duminică, 21 noiembrie 2021

Vasilica Grigoraș - BEN TODICĂ – „ULISE” CU DOR DE ROMÂNIA

 



BEN TODICĂ – „ULISE” CU DOR DE ROMÂNIA

 

Motto:

„Ben Todică este un Ulise tentat mereu de magia necunoscutului,

 dar trăind și mai intens dorul de Itaca lui România”

(Petre Iosub)

 

Despre Ben Todică s-au scris și s-au spus multe lucruri interesante și frumoase, însă găsesc de cuviință că, acum este momentul, la noua sa aniversare să readucem în memoria cititorilor personalitatea sa. ROMÂN (născut pe 23 noiembrie 1952, Puiești, Vaslui, România), trăitor în Australia. „Ben Todică este copilul maturizat, de obârșie moldavă și cu stil de viață bănățean – un român cu două provincii în ființă, care-și găsește mereu drumurile spre izvoare”, ne spune prof. dr. Petre Iosub.

Un OM cu suflet plin de lumină și căldură, cu o imensă curiozitate de cunoaștere și o minte scormonitoare pentru a descâlci și înțelege misterele lumii în care trăim. Un OM cu preocupări în multiple domenii ale cunoașterii umane, cu rezultate de excepție. Un OM de o înaltă ținută morală.

Care a fost parcursul vieții sale? O viață cu obstacole, aparent insurmontabile, cu griji și încercări aproape de  neînchipuit, cu lipsuri de toate soiurile, cu prieteni pretutindeni în lume, poate și cu oarece dușmani. Tuturor acestora, Ben, nu numai că le-a făcut față, ci s-a întrecut, poate și pe sine.

Cine este Ben Todică? Artist independent (cineast, regizor, broadcaster, inginer de sunet, fotograf…), scriitor, editor, jurnalist (realizator de emisiuni radio-tv, scrieri publicate în presa scrisă). A îmbrățișat mai multe profesii existențiale: sudor, electronist, director de cinematograf, mecanic maşinist pentru  maşini extracţie, operator proiecţionist, operator TV, zilier, remuvalist, proces worker etc. Pentru o imagine cât mai completă adăugăm și hobby: electronică, muzică, tenis şi plimbarea prin natură.

Câteva din realizările sale și proiecte de viitor. Volume publicate: Între două lumi, Timişoara, Editura Atticea, 2009; ediţia a doua, Timişoara, Editura Aprilia Print, 2012; ediţia a treia, Roman, Editura Muşatinia, 2012; În două lumi, Târgovişte, Editura Singur 2011; ediţie revizuită şi adăugită, Târgovişte, Editura Singur, 2011; a treia ediţie, Roman, Muşatinia, 2012; Ben Todică: Ambasador onorific al românismului, Roman, Muşatinia, 2012; Căutând după mere: Un dialog amical, Pavel Rătundeanu Ferghete, Ben Todică, Editura SITECH, Craiova, 2018; Cu brațele aripi, Iași, Editura PIM, 2020. În pregătire: De vorbă cu MORUZOV, Amintiri dintr-o copilărie rasă, Între două lumi (vol.2), Mere pădureţe (vol. 2 şi 3),  BENEDICTUS (roman); Autorul a publicat în mai multe volume colective şi antologii. Contribuţii jurnalistice: Postul de radio-3zzz - Programul în Limba Română (1993 – 2020); Programul Comunitar de Televiziune în Limba Română CH 31 TV Melbourne, Australia. Filme: aproximativ 500, postate pe patru canale You Tube: Ben Todica, inonebt, doua culturi, unchiulben. Dintre ele: Mărturisirea Rabinului I şi II  - 180 min – 1998; Oraviţa, oraşul tainelor - 40 min – 2000; Drumul Nostru - 180 min – 2006; Cărţi, păsări şi pământul - Partea 1 si 2 - 40 min – 2007; 'X'cursia - 133 min – 2008.

          Cum a fost posibil acest lucru? De netăgăduit este faptul, mărturisit chiar de domnia sa, a străbătut spațiul fizic, cultural, literar, artistic fiind permanent de mână cu Divinitatea. Aceasta l-a îndestulat cu sănătate, dorință și putere de muncă aureolate cu mirul creației.

Ben Todică, vasluianul, ciudanovițeanul, românul, australianul este un profesionist în tot ceea ce face, pasionat de ceea ce este frumos, iubitor de oameni și neam, un suflet extrem de sensibil care vibrează la tot ceea ce reprezintă suflare și trăire românească, gata oricând să dăruiască și să ajute semenii.

Nu numai că nu și-a uitat obârșia, dar se hrănește continuu din seva profundă a culturii și spiritualității românești, deși respiră aerul de la antipozi, din Țara cangurilor, Australia. Pentru noi, Ben Todică, trăind fizic peste mări și țări, nu este la capătul lumii, ci este aici, în inimile noastre, prin tot ceea ce a realizat și prin comunicarea sinceră și consecventă cu românii din patria mamă și de oriunde din lume.

Îl năpădeșește adesea o

„ploaie de doruri –

pom cu crengi ancorate

în depărtare”,

însă își deschide „brațele aripi” și ca o

„pasăre în zbor –

între cer și pământ doar

triluri de-acasă”.

Inima-i bate întruna românește,

„în tempo de imn –

ninsoarea albește și

gândurile negre”.

Trăind cu Eminescu-n suflet, în orice moment poate cânta asemenea unui

„bard veșnic tânăr –

parfumul bătrânului tei

tot mai persistent”.

Atunci când ascultă ori participă la

„slujba de noapte –

bătăile de toacă-i

adâncesc tihna”.

Invocând muza care-l locuiește de când era băietan ciudanovițean până la senectutea melbourneană, fără-ncetare scrie cu litere de aur

„un jurnal de neam –

înșirate pe altiță

lăcrămioare”

și-atunci simte intens românește.

Acesta este Ben Todică, despre care prof. dr. George Anca spunea: „Și eu te-am perceput, de la prima veste despre existența ta, drept un unicat, nu atât Ben Românul – Zorba Grecul, nici omul anului în Australia, dar un mister nemaidiasporean, de revenire la toate rădăcinile lumii prin rădăcinile românești.”

Ne bucurăm că exiști, Ben Todică. Ne mândrim că te-am regăsit ca fiu moldovean și bănățean. Mulțumim că ne faci cunoscuți peste tot în lume.

Să ne trăiești, întru mulți ani!

 

Vasilica Grigoraș









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu