vineri, 19 martie 2021

Dan Tomozei - SUA, o palmă din partea Chinei, în „stația de benzină”!

 



SUA, o palmă din partea Chinei, în „stația de benzină”!

Dan Tomozei

20 martie 2021

 

Administrația Biden pare mai nepregătită și mai puțin sensibilă la nuanțele și metaforele Chinei, prima întâlnire la nivel înalt SUA-China, derulată în ultimele două zile orașul Anchorage din Alaska, încheindu-se cu o invitație adresată … Federației Ruse, la Beijing, pentru discuții!

 

Întâlnirea oficială din ziua de 19 Martie, la care a fost permis accesul media, a oferit șansa pentru o fotografie care va face istorie la nivelul relațiilor diplomatice. Pe teren propriu, SUA au fost reduse nu la tăcere ci la șabloanele din care nu reușește să iasă după 1990: drepturi, libertăți, democrație, în timp ce China a afișat o atitudine fără echivoc: sunt teme și aspecte pe care nu le discută nici măcar cu SUA, chiar dacă discuțiile au loc la în „stația de benzină”, așa cum a catalogat ministrul chinez de Externe, Wang Yi, orașul ales pentru dialog.

 

Dacă SUA au acuzat că „acţiunile Chinei ameninţă ordinea bazată pe reguli care garantează stabilitatea mondială” (Antony Blinken) și că vor lupta „întotdeauna pentru principiile noastre, pentru poporul nostru şi pentru prietenii noştri” (Jake Sullivan), China a replicat fără să uziteze excesiv de diplomație și economie de cu cuvinte, oficialii chinezi au transmis SUA că trebuie să renunțe la „vechiul și prostul obicei hegemonic” și să abandoneze „intervenția în problemele interne ale Chinei” (Wang Yi)! Asta pentru că, niciodată autoritățile de la Beijing nu au acceptat și nu vor accepta acuzațiile nefondate venite din partea Washingtonului.

 

Așa a debutat primul Dialog Strategic la nivel înalt SUA-China, din primul an de mandat al noii administrații Biden.

 

Imaginile și discursul fiecărei părți a demonstrat încă odată că, după 100 de ani de răsfăț global, SUA nu pot ieși din atitudinea de impertinență hegemonica, de partea cealaltă, aflată la 100 de ani de la înființarea Partidului Comunist Chinez (PCC), China a exprimat o fermitate încă răbdătoare!

 

În cadrul dialogurilor din cele două zile, în repetate rânduri, China a fost în poziția în care să solicite SUA respectarea regulilor și ordinii internaționale, pentru că Beijingul nu acceptă „comportamentul dominator al SUA”, țară care crede că își poate permite să interveni în afacerile interne ale Chinei, iar ca efect s-a ajuns la afectarea în mod „irațional a drepturilor și intereselor legitime ale Chinei”.

Mai mult, oficialii chinezi au acuzat SUA, cu trimitere la administrația Trump, că în urma tensionării și dificultăților fără precedent în cadrul relației bilaterale, s-a ajuns să fie grav afectate interesele celor două popoare, dar și stabilitatea și dezvoltarea lumii, situația căreia ar trebui să i se pună capăt.

 

Trebuie subliniat că directorul Biroului Comisiei pentru Afaceri Externe Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez (PCC), Yang Jiechi (fost ministru de externe), și Consilierul de Stat – ministrul chinez de Externe, Wang Yi, au fost întâmpinați la Anchorage de Secretarul de stat Antony Blinken şi de Consilierul prezidenţial pentru Securitate Naţională, Jake Sullivan, pe fondul unei noi sancțiuni unilaterale dispusă de SUA, pe tema Hong Kong. Anunțul noii sancțiuni a fost făcut în chiar momentele premergătoare plecării delegației chineze de la Beijing, fapt care a avut darul de a irita din oficiu atmosfera dialogului.

 

În timp ce oficialii americani au declarat că SUA sunt preocupate de libertățile și drepturile locuitorilor din Hong Kong, oficialii chinezi au repetat că din punctul de vedere al Chinei escaladarea sancțiunilor pe probleme legate de Hong Kong reprezintă „o ingerință gravă în afacerile interne ale Chinei”.

 

Ministrul Wang Yi a declarat că nu este „un mod normal de a primi oaspeții, prin introducerea de sancțiuni”, dar, dacă Statele Unite „cred că ața își vor crește așa-numitul avantaj față de China, au calculat greșit”. Pentru că, în opinia oficialului chinez acest lucru nu face decât să „expună încă odată slăbiciunea internă și neputința Americii”, câtă vreme practicile SUA nu vor afecta deloc poziția legitimă a Chinei în apărarea și protejarea suveranității și demnității naționale.

 

După două zile, concluzia oferită de delegația chineză este una cât se poate de clară. Dacă SUA sunt dispuse, China poate colabora cu Statele Unite pentru a face un schimb de opinii bazat pe respect reciproc, asumarea responsabilităților și îndeplinirea sarcinilor care revin fiecărei părți. În alte condiții, SUA ar decide corect să evite tentația confruntării și imixtiunii în problemele interne.

 

Asta după ce Secretarul de stat Antony Blinken a susținut că este extrem de interesat să discute „despre cele mai profunde preocupări ale noastre faţă de acţiunile Chinei, incluzându-le pe cele din Xinjiang, Hong Kong, Taiwan, atacurile informatice împotriva SUA, coerciţia economică asupra aliaţilor noştri”, pentru că „fiecare dintre aceste acţiuni ameninţă ordinea bazată pe lege, care menţine stabilitatea globală”, a subliniat Blinken.

 

În replică, Wang Yi a declarat că „SUA ar trebui să clarifice, atunci când fac unele afirmații, dacă sunt declarații proprii sau în mod real declarații ale unor țări pe care nu le menționează”. „Dacă Statele Unite sunt parțiale față de unele țări, doar pentru că sunt aliații săi sau chiar iau parte la declarații și acțiunile greșite americane, va fi dificil de găsit o cale lină în dezvoltarea relațiilor internaționale”.

 

Mai mult, directorul Biroului Comisiei pentru Afaceri Externe al Comitetului Central al PCC, Yang Jiechi, a subliniat, afirmând că „majoritatea țărilor lumii nu recunosc valorile SUA ca fiind valori internaționale”, iar poziționările SUA „nu reprezintă opinia publică internațională”. Și mai mult, „regulile stabilite de câteva țări nu reprezintă reguli internaționale”.

 

„Statele Unite au propriul model de democrație, iar China are propriul stil. Spre deosebire de Statele Unite, care folosește în mod intenționat forțele militare și provoacă instabilitate și tensiuni la nivel mondial, China se angajează pe calea dezvoltării pașnice și depune eforturi pentru a promova pacea și dezvoltarea internațională și regională și pentru a susține scopurile și principiile Cartei ONU”, a declarat Yang.

 

În opinia oficialului chinez, dacă SUA susțin cu adevărat drepturile și libertățile omului, atunci ar trebui să privească mai mult spre interior. „Ceea ce ar trebui să facă Statele Unite este să-și îmbunătățească imaginea și să își gândească propriile probleme, mai degrabă decât să își lase probleme nerezolvate, exportând problemele în alte părți ale în lume, distrăgând atenția celorlalți și făcând observații iresponsabile, despre drepturile omului și democrația Chinei”.

 

Yang a exprimar speranța că SUA își vor schimba mentalitatea de „sumă zero”, vor abandona „practicile greșite privind jurisdicția cu braț lung” și nu vor abuza de conceptul de securitate națională, pentru a interfera în relația comercială dintre cele două țări.

 

Revenind la invitația menționată în debutul articolului, China a anunțat că, în cadrul vizitei de două zile pe care ministrul rus de Externe, Sergey Lavrov, o va face la Beijing, începând de luni, la invitația ministrului Wang Yi, se vor analizate „legăturile dintre China și Rusia și schimburile la nivel înalt”. Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, discuțiile vor cuprinde și probleme regionale și internaționale de interes comun, pentru impulsionarea dezvoltării relațiilor bilaterale și intensificarea cooperărilor strategice în afacerilor internaționale.

 

Li Yonghui, cercetător în studiile ruse din cadrul Academiei Chineze de Științe Sociale, vede în vizita lui Lavrov o nouă ocazie pentru afirmarea unei poziții comune Beijing-Moscova, în fața acțiunilor concrete derulate de SUA care „încearcă să colaboreze cu aliații pentru a suprima China și Rusia”, dar și o nouă ocazie de a reafirma stabilitatea relației bilaterale, cu precădere în planul schimburilor economice.

 

Datele statistice arată că, în 2020, China a fost cel mai mare partener comercial al Federației Ruse pentru al 11-lea an consecutiv, comerțul bilateral depășind 107 miliarde USD.

 

 

https://dantomozei.ro/2021/03/20/sua-o-palma-din-partea-chinei-in-statia-de-benzina/?fbclid=IwAR1rGNK2WAwtNzx7XdKGsVd9IqtNNPlpqM9p8MGtbao5-EN-hrU012EXmuU







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu