miercuri, 10 aprilie 2019

DE VORBĂ CU VIOREL IUGA, Aparut in Revista SPERANTA - Melbourne - Australia. Aprilie 2019




DE VORBĂ CU VIOREL IUGA,
PREȘEDINTELE UNIUNII BISERICILOR BAPTISTE DIN ROMÂNIA

Dialog realizat de Ben Todică (postul de radio 3zzz - 92.3 FM) la Biserica Baptistă Harul din Melbourne, Australia


Ben Todică: Este a treia oară când veniți în Australia. Cum i-ați găsit pe români? Păstor Viorel Iuga: Pe români i-am găsit... bine, cel puțin la prima vedere, că sunt doar de câteva zile aici. Am ajuns miercuri seara, joi am zburat la Brisbane, am întâlnit comunitatea românilor de acolo, iar astăzi am venit în Melbourne. La prima vedere totul este bine.

Întrebare: Cu ce mesaj ați venit la noi?
Răspuns: Eu, în mod special, am venit pentru inaugurarea noului local de închinare al Bisericii Maranata, dar la Brisbane am fost pentru un mesaj către familii, asta a fost dorința lor, să facem întâlniri cu familiile în mod deosebit. Dimineața am avut bucuria să fiu în două Biserici și să am un mesaj special de încurajare. Pentru mine a fost un timp plăcut, să-i văd pe oameni că îi interesează relația cu Dumnezeu, viața de familie, chiar în această lume care se desacralizează. Este nădejde. 

Întrebare: Am fost impresionat de biografia dumneavoastră. Sunteți născut în Maramureș, ați venit în Banat, ați făcut armata în Banat, școala la Iași, pe urmă ați venit la București. Ați mers în America, ați studiat în Florida, ați luat doctoratul, iar acum sunteți înapoi în Banat, păstor la Biserica Speranța din Arad. V-a atras atât de mult Banatul? Răspuns: Nu pot să spun că m-a atras în mod deosebit Banatul, totuși, din 1988 slujesc în Biserica Speranța ca păstor. Acum... relativ sunt arădean. Eu am circulat și circul foarte mult, mai ales de când am acceptat slujirea în Uniunea Bisericilor Baptiste din România. Am o vorbă: „Biroul meu e țara”.  Nu prea văd logic acest stat în birou, mă duc acolo doar când este nevoie sau pentru întâlniri oficiale, altfel, călătoresc mult în țară, am bucuria să mă întâlnesc și cu slujitori, cu Bisericile în ocazii speciale. Mai mult sunt în țară decât acasă. Întrebare: Cum ați ajuns păstor?
Răspuns: Eu, de când mă știu, am visat să devin dentist, medic stomatolog. După ce m-am pocăit a fost o chemare a lui Dumnezeu pentru slujire. Eu nu am răspuns imediat, a fost o decizie grea să renunț la visul meu din copilărie, dar până la urmă mi-am dăruit viața lui Dumnezeu, am ales să urmez teologia. Mă gândeam că voi sluji în două Biserici undeva la țară, eu fiind copil de țară, obișnuit cu oamenii de la sat. Voiam să slujesc în contextul în care am crescut, pe care îl cunoșteam. Dar Dumnezeu are planurile Lui pentru viața fiecăruia.

Întrebare: Ați fi putut rămâne în America!
Răspuns: Aș fi putut rămâne în America, foarte mulți m-au întrebat de ce n-am făcut-o, mai ales că eu am făcut școala în America, știam limba, soția mea știa limba engleză, am avut invitații din partea Bisericilor românești din America, chiar din partea unei Biserici americane. Mi-am dat seama că singurul motiv pentru care aș putea pleca din România în altă parte ar fi motivul financiar, dar nu era un motiv suficient de puternic care să mă ducă la o decizie ca aceasta. Mai ales că eu când am intrat în slujire am lăsat un serviciu foarte bun, un salariu foarte bun, am avut o situație bună din punct de vedere financiar, și am renunțat la toate când m-am hotărât să-I slujesc lui Dumnezeu, să-i slujesc pe oameni. Nu am văzut nicio logică în a mă întoarce după ani de zile la un motiv cu prioritate material. La momentul respectiv, cam cu treizeci de ani în urmă, erau mulți români plecați în afara țării și nu toți au plecat pe motive de spiritualitate. Mulți au căutat o viață mai bună, să muncească mai mult, să câștige, ceea ce eu nu pot condamna. Eu mi-am dat seama că dacă vreau să slujesc românii, unde îi pot găsi mai bine decât în România... Apoi, după schimbarea sistemului în Europa de Răsărit s-au deschis uși de slujire în primul rând în Republica Moldova, unde nu era o problemă de limbă și de cultură și m-am bucurat să slujesc acolo. 
Speranța - Melbourne - Australia.  Aprilie 2019 6
Apoi s-au deschis uși pentru Ucraina, am avut atât de mult de lucru în aceste zone.

Întrebare: Cum ați primit propunerea de a deveni președintele  Uniunii Bisericilor Baptiste din România?
Răspuns: E interesant cum lucrează Dumnezeu. A fost o vreme când aș fi dorit să ajung acolo, crezând că voi putea ajuta comunitatea creștină, dar nu s-a realizat atunci, așa că am renunțat la această idee, mai ales că de mai bine de 20 de ani am început conferințele cu familiile, am devenit așa de aglomerat și în Biserică și în afară, în țară și în Europa. În ultima perioadă a venit din partea multor colegi rugămintea să accept slujirea în domeniul acesta. Știam că dacă accept poziția aceasta voi avea mult de lucru și în situații mai puțin plăcute. După o perioadă de post și rugăciune, discuții cu familia și cu Biserica, am acceptat și provocarea aceasta și nu-mi pare rău că am acceptat-o. Mulțumesc lui Dumnezeu pentru anumite schimbări pe care am reușit să le fac. Ideea mea a fost să strângem rândurile și să lucrăm împreună. Românii au o problemă cam peste tot: individualismul. Este adevărat că sunt lucruri pe care le putem face individual, ca familie, ca Biserică. Dar unele lucruri putem să le facem doar împreună, mai mulți colegi împreună, Biserici împreună. Și toate acestea într-o lume care tot mai mult se izolează și se dezintegrează. Cred că unitatea în jurul valorilor contează foarte mult și va decide mult în ceea ce privește viitorul.

Întrebare: Mie mi-a plăcut mult scrisoarea pe care ați adresat-o președintelui României despre căsătoria între parteneri de același sex. Ce efect a avut această scrisoare?
Răspuns: Din punctul meu de vedere a avut efectul scontat, în sensul că oamenii au aflat mai clar poziția președintelui nostru în domeniul respectiv, ce anume gândește. Eu mi-aș fi dorit foarte mult ca România să aibă un lider care să țină la poporul român. Așa am o durere că noi am avut tot conducători cărora nu le-a păsat de noi, de români. Un conducător trebuie să se intereseze de soarta poporului. Președintele României și-a arătat indiferența față de națiune în tot procesul acela cu Referendumul. Dacă ar fi făcut mai mult pentru Națiune ar fi fost mai mult apreciat de români și ar fi fost binecuvântat mai mult și de Dumnezeu.

Întrebare: A fost deosebit mesajul pe care l-ați adus  în Biserica Harul . Mi-a plăcut mesajul adresat familiilor. De asta avem nevoie, de încurajarea familiilor. În această vreme familia este în pericol.
Răspuns: Ceea ce eu vreau să accentuez este că noi nu trebuie să susținem familia numai din punct de vedere religios. Noi credem că familia a fost instituită de Dumnezeu. Un citat laic spune că: „Familia nu este cel mai important lucru, familia este totul!”. Fără familie ne dezintegrăm. Durerea mea este că sunt religii păgâne care susțin familia mai mult decât creștinismul. Sunt familii care după două luni se despart. Părinții noștri, și la bine și la rău, au stat o viață împreună. Uneori noi îi banalizam pe unii care au  rămas împreună nu pentru că s-au iubit cel mai mult, sau au trăit numai pe roze, ci au stat împreună pentru copii. Chiar știința spune că cea mai echilibrată persoană este cea care trăiește în familie. Și pentru asta noi ar trebui să spunem: „Sărut mâna, mamă și tată, care ați făcut sacrificii pentru noi chiar dacă nu ați avut o viață foarte bună, dar v-ați gândit la binele copiilor”.

Întrebare: Ce mesaj aveți la final?
Răspuns: Mesajul este unul de speranță, de încredere, nu neapărat privind la ce se întâmplă acum, pentru că dacă privim la știri și la ce se întâmplă în lume intrăm repede în depresie. Noi avem un Dumnezeu viu, care este pe tronul Universului și, atâta vreme cât Dumnezeu ne iubește, iar noi ne întoarcem înspre El, există speranță.  Partea cealaltă este că nu putem abandona principiile creștine pe care ni le-a lăsat Dumnezeu - principiul iubirii, principiul slujirii aproapelui, -  și să ne meargă totul bine. Trebuie să ne eliberăm de egoismul nostru, să ne gândim mai mult la ceilalți și să ne investim viața în slujirea altora.

Reporter: Vă mulțumim pentru că ne-ați acordat acest interviu și vă rugăm să duceți mesajul nostru celor din România că noi, cei din Diaspora, suntem alături de ei și ne punem mari speranțe că vor păstra nucleul familiei, fiind legați de credința părinților și strămoșilor noștri. Răspuns: Și eu vă mulțumesc și doresc tuturor românilor o viață binecuvântată de Dumnezeu.


Aparut in Revista SPERANTA - Melbourne - Australia.  Aprilie 2019















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu