vineri, 20 iulie 2018

Practici bisericești peste ocean - Scrisori de la cititori




Scrisori de la cititori  
Practici bisericești peste ocean

Cu doua luni in urma, luasem legatura cu un preot ortodox din Montreal, oferindu-ma sa realizez un recital din sonetele mele la biserica pe care o păstorește, fără nicio pretenție din partea mea.
A fost singurul preot din cei mulți cu care am vorbit, care a spus ca o asemenea activitate nu se poate organiza decât cu aprobarea episcopiei Canadei, personal a părintelui Cassian. Am scris episcopiei (contact@episcopia.ca) cu doua luni in urma, prezentând toate datele despre mine și activitatea mea, precum și proiectul meu de recitaluri. De atunci și pana acum nu s-a ostenit nimeni sa răspundă la email-ul meu, deși, orice instituție care se respecta raspunde in termen de 30 de zile la orice mesaj primit, măcar cu un NU, in așa fel încât sa nu ignore oamenii, iar aceștia sa nu aibă senzația ca vorbesc de unii singuri. Ciudat comportament, o pata pe obrazul instituției care păstorește biserica ortodoxa din Canada. Se vede ca metehnele nu s-au schimbat, sunt adânc înrădăcinate in sângele nostru.
Personal nu am mare nevoie de aceste birocratice aprobări din birou, dar am făcut cum a cerut preotul. Numeroși preoți au înțeles ca sunt liberi și au dreptul de decizie aspra locașului pe care il pastoresc. Anul trecut am susținut doua recitaluri in biserici ortodoxe din Seattle, SUA, in trei biserici din Vancouver, unul in biserica din Ottawa, doua la Montreal și unul in biserica din Quebec. Voi continua sa am oricând recitaluri in lăcașe de cult, in urma legăturilor mele cu preoți care păstrează coloana vertebrală și înțeleg ca poezia se învecinează spiritual cu credința și nu pot fi despărțire din birou, prin acest fel de manifestare bazat, in fond, pe Tăcere absoluta. Doamne, cât de bine cunosc aceasta practica! Citiți Povestea Premiului NUX și veți afla multe.
Am mers pana la capăt și, dupa lipsa de raspuns a episcopiei, i-am trimis o misivă preotului respectiv care m-a pus pe drumuri, mai mult ca sa-i prezint situația ingrata in care se afla, de slujitor umil și fără capacitate de decizie, și ca sa deplâng aceasta îngrădire a unor intenții luminoase de impartasire, prin mijloace personale, a cuvântului ziditor, îngăduit in primul rând de SUS, de deasupra micimii comportarilor noastre.
I-am urat preotului care se tine strâns de practici invechite( ca sa nu zic comuniste) sa se bucure de ceea ce va mai avea ca bucurie, după ce a închis porțile cunoașterii unor enoriași care ar fi avut dreptul sa se împărtășească și in alt mod din frumos, armonie și emotie.

Personal nu ma deranjează coloana vertebrală cam îndoită a preotului respectiv, cât lipsa de reacție a "mai marilor" bisericii. A nu raspunde cuiva care-ți trimite o misivă, oricine ar fi acela, este descalificant. Nu-i vorba ca ar fi trebuit sa răspundă episcopul in persoana, dar are acolo o armata de slujbași. Unii dintre ei se ocupa chiar de corespondenta. Mai ales pentru biserica este dezonorant sa nu aiba un dialog cu oamenii.

Nu duc lipsa de activitate si nu stau la mana unui slujbas al bisericii care vede obtuz. Am marcat incidentul, ca sa stie lumea ce se mai intampla si cum merg lucrurile pe la noi si aiurea. Cam stramb peste tot.

Adrian Munteanu

~*~

Adrian Păunescu (n. 20 iulie 1943, Copăceni, judeţul Bălţi, România, astăzi în Republica Moldova — d. 5 noiembrie 2010, Bucureşti) a fost un autor, critic literar, eseist, director de reviste, poet, publicist, textier, scriitor, traducător şi om politic român.


În loc să fim o țară numai frați,
Simțim, în noua epocă barbară,
C-am fost, în viața noastră, blestemați
S-ajungem chiriași la noi în țară.
Din tot ce facem, nu avem nimic,
Ne macină străine interese,
Făina noastră n-are spor nici pic,
Nici pâinea în cuptor nu ne mai iese.
Trăim același tragic simțământ,
Sub politicieni şi sub contabili,
Că noi, ca neam, avem destinul frânt
Şi suntem de prisos şi nerentabili.
Umili, ne cerem scuze de la toţi,
Că nu ne-au chinuit destul în viaţă,
Şi ne conduc nişte fanarioţi,
Ce pe cei mici trădarea îi învaţă.
Poet nebun, ce vorbe mai îndrugi,
De zici că eşti din neam ce nu se lasă,
Când am ajuns în ţara noastră slugi
Şi suntem cerşetori la noi acasă?
Şi vii, şi morţi, amestecaţi, acum,
Dispuşi să emigreze se arată,
Mormintele se pregătesc de drum,
În România deromânizată.
Sus-puşii nu mai au nimica sfânt,
Ca pe cravate, jurământu-şi schimbă,
Nu mai avem nici fabrici, nici pământ,
Vorbim şi limba noastră-n altă limbă.
Şi-acum se-aude clopotul fatal,
Vin vremuri de urgie şi de grindeni
Şi este seara ultimului bal,
Din zori, vom fi români de pretutindeni.
Probabil, mâine-aici va fi pustiu
Şi toţi în pribegie vom porni-o,
Drum bun, popor pierdut la un pariu,
Adio, mamă patrie, adio!
~*~
Adrian Păunescu

***
Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş împreună cu Asociația Calea Neamului vă cheamă duminică, 29 iulie, ora 17 în Piața Constituției.

Nu pentru o pâine, ci pentru un Ideal! Pentru Libertatea de a fi Român.
Românii din Inima Țării alături de frații lor din întreaga Românie vor protesta împotriva măsurilor antinaționale prevăzute în Codul Administrativ, prin care limba maghiară devine a doua limbă oficială în stat.
Se surpă temelia Statului National Unitar Român, se întorc străbunii noştri în morminte, se calcă în picioare jertfa celor care şi-au dat viața pentru Neam.
Vă chemăm alături de noi, oameni buni, să ținem Țara întreagă.
Frații noştri din Covasna, Harghita şi Mureş sunt în linia întâi a bătăliei pentru identitatea națională.
Este de datoria noastră să fim umăr lângă umăr cu ei.


Cu Dumnezeu înainte pentru "Libertatea de a fi Român"!

                                                          
Thanas Medi
SOCRAT BUBA
Roman

Am anuntat  “Premiului Mare National ti Literatură “ Dat di Ministerul a Culturiei Albaniei, ca romanul ma bun a anului 2013

Transpuneari: Andon Kristo
http://www.romaniamagnifica.ro/?do=Dorul&optiune=Balcanii

                                                                         ***

Eugen Simion (n. 25 mai 1933, Chiojdeanca, Prahova) este critic şi istoric literar, editor, eseist, profesor universitar român, membru titular al Academiei Române şi preşedinte al acestui for cultural român din 1998 până în aprilie 2006.

„Putem face agricultură bună, modernă, profitabilă. În loc să cultivăm pământul bun pe care îl avem, noi, însă, îl vindem. Visez ca 10-20 de tineri agronomi români să se unească între ei (să se jure, ca tinerii paşoptişti) şi să pregătească un proiect de țară care să pună pe picioare agricultura românească, dând, astfel, de lucru tinerilor țărani români şi, în genere, celor care trăiesc azi din ajutorul social. Să prezinte acest proiect Academiei Române şi, împreună cu specialiștii de aici, să atace inerțiile politicienilor români. Concluzia: Trebuie să ne trezim odată şi odată, până ce țara aceasta nu piere în haos şi descurajare”.

Acad. Eugen Simion
https://www.activenews.ro/stiri/Academicianul-Eugen-Simion

                                                                          ***

Eugen Simion (n. 25 mai 1933, Chiojdeanca, Prahova) este critic şi istoric literar, editor, eseist, profesor universitar român, membru titular al Academiei Române şi preşedinte al acestui for cultural român din 1998 până în aprilie 2006.

„Putem face agricultură bună, modernă, profitabilă. În loc să cultivăm pământul bun pe care îl avem, noi, însă, îl vindem. Visez ca 10-20 de tineri agronomi români să se unească între ei (să se jure, ca tinerii paşoptişti) şi să pregătească un proiect de țară care să pună pe picioare agricultura românească, dând, astfel, de lucru tinerilor țărani români şi, în genere, celor care trăiesc azi din ajutorul social. Să prezinte acest proiect Academiei Române şi, împreună cu specialiștii de aici, să atace inerțiile politicienilor români. Concluzia: Trebuie să ne trezim odată şi odată, până ce țara aceasta nu piere în haos şi descurajare”.

Acad. Eugen Simion
https://www.activenews.ro/stiri/Academicianul-Eugen-Simion.

                                                                         ***

9 iunie 1848 - Proclamaţia de la Islaz - programul adoptat de mişcarea revoluţionară din Ţara Românească după citirea sa de către Ion Heliade Rădulescu. La 11 iunie, sub presiunea maselor, domnitorul Gheorghe Bibescu a fost nevoit să accepte termenii proclamaţiei şi să recunoască guvernul revoluţionar provizoriu.



“Este vremea astăzi, când naţionalitatea şi existenţa politică ne sânt tăgăduite, când vedem că dela 1848 mai cu seamă cuvintele unitate şi naţionalitate sânt în toate gurile în Europa, simţimentul lor în toate inimile şi au armat toate braţele, au vărsat atâta sânge în aceşti doi ani din urmă, sânge ce va curge mereu, până când harta Europei se va preface, staturile întemeiate pe concuistă, pe călcarea drepturilor naţiilor se vor zdrobi, naţiile se vor reîntregi în libertatea lor şi sfânta alianţă a popoarelor se va întocmi, astăzi când toată Europa vede că o nouă năvălire a barbarilor nordului o ameninţă, astăzi când în faţa acestei primejdii, văzând că n’au a alege decât a fi toate libere sau toate ruse, popoarele Europei îşi dau mâna ca să înceapă această cruciadă a libertăţii şi civilizaţiei în contra barbariei, este vremea, zicem, ca şi naţia română să ridice stindardul lui Mircea, Ştefan şi Mihai, stindardul de viaţă şi mântuire.
Copleşiţi şi ameninţaţi astăzi de panslavism, mâine poate şi de pangermanism, noi nu ne putem mântui fără numai opuindu-le panromânismul.
Panromânismul dar, trebue să fie astăzi ţinta noastră comună de activitate. Printr’nsul se completează sinteza noastră revoluţionară.”

Paris, 16 Septemvrie 1850
MERSUL REVOLUŢIEI IN ISTORIA ROMÂNILOR
NICOLAE BĂLCESCU
 “CARTEA ROMÂNEASCĂ”, BUCUREŞTI 1928

http://www.romaniamagnifica.ro/?do=Istoria&optiune=1850.09.16+-+Nicolae+Balcescu


Cu respect,
Valentin-Nicolae Bercă

"România Magnifică" - www.romaniamagnifica.ro - un proiect cultural pentru unitatea şi bogăţia sufletească a Românilor de pretutindeni, militând pentru reafirmarea valorilor spiritualităţii poporului român, unit prin limbă, tradiţii şi credinţă creştină, mereu mândru de istoria sa multimilenară  în spaţiul carpato-danubiano-pontic.

                                                                     ***

Sursa: Melania Rusu










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu