie de fiecare data sa ne luam minim 10 zile.

Thomas Morris (SUA): Gasirea de noi clienti a fost singura parte foarte stresanta ce vine la pachet cu activitatea de freelancer. Am obositpana la urma si am decis ca vreau sa am un job stabil. Simt ca angajatorii (in Romania - n.red) chiar isi trateaza cu respect angajatii. In tara mea, angajatii sunt vazuti doar ca niste subordonati care trebuie sa urmeze niste reguli, sa faca ceea ce li se spune si cam atat – este mai greu sa iti iei concediu atunci cand ai nevoie, relatia cu seful este cel mai adesea una formala, uneori trebuie sa respecti si un cod de imbracaminte strict, etc. Aici, in Romania, ma simt mult mai liber sa imi exprim opiniile cu seful si colegii mei. Simt ca putem fi chiar prieteni si sa avem o relatie dincolo de locul de munca si care depaseste profesionalismul alunecos care domina mare parte din cultura de lucru americana.

Gil Eluard (Franta): Sincer, nu stiu de ce am acceptat contractul, mai ales ca nu stiam nimic despre Romania si nici nu aveam un motiv concret sa plec din Franta. Fiindca era vorba de trei luni la inceput, m-am gandit ca nu era niciun risc si am acceptat atunci fara sa ma gandesc prea mult unde mergeam. Era totusi o ocazie pentru mine sa ma perfectionez, cel putin in engleza. In Franta, eram obisnuit cu ritmul “Metro, boulot, dodo” (literal - metrou, munca, dormit), adica nu faceam foarte mult altceva decat sa muncesc. Aici, socializarea intre colegi e mult mai importanta decat in Franta (chiar daca exista si in Franta) si iesim foarte des cu colegi. Mi se pare un avantaj mai ales la 3 Pillar unde munca in echipa e privilegiata si cand vad la ce nivel de creativitate ajungem aici.



INTERVIVATORUL:  Care sunt minusurile in a avea un loc de munca in Romania?

Ariel Alves Pontes (Brazilia): Desi imi este dor de unele lucruri din Brazilia si de viata traita intr-un oras mare (ex. cinematografe alternative, concerte etc), nu as putea sa spun ca imi lipseste ceva din punct de vedere profesional. Trebuie totusi sa nuantez si sa recunosc ca nu am avut o experienta de munca consistenta in Brazilia inainte sa vin aici, in Romania.

Thomas Morris (SUA): La birou, majoritatea colegilor vorbesc in romana si deci te poti simti uneori exclus. Pot sa vorbesc putin limba romana, dar nu destul incat sa pot sustine o conversatie indelungata, deci uneori asta creeaza o distanta intre noi.

Gil Eluard (Franta): Nu prea multe, de fapt. E un alt mod de a lucra. As zice doar ca oameni se pierd in discutii uneori, mai ales cand e momentul sa facem ceva si ca nu mai e timp de altceva.



INTERVIVATORUL:  Cum caracterizati relatiile cu ceilalti angajati romani din companie? Cum ii caracterizati pe acestia?

Ariel Alves Pontes (Brazilia): Cel putin in echipa mea, oamenii au fost foarte primitori, au vorbit cu mine in limba engleza, vorbeau engleza chiar si intre ei cand eu eram prezent. Am fost foarte placut surprins pentru ca in Brazilia oamenii vorbesc foarte greu engleza si nu sunt obisnuiti sa lucreze cu straini, se intampla adesea sa nu fie respectuosi si chiar sa ii excluda pe acestia din grup. Pe de alta parte, este tulburator faptul ca romanii pot sa fie atat de incorecti in aplicarea unor politici pentru cei care vin din Brazilia. De cele mai multe ori, este o reactie inofensiva datorata unei pure lipse de familiaritate cu diversitatea culturala, dar in cazuri foarte rare, poate sa fie chiar la limita unui discurs rautacios.

Thomas Morris (SUA): Majoritatea colegilor mei par destul de relaxati. Cultura de lucru in compania noastra este ca poti sa iti faci treaba cam cum vrei tu atata timp cat ea este bine facuta si la timp. Aceasta fiind situatia, colegii au mai mult timp de petrecut impreuna, vorbind sau distrandu-se atunci cand timpul le permite. De asemenea, nu este un capat de tara daca ti se intampla sa ajungi cateva minute mai tarziu la birou din cand in cand. Atata timp cat reusesti sa iti faci treaba cum ti se cere, detaliile nu par sa conteze atat de mult.

Gil Eluard (Franta): Nu mai vad diferenta intre relatiile cu angajatii din Franta si din Romania. Problema cea mai mare pe care am avut-o a fost diferenta culturala intre mine si ceilalti angajati romani. Chiar daca vrem toti sa facem o treaba buna, mi a fost greu sa ma explic intr-un mod clar si evident pentru toate lumea. In mod evident, toate diferente intre cultura franceza si cultura romana adunate au fost un obstacol pentru mine ca Tech Lead si trainer. Din acest motiv am vrut sa invat cat de repede limba si cultura romana sa ma integrez mai bine in general si la lucru. Totusi nu e perfect fiindca a ramas o partea franceza destul de importanta in mine cu tot cu accentul.



INTERVIVATORUL: Ce contributie are experienta in munca pe piata din Romania in planurile tale de cariera?

Ariel Alves Pontes (Brazilia): Industria IT este o industrie internationala, iar faptul ca lucrezi din Romania sau Brazilia nu face o diferenta prea mare. Imi place foarte mult ca echipa in care lucrez deserveste clientul PBS, una dintre cele mai mari retele de televiziune din Statele Unite. Cred ca aceasta este o experienta valoroasa pentru ca am sansa sa lucrez intr-un proiect mare, care aduce cu sine si provocari tehnice, care ma ajuta sa ma maturizez profesional si pentru ca am avut ocazia sa lucrez pentru un client strain care imi aduce expunere la un context de business diferit. Consider ca aceasta experienta imi deschide mintea. In Brazilia nu exista practic nicio companie care sa ofere servicii de IT externalizate si daca ar fi fost sa raman acolo as fi fost limitat la colaborari cu businessul local.

Thomas Morris (SUA): Faptul ca am lucrat in Romania m-a ajutat cu siguranta in sensul ca mi-a permis sa dobandesc experienta in a ma acomoda la un mediu de lucru care presupune interactiunea cu multi oameni noi, colegi si clienti. Faptul ca vorbesc cu oameni care au o limba materna diferita de a mea m-a fortat sa identific modalitati de comunicare pe care nu le-am mai folosit. De asemenea, avand in vedere ca majoritatea clientilor nostri sunt in alte tari, aceasta este o experienta cu adevarat extraordinara pentru ca imi permite sa lucrez pe proiecte distribuite pe termen lung.

Gil Eluard (Franta): Foarte greu de explicat, dar este un plus evident pentru CV-ul meu, fiindca sunt francez lucrand in Romania pentru o firma americana. Vorbesc trei limbi si invat in fiecare zi sa ma adaptez si sa redescopar niste concepte care nu erau neaparat evidente in Franta sau despre care problema era pusa in mod diferit. Este un plus si pentru cariera mea si sunt recunoscator acelor oameni care mi-au dat toata increderea de care am avut nevoie sa ajung unde sunt in ziua de azi.



INTERVIVATORUL: Planuiesti sa ramai in Romania sau sa revii in tara natala?

Ariel Alves Pontes (Brazilia): In principiu, planul este sa raman. Imi place sa calatoresc, totusi, si nu exclud posibilitatea de a urma un master sau de a lucra intr-o alta tara pentru o anumita perioada de timp. Chiar si asa, chiar daca ar fi sa ma mut pentru o vreme, este foarte probabil sa revin in Romania si sa ma stabilesc aici, nu in Brazilia.

Thomas Morris (SUA): In prezent, nu as putea spune care imi sunt planurile referitoare la sederea mea in Romania. Imi place foarte mult aici si ma vad ramanand aici inca cativa ani. Faptul ca am plecat din tara natala mi-a permis sa ii descopar parti negative pe care altfel nu as fi avut cum sa le observ. Asadar, nu ma grabesc prea tare sa ma intorc acasa. In cativa ani este posibil sa plec din Romania pentru a lua drumul altor tari, dar pana la urma, pe termen lung, cred ca in final mai voi intoarce in tara mea natala.

Gil Eluard (Franta): Ma simt bine aici si nu vad de ce as pleca din Romania, dar asa a fost cand am plecat din Franta. Acum ca am descoperit ce oportunitate este sa lucrez in strainitate, nu ma mai vad in lucrand in Franta, dar sunt mult mai multe tari in lume.



3Pillar Global Romania face parte dintr-o organizatie globala cu operatiuni pe trei continente si 600 de angajati. Cifra de afaceri a companiei a depasit 30 milioane de dolari anul trecut. Jumatate dintre angajati sunt in Romania. Expertii IT 3Pillar Global dezvolta produse solicitate de clienti de top din media si entertainment, informare, sanatate si financiar, printre care: PBS, televiziunea publica din SUA, CARFAX, lider in furnizarea de informatii sau Equinox.



Sursa: Prof. Valentina Lupu










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu