luni, 22 noiembrie 2021

Ben Todică - Interviu cu una dintre cele mai dragi fiinte din armata sufletului meu, Doamna Melania Rusu Caragioiu

 Interviu cu una dintre cele mai dragi fiinte din armata sufletului meu, Doamna Melania Rusu Caragioiu

 

1. Ben Todică: Va mai aduceti aminte de locul in care v-ati nascut? Il puteti descrie asa cum a ramas in memorie?

Melania Rusu Caragioiu. MRC. Era așa un soare blând ca întodeauna. Fânețele miroseau a  sulfină, greierii țârăiau pe mușuroiul de pământ strâns în jurul lujerului de porumb de unde răsăriseră încolăcindu-se firele de fasole urcătoare și un lujer de dovleac. În comuna Ilteu, Castelul stătea alb în parcul adormit, trezit doar de ferestrăul manual al inginerului Tompa, care  își păstra sănătatea în felul acela. Și multe îmi mai amintesc,  dar deosebit, cum plângea bunica mea când îmi spăla picioarele în trocuțul cu apă caldă, după ce fusesem desculță, cu alți copii la cules de boabe de strugure, pe deal,  din via părăsită de grof în 1918. Prin comună se știa că oasele de șarpe uscate, pot intra în talpa piciorului și acolo ,,stau- până încep să ,,se coacă”, (adică să supureze)... Îmi mai amintesc, eram foarte atentă ce păsări cântau în pomii noștri din grădină, ca să nu fie cumva ciumvica, ,,ciumvic, ciumvic”, prevestitoare morții, fiindcă mama era mereu bolnavă.

2. B.T. : Prima bucurie din viata si prima sperietura?

MRC. Prin 1935, era o iarnă blândă, aveam hăinuțe frumoase, cum aveau toți copiii pe atunci, oamenii mi se păreau buni și zâmbitori. Tatăl meu, care pe atunci era impiegat de mișcare la c.f.r. pe linia principală Viena- Curtici- București, era salulat cu : ,, Să trăiești domnișorule cu steau-n frunte!” ( Steua de pe chipiul roșu de impiegat de mișcare).

In casă,  sub patul din dormitor, erau viguri intregi de pânzeturi spre a fi dăruite verișoarelor din ,,pustă”( zona aridă de șes, spre Curtici-Ungaria), tot sub pat mai erau roate de brânzeturi uscate și rude de salam, care așteptau același drum către rudele mai sărace. Atunci, la acel Crăciun , pentru prima dată am fost rugată să merg în curte, să aduc două lemne de foc, fiindcă ,, Neni”, dădaca mea și totodată menajera noastră era foarte ocupată cu prăjiturile.  M-am întrerupt de la ocupația mea cu o turtiță de aluat și am plecat , așa cum eram, în sweterașul pe care îl aveam  pe mine.  M-am întors fără lemne, strigând în gura mare că Moș Crăciun mi-a adus un pom strălucitor, plin de bomboane, în cămara de lemne! Bucuria mea era cu atât mai mare cu cât toți m-au însoțit mirați de o așa mare minune și au transportat pomul în casă!

Prima sperietură

Viața mea a avut parte mai mult de sperieturi decât de bucurii, petrecându-mi viața în orașe ,,cheie” sub bombardamente, Deva sau imediat, după , Arad, Timișoara,.ascunzându-mă de valurile de combatanți feroce și de mașinile de râzboi,  noi răbdând de foame, iar eu șj de scarlatină și malarie și de tot ce este potrivnic vieții până în 1989, când, se știe...

 Voi povesti o spaimă citadină:

 Mă dusesem la Timișoara spre a mă prezenta la admiterea pentru facultate. Am fost cazată la un internat din Piața Maria. Eram împreună cu trei colege de clasă de la liceu, una dintre ele, Virginica, fiind chiar colega mea de bancă, timp de mai mulți ani. Întrucât camerele de baie erau enorme și cu dușuri, am luat-o  și pe Virginica în baie. Tocmai când foloseam după duș, prosoapele, s-a stins brusc lumina și s-a blocat și ușa spre ieșire.

 Eu, inventivă, ca întotdeauna, dar nu reușită inventivitate întotdeauna, am ajuns la fereastra băii și căutam să o deschid spre a ne salva din acea zisă închisoare caldă, plină de aburi , și cu puține șanse de a ne elibera, credeam eu. M-am urcat, în întuneric chiar pe pervazul ferestrei închise, căutând cu disperare un clențuș ca să o deschid, ca să ieșim. Totul a fost în van. Baia părea în alt pavilon, deci nu ne-ar fi auzit nimeni dacă strigam să vină cineva să deschidă ușa băii pe dinafară. Ne-am resemnat și ne-m așezat pe grătarele de pe jos așternând prosoapele sub noi. Miracol, spre surprinderea noastră, s-a făcut lumină.

 Am dat fuga la fereastră, uitând să încercăm ușa. Când am deschis fereastra îndărătnică, am  sesizat că eram la etajul patru, iar fereastra dădea între patru  clădiri,  spre hornul adânc  de aerisite, iar dincolo de fereastră , era, deci,  un hău adânc... unde, dacă  aș fi reușit să deschid fereastra aș fi căzut. Spaima care m-a cupins nu era de moarte, ci de ce se va întîmpla cu familia mea aflând ce am făcut și de asemenea cu toată acea sesiune de admitere, unde s-ar fi aflat că eu am putut face un asemenea gest necugetat și fatal. mie !!!

 

3.       B.T. : Cand ati recitat prima poezie sau cand ati aparut in public?

MRC. În copilărie am prins mai multe cântece și cântecele de la țară, și colinde pe care mă învâța bunicul, Moș Ilie, ca să le cânt. A da importanță și de a înțelege cum se recită o poezie, am învățat doar în clasa I-a primară. Eram la Vața de Jos. Serbarea de ,,10 Mai” se ținea în parcul Stațiunii-,,Băile Vața de Jos”. Era prin anul stăjeriei, !940-1941.

Amintirea este atât de vie încât înainte de a descrie eșecul  meu de la Serbare scriu din aduceri aminte despre acea perlă a Munților Apuseni, Stațiunea balneo-climatetică, Vața de Jos, din acei ani.

Stațiunea își păstrase tot farmecul de stațiune Karlovy Vary a României, cum i se zicea în Europa. Halta c.f.r. pentru călători era un mic popas, cu birou, iar sala de așteptare, deschisă ca un abri elegant, cu bănci lustruite, cu ghirlande de viță de vie, care o acopereau peste strașina dantelată măiestrit tăiată. Acele fuioare care atârnau erau pline de grația verdelui, coborând în bucle. Peronul sclipea în petricelele lui, mărunte, viu colorate, mai mult spre roșu. Din trenul care ducea de la Arad la Brad, coborau ,,domni și doamne” foarte bine îmbrăcate- cum se spunea pe atunci, persoane cu valize ciudate și scumpe, și însoțitori care avea un fel simplu de haine și purtau caschete, acuma i-aș denumi ,,domestici”. ,,Domnii”,  pe atunci, loco, nu  se auzea termenul de ,,turisti”, toți coborând pentru sejur și tratament în stațiune.

 Ochii, nostri, ai copiilor, îi urmăreau  curioși, dar de la distanță, îndreptându-se spre pavilonul alb, zidit mai mult din alb , marmură, ferestre albe, perdele și ,,podeaua” culoarelor din marmură cu nervuri negricioase și roșcate, ca peste tot, în pavilonul băilor unde se făceau tratamentele și unde se găsea și cabinetul medical. 

Intram și noi, ne strecuram cu încântare pe lângă masa rotundă a recepționerei, apoi pășeam cu sfială pe culoarele albe, călcând cu grijă pe  marmura de pe jos, să nu facem zgomot, ciulind urechrea spre a discerne unde s-au cazat domnii, pe partea dreaptă spre parcul cu minuni , sau pe partea stângă a pavilionului, unde geamurile dădeau spre piscina interioară. Piscina interioară era înconjurată de pavilionul central și alte clădiri aferente băilor. Un bazin mare dreptunghiular cu apă termală, scări de lemn, înconjurată cu o pardoseală mereu umedă din lemn și de jur în mprejur cu cabine înalte din lemn, spălate de ploaie și de aburii care emanau mereu din bazin. Nu știam că se numesc vestiare, dar știam că înăuntru se ascundeau oamenii ca să se dezbrace, dar ieseau tot îmbrăcați!, spre a intra în bazin sau de a ,,lenevi ” pe șezlongurile din lemn. De atunci încoace, când se pomenește noțiunea de scăldătoare, eu o asociez cu acea imagine care mi-a rămas pe retină și olfactiv, din copilărie.

Cum în localitate erau puțini intelectuli, câteodată cu un bonus, părinții mei primeau dreptul de a ocupa pentru baia medicinală binefăcătoare, o asemenea cameră cu baie amenajată medical în interior, în acest  staționar al băilor. Pentru mine era ceva ce eu citisem doar în cărticelele de povești. Și mult mă miram. Camera de baie avea niște vane mai mari și mai adânci decàt pârlăul în care bunica spăla cu leșie de cenușă asternuturile, iar procovițele de pe paturi, înainte de sărbătorile mari.

Perdele albe, luciul vanei, marmura de pe jos, prosoapele mari, mari, tot ce era acolo, în interior mă făcea să stau și să pivesc, căutând în memoria mea dacă vreo carte mi-a vorbit de așa ceva. După uimirea mintală pentru edificiul multilocativ al băilor, ieșeam în parcul- pădure, bătrân cu arbori seculari care mărgineau aleile îngrijite. De atunci încoace, nu îmi mai amintesc să fi văzut alei ușor ,,cocoșate” pe mijloc, spre a nu stagna apa pe ele. Aleile erau pietruite tot cu acel dar al munților locali, cu acea brizură lucitoare în nuanțele ei de chilimbar roșiu. Îm parc existau pavilione rotunde, choșcuri albe specifice epocii. unde acum nu mai cânta nici o mini orchestră de gradați muzicanți, cum mi se povestise. În milocul parcului de unde se desfăceau aleile spre terenul de tenis, spre podul din frânghie suspendat peste un afluent al Crișului alb, altă alee spre strada mare care ducea spre centrul comercial, școala veche, farmacia și piața cu minuni și bunătăți de dulciuri colorate, batoane de nucă în caramel și trebuie să recunosc și multe mere, ciubere și găini pestrițe pentru supa turiștilor.

Era soare, ziua de ,,10 mai”, Serbare școlară, știam noi, ,,națională!” zicea Domnul Învățător. Noi, toți copiii, în uniforme de străjer, care aveam, ceilalalți în costumul popular obișnuit, strălucitor de curat și cu cojocel specific Tării Moților, cu obiele albe și opincuțe, eram strànși în mijlocul acelui parc , lângă rondoul amintit. Programl s-a desfășurat după regulamentul școlar, iar publicul era format din puținele oficialități ale staiunii balneoclimaterice și ale comunei Vața de Jos, părinții copiilor și din cei veniți la tratament, curioși să asiste.

S-au cântat cântece patriotice, ,,Tricolorul”, ,,10 mai”, ,,Limba noastră”, ,,Pe-al nostru steag”, ,,Marșul lui Iancu” Au vorbit ,,Domnii”, Domnul Învățător a acordat premiile și apoi s-au recitat poeziile. Eu aveam de recitat o poezie patriotică. Am recitat la unison rând cu rând. Pe la mi;jlocul poeziei m-am oprit, am înghițit în sec, parcă îmi pierdusem suflul, câteva clipe. Am continuat obidită. Apoi au recitat ceilalți copii. Am înțeles că Lolika a fost mult aplaudată și i-a înveselit pe toți cu cățelușul, din poezia ei, el spărgând o oală. M-am simțit foarte nemulțumită de prestația mea și de faptul că Domnul Învățător de fiecare dată îmi dădea să recit o poezie patriotică, pe care nu știam cum s-o declam , ca să vorbesc mai convingător publicului și prin spusele mele, nu numai prin conținutul ei, să plac, să conving și să primesc aplauze ca Lolika. Spre jena mea rotonda cu flori se ridica tot maestuos, lângă mine, cu coroanele sale concentrice de flori, spre a fi ele admirate, și din fiecare cerc concentric erau din ce în ce, mai înalte spre mijloc. Ele erau indiferente la obida mea. 

 

 

4.       B. T. :Care a fost materia preferata in scoala primara? Dar profesorul sau profa?

MRC. Începuse războiul, Domnul învățător, Vesa Aron a fost concentrat. Am primit o Învățătoare, o domnișoară de la Brad, înaltă, puternică și tot foarte corectă cu noi. A stat puțin la noi și a plâns mult când a aflat că Domnul Îmvățător a plecat pe front. Era îmbrăcată mereu în negru cu o rochie destul de exactă pe corp. Avea gesturi largi, vorba blândă. A plecat și ea . Atunci ne-a luat sub oblăduirea sa Preotul paroh, bătrân.  Dânsul asculta la lecție, deobicei, pe băieții care învățau f. bine, probabil ca să ascultăm și noi ceilalți, mai jucăuși, lecția de istorie și geografie. Eu o duceam bine cu lecția de limba română fiindcă îmi plăcea să citesc mult. Odată, când un copil care nu citea bine, poticnindu-se cu pauze lungi, învățătorul i-a zis: ,,de ce nu lungești silabele ca Melania, dacă nu poți citi bine și te poticnești cu pauze mari până dibuiești în gând întreg cuvântul?”

 Îmi amintesc de faptul că mai mergeam cu lecția neînvățată, fiindcă pierdeam timpul citind și flanând în aerul curat, zona înflorită de liliac, păpădie și tot ce te poate atrage. Odată, Domnul Învățător m-a prins și mi-a arătat cât de conștiincios este colegul meu care vine zilnic la școală, de peste deal, de la Prăvăleni, o distanța de 6 sau 8 kilometri, pe jos, împreună cu alți copii. Într-adevăr acel copil a luat mereu premiul întâi pe școală.

5.       B.T.: Vă aduceți aminte prima bătaie ?

M.R.C. Nu cred că am luat vreodată bătaie. Mama mă urechea uneori, dar eram prea ocupată cu joaca și gândurile proprii ca să am in minte urecheala. Nu mă băteam nici cu copiii. Eram un copil melancolic, copleșit de boala mamei, de neînțelegile pentru avere din familia bunicilor, in timp ce familia noastră, în anii grei, trebuia din salarul tatălui meu să întrețină cu bani și bunuri și rudele din partea tatălui, care ,,veșnic”erau sărace, ,,ba le-a rupt calul dinții cu copita, ba s-a dărămat un perete de lut”, sau... sau... și o mai aveam și pe Neni, Dădaca mea , acum menajera , mama fiind mereu bolnavă

6.       B.T.:Va aduceti aminte primul sarut?

Mama fiind bolnavă de tuberculoză în primii mei ani, nu m-a sărutat și nu îi lăsa nici pe alții să mă sărute,  spre a-mi păstra sănătatea. Singurul care mă săruta când eram la horă în satul bunicilor din partea tatășui era un văr , fruntaș în sat, care avea vreo douăzeci de ani și care, săracul, a murit pe front la Stalingrad. El mă lua în brațe, mă săruta și mă punea pe umărul lui ca să joc și eu în horă cu el. Eram cam înciudată, fiindu-mi frică să nu cad și când mă lăsa jos fugeam în poală la mătușa. Un alt fel de prim sărut a venit foarte târziu, eu frecventând un liceu de fete, domnișoare, liceu fondat de o călugăriță. M-a sărutat un coleg de facultate, care ulterior a devenit soțul meu.

7.       B.T.Care a fost si este fructul preferat si de ce? Dar floarea?

MRC. Fructul preferat era fructul la care ajungeam foarte rar, piersica. Întâi mă mulțumeam, cu piersicuțele mici cât nucile care creștea în spatele ,,căsuței de jos”, cu vatră, de la bunici. Acel piersic a răsărit singur, a crescut cu apa care se arunca de le spălatul oalelor și care pomuleț primea soare numai după amiaza. Piersicele acelea erau mici, tari și răpănoase , dar aveau o aromă tare, dulce și parfumată. Mai târziu m-am înfruptat cu piersicile românești de Cenad, Banat, portocalii, uriașe de câteva sute se grame. Erau zemoase, minunate dar nu aveau aroma piersicuțelor mele din copilărie.

Iubesc mult florile și cunosc multe specii de flori. Îmi plac, în mod deosebit, bujorii albi, despre care mama mi-a po vestit că au înflorit buchetul ei de mireasă. O altă alegere mai specială, o am pentru floarea albastră de cicoare. Această floare, aproape efemeră, îmi amintește de fânețele necosite ,,de la noi”.

8.       B.T.Ati iubit pe cine nu a meritat? Dar pe cine nu va vazut?

MRC. Eram f. pretențioasă la calitățile băieților și poate fiindcă citeam mult și îmi făurisem un standard de băiat care să merite iubirea. Odată m-am îndrăgostit, vrtual, de prietenul vărului meu, adică de fotografia acestuia. I-o ceream atât de multe ori să o văd, încât vărul meu mi-a dăruit acea fotografie. O mai păstrez și acum în album.

9.       B.T.De ce va iubiti limba? Va-ti fi dorit o alta? Care si de ce?

MRC. NIci nu mi-am pus vreodată întrebarea de ce îmi iubesc limba. Desi recitam mereu cele două poezii renumite și cântate despre limba noastră, până când la liceu am înțeles cât de greu se păstrează o limbă din calea năvălitorilor și a influențelor ligvistice și cât de frumos și armonios sună ea în toate dialectele și cât de cantabită este sonoritatea ei fonetică între limbile lumii. Atunci am înțeles rolul scripturilor, al scriiturilor, al scriitorilor, a străduinței scriitorilor care au studiat în străinătate și le-au transmis și altora flexibilitatea și bogăția graiului nostru . Mai tărziu,din partea multora, aceasta împlinindu-se prin traduceri masive din limba română în limbi străine. Am avut multă lăcomie pentru cunoașterea limbilor străine, dar în  prezent am în capul meu un fel de esperanto lingvistic, atât cît mi-a fost necesar la catalogarea în fișierul bibliotecii a cărților străine vechi. Stiam de acasă puțină maghiară de la Neni și literele chirilice de la străbunicul, iar de la liceu, latină, germană, franceză și rusă, în limita programului școlar. Spre a face față catalogării am folosit dicționare, sfaturi de la preotul bibliotecr al Mitropoliei Timișoara, cursul de esperanto al profesorului Cezar Apreotesei Timișoara (1970-1980) și dicționarul din dotare , un volum de 40 /56cm, în opt limbi. La liceu am învățat multă franceză, pe care o folosesc scris și vorbit și azi, dar nu prea aveam, în bibliotecă, multe cărți în franceză. Limba rusă nu s-a lipit de mine, decât cea fixată prin cântece și poezii.  Încercând să trag o concluzie, nu m-aș fi putut mândri atât de mult cu altă limbă, precum mă mândresc cu limba mea maternă, româna, cantabilă și extrem de nuanțată.

10.     B.T.Ce ati dorit s-a impliniti? De ce traiti acum?

MRC. Unele s-au împlinit, unele nu, Viața mi-a împlinit ce a voit ea, adică desfășurarea vieții mele a fost dirijată social, de sănătatea mea, a familiei, de nevoile familiei, de cauzele fortuite de al dopilea război mondial, de călătoriile dorite de a vedea lumea, de prescripțiile seviciului , de preferințele familiei. Eu niciodată fiind cea care mi-am dirijat indepenent dorințele și gusturile personale

De ce trăiți acum?

Acum sunt pensionară și trăiesc mereu așa cum am trăit, într-o dependență de tot și de toate. Singura mea libertate de acțiune, dar și aceea în limitele legale și morale, este de a scrie la ordinator, tot ceeace îmi place, fără a depinde, uneori, de alții. Adică de a fi scriitor și poet de sine stătător, dar nu întotdeauna, având multe mesaje și cereri.

11.     B.T. Stiti ce e iubirea? Ati iubit cu adevarat? Credeti?

MRC. Știu ce este iubirea. Este o abnegație și o abandonare a voinței proprii sacrificată cuiva fără a cere nimic în schimb, iar dacă primești ceva în schimb, să te bucuri imens.

Desigur, aplicând aceste percepte în iubire, am iubit cu adevărat.

 Cred în miracolul iubirii și în influența ei benefică asupra bunei stări generale, asupra stimulării creativității, a deschiderii orizontului unei vieți.

12.     B.T. Care este însemnătatea existenței?

MRC. Însemnătatea existenței am învățat-o din copilărie și mi-a rămas bime întipărită. Mă străduiesc uneori, alteori se desfășoară de la sine, să servesc în măsura în care sunt capabilă, lui Dumnezeu, societății, familiei și de a încerca să mă mențin spre a putea face față personal, acestor cereri

13.     B.T. Ați găsit-o?

MRC. Mereu mi se pare că alții sunt mai buni, mai realizați și mai performanți. Dar nu cunosc invidia, ci acceptarea, admirația și exemplul pentru realizările lor. Din exemplul lor am învățat întotdeauna și pot spune că astăzi sunt un cumul de percepte adunate din experiența altora și îmi foloseste mult fiindcă am învățat multe lucruri bune și folositoare mie și celor care trăiesc în jurul meu.

14.     B.T.O intrebare care nu vi sa pus niciodată si ati dori sa raspundeti? Va rog?

MRC. Nu mi s-a pus niciodată întrebarea de ce mai trăiesc. NIci eu nu mi-am pus întrebarea dacă s-a evitat această întrebare, fiindcă sunt oarecum utilă în această viață? Sau din delicatețea de a nu fi luată la rost pentru ceva ce nu a plăcut cuiva: longevitatea mea? Răspunsul meu în acest caz este: ,,M-am străduit să trăiesc fără a supăra pe alții cu prezența mea fizică și spirituală și trăiesc așa cum se poate în familie și în societate, printre ceilalți membrrii din familie și din societate , până când Domnul mă va chema la El ... trăiesc cu speranța, că mă va chema la El, stiindu-mă, ca o creștină ce sunt, că am un sac de păcate.

15 B.T..Sunteti un optimist sau pesimist cu privire la viitor?

 

MRC Viitorul îl preocupă pe toți oamenii, fie pe o scară familială, fie pe o scară socială, foarte largă. Mai în tinerețe, în studiile de biblioteconomie am încercat să gàndesc în direcțiile lansate virtual de sociologul Alvin Toffler. Felul  meu personal de a simți este destul de ciudat. Simt prin toți porii, dacă nu o teamă rămasă din timpul celui de al doilea război mondial și comunism , care m-au marcat,  ci o prudență în mersul vieții mele. In societate eu induc un optimism, despre care am învțat că face bine, În concluzie, am întotdeauna niște rezerve și în optimism și în pesimism, adaptându-le la gândirea și la experiența mea de viață.

 

16.B.T.Credeti mai mult in stiință sau in religie?

 

MRC, Cred în ambele aceste teorii-îndrumări, încercând să mă conving de faptul că omul a apărut pe pământ din voința atotputernică a lui Dumnezeu dintr-o scânteie asupra unei ciudate formule chimice lăsată tot de El în ape, iar cei care au scris Biblia, au scris-o după convorbirile cu Dumnezeu pe înțelesul celor chemați la credința în Dumnezeu, din acele vremuri.

 În viața mea s-au petrecut multe minuni Dumnezeești, mulțumesc lui Dumnezeu, deși vremea minunilor se consideră că a trecut. Minuni se întâmplă sub ochii noștri dar preocupați fiind de altele, noi nu le sesizăm. Puterea lui Dumnezeu este infinită, iar Ea se manifestă în toate și deasemenea în inspirația fiecărui om și în creeația lui spre binele restrâns sau social, referindu-mă aci și la dezvoltarea stiinței.

 

17. B.T.Vî gânditi la copilărie, la ce ANUME?

 

MRC Mă gândesc la primii mei pași pe care îi văd într-o fotografie de prin 1932, deci când  aveam un an și stăteam între cele două mame, mama și bunica din partea mamei, stând în picioare pe un scaun cu spătar, probabil pentru siguranța rchilibrului.  O fetiță grăsuță și răsfățată deși fețele celor două arătau o suferință mocnită, despre care am aflat mai târziu că se datora crizei și zbaterii pentru existență din acea perioadă. În primii șapte ani de viață am fost un călător între bunici și părinți,

datorită fricțiunilot din familie pentru ,,averea” promisă mamei, avere care întârzia să fie donată, constatându-se că tatăl meu voia să o înstrăineze. Deci în toată acea perioadă pe lângă copilăria iminentă auzeam multe pe care nu le înțrlegeam și care îmi tăiau totuși pofta de joc în acle condiții ostile.

 

18. B.T.Adevarata iubire de tara o inteleg doar exilatii. Sunteti de acord?

 

MRC. În acele vremuri, chiar din primii ani ai copilăriei, ani atât de apropiați de primul război mondial, exista o efervescențî națională a iubirii de țară, pe care o găseam peste tot. Eroii, sărbătorile naționale, sute de exemple. Povești, calendare, ziare care treceau pe sub ochii mei, doar fiind atentă la poze și la explicațiile străbunicului. Războiul al doilea mondial a adus alte sentimente de dragoste de țară văzând cum forțe oarbe voiau să distrugă tot ce avem.

Perioada de acoperire a daunelor de război, care ar fi trebuit să fie de a primi noi daune și nu invers, a fost cumplit de dureroasă în sacrificii.

Cizma comunismului a creeat multă durere și așteptam și trăiam în România ca într-un cuib iubit, lăcrimând în neputință. Cei zece ani petrecuți de mine în Români după 1989 îmi arătau numai nevoi, victime, plecări din țară, ademeniri cu acțiuni, inflație, criză, guvene postcomuniste. Toate erau potrivnice vieții,

doar țara prin natura ei înzestrată cu forme minunate de relief și credința creștină strămoșească  ne mai însenina, ne ocrotea în disperarea noastră. Tradiția și cultura ei ne zâmbeau arătându-ne veșnicia ei. Aunci, cu un dureros efort al neputințru de a mai rezista am lăsat în grija vecinilor tot ce aveam și am plecat în Canada, unde se stabilise ginerele meu cu fiica mea. Am început o corespondență asiduă cu cei din țară, iar veștile soseau mereu aceleași. Cum impresiile grele, urâte se șterg, mi-a reînviat dorul de ai mei, de frații români de acolo, dar mai ales dorul de a șterge orice nor care plutea în lume despre România. Acesta este și crezul meu de astăzi când sunt declarată și laureată de unii scriitori ca Ambasador al Limbii Române și a preamăririi a tot ce este românesc. Cuvintele mele scrise despre România sunt un mare efect benefic, fiind născute din convingere și dragoste de glie.

 

19. B.T.Cum va vindecati de DOR?

 

MRC. După primii șapte ani legați de înstrăinare, acomodarea necesară existenței, împletind gânduri legate de leagănul unei vieți personale, alături de frații mei români din același sânge ,,de glie”, mormintele pe care nu le uităm niciodată și

 bunurile  pe care le pomeneam numai în scrisori și mandate de bani necesari taxelor și impozitelor, am ]nceput să vizitez în vacanțe Țara în fiecare an. Erau schimbări multe pe care le vedeam, oameni  noi, idei europene, idei împrumutate de la vecinii de peste hotare, reconstruiri sau construiri de imobile, mici patroni, (despre marii patroni vorbesc destul  ziarele...). Atunci sub imperiul apăsător al dorului și al îndemnului patriotic personal al regretaților Corneliu Leu și al Ligyei Diaconesci am început să completez un volum de poezie închinat marei Pasiuni ,,Dor”, pe care  am  intitulat-o în sinea mea  ,,Pentru tot ce este românesc”,  un fel de istorie în versuri a României, iar ca titlu pentru cititoiri, ea se numește  ,,Glia de aur”. Apoi am mai tipărit , după exemplarul  aflat la Academia Română, un volum mult dorit, copie în postură anastatică a  volumului de ,,Poezii” al lui Mihai Eminescu, ediția 1901, ediție îngrijită de Titu Maiorescu.  Acestea și multe poezii și pagini de proză în română și franceză, multe publicate, ilustrând dorul meu de țară și în amintirile mele de o viață despre România-Țara mea. Din aceste volume de poezii închinate României și lui Mihai Eminescu, eu împart gratuit la ocaziile de  sărbătoriri în Canada, în România și către anumite puncte din Diaspora unde sunt  prieteni care au vederi asemănătoare cu ale mele privind reînvierea  unui viitor fericit al României sub toate aspectele. Dorul de Țară este mereu prezent deși merg anual la Festivitatea Limba Română din Bazinul Vâlcea și din Timișoara, completând cu o plimbare turistică prin frumoasa Românie. Am totuși un gând referitor la casele și terenurile din România vândute străinilor, dar îmi zic în sinea mea că ne vor fi prieteni conlocuitori și nimeni nu poate dezlipi din sânul Românirei acele ,,firimituri” și nici să le ducă în străinătate, ci ele, cu un alt proprietar, sunt tot aci. La noi.

 

20. B.N.Ce doriti Romaniei acum ca frunzele toamnei se astern?

 

MRC. România, fiind leagănul moșilor și strămoșilor mei, chiar și de 7000 de ani cum dovedesc probele arheologice și fiind cunoscut acest  teritoriu terestru frumos,  important, dar datorită setei de cunoaștere și de schimburi comerciale ale străbunilor noștri înaintași, dacii și deasemenea și  strămoșii lor, mari călători,

 au fost  ,,ziditori” de enclave în lume. Ne mângâiem și noi cu gândul de a fi și noi vremelnic, noi cei plecați de acasă, ziditori folositori de enclave lumii și nouă. Mai stim că nu facem parte din lumea a treia a sărmanilor înfometati, trăitori

 în locuri neprielnice pe terra  și mai stim că locuim nu în Europa de Est ci în Europa Centală, în spațiul  central european , între Cehia, Polonia, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Rusia  fiindcă noi nu suntem situați geografic în Europa de Est ci în Europa Centrală, cum au zis și dovedit savanțâii  europeni și ai noștri si ai lumii, mult înainte de 1940 și de epoca nefericită comunistă.

Avem o  tară care are toate bogățiile pământului, un relief începând

de la înalte creste și coborând până în Marea Neagră.  Avem cea mai bogată și frunoasă țară din lume, deși am suportat zeci de năvăliri și jefuiri barbare. O țară mult râvnită, după cum atestă istoria. Datorită multor vremuri instabile savanții noștri nu am implementat aci decât unele industrii care nu prea au afectat subsolul deci, rezervele de ape și materii rămânând aproape întregi. Dealtfel, o bună parte din ce au scos le lumină spiritual și fizic. savanții , scriitorii și artiștii nostri, au fost distruse în ultimul secol de forțe oarbe externe sau interne

 Cred în revigorarea inteligenței românești, în câștigarea ei în lume a locului pe care îl merită și aceasta cum spun politologii și sociologii, după ce două, trei generații de români, generații de redeșteptare a conștiinței se vor naște sau se vor decanta din popor.

 

B.T.Sa stie omenirea cat ati iubit si iubiti.

Cu apreciere,

Ben

 

Cu multe mulțumiri și stimă,

Melania Rusu Caragioiu

   Noiembrie, 2021

 

 

SUNT DE ACORD, MULȚUMIRI, Melania Rusu Caragioiu

Nu va grabiti, am rabdare

E pentru urmatoarea carte si  eventuale publicatii desigur, cu aprobarea dumneavoastra.

Ben Todica

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu