joi, 11 aprilie 2019

Asociatia Bibliotecarilor din Romania – Filiala Vaslui, perfecționare + Valențe educative




Activitatea metodico-științifică și de perfecționare a bibliotecarilor scolari si a
responsabililor Centrelor de Documentare si Informare din judetul Vaslui.


Casa Corpului Didactic Vaslui in parteneriat cu Asociatia Bibliotecarilor din Romania – Filiala Vaslui, a organizat ȋn ziua de  25.03.2019, activitatea metodico-științifică și de perfecționare cu temele: "Rolul și misiunea bibliotecarului contemporan” si   “Economia bibliotecilor" , pentru bibliotecari scolari si responsabili ai Centrelor de Documentare si Informare din judetul Vaslui.
Lectori au fost: presedintele de onoare al Asociatiei Bibliotecarilor din Romania,  prof. emerit  univ. dr. Mircea Regneala si prof. univ. dr. Ionel Enache, ambii de la Facultatea de Litere, Departamentul de Stiinte ale Comunicarii, Universitatea din Bucuresti.
Invitatii au prezentat strategii noi in sustinerea imaginii si rolului bibliotecii avand drept scop modernizarea serviciilor oferite de aceste institutii, inclusiv prin formarea continua a bibliotecarilor.
Au fost expozeuri foarte interesante, la care au fost prezentate ultimile noutati in domeniul administrarii si  rolul bibliotecilor scolare in comunitate, facand si o comparatie cu unitati similar din tarile occidentale (Franta, Belgia, Anglia, Canada, SUA). O mare diferenta este de natura financiara, a dotarilor si a spatiilor acestor biblioteci, la noi  fiind  de cele mai multe ori insuficiente.
      Totusi, in aceste conditii, bibliotecarii isi fac pe deplin datoria, incercand sa cultive in randul elevilor  nu doar avantajul folosirii materialului extradidactic in procesul de invatatre, dar mai ales sa inspire dragostea pentru citit.
      Trebuie mentionat ca pentru multi dintre bibliotecarii vasluieni care au absolvit cursurile Universitatii Bucuresti, participarea la aceasta  activitate a fost un moment de reintalnire cu fostii profesori, bucuria fiind reciproca.
Activitatea s-a bucurat de o prezenta numeroasa, fiind apreciata ca foarte reusita si interesanta.



                                                         Bibliotecar C.C.D. Vaslui,
                                              Liviu MUNTEANU










Valențe educative


Modalitățile de concretizare și valorificare a valențelor educative  ȋn procesul educațional sunt divesre, de la proiecte și manifestari culturale la aplicații tematice existȃnd posibilitatea abordărilor interdisciplinare și transdisciplinare, exersarea competențelor și abilităților de viață ȋntr-o manieră integrată, completȃnd educația formală cu cea nonformală.
Avȃnd ȋn vedere faptul că pe lȃngă nevoile de bază ale unui copil, există și nevoia de a fi respectat, inclus social, de a fi activ și responsabil, nevoia de a te simți ȋn siguranță, educația nonformală poate fi integrată cu succes ȋn educația formală, cu scopul de a maximiza efectele procesului de ȋnvățare.
La Liceul Tehnologic ”Marcel Guguianu” din Zorleni s-au desfășurat  lucrările Simpozionului Regional ”Rolul complementarității educației formale-nonformale în dezvoltarea personală a elevului”, ediția a VI-a,  realizat în parteneriat cu Casa Corpului Didactic Vaslui, vineri, 29 martie 2019. Ne-am bucurat de prezența  colegilor de la CJRAE Vaslui, Școala Gimnazială ”Vasile Pârvan” Bârlad, Școala Gimnazială ”Ion Murgeanu” Zorleni, , ABR Vaslui. Toate lucrările susținute au fost interesante și au constituit un adevărat schimb de bune practici, dar prezentarea elevilor de la Colegiul ”Cuza Vodă” au impresionat auditoriu. Mihaiţã Tudor, Balan Georgiana şi Stratulat Ştefan (împreună cu alți 6 elevi care nu au fost prezenți) fac parte din Clubul de robotică şi cu mult entuziasm și încredere ne-au împărtășit din experiența lor. Aceștia au participat la Competiția BRD First Tech Challenge România, au reuşit performanţa de a construi un robot în câteva luni, calificându-se pentru faza națională, sub îndrumarea mentorilor, prof. Balan Mona-Lisa, prof. Mihãitã Cristi si prof. Zugravu Angela, fiind susținuţi şi de prof. Popa Cristinel, Felicitări acestor minunaţi elevi (de asemenea şi îndrumătorilor) şi le dorim succes la competiţiile viitoare!
Datorită  implicării lor s-a demostrat încă o dată că avem cadre didactice care reuşesc abordarea procesului instructiv-educativ într-o manieră inovatoare, bazat pe strategii moderne cu exersarea competenţelor şi abilităţilor de viaţă, completând astfel educaţia formală cu cea nonformală. Prin prezentarea lucrărilor, prin valorificarea experienţei acestor dascăli am promovat modelul educatorului modern care ştie să îmbine într-un echilibru perfect tactul, măestria psiho-pedagogică,  flexibilitatea, eficienţa şi capacitatea creativă în demersul didactic. Astfel că suntem îndreptăţiţi să felicităm atât cadrele didactice cât şi elevii pentru activitatea pe care o desfășoară și rezultatele domniilor lor şi le mulţumim pentru participarea la cea de a VI- a ediţie a acestui simpozion.
Dinamismul zilelor noastre impune schimbări și astfel o schimbare permanentă a cadrelor didactice pentru realizarea unui demers educațional anticipative și participative care să faciliteze ȋnvățarea eficientă și motivate, astfel ȋncȃt deprinderea și dorința elevului de a ȋnvăța să rămȃnă cu caracter permanent pe tot parcursul vieții.









Sursa: Prof. VALENTINA LUPU 






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu