marți, 22 martie 2022

Alexandru Stanciulescu Barda - MINILECTURĂ cu GÂND DE SEARĂ, DOAR O VORBĂ....! 22/03/2022 - 31/03/2022

 



Inima mamei

 

Este greșită ideea că poveștile sunt doar pentru copii. Ele încifrează adevăruri universal valabile și fericit este acela care le pătrunde înțelesul. La vârsta copilăriei am citit multe povești, dar, din păcate, pulberea uitării s-a așezat cu timpul peste ele.  Zilele acestea mi-a căzut în mână o cărticică de demult, în care am găsit o veche legendă, Inima mamei.

 

Nu știu câți ați citit-o și tocmai de aceea o redau în câteva rânduri. O citisem demult, dar acum altfel am receptat-o.

 

Se spune că demult-demult, undeva, trăia o văduvă săracă. Avea un fiu, pe care-l crescuse cu multă greutate prin truda mâinilor ei. Câte speranțe nu-și legase de acel copil. În el investise totul, material și spiritual. Nădăjduia că fiul îi va fi reazimul bătrâneților. A crescut copilul mare și voinic, sănătos și dolofan, a învățat și ceva carte. a ajuns un tânăr după care-și întorceau privirile cu jind codanele.

 

N-a trecut mult și tânărul s-a îndrăgostit. O dragoste pătimașă, poate prea grea pentru puterile lui. Aleasa inimii lui îl vrea însă întreg. Nu accepta în ruptul capului să-l împartă cu bătrâna mamă. Nici măcar o fărâmă din sufletul lui nu trebuia să-l dea mamei. Ea și numai ea trebuia să fie stăpâna deplină a sufletului bietului băiat. Iubirea fetei a fost acaparatoare.

 

Sincer și naiv, n-a rezistat. S-a dăruit total, uitând de sine, de mamă, de educația primită. Tânăra vrea cu orice preț ca iubitul ei să rupă orice legătură cu mama lui. El n-a putut să se opună. S-a depărtat de maică-sa o bună bucată de vreme. Bătrâna se apropia de casa lor, se ascundea în tufișuri și de acolo privea. Vrea numai să-și vadă băiatul. Atât și nimic mai mult.

 

Într-o zi tânăra a văzut-o pe bătrână. Atât i-a trebuit. Seara, când tânărul a venit de la lucru, i-a spus hotărâtă: 

 

-Ori îmi aduci inima mamei tale, ori nu mai ai ce căuta aici!

 

A încercat el s-o convingă că greșește, că îi este imposibil, dar degeaba. Porunca era poruncă.

 

Într-un târziu, tânărul și-a luat inima în dinți și cuțitul în buzunar și a plecat spre căsuța mamei sale. Mare bucurie a fost e bătrână, văzându-l că-i calcă pragul. N-o mai făcuse niciodată de când se căsătorise. L-a îmbrățișat  și a plâns mult, ca după o lungă despărțire. A  sărutat-o și el, a plâns, apoi s-a așezat pe pat și i-a spus care-i scopul vizitei sale. Bătrâna s-a spăimântat, apoi s-a stăpânit și i-a spus:

 

-Dacă inima mea îți va aduce într-adevăr fericirea, ia-o!

 

Cu mâna tremurândă, fiul a împlântat cuțitul în pieptul mamei. Din câteva mișcări a scos inima și a fugit cu ea.

 

Alerga prin pădure. Era noapte și furtună. Se izbea de copaci, călca peste mărăcini. Strângea inima în pumni și fugea. Ea încă mai zvâcnea.

 

La un moment dat, inima s-a aprins ca o flacără și în jur s-a făcut lumină. S-a auzit un glas. Era glasul mamei.

 

-Puiul mamei, ai grijă pe unde calci, că te zgârâie mărăcinii. Poți să cazi și în ogaș, dacă nu ești atent!

 

El alerga îngrozit spre casa iubitei sale cu inima mamei  arzând ca o torță și luminându-i drumul. Piciorul i-a alunecat și tânărul a căzut. Era frânt de oboseală, de frică, era epuizat. A auzit din nou glasul mamei:

 

-Puiul mamei, te-ai lovit, te doare! Ești flămând! N-ai mâncat nimic toată ziua. Vezi că-n inima mea mai e un strop de sânge. Soarbe-l și astâmpără-ți foamea și setea. Poate-ți va da și putere!

 

N-am mai putut citi mai departe. Ochii mi se încețoșaseră de lacrimi[1].

                                                 Pr. Al. Stănciulescu-Bârda

 

 

[1] Inima mamei, în ,,Datina", Tr.  Severin, an.  VI(1994), nr.  1038(4 mart.), p.  1, 2-3; în vol.  Al.  Stănciulescu-Bârda, Inima mamei, ed.  II-a, Bârda, Editura ,,Cuget Românesc”, 2002, pp.  39-40; în vol.  Al.  Stănciulescu-Bârda, Istoria clipei, Bârda, Editura ,,Cuget Românesc”, 1999, pp.  189-190; în vol.  Scrisoare pastorală, Bârda, Editura ,,Cuget Românesc”, vol.  I, 2004, pp. 152 – 154;

 

 

 

FURTUNA SI CORABIA

Sfantul Ioan din Kronstadt

 

 

„Cautati mai întâi Împaratia lui Dumnezeu si dreptatea Lui si toate acestea se vor adauga voua” (Matei 6, 33). Cum, în ce chip sa cautam mai întâi Împaratia lui Dumnezeu? Iata cum. De vezi furtuna bântuind si urlând cu furie sau citesti undeva despre un naufragiu, adu-ti aminte de furtuna patimilor omenesti, cea care nu trece zi sa nu iste muget si tulburare în inimile oamenilor si care face sa esueze corabia duhovniceasca a sufletului, sau chiar corabia societatii. Roaga-te sârguitor lui Dumnezeu sa potoleasca furtuna pacatelor, precum a potolit oarecând cu cuvântul Sau furtuna pe mare, si sa dezradacineze din inimile noastre pacatele, readucându-ne pentru totdeauna linistea.

 

Sfantul Ioan din Kronstadt, Viata mea in Hristos, traducere de Boris Buzila, Ed. Sophia, Bucuresti, 2005, p. 257-258

 

 

 

CAND A INCEPUT TIMPUL?

Cuviosul Bonifatie de la Teofania

 

 

Curgerea timpului a început odata cu miscarea fiintelor zidite. De aceea, este în zadar sa cautam timp înainte de Facere – cum ar veni, timp înaintea timpului. Caci daca nu ar fi miscarea fapturii duhovnicesti si a celei trupesti, adica trecerea din trecut prin prezent în viitor, n-ar mai fi nici un timp. Asadar mai drept este sa spunem ca timpul a început odata cu faptura decât ca faptura a început odata cu timpul – însa amândoua sunt de la Dumnezeu, „pentru ca de la El si prin El sunt toate” (Romani 11, 36).

 

Cuviosul Bonifatie de la Teofania, Bucuria de a fi ortodox, traducere de Adrian Tanasescu-Vlas, Ed. Sophia, Bucuresti, 2011, p. 111



Blestemul părintesc

O cunosc pe Lena de când mă știu.

 

 

Era tânără și frumoasă, vrednică și cinstită, mereu ocupată cu tot felul de treburi acasă, la câmp, pe unde era nevoie. În duminici și sărbători se îmbrăca frumos și ieșea în sat la horă cu celelalte fete. Tatălui său îi plăcea întotdeauna s-o socotească drept ,,căpitanul” fetelor de seama ei. Ca orice tânără, își dorea o căsătorie fericită și un viitor frumos. Era sora tatălui meu și-mi amintesc că în toate nopțile de revelion, când se adunau la casa bunicului șapte-opt fete din mahalaua Lucheștilor, distracția cea mai ,,gustată” era ,,ghicirea” viitorului. Câte una aștepta afară, iar celelalte ascundeau sub străchini și farfurii tot felul de obiecte: oglindă, bani, lână, pieptene, creioane etc. Intra apoi în casă cea care așteptase afară și întorcea, la întâmplare, o farfurie, o strachină. Obiectul găsit dedesubt simboliza atributele viitorului soț al acelei fete: frumos, bogat, tânăr, bătrân, învățat și multe altele.

 

Viața a vrut altfel pentru Lena.

 

Într-o seară de Sfinții Arhangheli, bunicul a dat alarma: Lena a fugit cu al lui Motreanu. ,,- Ia, Nicolae,  securea și hai după ei să-i ajungem!”

 

Tata, mai rațional, nu s-a lăsat atras în această capcană. I-a explicat bătrânului că sora lui e majoră și are dreptul să facă ce vrea cu viața ei. Pe de altă parte, el are copii de crescut și nu-și pune viața în pericol. Ce mai înjurături a luat tata!

 

Mitu Motreanu era băiat cu armata făcută, cu serviciu la Timișoara, așezat, la locul lui, numai bun de însurat. Era mândru și puternic. Nu i-au suflat mulți în ciorbă! Era cunoscut și în satele din jur. Când lua el hora, fie în sat, fie pe la nedei în alte sate, toți se retrăgeau pe margini ca puii de potârniche. Până și cei mai aprigi scandalagii se retrăgeau temători, fiindcă știau că nu-i de glumit. Nu vroia niciunul să aibă de-a face cu pumnul lui Motreanu!

 

Lena îl iubea pentru curajul și mândria lui, pentru felul lui de a fi, pentru că era ,,cineva” în sat. Nu știu dacă ea a încercat mai înainte să-și convingă părinții s-o lase să se mărite cu cel drag, cert este că gestul ei a stârnit în părinți gesturi neașteptate.

 

Bunicii nu voiau în ruptul capului ca fata lor să se mărite cu Mitu. Nu știau sau nu puteau să-ți explice de ce, fiindcă pur și simplu nu aveau motive, ar fi voit doar să li se ceară acordul, să vină împețit, după rânduială. ,,Fuga” fetei era un afront ce li se aducea. Tocmai fata lor cea cuminte să le facă una ca asta!

 

Fiindcă legal nu puteau să facă nimic ca să zădărnicească lucrurile, au început o campanie de blesteme, cum n-am mai auzit nici până atunci, nici de atunci încoace. Eram copil și abia atunci am înțeles ce înseamnă blestemul. Nu am auzit și nu am citit niciodată vorbe mai grele ca cele pe care le rosteau părinții Lenei. Bunică-meu, dar mai ales bunică-mea, blestemau amarnic pe la toate crucile și răscrucile pe fiica neascultătoare. La răscruci de drumuri, la miez de noapte și de zi, cei doi bătrâni dovedeau atâta imaginație și atâta inspirație, încât părea că pregătesc un adevărat roman. Toate blestemele lor se revărsau în avalanșă asupra fiicei lor și a familiei sale nou înființate.

 

 Lena a făcut nuntă, părinții ei nu s-au dus, ba chiar au interzis celorlalți frați ai Lenei și multor rude să participe.

 

Abia târziu, după nuntă, s-au împăcat, dar armonia niciodată nu s-a restabilit deplin între bunici și familia fiicei lor.

 

Mătușă-mea Lena s-a înțeles bine cu soțul. Au avut patru copii, și-au făcut casă. Aveau de toate în casa lor, numai bucurii n-au avut. Băiatul cel mare a avut diabet. De la 5 ani până la 29 ani când a murit  și-a făcut zilnic injecții cu insulină; celălalt băiat s-a spânzurat la 40 de ani. Soțul a făcut arterită și i-au tăiat un picior de două ori, altul o dată. Când era în ultima fază a bolii, el, bărbatul voinic ca bradul de altădată, ajunsese un ciot de om. Puteam să-l ridic cu o mână. Mătușă-mea s-a stins în durerile groaznice provocate de un nenorocit de cancer. Toată căsnicia acestor oameni a fost pusă sub semnul suferinței, al nenorocului, al neîmplinirilor. Altfel și-au dorit viața cei doi, dar n-a fost după dorința lor! Parcă toate acestea nu erau decât împlinirea blestemelor părinților!

 

Nu culpabilizez pe nimeni făcând legătura între cele două aspecte. Îmi amintesc însă de cuvintele biblice: ,,Binecuvântarea părinților întărește casele copiilor, iar blestemul lor le spulberă!”

 

De câte ori am vorbit copiilor la școală despre familie, despre relațiile copiilor cu părinții, am dat exemplu pe mătușă-mea Lena. Mi  s-a părut exemplul cel mai convingător, ca să-i fac să înțeleagă cât de important este să-și asculte părinții.

 

Folosesc acest prilej pentru a face două apeluri, pe care le cred potrivite pentru acest context.

 

Părinților, nu blestemați pe copiii voștri, indiferent cât de mult v-ar supăra! Supărarea trece, blestemul rămâne, iar urmările lui sunt cumplite. Ceea ce azi pare o catastrofă, poate mâine va fi o șansă. Mai multă răbdare, mai multă iubire, mai multă înțelepciune ar rezolva mai ușor situațiile conflictuale. Aduceți-vă aminte, că și voi ați fost copii! Decât să-i blestemați, mai bine mulțumiți lui Dumnezeu că are cine să vă supere!

 

Copiilor, feriți-vă ca de foc să nu dați prilejul părinților voștri să vă blesteme! Blestemul de părinte se prinde! Vorbele lor nu sunt frunze-n vânt, mai ales dacă sunt cu dreptate, rostite dintr-o inimă rănită. Cereți-le iertarea și binecuvântarea, ascultați-i și ajutați-i și atunci și Dumnezeu vă va binecuvânta și vă va ajuta pe voi![1]

 

 Pr. Al. Stănciulescu-Bârda

 

[1] Blestemul părintesc, în ,,Datina", Tr.  Severin, an.  IX(1997), nr.  1850(26-27 apr.), p.  5; în vol.  Al.  Stănciulescu-Bârda, Lumini și umbre, Bârda, Editura Cuget Românesc, 1998, pp.  80-81; ed.  a II-a, Bârda, Editura ,,Cuget Românesc, 2013, pp.  78 – 80; în vol.  Al.  Stănciulescu-Bârda, Momente și schițe, Bârda, Editura ,,Cuget Românesc”, 2000, pp.  227 - 228; în vol.  Al.  Stănciulescu-Bârda, Inima mamei, ed.  II-a, Bârda, Editura ,,Cuget Românesc”, 2002, pp.  45-46. Vezi și In memoriam: Motreanu Elena, în ,,Scrisoare pastorală”, an.  XX(2020), nr.  424, p.  4; în vol. Scrisoare pastorală, Bârda, Editura ,,Cuget Românesc”, vol. XI, 2021, pp. 387-388;

 

 

 

STATORNICIA CREDINTEI

Sfantul Ioan din Kronstadt

 

 

Cum trebuie sa creada în Hristos cel ce nu-si îngaduie nici o clipa sa puna la îndoiala cele spuse de Domnul în Sfânta Evanghelie si cele cuprinse în învatatura curatei Sale Mirese – Biserica? Se cuvine sa adune în inima o credinta atât de puternica, încât, pastrându-si libera vointa, sa nu se lase cuprins nici o clipa de prefacatorie si nici atras de partea potrivnicului. Crestinul nu trebuie sa fie ca valurile marii, iscate si apoi risipite de vânt. Credinta noastra sa nu fie „da si nu”, ci numai „da” întru Hristos (cf. 2 Corinteni 1, 19).

 

Sfantul Ioan din Kronstadt, Viata mea in Hristos, traducere de Boris Buzila, Ed. Sophia, Bucuresti, 2005, p. 445.

 

 

 

AS VREA SA MOR AICI

Compozitorul Arvo Part

 

 

Am cunoscut un baietas care s-a întâmplat sa ajunga într-o zi într-un loc foarte placut, un loc serios, oarecum, si frumos. Un baietas care avea, poate, vreo zece ani. Si iata ca el a spus: „Aici e atât de bine si frumos; as vrea sa mor aici”. Avea înca toata viata înainte! De unde astfel de gânduri? Însa aceasta a fost un fel de pauza… În viata lui s-a deschis dintr-odata ceva neobisnuit pentru dânsul si el a grait asa. Iata. Pentru ca un calculator sa scoata un asemenea gând, cu totul nou, ar fi trebuit sa faca miliarde de calcule în fiece secunda, iar calculatoarele cele vechi ar fi avut nevoie de câteva zile, pe când în sufletul omenesc se naste dintr-odata un astfel de gând. Vedeti, ce bogatie, ce masinarie avem sub stapânirea noastra… nu stiu unde… si în inima, si în cap, si în trup în acelasi timp… Si muzica e un fel de limba straina mai ciudata; ea traduce, într-un chip oarecare; în toate aceste situatii, ea este ca un fel de mijlocitor.

 

Compozitorul Arvo Part, Cantul inimii – puterea cuvantului si a muzicii (AP), traducere de Laura Marcean & Olga Bersan, Ed. Sophia, Bucuresti, 2012, p. 113-114.



UITAREA DE SINE

Parintele Arsenie Boca

 

 

       Când cineva se încumeta sa se lase în conducerea Providentei, printr-un elan de iubire de Dumnezeu, adica sa-si depaseasca constient conditia sa umana – sub actiunea harului de Sus, bineînteles – poate vedea înca de aici arvuna desavârsirii sale, într-un sentiment de liberare, ca o înviere din morti. Timpul, cauzalitatea, lumea si toate vamile cunoasterii, pline de chinurile contrazicerilor, ramân la pamânt, ca o gaoace de ou când iese din ea un pui viu, sau când dintr-o omida paroasa – trecuta aparent prin moartea unei crisalide – iese si zboara un fluture în culorile curcubeului.

 

Parintele Arsenie Boca, Parintele Arsenie Boca – mare indrumator de suflete din secolul XX, Ed. Teognost, Cluj-Napoca, 2002, p. 138.

 

 

Confesiuni(VI)

Prof. Univ. Zoe Dumitrescu-Bușulenga

  

 

..Din fericire, mai sunt cativa scriitori din cei vechi. Nu stiu in ce masura mai sunt ei productivi. Primesc foarte multe carti, mai cu seama poezie. Sunt autori noi foarte tineri. Ma intreb insa de ce nu mai scriu cei vechi - D. R. Popescu, Breban, Balaita. Acum apar nume noi. Se fac tot felul de ciudatenii in numele postmodernismului. Am incercat sa aflu ce este postmodernismul. I-am intrebat pe ei. N-au fost in stare sa-mi raspunda. E o arta din cioburi - totul este faramitat - mi s-a spus. Dar Spiritul are o facultate: aceea de integrare, de a face din fragmente o totalitate. Asta au facut clasicii. Azi am senzatia ca traim procesul invers - ne diseminam, ne risipim.

 

...Eu nu inteleg un lucru: cand e atata frumusete intreaga pe lume, cum pot sa ma duc sa ma uit la firimituri, cand eu am bucuria integrala a frumusetii? Si, daca faramitam frumusetea, cum vom mai putea face drumul invers? Credeti ca de la manele ne vom mai putea intoarce la Johann Sebastian Bach?

 



CONFESIUNI(v)

Prof. Univ. Dr. ZOE DUMITRESCU-BUȘULENGA

 

  

...Azi, pentru mine personal, pentru cei putini ramasi din generatia mea, spectacolul lumii contemporane este dezarmant. Ma simt intr-o mare nesiguranta, pentru ca toata tabla de valori in care am crezut s-a zguduit. N-as vrea sa spun ca s-a si prabusit. Suntem insa nelinistiti, putin nedumeriti, suntem si tristi; ceea ce se petrece pe planeta nu-ti da senzatia unei linistiri iminente. Ce se intampla acum seamana cu perioada prabusirii Imperiului Roman, dar acele zguduiri erau provocate de venirea lui Iisus: era inlocuita o pseudo-spiritualitate cu spiritualitatea adevarata. Dar cine vine la noi astazi? Ai zice ca mai degraba vine Antihristul, nu Mantuitorul. Nadajduiesc ca omenirea sa-si revina din aceasta clipa de orbire, care cam dureaza. Opere care nu se mai citesc, lucrari muzicale care nu se mai canta...

 

..Exista si o criza a culturii. Ma uit la programele Universitatilor. Nu mai gasesc nici urma de greaca, de latina. Respectul pentru clasici nu mai exista. Nu ne intereseaza trecutul, numai prezentul. Iar asta ne taie radacinile. O lume fara radacini este o lume fara morala. Se vorbeste putin si despre intelectualii dintre cele doua razboaie mondiale. Sunt nume care nu se mai pronunta, opere care nu se mai citesc, lucrari muzicale care nu se mai canta. Exista un fel de indiferenta fata de trecut. Lumea a inceput sa uite sa vorbeasca, pentru ca nu mai citeste.

 

 

 

ROADE PARGUITE

Sfantul Teofan Zavoratul

 

 

Vazând roadele bine coapte, lucratorul de pamânt sârguieste sa le culeaga, ca sa nu sufere vatamare: si Tu, Mântuitorule, îi culegi pe cei alesi, care cu dreptate se ostenesc.

 

Iar noi, cei lenesi si slabi cu voia, staruim în învârtosarea noastra si roada noastra ramâne întotdeauna nepârguita, fiindca nu ne hotarâm sa ne ostenim, fara a ne cruta pe noi însine, ca sa ne pârguim în faptele cele bune si sa fim adunati pe drept în jitnita vietii.

 

Sfantul Teofan Zavoratul, Psaltire sau cugetari evlavioase si rugaciuni, traducere de Adrian Tanasescu-Vlas, Ed. Sophia, Bucuresti, 2011, p. 86-87

 

 

 

GÂNDUL RĂU

Starețul Paisie de la Athos

 

         

         Fratele care are frământătură bună, gânduri bune, nu poate să pună gândul cel rău. Gândurile rele vădesc un suflet slab, care are multă împătimire. Este nevoie să-și recunoască căderea, să se pocăiască și într-o săptămână vor pleca toate.



Trenul și siguranța

 

 

În fiecare an vara, mama și tata își duceau fiul cu trenul la casa bunicii.

Apoi se întorceau acasă cu același tren a doua zi.

Băiatul, când a crescut, le-a spus părinților:

- Sunt mai mare, ce spun dacă anul acesta încerc să merg singur la bunica?

După o scurtă discuție, părinții au fost de acord. Acolo stăteau pe peronul gării, făcând cu mâna, dând ultimele recomandări de la fereastră, în timp ce el continua să repete:

- Da, știu, știu, au spus-o deja de o sută de ori ...!

Trenul era pe cale să plece și tatăl a spus:

 - Fiule, dacă te simți brusc rău sau ți-e frică, asta este pentru tine! - și a pus ceva în buzunarul fiului său.

Băiatul era singur, așezat în vagon, fără părinți, pentru prima dată, privind curios de la fereastră. În jur, necunoscuții au împins, au făcut zgomot, au intrat în compartiment, au ieșit, controlorul  a făcut comentarii despre faptul că era singur, cineva chiar l-a privit cu regret și dintr-o dată băiatul s-a simțit foarte incomod și trist, tot mai mult.

Lăsând capul jos, s-a cufundat în colțul scaunului și au început să curgă lacrimi.

În acel moment și-a amintit că tatăl său pusese ceva în buzunar.

Cu o mână tremurândă a bâjbâit și a găsit o hârtie, pe care avea scris acest lucru:

- Fiule, sunt aici , sunt în ultimul vagon  ...

Acesta este modul în care în viață trebuie să-i lăsăm pe copiii noștri să plece, având încredere în ei, dar trebuie să fim mereu în ultimul vagon, astfel încât să nu se teamă.

 

   .....

 

Noi suntem copiii lui Dumnezeu și  călătorim în trenul vieții.

Tatăl nostru Ceresc ne' a pus in buzunarul sufletului o scrisoare : Noul Testament !

Când ești în pericol, citeste  Cuvântul lui Dumnezeu ca să fii viu și călător spre Viața Veșnică!(Text preluat)

 

 

 

CONFESIUNI (IV)

Prof. Univ. Zoe Dumitrescu-Bușulenga

 

 

..Reusesc sa stabilesc foarte usor punti de comunicare cu oamenii. Vin inca la mine oameni foarte tineri. Unii au legatura cu filologia, cei mai multi nu. Am legaturi foarte stranse cu Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi. In ultimii 4-5 ani aproape ca m-am stabilit la Manastirea Varatec. Stau acolo cel putin opt luni pe an. Respir in acel loc sacralitate. Vin tineri, si de la Teologie, si calugari, si ma viziteaza. Preocuparile mele au incetat sa mai fie exclusiv literare, au devenit si legaturi spirituale. Il caut pe Dumnezeu.

 

....Cei care ma viziteaza acum il cauta si ei. Unii, dintre calugarii mai varstnici, dintre preoti, L-au si gasit. Sunt pe calea unei nadejdi. Asa si reusesc sa ies din contingent. Altfel n-as putea sa traiesc cu usurinta in atmosfera actuala. Pentru ca formatia mea este de umanist, de carte, de cultura, asa cum o intelegeam pe vremuri noi, intelectualii. Aveam niste modele, pe care am incercat sa le urmam, scara de valori era cumva fixata. Traiam intr-o lume sigura, in masura in care cultul valorilor stabile iti poate da tie sensul unei stabilitati.

 

 

 

SMERENIA INTELEAPTA

Sfantul Sofronie Saharov

 

 

Nu trebuie sa ne smerim fata de cei ce nu se smeresc, deoarece o vor exploata ca pe o slabiciune si, în consecinta, ne vor afunda mai rau. Cei renascuti în Duhul, atunci când îl întâlnesc pe un smerit, se smeresc si ei mai mult, în timp ce cei care nu sunt renascuti, atunci când întâlnesc un smerit, gasesc ocazia de a se sui în cârca lui, de a se folosi de el.

 

Sfantul Sofronie Saharov, Cunosc un om in Hristos – Parintele Sofronie de la Essex, traducere de Pr. Serban Tica, Ed. Sophia, Bucuresti, 2011, p. 336

 



SOAPTELE MULTUMIRII

Sfantul Ioan din Kronstadt

 

 

Dumnezeu este mult-milostiv si îndurator fata de toti, fata de mine, pacatosul. Totul este al lui Dumnezeu, nimic nu este al meu (renunt la orice proprietate). Trebuie sa-I multumesc lui Dumnezeu cu evlavie pentru toate. Pentru pala de vânt care ma mângâie si pentru raza de lumina, pentru apa, pentru mâncare, pentru îmbracaminte. Pentru tot sa-I multumim – chiar si pentru trupurile noastre si mai vârtos pentru pamânt si pentru apa.

 

Sfantul Ioan din Kronstadt, Viata mea in Hristos, traducere de Boris Buzila, Ed. Sophia, Bucuresti, 2005, p. 216.

 

 

SPITELE ROTII

Sfantul Sofronie Saharov

 

 

Fiecare are felul lui particular de viata, care nu seamana cu un altul, însa toti sunt condusi si sfârsesc în Dumnezeu, precum spitele unei roti se întâlnesc în centru.

 

Sfantul Sofronie Saharov, Cunosc un om in Hristos – Parintele Sofronie de la Essex, traducere de Pr. Serban Tica, Ed. Sophia, Bucuresti, 2011, p. 337

 

 

FABRICA DE GANDURI BUNE

Sfantul Paisie Aghioritul

 

 

Avem nevoie de cugete drepte. Trebuie sa preschimbam masinile nesigure, înselatoare, ale „fabricii” noastre în masini bune. Cea mai buna lucrare este ca omul sa creeze o „fabrica” a gândurilor bune.

 

Sfantul Paisie Aghioritul, Mica filocalie, traducere de Parintele Victor Manolache, Ed. Egumenita, Galati, 2009, p. 132

 


Pronia divină

 

   Dr. Mark este un oncolog celebru. Într-o zi a zburat la o conferință importantă într-un alt oraș, unde urma să primească un premiu în medicină.

   Cu toate acestea, la o oră după decolare, a avut loc o aterizare de urgență pe un aeroport din apropiere.

    Doctorul a închiriat o mașină și a mers cu mașina la conferință.

La scurt timp după plecarea lor însă, vremea s-a înrăutățit și a început o furtună violentă. Din cauza ploii abundente, internetul a dispărut în browser, s-a întors în direcția greșită și s-a pierdut.

După două ore de condus, și-a dat seama că a dispărut. I s-a făcut foame și îngrozitor de obosit, așa că a decis să-și găsească un loc unde să stea.

   În cele din urmă, a dat peste o casă mică. Disperat, a coborât din mașină și a bătut la ușă.

O femeie a deschis ușa.

I-a explicat și a rugat-o să-l lase să folosească telefonul.

Femeia i-a spus, însă, că nu are telefon, dar că poate intra înăuntru și așteaptă să se îmbunătățească vremea.

Flămând, ud și obosit, doctorul i-a acceptat oferta și a intrat înăuntru. Femeia i-a oferit ceai fierbinte și i-a spus că va merge să se roage.

Dr. Mark a zâmbit și a spus că el pentru orice realizare crede doar în munca grea și sacrificiu.

Stând la masă, sorbind ceaiul, doctorul o privea pe femeie rugându-se lângă pat la lumina slabă a lumânărilor.

 Doctorul și-a dat seama că femeia are nevoie de ajutor, așa că, când ea a terminat de rugat, a întrebat-o:

- Ce anume vrei de la Dumnezeu? Crezi că Dumnezeu îți va auzi vreodată rugăciunile?

Femeia a zâmbit trist și a spus:

- Bebelușul din pătuț este fiul meu, care are un tip rar de cancer, și există un singur medic, se numește Mark, care îl poate vindeca, dar nu am bani, iar doctorul Mark locuiește în alt oras.

    Dumnezeu nu mi-a răspuns încă rugăciunii, dar știu că mă va ajuta... și nimic nu-mi va zdrobi credința.

Uimit și fără cuvinte, Dr. Mark a izbucnit pur și simplu în plâns. Șoaptea:

- Dumnezeu este minunat...

Și-a amintit tot ce i s-a întâmplat astăzi: prăbușirea avionului, ploaia torenţială care l-a făcut să se piardă; și toate acestea s-au întâmplat pentru că Dumnezeu nu numai că i-a răspuns rugăciunii, ci i-a și dat posibilitatea de a ieși din lumea materială și i-a dat ocazia să-i ajute pe bieții nefericiți care nu au decât rugăciune.

  ( text preluat)

 

 

CONFESIUNI (II)

Prof. Univ. Dr. Zoe Dumitrescu-Bușulenga

 

...Cand eram copil, eram foarte timida. Dupa parerea mea eram si foarte cuminte. Ma socoteam putin nedreptatita. In jurul meu erau copii foarte frumosi (verisoarele mele) care-mi dadeau complexe inca de atunci. Cu vremea mi-au mai trecut complexele. De toate nu am scapat insa nici pana azi. De cel mai grav, de timiditate, mai ales de timiditatea in public, nu m-am vindecat. In intreaga mea cariera universitara faceam puls peste 90 la fiecare curs si la fiecare seminar, ori de cate ori le vorbeam studentilor. Si aveam pana la sase ore pe zi. Eram inclestata, crispata, de fiecare data. Pe masura ce vorbeam, sub inraurirea ideilor care se succedau in mintea mea, aceasta stare se risipea. Tot din pricina conceptiilor mele despre ce ar trebui sa fie nobletea unui fizic nu m-am dus la mare decat dupa 50 de ani, cand am zis ca nu mai sunt femeie, sunt un obiect, deci ma pot expune. Am avut insa sansa (consolarea mai degraba) ca studentii mei se atasau foarte mult de mine. Asta era un medicament pentru complexele mele. Inaintea sfarsitului trebuie sa recitesc marile carti ale literaturii universale.

 

 

DOAR O VORBĂ......!

 

Christine Hewitt (ziarista si redactora de emisiuni de divertisment din Jamaica) a declarat ca Biblia (Cuvantul lui Dumnezeu) este cea mai proasta carte scrisa vreodata. In iunie 2006 a fost gasita arsa in masina proprie. 

 



CONFESIUNE

Prof. Univ. Dr. Zoe Dumitrescu-Bușulenga

 

 

 

Conversație cu o femeie ultra inteligenta. Foarte interesant.

 

  Intr-o scurta conversatie, un barbat intreaba o femeie

 

- Ce tip de barbat cauti?

 

Ea ramase un moment tacuta, il privi in ochi si ii zise:

 

- Vrei sa stii intr-adevar?

 

El raspuse: Da!

 

Atunci ea incepu sa zica:

 

- Fiind femeie, sunt in pozitia de a-i cere barbatului ceea ce eu nu pot face pentru mine. Platesc facturile, ma ocup de casa, merg la supermarket, fac cumparaturi si totul fara ajutorul unui barbat…Imi pun intrebarea: Ce poti tu sa aduci in viata mea?

 

Barbatul ramase privind. Gandea cu siguranta ca este vorba de bani.

 

Ea, stiind ce gandeste el, spuse:

 

- Nu ma refer la bani. Am nevoie de mai mult. Am nevoie de un om care sa lupte pentru perfectiune in toate aspectele vietii.

 

El isi incrucisa bratele, se aseza in fotoliu si privind-o îi ceru sa explice mai in detaliu.

 

Ea zise:

 

"- Caut pe cineva care sa lupte pentru perfectiune mentala, pentru ca am nevoie de cineva cu care sa conversez si care sa ma stimuleze din punct de vedere intelectual. Eu nu am nevoie de cineva simplu din punct de vedere mental. Am nevoie de cineva suficient de sensibil ca sa inteleaga prin ce trec eu ca femeie, dar suficient de puternic ca sa ma incurajeze si sa nu ma lase sa cad. Caut pe cineva pe care sa il respect ca sa pot sa fiu “ascultatoare”. Nu pot sa fiu asa cu cineva care nu poate sa isi rezolve singur problemele. Eu caut un barbat care se poate ajuta pe sine insusi pentru a ne ajuta reciproc. Caut un barbat care sa inteleaga ca sexul are importanta lui intr-un cuplu dar ca nu determina existenta cuplului care se vrea cu adevarat fericit.  Si o femeie adevarata nu va accepta niciodata langa ea un barbat care este extraordinar ... dar numai o ora ! Pentru simplul motiv ca ziua are 24 de ore ! "

 

Cand termina se uita la el si il vedea foarte derutat

 

El ii zise:

 

              - Ceri mult....

 

Ea raspunse:

 

              - Valorez mult !

 

 

 

 

VESMANTUL SUFLETULUI

- Sfantul Sofronie Saharov

 

 

A dobândi rugaciunea înseamna a dobândi vesnicia. Când trupul sta sa moara, strigatul „Iisuse Hristoase” devine vesmântul sufletului; când creierul nu mai functioneaza si este greu sa ne aducem aminte alte rugaciuni, în lumina cunostintei dumnezeiesti ce purcede din acest Nume, duhul nostru se va înalta spre viata cea nestricacioasa.

 

 

 

Sfantul Sofronie Saharov, Rugaciunea - experienta Vietii Vesnice, traducere de diac. Ioan I. Ica jr., Ed. Deisis, Sibiu, 2007, p. 163.

 

 

 

 

PICATURA DE PLOAIE

Sfantul Ioan din Kronstadt

 

 

 

Nici o picatura de ploaie nu se varsa fara voia Facatorului, iar Domnul stie numarul tuturor picaturilor de ploaie. Totul se face dupa porunca Lui. Slava bunatatii, întelepciunii, proniei Tale!

 

 

Sfantul Ioan din Kronstadt, Spicul viu – ganduri despre calea mantuitoare, traducere de Adrian si Xenia Tanasescu-Vlas, Ed. Sophia, Bucuresti, 2002, p. 20

 

 

 

 

PICATURA DE PLOAIE

Sfantul Ioan din Kronstadt

 

 

 

Nici o picatura de ploaie nu se varsa fara voia Facatorului, iar Domnul stie numarul tuturor picaturilor de ploaie. Totul se face dupa porunca Lui. Slava bunatatii, întelepciunii, proniei Tale!

 

Sfantul Ioan din Kronstadt, Spicul viu – ganduri despre calea mantuitoare, traducere de Adrian si Xenia Tanasescu-Vlas, Ed. Sophia, Bucuresti, 2002, p. 20







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu