untul
zeilor
Fructul
de avocado....aguacate....la vorbitorii de spaniolă!!!
Avocado este singurul fruct care contine
grasimi, drept pentru care este denumit si "untul vegetal" sau
"untul zeilor".
Avocado (Persea americana) este un arbore
originar din America Centrala si de Sud. Numele desemnează atât arborele, cât
și fructul, care are forma unei pere. Arborele subtropical de avocado crește
până la 20 de metri înălțime si face anual aproximativ 120 de fructe, a căror
lungime variază între 7 si 20 cm si au un sambure mare în mijloc.
Avocado este cultivat astăzi nu doar în
America Centrala si de Sud, ci și în Indonezia sau India, climatul propice fiind
cel tropical sau cel mediteranean. Exista diferite varietăți de avocado, în
funcție de zona de proveniență: Mexic, Guatemala sau India.
Avocado este singurul fruct care contine
grasimi, drept pentru care este denumit si "untul vegetal" sau
"untul zeilor". Se pare ca fructul se bucura de mare succes la
azteci, care îl considerau afrodisiac, numindu-l "arborele cu
testicule". Cele mai vechi semințe de avocado găsite de arheologi datează
de mai bine de 7.000 de ani, iar începând cu secolul al XVII-lea, coloniștii
creștini au dus acest fruct, cu gust neutru, în întreaga lume.
Fructul este apreciat pentru virtuțile
hidratante si face minuni în organism tratând si prevenind anemia, bolile de
inima și cancerul. Un fruct contine 4 grame de proteine, o cantitate ridicată
în comparație cu multe alte fructe. De asemenea, proteinele pe care le contine
sunt cele essentiale și de înaltă calitate, care se digera mult mai ușor și hranesc
muschii.
Nu se consuma decat copt, cand devine moale
Avocado trebuie consumat atunci cand este copt
si devine devine moale, iar coaja se închide la culoare. Nu se recomanda
consumul de avocado crud, deoarece în aceasta stare are un nivel ridicat de
tanini, fiind amar si necomestibil. Lipidele din avocado reprezinta o sursa de
acizi grași mononesaturați, în principal de acid oleic, care nu se depun pe artere,
contribuind la buna funcționare a sistemului cardiovascular.
Avocado este folosit atât ca fruct (consumat
ca atare), cât și ca ingredient la supe, creme, sucuri, deserturi, sosuri sau
sandvișuri.
Una din cele mai cunoscute întrebuințări este
ca ingredient în sosul guacamole.
Iată cateva motive pentru care e bine să
consumăm avocado
* Este o sursa bogată de acizi grași esentiali
(grasimi sanatoase), vitamine si minerale;
* Crește colesterolul bun (HDL) și îl reduce
pe cel rău (LDL), diminuează trigliceridele din sânge;
* Are proprietăți antioxidante puternice,
contribuind la prevenirea declanșării cancerului (în special cancerul oral, de
san și de prostata);
* Protejează împotriva bolilor
cardiovasculare, deoarece continue vitamina B6 si acid folic, dar si Vitamina
E, care protejează inima; reduce riscul de accident vascular cerebral;
* Întărește sistemul imunitar și îl
echilibreaza pe cel nervos;
* Reglează hipertensiunea arteriala, deoarece
conține potasiu;
* Conține polifenoli și flavonoizi, de aceea
protejează celulele sănătoase ale corpului de acțiunea radicalilor liberi,
scazând riscul dezvoltării bolilor inflamatorii și degenerative;
* Reglează nivelul glicemiei, ajutand la un
control mai bun al diabetului în cazul celor diagnosticați și la prevenție în
general;
* Protejează ficatul împotriva cirozei si
hepatitei virale;
* Nutrienții din compoziția sa hidratează
pielea și înfrumusețează părul;
* Conține multe fibre și ajuta astfel la
menținerea unui sistem digestiv sănătos; Fiind un fruct bogat în vitamina K,
crește densitatea osoasa, prevenind astfel osteoporoza, iar sistemul osos al copiilor
se dezvolta la nivelul optim;
Sursa: Ion Lazu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu