luni, 23 aprilie 2018

„Patrimoniul cultural românesc – Centenar 2018” de la Chișinău
Comunicat de presăProtejarea, revitalizarea și promovarea patrimoniului cultural comun românesc
- tema principală a celei de-a treia ediții a conferinței internaționale
„Patrimoniul cultural românesc – Centenar 2018” de la Chișinău

Protejarea, revitalizarea și promovarea patrimoniului cultural comun românesc și identificarea direcțiilor de cooperare între instituțiile de cultură au fost principalele preocupări ale participanților la cea de-a treia ediție a conferinței internaționale „Patrimoniul cultural românesc – Centenar 2018 de la Chișinău.
Deschiderea oficială a lucrărilor a avut loc în data de 19 aprilie în Sala Mare a Muzeului Național de Artă al Moldovei.
În cuvântul de început, doamna Monica Babuc, ministrul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova a evidențiat faptul că această conferință este importantă pentru spațiul cultural comun românesc. „Cea de-a treia ediție a conferinței despre patrimoniu mi se pare foarte importantă atât din punctul de vedere al continuității obiectivelor promovate în cadrul acestui eveniment, dar și al perspectivelor de dezvoltare. Mă bucur că, în ultimii 5 ani, am înaintat enorm în acest domeniu
„An de an numărul participanților la conferință este în creștere și acest lucru mă bucură enorm. Anul 2018 este un an foarte important, an pe care eu l-aș considera anul românilor de pretutindeni. Relația cu Republica Moldova este una specială, una de suflet. Guvernul României va susține parteneriatul nostru strategic și investițiile care au început și se află în derulare, chiar și în cadrul Muzeului de Artă, investiții în valoare de aproximativ 2,8 milioane de euro”, a afirmat în deschiderea conferinței doamna Natalia-Elena Intotero, ministrul pentru Românii de Pretutindeni.
Acțiunile de promovare a identității românești întreprinse pe ambele maluri ale Prutului sunt foarte importante și necesare.
„Este cazul să ne propunem ca această conferință să intre în normalitatea și periodicitatea naturală a relațiilor de colaborare și de schimb de experiență între specialiștii în patrimoniu din România și Republica Moldova. Va trebui să probeze încă o data că, deși cultura și patrimoniul nu sunt un acquis european, nu poate exista o Uniune Europeană solidă dacă nu se sprijină pe identitatea culturală și pe respectul moștenirii culturale a țărilor membre ale UE”, a afirmat în cadrul conferinței domnul Sergiu NISTOR, consilier prezidențial.
 „Celebrăm împreună Centenarul Unirii și valorile comune împărtășite de-a lungul unei istorii comune. Ceea ce ne unește este tocmai mărturia acestui izvor nesecat pe care îl reprezintă în totatlitate patrimoniul mobil, imobil și material, este de părere doamna Irina Sanda CAJAL-MARIN, Subsecretar de stat la Ministerul Culturii din România.
Doamna Irina Iamandescu, Director Adjunct Patrimoniu Imobil, Institutul Național al Patrimoniului consideră că „tematica și nivelul comunicărilor științifice au fost dintre cele mai interesante: de la cercetarea arheologică și restaurare de patrimoniu, până la aspecte legate de patrimoniu imaterial”.
„Ceea ce am dorit să realizăm prin intermediul acestei conferințe a fost să creăm un dialog între specialiștii în domeniul patrimoniului din România cu cei din Republica Moldova. Noi avem acest element comun: patrimoniul și, mai mult decât atât, începând de anul trecut, un program foarte important al IEH este spațiul cultural comun românesc”, a afirmat domnul Nicolae BRÎNZEA, directorul general adjunct al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni.
În cadrul atelierelor de lucru s-a discutat despre protejarea și dezvoltarea patrimoniului cultural românesc, perspectivele culturale și lingvistice, rolul elitelor culturale în afirmarea și promovarea identității românești, cooperarea între instituțiile de cultură din România, Republica Moldova, cele din comunitățile istorice românești din jurul granițelor țării și din diaspora.
Programul conferinței a cuprins și un grup comun de lucru între elevii Colegiului Economic „Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia și elevii Colegiului de arte plastice „Alexandru Plămădeală”din Chișinău pentru însușirea tehnicii picturii icoanelor pe sticlă. Workshop-ul s-a desfășurat la sediul Colegiului de arte plastice „Alexandru Plămădeală”din Chișinău.
Între Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova există un protocol de colaborare care prevede organizarea, în parteneriat, de activități, evenimente culturale și educaționale, dar și sprijinirea românilor de pretutindeni pentru păstrarea și afirmarea identității etnice, culturale, lingvistice și religioase.
Evenimentul a fost organizat în perioada 18-20 aprilie 2018 de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului din România, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” și Muzeul Național de Artă al Moldovei.Proiectul se înscrie în Programul strategic IEH pe anul 2018 Spațiul cultural comun românesc – Centenar Marea Unire 1918 – 2018.
Conferința internațională „Patrimoniul cultural românesc – Centenar 2018” a fost susținută de CEC Bank.
Parteneri media: TVR Moldova, TVR Internațional și Radio România Internațional.23 aprilie 2018
Departamentul de Comunicare
Institutul “Eudoxiu Hurmuzachi“ pentru Românii de Pretutindeni
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni
Telefon   004 021 310 26 98
Fax         004 021 310 15 36


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu