luni, 22 martie 2021

BEN TODICĂ - EVENIMENT ZOOM CU ANA BLANDIANA

 



EVENIMENT ZOOM CU ANA BLANDIANA

 

 

Am fost invitat prin zoom de doamna prof. Ileana Costea, PhD Professor Emerit, California State University, Northridge I.C. ART Director ARA Interim President să particip la evenimentul bilingv, româno-englez, „Ana Blandiana în literatură și film”, Miercuri 17 martie, 10:30AM Pacific (Los Angeles) Time.

 

Am pus ceasul să sune la 4 dimineața în Australia ca să fiu parte din acest „regal” oferit de doamna Ileana Costea la 4 și 30 de minute, CU NOAPTEA ÎN CAP, lucru care s-a și întâmplat. Doream să fiu în prezența acestei doamne pe care o admiram încă din copilărie. Acea Cleopatra a imaginației mele care se lupta cu regimul Ceaușescu prin poezie, devenită eroul nostru de la Europa liberă, post de radio pe care îl ascultam în grupuri prin pădure ca să nu ne audă lumea. I-am găsit pe cei 117 prezenți prin zoom „ÎMPREUNĂ" cu eroina copilăriei mele, poeta și scriitoarea Ana Blandiana, care a primit numeroase premii, printre care și prestigiosul premiu pentru poezie „Griffin” din Canada (2018). Dorința de a fi prezent la această întâlnire era provocată și de curiozitatea stârnită în presa română cu privire la o anume variantă despre revoluția din ’89 susținută de doi motani de mare calibru ai literaturii române, unul pășind pe gard țanțoș, Mircea Dinescu, iar celălalt în fereastra castelului, între perine, Gabriel Liiceanu, amândoi multi milionari. Le spun „motani” pentru că-i știu unși cu toate alifiile. Desigur că era o oportunitate fără precedent pentru un scandal care să, (după moda Hollywoodiana) ajute la vânzările cărții Anei Blandiana, proaspăt puse în vânzare de firma Humanitas și al noului film al lui Andrei Zincă (regizor) intitulat „ ȘI ATUNCI, CE ESTE LIBERTATEA?” / “SO WHAT IS FREEDOM?”, bazat pe scurta nuvelă a Anei Blandiana „Proiecte de trecut” despre fenomenul „Siberiei românești”, deportartea a 40 000 de oameni în Bărăgan, în vremuri dure comuniste din România anului 1951.

 

Programul evenimentului ZOOM „ÎMPREUNĂ" a fost format dintr-o platformă de discuții cu scriitorul Ana Blandiana si regizorul Andrei Zincă. Alături fiind și actorii principali, parte din distribuția filmului care va avea premiera în SUA în mai 2021, criticul de film din România, Irina Margareta Nistor. Deasemeni lansarea unei noi cărți de poezie a Anei: „Dumnezeu pe role”/ „God on Roller Skates” ilustrată de cunoscutul artist american Jerry W. McDaniel; creată de Ileana Costea în colaborare cu Doina Țetcu. Jerry a impresionat-o pe Ana Blandiana cu reproducerea mesajelor poemelor în picturile sale abstracte de o calitate impecabilă. Tehnica abstractă până la Jerry nu o inpresionase pe poetă.

 

Ana Blandiana a vorbii despre noua ei carte „Soră, Lume” (carte în proză, publicată recent de editura Humanitas). Printre altele, autoarea a lămurit misterul apariției ei în primele 100 de minute în seara revoluției la televiziunea română. Adusă pe brațe de un grup de revoluționari, ridicată din piață ca să confirme dacă mai susține că românii SUNT CA UN COPAC – CINE A MAI VĂZUT UN COPAC REVOLTÂNDU-SE, că sunt un popor vegetal și nu au spirit de revoltă. Ea plângând a recunoscut că se înșelase și a felicitat națiunea română.

 

A fost prezentat un rezumat al filmului „ȘI ATUNCI, CE ESTE LIBERTATEA?” care a primit recent Premiul Publicului pentru cel mai bun film românesc la TIFF Cluj-Napoca, 2020. În film este vorba despre viața unui grup de oameni care se transformă atunci când descoperă adevărata libertate într-un exil forțat menit să producă contrariul. O poveste de dragoste, supraviețuire și sete de libertate este inspirată de evenimente reale, care au avut loc în 1951, într-o țară (România) subjugată de un regim totalitar. Chiar dacă acest lucru s-a întâmplat în urmă cu 70 de ani, în spatele Cortinei de Fier, implicațiile politice din acea perioadă rămân la fel de valabile în realitatea noastră contemporană. Naziștii nu au ascuns Holocaustul pentru că ei credeau că vor învinge, însă comuniștiii au ascuns totul, iar americanii și mai mult azi. La fel rușii și chinezii. Poeta din România a vorbit în continuare despre cartea, „My native country is A4”, carte de poezii scrisă pentru românii din diaspora în dorința de a-i face să nu uite ce au lăsat în patria mamă, cine sunt și ce au în suflet.

 

Evenimentul a fost organizat de Ileana Costea & Andrei Zincă, iar discuțiile au fost conduse de Ana Blandiana, Andrei Zincă și trei dintre actorii principali ai filmului său - Iulia Lumânare, Radu Iacoban și Tünde Skovrán, criticul de film din România, Irina Margareta Nistor, Anca Sârghie, Ileana Costea și Doina Țetcu. Deschiderea evenimentului a fost făcută de consulul general din Los Angeles, dl. Cosmin Dumitrescu.

 

Această întâlnire minunată prin zoom a fost condusă de Maestrul de ceremonie: Ileana Costea și susținută de Moderatorul Aura Imbaruș, Coordonatorul tehnic: Adrian Stoica. Și-au mai dat concursul Actrițele Elena Secota, Thea Mercouffer, Lidia Lazu și Actorul Petre Moraru care au recitat poeme de Ana Blandiana; muzica a fost oferită de violonista Nina Munteanu și o tânără cântăreață din Iași, România. Traducerea simultană a fost asigurată cu brio de Peter Bota pe toată perioada de trei ore cât a durat întâlnirea.

 

Astăzi tânăra Cleopatra a devenit o doamnă plină de umor și mister, ghidușă și generoasă în răspunsuri înțelepte și adânc sincere, încă frumoasă și puternică pe care sunt tentat s-o întreb: Dacă în timpul persecuției comuniste și-a găsit sprijin în POSTUL DE RADIO „Europa Liberă”, astăzi după mai bine de 30 de ani de la revoluție și al turului multor țări pentru a înțelege lumea, în ce post liber s-ar mai refugia?

 

 

BEN TODICĂ

 


 In imaginea cu mine de pe zoom, În spatele meu e Iezerul






2 comentarii:

  1. Foarte interesant, -incitant și co-participativ acest comentariu al prietenului româno-australian Ben Todică ! Organizatorii Ileana Costea și Andrei Zincă s-au doveditmai presus de toate așteptările, subiectul fiind el însuși foarte solicitant și la nivelul excelenței: Poeta Ana Blandiana, într-o carte cu totul și cu totul neobișnuită: Dumnezeu pe role, un grupaj de 18 poezii în română și engleză, cu ilustrații excelente de marele artist grafic american Jerry W. Mcdaniel. Bravo din nou, tuturor șidin toată inima. Detralii asupra muncii la carte, mărtirisirile poetei, recitările actorilor, muzica însoțitoare - toate sunt aspecte ale unui teribil tur de forță, cum numai Ileana Costea poate realiza, prin excepție de a regula interviului tern, anost, de mîntuială, care abia aștepți să se termine și să-l ștergi din memorie... Felicitări călduroase! Ni se vădelte, o dată în plus, că Ileana Costea este un adevărat fenomen cultural. Omagii!

    RăspundețiȘtergere
  2. Bravo voua intelectuali la 12ooo km distanta, in discutie
    AG

    RăspundețiȘtergere