joi, 18 martie 2021

O noua carte - CUM SA TRĂIM 150 DE ANI de Mikhail Tombak (fragment)

 



Toate sugestiile privind tehnici, tratamente sau modificări ale stilului de viaţă descrise în această carte trebuie folosite cu discernământ de către cititori şi numai sub îndrumarea unui terapeut autorizat sau a unui practician în domeniul îngrijirii sănătăţii. Autorul, redactorii, traducătorul şi editorul sunt scutiţi de orice responsabilitate rezultată direct sau indirect de pe urma folosirii oricărei informaţii conţinute in această carte.

Copyright * Editura Paralela 45, 2008, pentru prezenta ediţie Mikhail Tombak

 

 

CUM SA TRĂIM 150 DE ANI

Traducere din limba engleză de Irina Garbiz şi Ligia Popescu PARALELA 45

 

Din partea editorului

Multe s-au scris în ultima vreme despre căile de ajungere la o viaţă lungă şi sănătoasă. Sunt prezentate numeroase diete miraculoase, sunt lăudate diverse formule pentru extraordinarele lor calităţi, sunt ridicate în slăvi metode de reducere a greutăţii şi de încetinire a îmbătrânirii. Astfel, oamenii sunt făcuţi să creadă că sănătatea poate fi menţinută luând nişte pilule miraculoase. În realitate, revenirea la starea de sănătate optimă necesită ani de efort, exact în aceeaşi manieră în care bolile de care suferim sunt provocate de mulţi ani de neglijenţă. Sănătatea deplină nu depinde de medicamente şi de formule-minune care să ducă la scăderea greutăţii corporale sau la încetinirea îmbătrânirii, ci de un stil de viaţă care să fie în armonie cu natura. Aceasta e filozofia cu care este impregnat întreg conţinutul acestei cărţi. Autorul, Mikhail Tombak, a creat un sistem holistic de menţinere a unei sănătăţi optime.

Cartea de faţă nu conţine diete miraculoase; în cuprinsul ei veţi găsi principii simple de păstrare şi protejare a sănătăţii. Nu veţi găsi necesitatea socotirii stricte a caloriilor, dar veţi întâlni principii nutriţionale simple, evidente şi naturale.

Autorul subliniază legătura strânsă dintre sănătate şi felul cum mâncăm, cum respirăm şi avem grijă de toate necesităţile noastre fizice şi fiziologice. Chestiunea nu este restrânsă doar la nutriţie, aşa cum se întâmplă cu multe programe referitoare la alimentaţie.

Pe parcursul pregătirii pentru tipar a acestei cărţi, am fost plăcut surprinşi de personalitatea umilă a autorului. Nu-i place să vorbească despre succesul lui sau de felul în care a ajuns la el. După spusele lui, meritul pentru descoperirile lui în privinţa sistemului de menţinere a sănătăţii îşi găseşte cea mai bună expresie în mărturiile oamenilor care le-au aplicat în propria viaţă. Această calitate reiese din următorul fragment dintr-un interviu acordat echipei editoriale înaintea publicării. Când oamenii îmi cer să le relatez poveşti de succes, am un singur răspuns - ar fi foarte simplu să mă laud, dar adevăratul criteriu este felul în care munca mea este apreciată de ceilalţi. Ei ne împărtăşesc mărturii bazate pe propria experienţă şi pe modificările survenite în starea sănătăţii lor. Dacă sistemul pe care-l descriu nu ar fi eficace, oamenii nu mi-ar mai cumpăra cărţile. Şi iată că în ultimii cinci ani ele s[1]au aflat în fruntea celor mai bine vândute cărţi. Tot mai mulţi dintre cititori îmi înţeleg filozofia în ceea ce priveşte menţinerea sănătăţii. Ei au ajuns să creadă în metodele mele şi s-au lăsat convinşi atunci când au observat că aceste metode simple sunt foarte eficiente în schimbarea stării de sănătate a propriilor lor organisme. Ei relatează poveştile de succes rudelor şi prietenilor, făcând să crească cercul oamenilor care preferă metodele naturale de vindecare. Concluzia cea mai interesantă care rezultă din citirea cărţii de faţă este exprimată într-o idee cunoscută: sănătatea se află în mâinile noastre. Mai mult, terapiile sunt non-invazive şi pot fi făcute acasă, fără ajutor, folosind ingrediente naturale şi disponibile pe scară largă, fără arsenalul obişnuit de substanţe farmaceutice. Cartea mai conţine şi câteva metode neobişnuite, aproape şocante, dar extrem de eficiente de detoxifiere a organismului. Ele se bazează pe tradiţiile vechi de milenii ale medicinei naturiste orientale şi occidentale, dar sunt ignorate de medicina modernă „clasică".

Vă invităm să vă bucuraţi de această carte.

 

 

Către cititorii mei:

Autorul îşi dă seama că nu vor lipsi controversele legate de conţinutul acestei cărţi referitoare practic la toate aspectele organismului uman. Este de la sine înţeles că experţii vor sesiza neajunsuri ale argumentării sau insuficienta acurateţe a detaliilor. Dar eu am scris cartea având în minte un public cât mai larg. Aş dori să supun atenţiei dumneavoastră faptul că ştim foarte puţine despre organismul nostru şi despre relaţia strânsă dintre acesta şi mediul natural înconjurător. Viaţa noastră viitoare depinde adesea de metoda de tratament pe care am ales-o în cazul unei crize de sănătate. În cazurile în care medicina clasică (alopată) nu poate fi de niciun folos, trebuie să ne amintim ca există terapii naturale care se pot dovedi foarte eficiente.

Am convingerea profundă că în multe situaţii ar trebui să fim propriul nostru sfătuitor şi doctor. Trebuie să căpătăm cât mai multe cunoştinţe despre felul în care funcţionează organismul omenesc pentru a fi capabil să eliminăm cauzele bolilor şi suferinţelor.

În cazul în care, ca o consecinţă a sfaturilor mele, unii oameni vor începe să se simtă mai bine, alţii s-ar putea vindeca, iar alţii ar putea realiza necesitatea îngrijirii şi menţinerii sănătăţii, obiectivul acestei cărţi va fi fost îndeplinit. În practica mea am încercat multe metode şi remedii şi le[1]am selecţionat pe acelea care s-au dovedit cu adevărat valoroase şi eficace. Ele vă sunt prezentate în paginile care urmează, ca să le puteţi explora. Vă rog să le folosiţi cu înţelepciune.

Vă urez o sănătate optimă,

Mikhail Tombak

 

 

PARTEA I

Cinci factori dăunători pentru sănătate

Putem trăi 150 de ani?

 

Potrivit principiilor medicinei chineze străvechi (confirmate de recentele cercetări ştiinţifice), organismul nostru este un sistem energetic complex cu celule şi organe strâns interconectate prin energia ce circulă de-a lungul a douăsprezece canale. Fiecare dintre noi posedă câteva tipuri de energie, care suferă în mod constant schimbări şi transformări dintr-un tip în altul. Energia formează un strat biologic în jurul corpului - o „au[1]ră" - care determină condiţia noastră fizică şi psihică. Un ciclu complet de transformare energetică a corpului nostru durează şapte ani. Există 22 de asemenea cicluri pe parcursul unei vieţi, ceea ce înseamnă că, din punctul de vedere al energiei acumulate, ar trebui să trăim în jur de 150 de ani. Scepticii ar putea spune că 150 de ani este o exagerare. Chiar şi aşa, avem o şansă de a trăi o viaţă lungă şi, ceea ce este şi mai important, să ne păstrăm sănătoşi.

Corpul nostru îmbătrâneşte şi se îmbolnăveşte atunci când echilibrul dintre celulele sănătoase şi celulele bolnave se schimbă în favoarea celor din urmă. Oprirea procesului de îmbătrânire înseamnă schimbarea acestui echilibru nefavorabil. Teoretic, dacă reuşim să creăm circumstanţe favorabile acestui proces, celulele noastre sunt capabile să se repare într-o perioadă de şapte ani.

Ştiinţa a dovedit că moştenim 15% din sănătate de la părinţi, 15% poate fi influenţată de doctori, dar restul de 70% depinde numai de stilul nostru de viaţă. De aceea vă sugerez să analizăm împreună o serie de greşeli în stilul nostru de viaţă care conduc la boli şi îmbătrânire prematură. Am citit numeroase cărţi despre esenţa sănătăţii şi bolilor şi am ajutat mulţi oameni să-şi recupereze condiţia fizică şi starea generală de bine.

Din experienţă am descoperit că există cinci factori care dăunează sănătăţii noastre:

I. Neglijarea coloanei vertebrale

II. Respiraţia incorectă

III. Dieta incorectă

IV. Lipsa igienei corporale interne

V. Incapacitatea de a trăi o viaţă fericită

 

 

NEGLIJAREA COLOANEI VERTEBRALE

Stai în faţa oglinzii şi uită-te bine la tine. Cum arată coloana ta vertebrală? Ţi se cocoşează spatele? Abdomenul îţi iese în faţă? Suferi de dureri de spate? Din nefericire, mulţi oameni prezintă aceste simptome din cauza slăbirii muşchilor spatelui. Aceştia puteau să ne susţină spatele fără mari eforturi. Muşchii însă slăbesc pe măsură ce înaintăm în vârstă, în special din cauza lipsei activităţii fizice, a dietei incorecte, a obezităţii, a dormitului pe saltele moi etc.

O coloană vertebrală bolnavă

înseamnă un organism bolnav

Am avut odată o pacientă în vârstă de 35 de ani care suferea de dureri persistente de cap. De asemenea, avea senzaţia de greutate în zona inimii şi orice fel de efort fizic o obosea. Când am examinat-o, am observat vertebre cervicale dislocate. O altă pacientă suferea de insomnie şi dureri de stomac. Cauza acestor simptome era tot o uşoară dislocare a vertebrelor cervicale şi toracice. În ambele cazuri, rearanjarea vertebrelor a condus la dispariţia simptomelor. Aş dori să adaug că ambele femei făcuseră înainte radiografii, care nu arătau nicio schimbare a coloanei vertebrale. De ce amintesc aceste exemple? Uneori, chiar şi cele mai bune metode de examinare sunt incapabile să detecteze dislocări foarte mici ale vertebrelor, care cauzează simptome care aparent nu au nicio legătură cu coloana vertebrală. Coloana vertebrală este stâlpul de rezistenţă al întregului nostru organism. Diferite mişcări pot cauza dislocări minuscule ale vertebrelor; muşchii din jurul vertebrei dislocate devin rigizi şi o împiedică să se aşeze înapoi în poziţia corectă. Astfel se produce o inflamare progresivă a nervilor şi muşchilor, cauzând durere şi limitarea mişcărilor. O vertebră dislocată pune presiune asupra nervilor şi vaselor sanguine care sunt conectate cu anumiţi muşchi şi organe. Dacă un nerv rămâne sub presiune pentru o perioadă îndelungată de timp, organul ce depinde de acel nerv dez[1]voltă patologii greu de vindecat. Vezi tabelul 1 pentru exemple:

 

Tabelul 1 Alinierea greşită a vertebrelor Problemele cauzate

Cervicale

Alergii, pierderea auzului, probleme de vedere, eczeme, probleme cu gâtul, dereglări ale glandei tiroide

Toracice

Astm, durere în braţele inferioare, dureri de spate, dereglări ale vezicii biliare, probleme cu ficatul, ulcer stomacal şi duodenal, boli de rinichi, probleme de piele (acnee, urticarie, eczeme, furuncule)

Lombare

Hemoroizi, dereglări ale vezicii urinare, ciclu menstrual neregulat, dureri menstruale, impotenţă, dureri de genunchi, lumbago, dureri lombare, circulaţie proastă a sângelui în picioare, umflarea gleznelor, picioare reci, slăbiciunea picioarelor, spasme musculare în picioare.

Aceasta este încă o listă incompletă a problemelor pe care le poate cauza neglijarea coloanei vertebrale. Potrivit statisticilor, unul din zece copii în lume poartă oche[1]lari, suferă de alergii, dureri frecvente de cap, dureri abdominale, răceli cronice, deficit de atenţie etc. Cauza acestor probleme, precum şi a multor altora în rândurile generaţiei tinere, este o coloană vertebrală bolnavă. O neglijăm încă din copilărie fără a ne da seama de faptul că va produce probleme de sănătate atunci când vom deveni adulţi. De aceea, pentru a reveni la o stare de sănătate, ar trebui, în primul rând, să fim foarte atenţi cu şira spinării. Puteţi găsi unele sfaturi despre cum să faceţi acest lucru în partea a doua, intitulată „Coloana vertebrală sănătoasă".

 

 

RESPIRAŢIA INCORECTĂ

Când venim pe lume, primul lucru pe care îl facem este să luăm o gură de aer. Atunci când o părăsim, ultimul lucru pe care îl facem este să încetăm să respirăm. Viaţa noastră este ceea ce se întâmplă între naştere şi moarte, iar aceasta depinde în totalitate de respiraţie. Respiraţia este „alimentul" invizibil, fără de care nu putem trăi nici măcar cinci minute. Unele studii din Germania indică faptul că aproape nouă din zece oameni respiră incorect. De ce se întâmplă acest lucru? Priveşte cum respiră un copil mic. Abdomenul său se umflă şi se contractă după inspiraţie şi expiraţie, folosind în special un muşchi important numit diafragmă. Respirând în acest fel, plămânii au mult loc pentru a primi aer în secţiunile lor mediane şi inferioare. Cu cât pătrunde mai mult oxigen atunci când inspirăm, cu atât se ventilează mai bine plămânii şi mai mult oxigen este absorbit şi transportat de eritrocitele din sânge pentru a produce energie. Mulţumită acestui stil de respiraţie, copiii sunt robuşti, activi şi fericiţi. Adulţii respiră într-un cu totul alt mod. Pe măsură ce înaintăm în vârstă şi ducem un stil de viaţă inactiv, suferim de deplasări ale coloanei vertebrale, obezitate etc., începem să respirăm diferit. Atunci când inspirăm, cavitatea toracică se dilată, abdomenul se dezumflă, iar umerii şi clavicula se deplasează în sus. Doar partea superioară, cea mai mică, a plămânilor este implicată în acest fel de respiraţie. De obicei, acest proces nu ne asigură destul aer, astfel încât trebuie să respirăm mai frecvent (se observă mai ales la oamenii obezi). Doar o mică parte din oxigenul inspirat pătrunde în plămâni. Plămânii sunt foarte solicitaţi, dar numai în partea lor superioară. Devin suprasolicitaţi, iar celulele se uzează prematur. Există straturi de celule moarte, inactive, în ţesutul pulmonar. Pe măsură ce îmbătrânim, secţiuni ale plămânilor nu mai sunt implicate în procesul de respiraţie. Organismul nostru este în mod constant lipsit de oxigen. Acest lucru nu cauzează numai boli respiratorii, ci şi probleme ale sistemului circulator, pancreasului, ficatului, rinichilor, tractului intestinal şi multe altele.

Putem întârzia îmbătrânirea de la treizeci până la patruzeci de ani şi evita multe boli dacă folosim mai bine diafragma. Se ştie de multă vreme că oamenii longevivi respiră rar. O persoană de 130 de ani din India de Est, care nu îşi arăta vârsta, atunci când a fost întrebată care este secretul longevităţii sale, a răspuns: „Respiraţia corectă” (respira o dată pe minut). Unul dintre principiile medicinei străvechi spune:

„De câte ori respirăm mai puţin într-un minut, de atâtea ori ni se prelungeşte viaţa".

Respiraţia corectă este cea care asigură sănătatea şi longe[1]vitatea. Vă voi dezvălui secretele diferitelor moduri de respiraţie în subcapitolul „Aerul şi viaţa".

 

DIETA INCORECTĂ

Ce consumăm şi ce ne consumă

Cele mai multe familii de astăzi iau în considerare trei criterii atunci când cumpără mâncarea:

1. să aibă multe calorii - astfel nu este nevoie să mănânci o cantitate mare.

2. să poată fi preparată cât mai repede şi mai uşor - suntem prea ocupaţi cu alte treburi.

3. să se absoarbă uşor fără a fi nevoie de prea mult mestecat - oamenii moderni nu îşi folosesc dinţii prea mult şi nu au timp să mestece.

În baza acestor criterii, carnea pare a fi mai bună decât legumele, din cauză că o cantitate mică ne poate satisface foamea. Cererea pentru produsele pre-procesate este mai mare decât cea pentru cele proaspete, deoarece nu necesită prea multă muncă. Chiar şi sucirile cumpărate la magazin sunt consumate mai des decât cele stoarse proaspăt. Pâinea albă pare să fie mai bună decât cea integrală deoarece se mestecă mai uşor. Orezul şi zahărul rafinat arată mai atrăgător. Societatea noastră modernă poate aranja totul pentru comoditatea noastră. Nici mamele nu mai trebuie să-şi bată capul cu hrănitul copiilor la sân. Formulele pentru copii pot înlocui laptele matern. Acest gen de dietă ajunge să dăuneze şi oamenilor cu sistem imunitar puternic. Cei cu un sistem imu[1]nitar mai slab încep să sufere mult mai devreme. Copiii sunt cei care suferă cel mai mult de pe urma unei diete proaste.

Pericolul alimentelor rafinate

Criminalul dulce

Dorinţa noastră de a „îmbunătăţi" totul şi de a separa ingre[1]dientele „de care avem nevoie" de cele de care „nu avem nevoie" ne face să rafinăm majoritatea alimentelor. Alimentele „îmbunătăţite" artificial doar par că ar avea aceleaşi calităţi nutritive ca şi cele naturale. Alimentele artificiale şi naturale au la fel de multe lucruri în comun precum trandafirii de mătase faţă de cei reali - doar arată la fel. Aceeaşi diferenţă este şi între vitaminele naturale şi cele sintetice sau între unt şi margarină. Scopul pentru care se rafinează mâncarea este pentru a o face mai atractivă din punct de vedere comercial. Prin gătit sau alte forme de tratare la temperaturi mari, alimentele îşi pierd informaţiile biologice (conţinutul total şi compoziţia substanţelor chimice din produsele naturale) obţinute de la soare, pământ şi apă. Organismul nostru nu recunoaşte şi nu asimilează din primul moment acest gen de mâncare. Trebuie să cheltuiască din propriile resurse pentru a le face folositoare. Sfecla de zahăr şi zahărul obţinut din aceasta sunt un bun exemplu. Sfecla de zahăr este un produs natural care conţine multe vitamine, săruri minerale, enzime şi hormoni. Din contră, zahărul extras din sfeclă este bine rafinat, cristalizat şi filtrat. (O substanţă otrăvitoare, clorura de calciu, se foloseşte pentru a-l albi.) Pătrunde în stomac ca o substanţă pură din punct de vedere chimic, zaharoza, fără alte vitamine, săruri minerale sau alte substanţe biologice active. Zaharoza pură nu poate fi asimilată; trebuie să fie însoţită de alte substanţe. Sfecla conţine toate substanţele necesare; zahărul nu. Organismul nostru este forţat să folosească din propriile resurse de calciu, fier şi alte elemente. Acest lucru duce la stricarea dinţilor, diabet, anemie etc. Cercetările indică faptul că zahărul cauzează degenerarea vaselor de sânge şi a celulelor individuale, mutaţii şi poate duce chiar la cancer. Nu consumăm zahăr doar la cafea sau ceai; se găseşte şi în bomboane, biscuiţi, prăjituri şi sucuri răcoritoare. Sunt nenumărate produse care conţin zahăr.

Din cauza consumului mare de zahăr, numărul de cazuri de diabet, anemie şi cancer de sânge a crescut accentuat în ultimii douăzeci de ani în toate ţările dezvoltate.

De aceea părinţii şi bunicii fac o mare greşeală când le dau copiilor bomboane şi îi lasă să dezvolte o apetenţă pentru dul-ciuri. Obiceiul poate deveni foarte greu de eliminat mai târziu în viaţa copilului.

Dependenţa de lapte

Boala din biberon

În zilele noastre este un fapt obişnuit să se înlocuiască laptele matern cu lapte de vacă sau formule pentru copii.

Laptele uman este bogat în lactoză, care creează un mediu favorabil dezvoltării bacteriilor pozitive în intestinul gros al copilului.

Laptele de vacă conţine anumite tipuri de proteine şi anti[1]corpi, pe care copilul nu le poate digera. Aceste substanţe, în loc să fermenteze normal, putrezesc în intestinul copilului, atunci când copilul este hrănit cu lapte de vacă sau alte substitute. Acest lucru cauzează autointoxicare, dezechilibre ale microflorei şi duce la degenerarea intestinului copilului. Substituenţii nu conţin informaţia biologică din laptele ma[1]tern, astfel încât copilul se simte tot timpul înfometat şi are nevoie de hrănire frecventă. Din această cauză, produsele din amidon şi carne sunt incluse mai devreme în dietă. Sistemul digestiv al copilului nu este complet format şi nu este pregătit să digere şi să absoarbă aceste produse. Anumite enzime necesare nu sunt prezente. Putem observa că mulţi copii, între doi şi cinci ani, au tot timpul o substanţă mucoasă la nas. Aceasta este produsă de prea mult amidon şi proteine în dietă. Dieta artificială sfârşeşte prin a distruge sistemul imunitar al copiilor. Aceştia devin vulnerabili la tot felul de infecţii, precum răcelile frecvente, rinoree, gripă şi pneumonie. Copiii hrăniţi în acest mod sunt, în cele mai multe cazuri, alergici. Nu putem prezice toate posibilele probleme de sănătate cauzate de absenţa laptelui matern din dieta copilului.

Fiecare viitoare mamă ar trebui să ştie că nimic nu poate înlocui laptele de la sânul mamei; este hrana natu[1]rală pentru copilul său. Nicio formulă nu conţine informaţii despre dragoste, sensibilitate, tandreţe sau moduri de evitare a dezastrelor şi bolilor. Toate aceste informaţii vin de la mamă şi sunt codificate în laptele său. Dacă dieta unei femei însărcinate este compusă în principal din dulciuri, produse făinoase, mezeluri, lapte de vacă, cafea, carne prăjită sau coaptă şi alte produse rafinate, copilul său va avea de suferit probleme grave de sănătate. Este şi mai rău dacă şi fumează.

Cine are nevoie de ulcer?

Cantitatea de fier din laptele de vacă este foarte mică. Viţelul, pe lângă laptele vacii, mănâncă şi iarbă. Organele sale digestive sunt capabile de la natură să digere separat laptele şi iarba. Sistemul nostru digestiv este construit altfel. Când laptele de vacă pătrunde în stomac, sucurile acide digestive îl coagulează şi îl transformă într-o materie lipicioasă asemănătoare cu brânza. Această „brânză" conţine şi alte bucăţi de mâncare ce se află în stomac. Laptele coagulat trebuie să fie digerat înaintea celorlalte alimente. Dacă acest proces are loc frecvent, poate cauza dereglări ale sistemului digestiv, în special ulcerarea stomacului şi a duodenului. Chiar vrem ca organismul nostru să devină o uzină de procesat lapte care produce ulcer în loc de avantajele aşteptate? Principalul argument al susţinătorilor consumului de lapte este cantitatea mare de proteine (aminoacizi) şi de calciu. Nu sunt pe deplin de acord cu acest argument şi voi explica de ce.

Cazeina nedigerabilă

Niciun alt mamifer de pe această planetă (în afară de om) nu consumă lapte la vârsta adultă. Ar fi contra naturii. În cazul pisicilor, noi le-am învăţat să bea lapte. Oricum, s-a dovedit că pisicile trăiesc de două ori mai mult dacă nu beau lapte. Diferenţa între laptele uman şi cel de vacă este conţinutul mare de cazeină din ultimul. Cazeina este o proteină de care viţelul are nevoie pentru a avea copite şi coarne. Viţelul consumă lapte doar în primele şase luni de viaţă. Oamenii nu au copite sau coarne. De ce ar avea nevoie de atâta cazeină? În primul rând, nu avem nevoie de atât de multe proteine pe cât ingerăm. Intestinul gros conţine o bacterie specială capabilă să sintetizeze proteinele din carbohidraţii conţinuţi de alimentele pe bază de plante (dacă microfloră intestinală este sănătoasă). În al doilea rând, organismul nostru conţine toate elementele din tabloul lui Mendeleev şi toţi compuşii chimici de care are nevoie, chiar dacă doar 40% dintre acestea sunt furnizate prin hrană. De unde vin aceşti compuşi? Sunt sintetizaţi de propriul nostru organism. Dispune de un laborator chimic perfect, creat de natură, având abilitatea de a face o mulţime de lucruri, de la sintetizarea aminoacizilor la producerea formulelor de însănătoşire, hormonilor etc. Să ne întoarcem la sintetizarea proteinelor. Aerul pe care îl respirăm conţine cu 80% mai mult nitrogen (ingredientul principal al aminoacizilor) decât cel pe care îl expirăm. Ce se întâmplă cu acel nitrogen? Organismul nostru îl foloseşte pentru a sintetiza aminoacizi. Putem trăi mâncând cantităţi foarte mici de proteine animale timp de un an, doi ani sau chiar mai mult fără niciun pericol pentru sănătatea noastră atâta vreme cât avem aer şi mâncăm destule legume şi fructe. Pe de altă parte, dacă mâncăm numai proteine, putem muri în doar o lună. (în mănăstirile Shao Lin, oamenii condamnaţi la moarte erau hrăniţi numai cu carne şi mureau în douăzeci[1]patruzeci de zile.)

Atunci când ne stabilim dieta, ar trebui să urmăm pro[1]porţiile create de natură în laptele mamei: un conţinut ridicat de carbohidraţi simpli şi un conţinut scăzut de proteine.

Din păcate, nu înţelegem întotdeauna aceste sugestii pe care ni le dă natura. Cazeina din lapte este descompusă în stomac de cheag. Copiii în vârstă de unu-doi ani au deja păr şi unghii, aşa că nu mai au nevoie de cazeină. Sistemul lor digestiv nu mai produce cheag, iar cazeina devine nedigerabilă sau chiar otrăvitoare. Cazeina nedigerată este cauza diverselor umflături de pe organismul nostru, formează pietre la rinichi, blochează vasele de sânge şi deformează degetele. Alte ingrediente nedigerate din laptele de vacă se acumulează sub forma unor substanţe mucoase în ţesuturi şi tendoane. Mucusul este o substanţă plină de bacterii provocatoare de boli. Bioterapeuţii consideră că laptele de vacă este sursa substanţelor mucoase din organismul nostru pe tot parcursul vieţii. De aceea cei care beau lapte de vacă găzduiesc de multe ori în organismul lor bacterii care cauzează boli precum gripa, răceala, astmul, bronşita şi multe altele. Mai există un fapt demn de menţionat. Laptele din ziua de astăzi este dăunător, în special copiilor, din cauza poluării mediului. Calciul din lapte se găseşte întotdeauna însoţit de stronţiu-90 radioactiv. Structura sa moleculară este asemănătoare cu cea a calciului, numai că mai mare. Atunci când stronţiul-90 pătrunde în organismul nostru, moleculele sale înlocuiesc moleculele de calciu din sistemul nostru osos. De aceea cei care beau lapte au membre mărite (în special degetele de la mâini şi picioare) şi suferă deseori de disfuncţii ale articulaţiilor şoldului şi genunchiului.

 

Calciu, grăsimi şi colesterol

Nu putem nega faptul că laptele este bogat în calciu, ele[1]mentul necesar pentru dezvoltarea oaselor. Dar cum rămâne cu nucile, varza, morcovii, sfecla sau seminţele de mac? De fapt, acestea conţin mai mult calciu într-o formă mai uşor de absorbit, într-o proporţie ideală cu alte ingrediente. Laptele conţine şi grăsime animală şi, după cum ştim, grăsi[1]mea creşte nivelul de colesterol (principala cauză a bolilor de inimă şi a problemelor de circulaţie). Acesta este principalul motiv pentru care laptele este degresat. Cu toate acestea, proporţia naturală a ingredientelor este distrusă în timpul acestui proces. Asimilarea acestui lapte interferează cu capacitatea organismului nostru de a administra rezervele de calciu-fosfor într-un mod echilibrat. În consecinţă, capacitatea noastră de a absorbi calciul scade. Absorbţia scăzută a calciului este principala cauză a viitoarei osteoporoze. Se presupune că degresarea laptelui ne salvează sistemul circulator (o idee larg împărtăşită cu care nu sunt de acord), dar ne distruge sistemul osos. Suntem chiar atât de dependenţi de lapte încât suntem dispuşi să ne riscăm sănătatea? Produsele precum laptele integral, brânza etc. sunt diferite - se pot consuma în siguranţă (în cantităţi mici) şi sunt chiar benefice (în special în cazul în care conţin grăsimi naturale). Sunt în special recomandate copiilor şi celor în vârstă. Bacteriile ce se găsesc în aceste produse îndeplinesc majoritatea proceselor pentru realizarea cărora organismul nostru ar trebui să cheltuiască o mare parte din propriile resurse - vitamine, săruri minerale, macro- şi micro-elemente.

Renunţarea

Toate aceste argumente nu-i vor convinge pe cei pentru care laptele şi produsele lactate constituie o mare parte a dietei. Nu este uşor să scapi de o dependenţă ce durează de o viaţă. Dacă nu puteţi să renunţaţi la lapte, măcar treceţi pe lapte de capră. Are un conţinut scăzut de cazeină şi grăsimi şi seamănă cu laptele uman la conţinut.

În cazul în care continuaţi să beţi lapte de vacă, fiţi pregătiţi pentru simptome precum dureri intestinale, balonare, diaree, constipație, dureri mari în oase şi încheieturi etc. „A bea sau a nu bea?” – aceasta este decizia voastră.

 

Adevărul despre carne - bomba cu ceas

Aş dori să spun câteva cuvinte despre carne - un produs pe care nu-l recomand pentru consum zilnic. Consumarea unor cantităţi mari de proteine animale (carne, mezeluri etc.) în can[1]tităţi care depăşesc cerinţele zilnice ale organismului nostru produce procese de putrezire, constipaţie şi otrăvirea organismului cu acid lactic, oxalic şi uric (cei trei principali vinovaţi pentru bolile de încheieturi, dureri de spate, osteoporoză şi alte dereglări de mobilitate). Carnea în sine nu are gust sau miros, aşa încât o prăjim, gătim şi asezonăm pentru a-i îmbunătăţi gustul. În timpul procesării cărnii, aceasta degajă în jur de 20 de substanţe otrăvitoare, care pot deteriora vasele sanguine şi sistemul nervos. Digestia cărnii necesită cantităţi mari de vitamine şi microelemente. Dacă nu mâncăm cantităţi suficiente de salată vegetală odată cu carnea, digestia este incompletă, iar carnea nedigerată ajunge să putrezească în intestine. Procesul de putrefacţie creşte alcalinitatea intestinului gros, ceea ce conduce la aciditatea sângelui. Mediul alcalin promovează dezvoltarea celulelor bolnave (în special canceroase). Cei care consumă carne în exces sunt candidaţi favoriţi pentru cancer. Mai există un factor care merită atenţie.

Consumul excesiv de proteine animale, în special în copilăria timpurie, ne supune riscului de a dezvolta boli ale sistemului imunitar. Digestia cărnii solicită mari cantităţi de vitamine şi microelemente care sunt preluate din sângele copilului. Scăderea nivelului acestor substanţe duce la apariţia anemiei ascunse şi a bolilor de sânge. În mod ironic, diversele alergii, eczeme şi alte disfuncţii spe[1]cifice vârstei pubertăţii sunt cauzate de bunele intenţii ale părinţilor. Fără a fi conştienţi, aceştia pun în pericol sănă[1]tatea copiilor incluzându-le prea multă carne în dietă.

Filozofia orientală susţine că fiecare aliment pe care îl consumăm conţine informaţii despre locul în care s-a născut şi s-a dezvoltat: clima, expunerea la soare, la razele Lunii etc. Ce fel de informaţie ar putea conţine carnea? Vremurile în care vitele păşteau pe păşuni verzi au trecut demult. Sunt crescute toată viaţa fără a vedea soarele sau respira aer curat. În loc să mănânce iarbă grasă şi suculentă, sunt hrănite cu hormoni şi diverse tipuri de nutreţ sintetic. Atunci când cumpărăm o bucată de carne fără formă, nu ne gândim că odată a fost parte dintr-un animal drăguţ care a fost ucis prin electrocutare. Este o naivitate să credem că animalele nu simt iminenţa morţii în ultimele lor momente. O simt foarte clar. În faţa agresiunii şi mânate doar de frică, organismele animalelor ucise produc o mare cantitate de hormoni otrăvitori, pe care îi consumăm mai târziu, în timp ce ne savurăm friptura. Ne mai mirăm când observăm că şi adulţii şi copiii devin din ce în ce mai agresivi şi temperamentali. Violenţa naşte violenţă - acest vechi adevăr este confirmat de rezultatele consumului mare de carne. În ultimii ani (1999-2002), în Europa de Vest, numărul de cazuri de BVN (boala vacii nebune) a ajuns să atingă proporţii epidemice. Vitele cu BVN trec printr-o degenerare completă a sistemului nervos (secţiuni ale creierului devin spongioase). În loc să hrănească animalele numai cu hrană bazată pe plante, în industrie au început să se folosească proteine animale sub forma cărnii şi oaselor. BVN este un exemplu grăitor pentru schimbările psihologice ce pot fi produse de alimentaţia neadecvată. Pentru a preveni răspândirea BVN, cirezi întregi de vite au fost măcelărite şi incinerate. Fie ca Dumnezeu să-i apere pe copiii a căror hrană se bazează pe carne de consecinţele practicilor nenaturale de hrănire din industria zootehnică.

Mai puţină făină, mai multă putere

Făina rafinată ne face să suferim

Să aruncăm o privire asupra făinii - un produs obişnuit în gospodăriile noastre. Aceasta se produce din cereale. Făina nerafinată conţine vitaminele B, PP şi F, săruri minerale, enzime şi alte ingrediente folositoare organismului nostru. Boabele de cereale conţin 85% amidon şi 15% înveliş biologic. Substanţele prezente în acest înveliş ne permit să descompunem şi să asimilăm amidonul. Făina rafinată nu conţine şi învelişul - este deci slabă în vitamine, enzime şi minerale. Digestia pâinii albe are nevoie de multe substanţe care sunt îndepărtate prin procesul de rafinare. Sistemul nostru digestiv le va lua din resursele propriului nostru organism. Făina rafinată este greu de digerat. Amidonul nedigerat se depozitează în straturile de grăsime ale corpului. Ştim ce se întâmplă cu făina atunci când este amestecată cu apă caldă. Se dilată şi se transformă într-o substanţă lipicioasă. Făina rafinată se comportă la fel şi în intestinele noastre, încetinind digestia altor alimente şi formând pietre ale vezicii biliare şi urinare. Se adaugă şi substanţe precum coloranţi alimentari, arome, modificatori de aciditate, stabilizatori şi agenţi de îngroşare pentru a face pâinea, chiflele, prăjiturile, biscuiţii şi alte produse din făină rafinată mai atractive. Ce se întâmplă cu aceşti aditivi? Rămân în organism şi ne otrăvesc gradual. Din cauza lor muşchii şi încheieturile ni se înţepenesc. În acest fel, produsele din făină albă ne pot produce multă suferinţă.

Pericolul drojdiei

Aproape toate tipurile de pâine sunt produse folosind drojdie. La coacere, sporii de drojdie plutesc în aer şi aterizează pe suprafaţa pâinii. Sporii se deplasează odată cu pâinea în tractul digestiv, unde devin activi. În America, unele studii au arătat că drojdia folosită în brutărie activează celulele canceroase din organismul nostru. Atunci când mâncăm pâine dospită, ne transformăm tractul digestiv într-un „câmp de luptă" între drojdie şi microfloră noastră naturală. De vreme ce începem să mâncăm pâine încă din copilărie, o microfloră intestinală sănătoasă este o raritate. Constipaţia, balonarea şi bolile de tract digestiv sunt deseori efectul cantităţilor mari de pâine şi alte produse de brutărie care conţin făină rafinată şi drojdie.

Pâinea nedospită

(produsă numai din făină de grâu şi apă, fără drojdie)

Pâinea dospită a fost inventată în Egipt cu 15 mii de ani în urmă, iar efectele sale negative sunt cunoscute de multă vreme. Multe naţiuni au evitat pâinea dospită pentru a-şi proteja populaţia şi au însemnat acest obicei prin porunci religioase. De exemplu, Biblia („Ieşirea", 12) spune: „Tot ce e dospit să nu mâncaţi, ci în toate aşezările voastre să mâncaţi azimă". Este un sfat foarte înţelept şi folositor. Ideea de a renunţa la pâine albă ar putea fi şocantă pentru unii oameni, dar dacă puneţi preţ pe sănătate, ar trebui să luaţi în considerare acest pas. Este mai bine să mâncaţi pâine produsă din făină integrală fără drojdie. În cazul în care continuaţi să mâncaţi pâine dospită, nu o mâncaţi proaspătă - după o zi sau două drojdia nu mai este activă sau dăunătoare. O puteţi face mai atractivă dacă o prăjiţi, făcând biscuiţi etc.

Cercul vicios

Toate cerealele rafinate pierd substanţe preţioase conţinute de învelişul lor şi devin amidon pur, care este greu de absorbit. Produsele din cereale integrale sunt mult mai beneficie pentru sănătatea noastră. În general, alimentele rafinate precum mezelurile, chipsurile, produsele de brutărie etc. conţin de obicei multă sare şi zahăr, dar nu destulă apă. De obicei, după ce le mâncăm trebuie să bem apă pentru a ne potoli setea. Acest lucru creează un cerc vicios: mâncarea rafinată ne stimulează setea, bem mai multe lichide, acestea diluează sucurile gastrice din stomac, iar digestia este incompletă. Sarea ne irită stomacul, astfel încât bem mai mult pentru a o neutraliza. În acest fel, mâncăm şi bem aproape continuu. În consecinţă, ne umplem organismul cu fluide, ne îngrăşăm şi ne simţim obosiţi.

Dieta şi buna dispoziţie

Japonezii au o glumă: „Dacă un cuplu îşi începe ziua certându-se, ar trebui să-şi amintească ce a mâncat cu o seară înainte". Această zicală simplă indică faptul că produsele rafinate nu fac rău numai sănătăţii fizice, ci ne influenţează şi psihicul. Unii psihologi americani consideră că prin reducerea cantităţilor de zahăr, carne şi cafea din dietă putem reduce cu până la 50% comportamentul agresiv. Strămoşii noştri au realizat importanţa acestui fapt cu mult timp înainte. Există o zicală în Est: „Dumnezeu a creat mâncarea, iar Satana a creat bucătarul". Ne-am putea întreba: „Cum am putea trăi fără carne, pâine albă şi chifle, cafea, dulciuri, ciocolată etc.?" Folosiţi-vă imaginaţia! Există o mare varietate de alimente create de natură. Atunci când îţi este foarte poftă, poţi totuşi mânca o bomboană, o bucată din prăjitura favorită sau o bucată de carne afumată - dar trebuie să ţii minte că sunt otrăvitoare!

Suntem ceea ce mâncăm

Sănătatea tractului digestiv, de la dinţi până la intestinul gros, depinde în mare parte de felul în care înţelegi cele ce urmează. Să aruncăm o privire asupra unui sandviş tipic - ce conţine de obicei pâine sau chiflă, unt şi un tip de carne procesată - urmat de un suc, cafea sau ceai. Pâinea intră în categoria carbohidraţilor, untul în cea a grăsimilor, iar carnea în cea a proteinelor. Combinaţia acestor produse formează un amestec greu de digerat de stomacul nostru.

Carbohidraţii se digeră în gură şi parţial în duoden, iar proteinele în stomac şi duoden. În acest scop, se produc sucuri gastrice diferite şi au nevoie de perioade diferite de timp pentru a duce la îndeplinire aceste funcţii. Atunci când untul pătrunde în stomac, acţiunea acestor sucuri este împiedicată. Procesul de digestie este încetinit, iar mâncarea rămâne în stomac pentru mult timp. Dacă apoi bem ceva (suc, cafea sau ceai), mâncarea nedigerată şi sucurile gastrice acide sunt împinse din stomac în duoden. Duodenul are un mediu alcalin. Sucurile gastrice acide rănesc mucoasa care căptuşeşte duodenul şi cauzează inflamaţie şi, cu timpul, ulceraţii. Apoi, rămăşiţele nedige[1]rate de mâncare ajung în intestinul gros, unde pâinea nedigerată provoacă unele procese de putrefacţie, iar produsele din carne devin materie fecală stagnantă.

Vom afla în curând felul în care aceste depozite ne afectează sănătatea. Unii oameni nu-şi pot imagina viaţa fără sandvişuri. Nu sunt împotriva sandvişurilor ca atare. Putem mânca sandvişuri din pâine, unt şi roşii sau castraveţi. Putem de asemenea să savurăm o bucată de brânză sau carne învelită în salată. Cu toate acestea, un sandviş făcut din pâine, unt şi produse din carne este o combinaţie foarte dăunătoare pentru tractul nostru digestiv. Este un exemplu de combinaţii greşite de alimente care pot fi dăunătoare pentru sănătate. Din ce fel de mâncare ar trebui să ne extragem energia necesară vieţii? Cea care creşte la soare e cea mai bună sursă de energie pentru noi. Soarele este sursa de energie universală pentru toate organismele vii. Natura a înzestrat plantele cu capacitatea de a absorbi şi înmagazina energia solară, care poate fi folosită mai târziu. Nutriţia nu ne influenţează doar sănătatea, ci şi longevi[1]tatea. Ştim cum să calculăm caloriile pe care le consumăm într-o zi. Dieta noastră zilnică mixtă (incluzând îngheţată, bomboane, cafea etc.) ne dă în jur de 2500 kcal. Potrivit calculelor ştiinţifice, o persoană normală consumă aproximativ 50.000.000 kcal. Pe parcursul întregii vieţi. Pe baza acesteia, să încercăm să calculăm durata medie de viaţă (considerând dieta mixtă). Dacă împărţim 50.000.000 kcal (consumul pe viaţă) la 2500 kcal (consumul zilnic), obţinem 20.000 de zile sau 55 de ani. Acum să încercăm să calculăm care ar fi durata medie de viaţă a celor care mănâncă produse naturale şi folosesc aproxi[1]mativ 1000 kcal pe zi: 50.000.000 kcal/1000 kcal pe zi ne dă 50.000 de zile sau 137 de ani. Nu mai este vorba doar de arit[1]metică; de acum vorbim despre viaţa noastră.

Este dovedit ştiinţific că există un vegetarian la 1000 de oameni care mănâncă şi carne in grupa de vârstă sub 60 de ani; în grupa de şaptezeci şi peste, proporţia este de 100 la 1000; peste vârsta de optzeci de ani, sunt 600 de vegetarieni la 1000 de oameni care mănâncă şi carne.

Aş dori să adaug că dieta bazată doar pe calculul caloriilor este greşită din punct de vedere psihologic. Nu contează doar conţinutul iniţial de calorii al alimentelor, ci şi cât de multă energie obţinem într-adevăr din ele după ce le digerăm. Chiar dacă alimentaţia bazată pe plante prezintă un conţinut caloric mai scăzut, cantitatea netă de energie pe care o obţinem după digestie este totuşi mai mare. De aceea un castron de hrişcă ne face să ne simţim uşori şi gata de muncă. În contrast, o porţie de carne ne face să dorim o ceaşcă de cafea şi să ne culcăm. Mulţi oameni asociază consumul de carne cu puterea şi energia. În realitate, carnea doar ne stimulează sistemul nervos, în acelaşi fel ca narcoticele.

Cel mai important lucru în alimentaţie este echilibrul ingredientelor: proteine, carbohidraţi, grăsimi, minerale, vitamine şi microelemente. În cazul în care cantităţile sunt echilibrate în mod adecvat (aşa cum sunt în alimentele naturale), organismul nostru foloseşte o mică parte din energie pentru digestie. Cea mai mare parte din energie poate fi folosită pentru îndepărtarea toxinelor şi diverse reparaţii. Toate alimentele artificiale sunt lipsite de echili[1]brul perfect al ingredientelor. Digestia lor devine o funcţie foarte complexă şi utilizează toată energia din acele produse. În unele cazuri, digestia necesită mai multă ener[1]gie decât cea conţinută de alimente.

Avem nevoie de cantităţi mari din aceste alimente pentru a îndepărta foamea. Pe de o parte, încercăm să controlăm numărul de mese, iar pe de altă parte, trebuie să controlăm obezitatea. Ne chinuim în mod inutil organismul cu regimuri de slăbire. Regimul se termină, iar obezitatea se instaurează din nou. Concluzia: niciun regim, dietă sau bucătar nu poate echilibra cantităţile de proteine, grăsimi, carbohidraţi, vitamine şi microelemente din alimentaţia noastră aşa cum sunt echilibrate de natură în alimentele pe bază de plante.

Nu trebuie să fim toţi vegetarieni

Nu vreau să fiu prost înţeles - nu trebuie să devenim toţi vegetarieni. Nu încerc să vă conving să lăsaţi la o parte toate plăcerile şi binecuvântările lumeşti care fac farmecul vieţii. Putem avea parte de sărbători când ni se permite să mâncăm tot felul de alimente, dar în zilele obişnuite ar trebui să rămânem cu ceea ce este sănătos. Mâncaţi cu moderaţie, pentru că este una dintre condi[1]ţiile de bază ale supravieţuirii noastre.

Boala în farfurie

O comisie a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a efectuat unele studii asupra câtorva mănăstiri tibetane. S-a dovedit că acei călugări erau în formă din punct de vedere fizic şi aproape complet sănătoşi. În 60% din cazuri, nu existau probleme dentare, dereglări digestive sau de circulaţie. Dieta lor este foarte modestă. Nu au frigidere sau cuptoare cu gaz; nu mănâncă niciodată carne, zahăr sau orice alt produs rafinat. Principalul lor fel de mâncare conţine turtă de orz, ceai de plante şi apă. Napii, morcovii şi orezul le întregesc alimentaţia în timpul verii. În mod ironic, în ţări dezvoltate precum SUA, Germania sau Franţa, unde consumul de lapte, carne, produse rafinate, precum şi varietatea alimentelor este mult mai mare, nivelul general de sănătate este scăzut. În SUA, de exemplu, două familii din trei au fost atinse de cancer, doi oameni din cinci suferă şi mor din cauza bolilor de inimă şi mulţi suferă de diabet. Bolile cronice afectează 19% din populaţie - aproape unul din cinci oameni. În Germania, 20% din populaţie, suferă de diabet, iar 20% din copiii cu vârsta cuprinsă între 8 şi 16 ani au probleme de dezvoltare, atât fizice, cât şi intelectuale. Reumatismul şi inflamarea articulaţiilor afectează 15-17% din populaţie. În Franţa, 15-20% din populaţie are alergii. Există 450 de mii de copii sub 18 ani cu probleme de auz şi de vedere, iar 1,5 milioane de copii sub şase ani suferă de astm. În toate ţările industrializate, numărul de copii care se nasc cu anumite probleme de sănătate s-a dublat în ultimii 25 de ani. Un vechi proverb tibetan spune: „Majoritatea oamenilor se îmbolnăvesc din unul din cele două motive: prea multă mâncare sau foame". Se dovedeşte astfel că de multe ori folosim lingura şi furculiţa pentru a ne săpa singuri mormântul.

Cunoştinţele necesare pentru a ne forma o alimentaţie corectă sunt foarte importante. Nu este suficient să gătim mese gustoase; trebuie să ştim cum să ne hrănim în mod corespunzător trupul. În capitolul „Alimentele", de la pagina 120, puteţi găsi răs[1]punsuri la întrebări despre combinarea corectă a produselor pentru a vă îmbunătăţi sănătatea.

 

LIPSA IGIENEI CORPORALE INTERNE

Ai grijă de sănătatea ta la fel de atent şi delicat precum ai grijă de maşina ta

Auzim din copilărie despre igiena corporală externă, dar ştim puţine despre cea internă. Cu toate acestea, starea în care se află organele noastre interne determină în mare parte aspectul nostru exterior. Fiecare proprietar îşi menţine maşina curată pe dinăuntru şi pe dinafară. Foloseşte ulei şi carburant de cea mai bună calitate. De ce nu avem grijă de sănătatea noastră cu acelaşi simţ al răspunderii? Dacă nu ne curăţăm interiorul maşinii timp de un an, vor fi mult praf şi mizerie. Majoritatea oamenilor nu curăţă niciodată interiorul propriului corp. De obicei, în jurul vârstei de patruzeci de ani, organismul lor devine atât de obosit de otrăvuri, depozite şi bacterii dăunătoare, încât se expune bolilor. Corpul nostru este construit din celule. Natura ne-a creat în aşa fel încât în fiecare secundă se nasc tot atâtea celule noi pe câte mor. Într-un organism otrăvit în mod constant, sunt mai multe celule bătrâne decât tinere. Acest gen de dezechilibru nesănătos provoacă boli şi degenerarea organismului pe măsură ce îmbătrânim. Evoluţia a început cu un organism unicelular cu doar două orificii: unul pentru a primi hrana şi altul pentru a elimina res[1]turile. Toate procesele vieţii au loc între aceste două orificii. Dacă procesul de eliminare a resturilor nu funcţionează, celula moare. Este un model simplu şi perfect. Organismul nostru conţine miliarde de celule, dar principiul general este aceleaşi: un sistem de eliminare a resturilor nefuncţional provoacă boli şi moarte. Nu mulţi dintre noi ştiu că intestinul gros al unei persoane conţine 8-15 kg de materie fecală întărită pe care o purtăm după noi toată viaţa. De obicei, după vârsta de 40 de ani, intestinul gros devine atât de plin de materie fecală, încât aglomerează celelalte organe şi împiedică buna funcţionare a ficatului, rinichilor şi plămânilor. Reprezintă o cauză importantă a multor boli. Să vă explic cum funcţionează.

Toate produsele alimentare sunt împărţite în mod obişnuit în patru categorii:

1. Proteine - carne, peşte, ouă etc.

2. Carbohidraţi - pâine, miere, dulciuri, cartofi etc.

3. Grăsimi - unt, ulei, untură etc.

4. Fructe şi legume, sucuri de fructe.

Digestia majorităţii carbohidraţilor, fructelor şi legumelor începe în gură şi continuă în intestinul subţire. Grăsimile şi proteinele se digeră în stomac. Ingerarea cărnii şi a cartofilor împreună este destul pentru a provoca probleme digestive. Nu ne gândim că există perioade diferite de digestie pentru categorii diferite de alimente. Cu toate acestea, digestia cartofilor durează o oră; carnea se digeră în trei, până la cinci ore. O mare parte din energia organismului nostru, care ar putea fi folosită pentru procesele necesare vieţii şi lupta împotriva bolilor, se risipeşte în timpul digestiei şi elimi[1]nării resturilor de pe urma unei cine ce conţine categorii de produse alimentare combinate incorect. Rămăşiţe de alimente nedigerate pătrund în intestinul gros, separat de cele digerate, şi formează straturi de materie fecală stagnantă. Intestinul nostru gros seamănă cu un vas cu sol fertil sub forma alimentelor digerate. Organismul este ca o plantă. Pereţii intestinului gros sunt căptuşiţi cu rădăcini, ca rădăcinile unei plante, care absorb substanţele hrănitoare în sânge. Fiecare grup de rădăcini hrăneşte un anumit organ. Resturile nefolositoare sunt eliminate. Ce se întâmplă cu bucăţile nedigerate? În timpul următoarei mese, o nouă bucată se adaugă celei vechi, apoi o alta. Mâncarea nedigerată se lipeşte de pereţii intestinului gros. Ducem cu noi câteva kilograme din aceste bucăţi. Nu e greu de imaginat ce se întâmplă cu alimentele „depozitate" timp de mulţi ani la temperaturi de peste 36° C. Intestinul îşi duce încă la îndeplinire funcţiile de absorbţie sub acest strat de mizerie şi furnizează corpului toxinele şi substanţele carcinogene produse de procesul de degradare. Evident, acesta nu este un material bun pentru construirea unor celule sănătoase. Toxinele circulă odată cu sângele şi ne distrug gradual sănătatea.

 Putem trage concluzia, din cele de mai sus, că nu avem niciodată un singur organ bolnav. Întregul nostru organism este bolnav. Unul dintre organe cedează primul, dar tratarea acestuia nu rezolvă problema. Atunci când tratăm o anumită boală, tratăm simptomul local al unei probleme generale mai mari - poluarea întregului corp. Când tratăm o anumită dereglare, principalul vinovat rămâne netratat şi este gata de a ataca din nou.

Intestinul otrăvit furnizează încontinuu substanţe toxice întregului organism. Devine sursa unei otrăviri generale. Depozitele de materie fecală stagnantă formează straturi întărite. Imensul sac de resturi împinge organele interne din locul lor, pune presiune asupra diafragmei şi o elimină din procesul de respiraţie, scăzând în mod semnificativ capacitatea plămânilor noştri. Ficatul este împins de la locul lui; rinichii sunt sub presiune; intestinul subţire nu are suficient spaţiu pentru mişcările sale; bărbaţii constată că sistemul lor uro[1]genital este aglomerat. Partea inferioară a rectului se află sub cea mai mare presiune; venele suprasolicitate se dilată şi formează cheaguri de sânge. Un intestin gros otrăvit poate provoca nenumărate probleme, iar diagnosticul bolilor este imprevizibil. În cazul cel mai rău, trecerea resturilor prin intes[1]tinul gros este complet blocată, iar organismul moare otrăvit de propriile toxine.

 

Auto-intoxicarea

Auto-otrăvirea (auto-intoxicarea) este duşmanul cel mai periculos pentru sănătatea noastră. Este cauza multor boli, pentru că toate acestea încep din sângele otrăvit. Doctori şi vindecători din Egiptul antic şi Tibet cunoşteau de mult principiul fundamental: pentru a fi sănătoşi, trebuie să ne menţinem intestinele în perfectă stare de funcţionare. „Multe boli intră în organismul nostru prin gură", spunea Hipocrate. Ca de obicei, avea dreptate. Avem tendinţa de a mânca multe produse gătite şi pe bază de făină combinate cu unt şi zahăr, împreună cu proteine (carne, mezeluri, brânză, lactate, ouă). Din cauză că sistemul nostru digestiv nu este capabil să proceseze complet mesele ce conţin o mare varietate de alimente amestecate, pereţii intestinului gros se căptuşesc cu bucăţi de mâncare nedigerată. Mediul intestinului gros este umed şi cald. Rămăşiţele alimentelor nedigerate devin o masă plină de bacterii dăunătoare; acestea produc toxine - produse secundare otrăvitoare ale propriului lor metabolism. Pereţii intestinului absorb aceste toxine, care circulă odată cu sângele şi ne otrăvesc organismul pe zi ce trece. După cum putem vedea, excesele de mâncare şi combinaţia incorectă de alimente pot provoca mult rău tractului nostru gastro-intestinal. Coloritul neobişnuit al limbii, respiraţia urât mirositoare, durerile bruşte de cap, ameţelile, apatia, starea de som[1]nolenţă, greutatea în abdomenul inferior şi balonarea pot fi toate rezultatul autointoxicării cauzate de constipaţie. Absenţa scaunelor pentru mai mult de 24 de ore este un caz evident de constipaţie şi este clar nevoie de un remediu. Nu este niciun secret că 60% din oameni suferă de constipaţie cronică. Să subliniem principalele motive pentru această stare nesănătoasă a intestinelor majorităţii populaţiei.

1. Consumul de alimente bogate în calorii şi mici ca volum. De multe ori ne alinăm foamea cu un sandviş urmat de un suc, cafea sau ceai. Datorită volumului mic, sandvişul produce puţină materie fecală în intestinul gros şi nu creează suficientă presiune asupra acestuia pentru a produce defecaţia. S-ar putea să nu simţim nevoia de a avea scaun pentru câteva zile.

2. Consumul de alimente în exces. Se ştie de mult timp că oamenii mănâncă de trei până la cinci ori mai multă mâncare decât are nevoie organismul. Atunci când mân[1]căm prea mult, nu se absoarbe toată mâncarea şi o parte din aceasta începe să putrezească. Intestinele noastre devin un câmp de bătălie între bacteriile pozitive şi cele care provoacă boli. Eliminarea resturilor are loc abia când această bătălie se termină.

3. Consumul cafelei şi al produselor pe bază de făină (pâine, produse de patiserie etc.) în cantităţi mari, fără a fi însoţite de produse bogate în fibre pentru ca intestinul nostru să funcţioneze.

 

Sângele este viaţă

Organismul nostru este alcătuit din celule, celulele formează ţesuturi, iar ţesuturile alcătuiesc organe. Organele sunt părţi ale sistemelor de organe (nervos, osos etc.), iar toate sistemele sunt strâns interconectate. Celulele primesc elemente nutritive din sânge. Sângele susţine viaţa atât timp cât este saturat cu energie, microelemente, hormoni şi vitamine. Numai sângele fără toxine poate construi celule sănătoase, oase, piele, păr şi dinţi. Sângele poluat cu toxine din cauza constipaţiei frecvente devine o sursă de auto-otrăvire. Potrivit unor statistici, în nouă cazuri din zece, femeile cu cancer la sân au funcţii intestinale vizibil mai lente. Dacă ar fi beneficiat de proceduri preventive (curăţarea intestinului gros) cu 10-15 ani înainte, probabil că nu ar fi suferit de cancer la sân sau orice altă formă de cancer.

Microfloră intestinului gros

Există peste 500 de tipuri de bacterii în intestinul nostru. Într-un intestin sănătos, aceste bacterii desăvârşesc digestia mâncării şi distrug alte bacterii, provocatoare de boli. De asemenea, produc vitamine, hormoni, enzime şi aminoacizi esenţiali. Ingestia unor cantităţi mari de proteine animale declanşează procese de putrefacţie în intestinul nostru gros, din care rezultă metan. Acest gaz otrăvitor distruge bacteriile care produc vitamina B şi previn apariţia celulelor canceroase. După cum putem observa, absenţa unui singur tip de bacterii poate provoca nenumărate complicaţii asupra sănătăţii noastre.

Intestinul gros şi sănătatea noastră

Natura ne-a înzestrat cu un sistem imunitar robust. Intestinul gros este o parte importantă a acestuia. Fiecare segment al intestinului stimulează un anumit organ. Dacă intestinul gros e sănătos, nicio boală nu ne poate ameninţa. Cu toate acestea, dacă există depuneri dăunătoare în intestinul nostru sau microfloră este dezechilibrată, sănătatea noastră e în pericol. În imagine putem vedea posibilele boli provocate de depunerile din intestinul gros. Iată câteva simptome externe ale unui intestin gros nesănătos:

1. balonare, constipaţie, gaze

2. pete negre pe dinţi

3. coloraţie gri, albă sau gălbuie a limbii

4. negi şi pistrui pe piele.

 

Cele şapte sisteme de curăţare a organismului

Există şapte sisteme responsabile pentru curăţarea mucusului şi altor reziduuri din organismul nostru. Acestea sunt:

1. intestinul gros

2. ficatul

3. rinichii

4. ţesutul adipos

5. muşchii şi tendoanele

6. nasul, urechile şi ochii

7. plămânii şi pielea

Atunci când unul dintre aceste sisteme nu îşi poate duce la îndeplinire funcţia, un altul îi ia locul. De exemplu, dacă intes[1]tinul gros şi ficatul nu pot îndeplini funcţia de curăţare, sistemul conectat la nas, ochi, piele şi plămâni o preia. Astfel rezultă urticarii, eczeme, alergii, rinoree, eliminarea din când în când prin tuse a sputei din plămâni şi secreţii ale ochilor. În astfel de cazuri, oamenii folosesc picături de nas, îşi pun comprese la ochi şi se dau cu soluţii farmaceutice pe piele. Toate aceste măsuri nu fac decât să elimine simptomele. Tratamentul este de obicei lung, scump şi ineficient. „Fiecare boală are cauza sa, iar cauza nu poate fi îndepărtată prin medicaţie" Hipocrate

Medicaţia sau spitalizarea nu ne poate vindeca de obiceiurile proaste care determină contaminarea organismului nostru. Dacă examinăm cu atenţie sistemele interne de curăţare, ne putem da seama că, în majoritatea cazurilor, acestea sunt în stare foarte gravă: • Intestinul gros este atât de contaminat încât sângele absoarbe din el mai multe reziduuri decât substanţe folo[1]sitoare. • Ficatul şi vezica biliară sunt atât de pline de pietre, coles[1]terol şi bilă verde închis, încât procesul de filtrare a toxinelor din sânge este blocat. • Rinichii nu îşi pot îndeplini funcţia din cauză că sunt plini de pietre şi nisip. • Depozitele de sare pe oase şi încheieturi produc durere la fiecare mişcare a gâtului, braţelor sau genunchilor, încheieturile scârţâie când îşi reiau poziţia normală. Cum putem avea pretenţia de a ne simţi sănătoşi cu un grad atât de ridicat de contaminare internă a organismului? Capacitatea de autocurățire a organismului depinde de nive[1]lul de contaminare.

Nivelurile de contaminare internă a organismului

• Primul - senzaţia constantă de oboseală, în ciuda aspec[1]tului sănătos al corpului • Al doilea - dureri de cap şi de oase • Al treilea - multiple tipuri de alergii • Al patrulea - chisturi, noduli, pietre şi obezitate • Al cincilea - organe interne, oase şi încheieturi deformate • Al şaselea - boli ale sistemului nervos • Al şaptelea - degenerarea celulelor şi organelor, care poate conduce la cancer. Puteţi determina nivelul de contaminare internă a organismului prin urmărirea simptomelor. Dacă observaţi simptome de nivelul doi sau trei, nu mai aveţi mult timp de pierdut - începeţi procedura de curăţare completă a organismului imediat.

Ne putem mândri cu felul nostru de a fi?

Dacă ne-am dori să trăim după legile naturii, am folosi bine-cuvântarea luminii soarelui, a aerului, a apei şi a pământului. Ne-am obişnuit cu alimentele procesate, care trebuie să fie dulci, gustoase, coapte şi calde. De aceea organismul nostru nu poate trăi şi funcţiona la potenţialul său maxim. Niciun medicament nu va putea să ne vindece atunci când sângele ne este contaminat cu otrăvuri. Bolile produc deteriorarea permanentă a sănătăţii noastre, inima slăbeşte, iar creierul moare. Avem două opţiuni: acceptăm boala şi ne aşteptăm la o moarte prematură sau ne curăţăm organismul de „gunoaie” şi adoptăm un stil de viaţă sănătos.

 

În partea a VI-a, „Curăţarea completă a corpului", puteţi găsi metoda care vi se potriveşte cel mai bine pentru a vă menţine tractul gastrointestinal în stare bună şi puteţi alege o terapie pentru îndepărtarea toxinelor şi altor depozite dăunătoare acumulate în organism de-a lungul anilor.


Sursa: VIRGIL CIUCA





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu