joi, 26 aprilie 2018

MICLAU - De la observație direct la raționament…!




Restituire!

De  la  observație direct la raționament…!

           “… Oricine  va citi acest titlu va fi tentat să se intrebe dacă nu cumva lipsește un anume element de studiu necesar, pe care să se bazeze rationamentul?
Și sunt de accord,  întradevăr un cercetator de profesie va zice repede: “lipsește experimentul, domnule! Altfel cum să ajungi la un raționament ?”
     Nu sunt  filosof nici cercetator stiințific, dar, oare de-alungul istoriei noastre românești nu am avut  experimente  suficiente? Nu avem experimente actuale în baza cărora se așteaptă un raționament?  Intreb eu acum care a fost raționamentul istoricilor, a politicienilor, a celora de la institutțiile de cultură, ori, dacă au înțeles ceva in concluzie, din experimentele nenorocirilor prin care a trecut si trece acest popor românesc? Experimentul secolului XX:  Comunismul cu distrugerea celor
mai harnici si pricepuți țărani ai agriculturii noastre, duși ca vitele între ciulinii Bărăganului? Acesta a fost un experiment pe viață și pe moarte, observat de o lume întreagă. Care a fost raționamentul marilor puteri europene, țări ca Franta, Germania, Anglia, USA , in fața acestui experiment nenorocit românesc?

   Practica rusească de a înveli realitatea în cămașa de fier a ideologiilor lor, a fost eficace prin educarea a fel și fel de venetici, fie și români, pe care ni i-au trimis drept conducători și luminători, înșelându-ne intereselele naționale, realizandușile pe ale lor. Experimentele de apăsare a bisericilor noastre ortodoxe, încercarea de a rupe pe romani de ortodoxia sufletului lor, oare nu vorbesc? Căci  după ce i-ai  luat unui popor credința, îl duci la un pas de a-i lua și limba, și cu asta basta! Sigur, că se gasesc destui cu școli înalte, dar neloiali acestui bun  popor român, din truda căruia și-au slefuit căpățânele încă din vremea comunistă, știutori că a lovi in cultura și în oamenii de seamă lovesc la rădăcina ființei și a istoriei noastre. Cei face pe aceștia să-și pună mintea și înțelepciunea lor în slujba altora, pe care nu prea (dacă nu de loc) îi interesează viața cetățeanului român? Zic cetățean, fiindcă inteleg prin asta toate sufletele trăitoare in Romania, indifferent de etnicitatea lor, dovedind că românii nu sunt șovini, dar nici toleranți la infinit în fața distrugătorilor de ordine socială internă, în care se învârt cu îngamfare ca mari luminați laici sau  confesionali!

       Dar să nu ne depărtăm de titlul acestui eseu, iată-ne in secolul XXI.

Experimentele sunt la fiecare pas, observația ne duce direct la rationament, adica, nu se înceteaza, dimpotrivă se continuă aceleeași interese de dictatură a țărilor mari, asupra altora mai mici dar bune de muncă și cu subsolurile bogate în materii prețioase.
      Iar in final, ce fac cu raționamentul ?– ar zice omul din popor - , daca  practic nu-i modru a îndrepta lucruile pe făgașul unor dreptăți sociale, dreptăți care să se întindă până la individ și familia acestuia.  Legea si cei ce o împlinesc să nu fie legați de nici un fel de interes în afara de cel al împlinirii dreptății. Fie sărac, fie bogat, fie roman, țigan, ungur, rus, evreu  sau alt etnic de cetatenie română. In implinirea Legii interne, nu au ce căuta influiențe de nici un fel și din nici o altă parte! Aceasta ar inseamna a fi urmarea unui raționament sănătos, îndreptator și sub ascultarea de Dumnezeu”.

    Am mai afirmat de multe ori, ca prin integrarea in UE, să nu ne amăgim că de acum toate celelalte țări își vor deșerta peste noi  toate bunătățile lor,(ca piață de desfacere da!) și că însăși idea unională trebuie a  fi una de “unitate in diversitate”, iar pâinea cea de toate zilele tot de munca noastră cu truda si sudoarea noastră va fi câștigată.  Fața ascunsă a realităților stă însă  nu în  idea UE, ci in prăbușirea unui sistem comunist cu o economie  agricolă și industrială avansate, asupra carora s-au napustit foștii “ superiori”, de și-au  facut privatizarea între ei, rămânând ca poporul să se privatizeze și EL cu ce are sa muncească de acum înainte! Daca va avea posibilitate! Daca nu vom experimenta alte experimente mai “concrete” cu “ajutoare financiare  si dobanzi” carora nu le vom afla rationamentul in vecii vecilor. Stiinta-i mare domnule, se intră direct la infăptuiri.., ce sa mai facem cu analizele si rationamentele de drept si umanism, mai ales spre știința publică!? “Noi muncim, noi nu gandim”. Gândesc alții pentru noi românii, dar, bineînțeles că spre folosul lor! Totusi “rationamentul cel adevarat” exista, se afla in Istoria veacurilor si a vremilor! Trecutului omenirii! Imperiile și sistemele se tot ridică și DISPAR! Cine are ochi de vazut, vede, si urechi de auzit, aude!.

IOAN MICLAU GEPIANUL

















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu