miercuri, 24 noiembrie 2021

Vasile BELE - Revista „MĂRTURII MARAMUREȘENE”, An III, Nr. 8-9 (toamnă-iarnă 2021), înspre inimile iubitorilor de frumos

 



Revista „MĂRTURII MARAMUREȘENE”, An III, Nr. 8-9 (toamnă-iarnă 2021), înspre inimile iubitorilor de frumos

de Vasile BELE

 

Motto:

 

„Patriotismul nu este (un) moft, patriotismul este (o) necesitate”

Radu Botiș

 

 

Lansarea acesteia a avut loc, respectând condițiile impuse de normele în vigoare, cu privire la starea de pandemie pe care o tranzitează lumea (mască, distanțare socială), în prezența câtorva zeci de participanți, iubitori de artă și literatură. Am remarcat prezența doamnelor Carmena Felicia Băințan (președinta L.S.R., filiala Maramureș) și Aurelia Oancă (membru L.S.R. – filiala Maramureș). Printre susținătorii și admiratorii literari ai acestei reviste am fost și noi, fârtații Nelu Danci (poet popular) și subsemnatul, Vasile Bele (membri LSR, filiala Cluj-Napoca).

 

Toate acestea au avut loc la sediul ANCMRR (Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere) din MAI, filiala „Pintea Viteazu” Maramureș, cu sediul în Baia Mare, b-dul Republicii, repet în prezența a numeroase cadre militare în rezervă și în retragere.

 

Acest număr al revistei este ilustrat cu lucrări realizate de Laura Alexandra Mogoș (elevă în clasa a VIII-a, Școala Gimnazială Mireșu Mare.

 

Pentru început, a fost invitat membrul fondator al revistei, poetul Radu Botiș, să prezinte revista. Elegant, punctând esențialul conținutului. Apoi, au felicitat această apariție editorială: col. (rtg.) Gavril Babiciu, Carmena Băințan, Nelu Danci, Aurelia Oancă, col. (rez.) Ioan Marchiș, Lt. col. (rez.) Liviu Aurel Pârjol și subsemnatul. S-a apreciat, din partea tuturor susținătorilor, efortul membrilor fondatori, de a „ține pasul literar”, în lumea aceasta destul de bulversată. Cu un conținut consistent și valoros revista „Mărturii maramureșene”, ne uimește cu fiecare apariție editorială.

 

Asta dovedește multe. Întâi, faptul că la „cârma” acesteia sunt profesioniști, care știu ce înseamnă valoarea și calitatea literară, și nu fac rabat de la aceasta. Felicitări.

 

Editorialul acestui număr (8-9, toamnă-iarnă) este semnat de către prof. Octavia Micu Ceaca, numindu-l „Întâlnirea cu frumosul și cuvântul ziditor”, urmat de recenzia volumului „Cercul (Pe drumuri bătătorite de cuvinte)”, autoare Ana Cristina Popescu, realizată de către Radu Botiș, numindu-și recenzia „Un volum de proză scurtă, bogat în culoare artistică, simboluri și îndemnuri moralizatoare”.

 

Cezarina Adamescu, semnează articolul „Luminile umbrei”, iar Andreia (Ghib) Botiș (membru fondator), semnează articolul „Bradul și arborele de naștere”, iar Radu Botiș, (mulțumidu-i, cu respect și prețuire profundă), include Prefața celui de-al șaselea volum, al proiectului literar realizat de către Gelu Dragoș, Nelu Danci și subsemnatul, „Antologii de texte. Recenzii de cărți – personalități ale literaturii contemporane. Sincerus verba”, pe care Domnia sa a intitulat-o „Limba română – chivotul neamului meu”.

 

Al. Florin Țene (președintele și membrul fondator al L.S.R.), realizează o exegeză a volumului „Singurătatea poetului”, autor Gelu Dragoș, pe care a numit-o „Gelu Dragoș, sau singurătatea poetului de cursă lungă”, iar buna prietenă Mihaela CD, revine cu o recenzie de carte. Este vorba despre romanul „Ursula, o mamă judecată de copii”, autoarea fiind Mara Popescu Vasilca. Și-a numit  recenzia, metaforic, „Gustul binelui pe buze”. Felicitări!

 

Olga Văduva (Grigorov), din Tulcea, Cezarina Adamescu (poeme în proză), Ionica Bandrabur (Slănic-Moldova, BC), Aurelia Oancă, Limona Rusu (Suceava, SV), Lilioara Macovei, Ioan Romeo Roșiianu, Ioan Dragoș, Nelu Danci, Radu Botiș, Zaharie Bledea, Toth Arpad (Covasna), Gelu Dragoș, Gabriel Dragnea, Traian Vasilcău (Chișinău) semnează la secțiunea Poezie. Felicitări, tuturor colaboratorilor și participanților.

 

Ionica Bandrabur (felicitări, bună prietenă!), semnează un fragment de proză „Te-am iubit, femeie!” și impresii sau „Ecou din Țara Maramureșului”, din Tabăra literară organizată în Maramureș, „File de jurnal. Prima ediție a taberei de creație literară – Oprește-mă, la tine, Maramureș! Oprește-mă, în tine, anotimp! Ediția 2021”, organizată de către Gelu Dragoș, Nelu Danci și subsemnatul, în luna septembrie. Mulțumim, dragi prieteni pentru onoarea și bucuria de a fi prezenți în această tabără. Vă așteptăm și în edițiile următoare. Doamne ajută!

 

Octavia Micu Ceaca, pe lângă Editorialul amintit supra mai semnează și un fragment de proză, din „Sergiu – memoria timpului său”, iar buna prietenă din Cetatea Vâlcii, scriitoarea Zenovia Zamfir, semnează articolul „Pelerinaj cultural-spiritual Moldova, Ardealul și Țara Românească”. „Minunea”, (proză), este semnată de către Lilioara Macovei. Bucurie imensă îmi stârnește și colaborare în acest valoros număr de revista, scriitoarea Silvia Giurgiu. Cu prețuire și maximă apreciere, semnează proza „Sacrificiu incomplet, iar Marius Wagner-Bucur (Germania), prieten al revistei, face un rezumat mergând „Pe urmele templierilor în Europa”. Prof. Aurel Ghizelan, (tizul meu), semnează articolul „Oameni de seamă ai Maramureșului: prof. dr. ing. Vasile Năsui”.

 

De la Brăila, Georgiana Laura Gheorghe, ne uimește și ne surprinde plăcut cu „Regăsirea Spiritualității. Prin Natură”, iar subsemnatul sunt cuprins cu un semnal editorial al revistei „Poezii pentru sufletul meu”. Mulțumesc pentru această bucurie. Spun mereu, atunci când și unde este cazul, că avem și că există și literatură de calitate superioară. Și am dreptate! Din orașul lui Nichita, scriitoarea Aurelia Rînjea, ne semnalează apariția editorială a romanului „Ursula, o mamă judecată de copii”, autoare fiind Mara Popescu Vasilca.

 

Lt. col. (rez.) Liviu Aurel Pârjol, secretar Filiala „Pintea Viteazu”, Maramureș, a ANCMRR din MAI, semnează un „raport” concis și interesant, concret și obiectiv: „Vizită prietenească în Kiev-Ucraina”, file din jurnalul activităților desfășurate de această filială,  „Lumea de mâine”, ne este dezvăluită de către Mihai Tudor – o părere personală interesantă, iar Vasile L. Tivadar, realizează un „Portret de român – Cornel Sabău: patriot, jurnalist de investigații, ziarist și familist”.

 

Prof. Traian D. Lazăr, vorbind despre „Identitate”, se referă cu exactitate la studiul monografic Ulșmeni-Maramureș, alcătuit de către prof. Mircea Botiș și pr. Radu Botiș, în timp ce prof. Traian Rus, rostind tot cuvântul identitate, ne introduce în atmosfera de „Cântec și poveste – doina lui Lucaciu”.

 

Un minunat „Remember: Gânduri la apariția revistei Mărturii maramureșene, An III, nr. 6-7, iunie 2021”, ne dăruie și prof. Olimpia Mureșan – un om din elita școlii românești, un om de o finețe și de o eleganță cum rar îți este dat să mai întâlnești. Vă mulțumesc pentru toată prietenia de care mă bucur în fața dumneavoastră, doamna prof. Olimpia Mureșan, așa cum vă mulțumesc pentru sfaturi și aprecieri. Doamne ajută, cu sănătate și cu bucurii.

 

Vlădescu, ne vorbește despre alt „Remember: Ziarul de Vrancea”, iar Ionuț Jercan, readuce în atenția noastră câteva plăcute „Amintiri: grupul Voci maramureșene – colindă românii din nord-estul Italiei”, urmând „Remember: Laureații premiilor U.Z.P.R. – 2018” – Romulus Dan Busnea, Mirela Daniela Stîngă și Radu Botiș. Continuăm cu „Vești” bune și gânduri bune, legate de întreaga activitate literară ne oferă, pe parcursul câtorva pagini, Radu Botiș, făcând referire la diplomele și medaliile primite în acest an pentru merite deosebite în actul cultural. Tot Domnia Sa, ne vorbește despre poetul „Gelu Dragoș are o poezie valoroasă, tristă, în gen bacovian”.

 

La secțiunea Interviu, ne este prezentat un scurt grupaj de întrebări, realizat de către Iuliu Marius Moror, cel intervievat fiind Radu Botiș, iar la secțiunea Semnal editorial, redacția punctează aparițiile următoare: Cezarina Adamescu ’70, „Trecerea Pragului. Stâncile creației, vol. XII”, Cezarina Adamescu ’70, „Luminișul credinței”, vol. XIII și Cezarina Adamescu ’70, „Sfinții dau mărturie”, vol. XIV, pentru ca în finalul revistei să ne fie prezentat un scurt CV-u literar al membrului fondator – Radu Botiș.

 

Felicitări, membrilor fondatori pentru această apariție editorială! Felicitări, tuturor participanților cuprinși în acest număr editorial – scriitori, poeți, prozatori, fiecare după nume și destin literar, pentru întreaga activitate scriitoricească!

 

Felicitări, Radu Botiș, pentru această pagină de istorie literară, ce ne-o oferiți, cu responsabilitate și acribie.

 

Doamne ajută! La cât mai multe numere din acestea – unde valoarea și calitatea, tronează și sunt „litere de lege”.

 

Felicitări, Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din M.A.I., filiala „Pintea Viteazu”, Maramureș!

 







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu