marți, 23 martie 2021

Avocado "untul vegetal" sau "untul zeilor".

 



untul zeilor

Fructul de avocado....aguacate....la vorbitorii de spaniolă!!!

 

 

 

Avocado este singurul fruct care contine grasimi, drept pentru care este denumit si "untul vegetal" sau "untul zeilor".

 

Avocado (Persea americana) este un arbore originar din America Centrala si de Sud. Numele desemnează atât arborele, cât și fructul, care are forma unei pere. Arborele subtropical de avocado crește până la 20 de metri înălțime si face anual aproximativ 120 de fructe, a căror lungime variază între 7 si 20 cm si au un sambure mare în mijloc.

 

Avocado este cultivat astăzi nu doar în America Centrala si de Sud, ci și în Indonezia sau India, climatul propice fiind cel tropical sau cel mediteranean. Exista diferite varietăți de avocado, în funcție de zona de proveniență: Mexic, Guatemala sau India.

 

Avocado este singurul fruct care contine grasimi, drept pentru care este denumit si "untul vegetal" sau "untul zeilor". Se pare ca fructul se bucura de mare succes la azteci, care îl considerau afrodisiac, numindu-l "arborele cu testicule". Cele mai vechi semințe de avocado găsite de arheologi datează de mai bine de 7.000 de ani, iar începând cu secolul al XVII-lea, coloniștii creștini au dus acest fruct, cu gust neutru, în întreaga lume.

 

Fructul este apreciat pentru virtuțile hidratante si face minuni în organism tratând si prevenind anemia, bolile de inima și cancerul. Un fruct contine 4 grame de proteine, o cantitate ridicată în comparație cu multe alte fructe. De asemenea, proteinele pe care le contine sunt cele essentiale și de înaltă calitate, care se digera mult mai ușor și hranesc muschii.

 

Nu se consuma decat copt, cand devine moale

 

Avocado trebuie consumat atunci cand este copt si devine devine moale, iar coaja se închide la culoare. Nu se recomanda consumul de avocado crud, deoarece în aceasta stare are un nivel ridicat de tanini, fiind amar si necomestibil. Lipidele din avocado reprezinta o sursa de acizi grași mononesaturați, în principal de acid oleic, care nu se depun pe artere, contribuind la buna funcționare a sistemului cardiovascular.

 

Avocado este folosit atât ca fruct (consumat ca atare), cât și ca ingredient la supe, creme, sucuri, deserturi, sosuri sau sandvișuri.

Una din cele mai cunoscute întrebuințări este ca ingredient în sosul guacamole.

 

Iată cateva motive pentru care e bine să consumăm avocado

 

* Este o sursa bogată de acizi grași esentiali (grasimi sanatoase), vitamine si minerale;

 

* Crește colesterolul bun (HDL) și îl reduce pe cel rău (LDL), diminuează trigliceridele din sânge;

 

* Are proprietăți antioxidante puternice, contribuind la prevenirea declanșării cancerului (în special cancerul oral, de san și de prostata);

 

* Protejează împotriva bolilor cardiovasculare, deoarece continue vitamina B6 si acid folic, dar si Vitamina E, care protejează inima; reduce riscul de accident vascular cerebral;

 

* Întărește sistemul imunitar și îl echilibreaza pe cel nervos;

 

* Reglează hipertensiunea arteriala, deoarece conține potasiu;

 

* Conține polifenoli și flavonoizi, de aceea protejează celulele sănătoase ale corpului de acțiunea radicalilor liberi, scazând riscul dezvoltării bolilor inflamatorii și degenerative;

 

* Reglează nivelul glicemiei, ajutand la un control mai bun al diabetului în cazul celor diagnosticați și la prevenție în general;

 

* Protejează ficatul împotriva cirozei si hepatitei virale;

 

* Nutrienții din compoziția sa hidratează pielea și înfrumusețează părul;

 

* Conține multe fibre și ajuta astfel la menținerea unui sistem digestiv sănătos; Fiind un fruct bogat în vitamina K, crește densitatea osoasa, prevenind astfel osteoporoza, iar sistemul osos al copiilor se dezvolta la nivelul optim;

 

 

Sursa: Ion Lazu

 

 






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu